Az otthoni biciklitárolás 11+1 legmenőbb módja - 23 fotóval

Nagyon sokan vagyunk, akik imádunk kerékpározni. És közülünk nagyon sokan élnek kis lakásban. Vagy nagyobban, de mindenképp panelban vagy valamilyen társasházban, ahol a kerékpár tárolásának kérdése már sajnos nem annyi, hogy levisszük a babakocsik mellé a tárolóba. A tárolóban már nem fér, vagy nem lehet bezárni, vagy semmiképpen sem hagynánk ott az értékes bringánkat.
kerekpertarolas_lakasban.jpg

A lépcsőházban sem hagyhatjuk, ugyanis azt pedig a tűzvédelmi szabályzat tiltja meg, tudniillik tűzvédelmi szempontból minden menekülési útvonalat szabadon kell hagyni, így még a virágok tárolása sem egyértelmű, nemhogy a kerékpároké…

Erkélye sincs mindenkinek, ugye!

Szóval a lakáson belüli tárolásra kell megoldást találni és szerencsénkre rengeteg megoldás létezik! Nagyon sok ötletet találunk mindenféle lakberendezési stílusba beleilleszthető eszközökről, melyeket akár elkészíthetünk saját kezűleg de készen is megvehetjük és nem is drága megoldások.

Kerékpártárolás okosan

Utánanéztem tüzetesen, hogyan, miképpen lehetne frappánsan, helytakarékosan, de mégis stílusosan megoldani a csodaszép bringánk tárolását és íme, ezen eredményekre jutottam:

Akaszd fel biciklidet trófeaként!

Picasso után szabadon - azaz az ausztrál dizájner, Andreas Schieger nyomán - akár trófeaként is felakaszthatjuk kerékpárunkat. Vegyünk egy kiszuperált ülést és kormányt, fessük olyan színűre, amilyenre szeretnénk, erősítsük fel egy szépen munkált falapra, majd mindezt fogassuk fel egy szabad falfelületre. Az eredmény mindenképpen látványos sőt, még vicces is!

biciklitarolas_trofeakent_a_falon.jpg

biciklitrofea_fali_kerekpartarto.jpg

2in1 - Kerékpártároló és szekrény egyben

A falon való tárolásra rengeteg jobbnál-jobb ötlet létezik, nekem legjobban ezek a kis szekrénykés megoldások tetszenek, mert a bringához szükséges eszközök is mind egy helyen lehetnek, így nem felejtem el magammal vinni a lámpákat, a pótbelsőt, a kulcsokat stb. Természetesen ehhez érdemes olyan kerékpárt választani, ami igazán tetszik, ami dísze is lehet a lakásunknak.

kerekpartarolas_lakasban_fapolcban_1.jpg

biciklitarto_polc.jpg

fali_kerekpartarto_polc.jpg

kerekpartarolas_fiokos_szekreny.jpg

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Design kerékpártárolók 

Hasonló ötlet alapján még néhány falra szerelhető designer megoldás, ezek bringa nélkül, önmagukban is lakásdíszítő elemek lehetnek:

design_biciklitarto_falra_szerelheto.jpg

design_fali_kerekpartarto.jpg

Felfogathatjuk az ülésnél is

design_ulesnel_felfogatott_kerekpartarto_fali.jpg

biciklitarto_ulesen_felfogatva.jpg

Létrára fel! 

Íme néhány létrás verzió, a fából készült változatokat az ezermester tulajdonosok könnyedén elkészíthetik:

fali_kerekpartarto_letra_design.jpg

femvazas_letra_kerekpartarto.jpg

letrabol_biciklitarto.jpg

Praktikus - helykihasználási szempontból - a lépcső alatti terület is:

kerekpartarolas_a_lepcso_alatt.jpg

Ha méretesebb előszobánk van, akkor ez a megoldás oda tökéletes, de akár egy nagyobb szobában a könyvespolc folytatása is lehet:

eloszobai_polcos_biciklitarolo.jpg

És itt van az első keréknél felfüggesztett verzió, így kisebb helyen több bringa is kényelmesen elfér:

kereknel_felfuggesztett_biciklitartolas.jpg

Nálunk a plafonról is bicikli lóg!

Az egyszerű “fregolis” megoldás. Itt érdemes egy harmadik kampót is alkalmazni, ami oldalról húzza a fal felé a kerékpár alsó részét, így biztosan nem verjük bele a fejünket alacsonyabb mennyezetnél sem.

fregolis_kerekpartarolas_a_plafonon.jpg

Na, és itt a jó öreg gázcsős megoldás:

gazcsorol_lelogatott_biciklitarolas.jpg

Az angol Cycloc egy nagyon egyszerű, praktikus, műanyag, falra szerelhető eszköz, többféle színben kapható, függőlegesen és vízszintesen is stabilan tartja a kerékpárt.

cycloc_tipusu_fali_kerekpartarto.jpg

muanyag_falra_szerelheto_bicikltarto.jpg

Van megoldás arra is, ha sohasem szeretnél leszállni a nyeregből!

kerekpartarto_es_iroasztal_egyben.jpg

A végére hagytam egy igazi dekorációs megoldást, az esti hangulatfény ala bringát:

falipolcon_megvilagitott_kerekpar.jpg

Egyébként végiggondoltam ezt az egész bringatárolás dolgot: nagyon szuperek ezek a designer megoldások, tényleg díszítő elem lehet a cajga, de azért ha a lakásban tároljuk őket, figyelni kell a koszra - nem visszük a szobába sárosan, porosan, ugye - minden bringázás után csutakolni kell a paripákat… mert olyan lesz a fal, vagy a szőnyeg… vagy nem kerékpározunk esőben és nem megyünk terepre sosem…

Nem lehetne mégis valami jól zárható, kódos, kamerával felszerelt tárolót kialakítani a házban?? Plíííz!

Forrás: pinterest.comcycloc.com

3 komment
2016-04-23 18:52:31 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr458654968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harakiri576 2016.05.06. 11:27:59

Na persze mikor este megjossz faradtan, akkor tok tiszta a kerekparod es raersz pucolgatni, olajozni... Jol mutat, de haszontalan mind.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.05.24. 10:49:39

Valóban nagy a fal- és ruhapiszkítás veszélye szinte mindegyik megoldásnál.

Nálunk az előszobában két "fregolis" tároló van, évek óta használjuk. Szerencsére árleszállításban kaptuk darabját alig több mint ezer forintért.
Két komoly hátránya van (ha a felszerelés kínos voltától eltekintek):
kellő belmagasság kell hozzá, hogy se a fejünket ne verjük bele, se az ajtókat ne blokkolja.
A másik az, hogy a fenti képen is bemutatott akasztási mód a nyergek egy részét szétvágja (főként a ouha, gél töltésűek vannak veszélyben). Ez nem kizárólag esztétikai hátrány: a biciklit a szakadt nyereg nem tartja megbízhatóan, a canga "lefordul" a kampóról és ingázni kezd. Jó esetben csak a falat-bútort koszolja össze, rosszabb esetben éppen volt alatta valaki...
Mi a nyereg mögötti csomagtartóra tesszük a kampót (tudom, nincs mindenkinek csomagtartója, de lehet ott egyéb, akasztáshoz megfelelő fém rész is).
A felhúzó kötél rögzítését külön szokni kell; ráadásul a több mozgó- és álló csiga miatt rengeteget kell rajta húzni és aztán feltekerni. A csomagban lévő fali szerelék erre alig elég. A kötél hosszát lehetne ugyan mechanikus áttételezéssel csökkenteni - viszont akkor a felszerelése még bonyolultabb, az ára magasabb lenne.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.05.24. 10:51:56

ouha = puha - csak elütöttem.

A felvonó kötél egyébként műanyagból van - nem sokat nyúlik és tartós - ha egy mód van rá, akkor én (munka) kesztyűben kezelem, mert ha megcsúszik, csúnyán leperzseli a bőrt :-(
süti beállítások módosítása