Így tartsunk rendet a postaládákban és környékükön!

Eltűnő kuponok, felgyűlt szórólapok, kihulló hirdetések: egy újabb terület a békés együttélés felborulására. Tegyünk a jó szomszédi és lakótársi viszony megmentéséért! Megmondjuk, hogyan.

postalada_tarsashazakban.jpg

Közös tér, közös felelősség

Talán a legsúlyosabb postaládák körüli vétek, amelyet lakó elkövethet, a kihulló szóróanyagok szanaszét hagyása a földön. A közüzemi számlák kibányászásakor a sokszor kisméretű ingatlanhirdetések sűrűn hullanak alá a lépcsőház padlózatára.

Ilyenkor elég egyetlen, jól irányzott mozdulat, és a cetlik felcsippentésével megelőzhetjük a drámát. Persze egészségügyi problémák esetén meglehet, ez nem kivitelezhető. Így az sem árt, ha amúgy szorgos szemétkidobó lakóként nem törünk pálcát azonnal a közösség többi tagja felett. Egyébként őrületesen jó trükk a „Köszönöm, nem kérek szóróanyagot” matricák gondos kihelyezése postaládánk felületére.

postaladaban_keretlen_reklam.jpg

Itt a kupon, hol a kupon?

A reklámanyagok utálóin túl persze létezik a megszállott kupongyűjtők már-már vallásos csoportosulása is. Ők azok, akik akár testi épségük kockáztatásával is képesek a postaládák keskeny réseibe belenyúlni, hogy kiszedjék mások kikandikáló papírjait. Nos, meglehet, olykor jót tesznek lakótársaikkal, mi mégis azt kérjük, mindenki maradjon a saját szórólapjánál. Higgyék el, elég lesz az az egy kedvezményre jogosító kupon is!

B-tervnek pedig ott a kommunikáció és egy udvarias kérdés a szomszéd felé, ugyan szüksége van-e az akciós szórólapra, mert mi jó hasznát vennénk. Legrosszabb esetben is - már amennyiben igényt tart rá - egy barátságos beszélgetés nőhet ki a dologból.

Kísérjük haza a leveleket!

Persze a személyesebb hangú küldemények mezsgyéjén is akadhatnak konfliktusok. Egyrészt a postás is ember, úgyhogy eltévesztheti a nyílást kézbesítéskor. Másrészt új lakók esetén, vagy ha mondjuk egy kiadós beázás kapcsán leolvadtak a postaládán található nevek és címek, bőven összekeveredhetnek a levelek.

Ilyenkor sokan a postaládák tetején hagyják a küldeményt, kitéve azt az elemek (huzat, arra járó sirály, stb.) veszélyének. Ha van egy pár másodpercünk, próbáljuk megtalálni a megfelelő ládát és csúsztassuk be a résen a borítékot. Kifejezetten kellemes, frissítő ügyességi játék!

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Jó nyaralást, szomszéd! 

És végül az abszolút kedvenc, amely, miközben összetettebb mérlegelést igényel, maximális jó szándékunk ellenére is kivívhatja mások haragját. Hosszabb távollétek, nyaralások, felújítások során egy-egy postaláda felgyűlt tartalma szinte már ki akar robbanni a pléhajtócska szorításából.

tul_sok_level_a_postaladaban.jpg

Ilyen esetekben – de ha lehet, előzetes egyeztetés után – érdemes időnként könnyíteni a postaláda terhein. Így terelve el a környéken ólálkodó betörők figyelmét az adott lakásról. Természetesen a számlákat és leveleket jobb békén hagyni, de a kerületi lapokat és szóróanyagokat bátran kidobhatjuk, vagy őrizzük meg a szomszédnak, amíg hazaér. A művelet kulcs nélkül is, apróbb kezek segítségével is elvégezhető (lásd a kuponos részt).

Végezetül pedig egy kérés: bármi is legyen postaládánk tartalmának átmeneti sorsa, végcélnak a szelektív papírgyűjtőt javasoljuk! Attól aztán tényleg mindenki boldogabb lesz!

Írd meg, nálatok mi a helyzet, mert egy igazán kíváncsi medvével hozott össze a sors! Várjuk leveledet a hello@hazmestermedve.hu e-mail címre és ne felejts el lájkolni!
2 komment
2016-05-01 17:27:23 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr528677766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2016.05.02. 13:40:08

"A közüzemi számlák kibányászásakor a sokszor kisméretű ingatlanhirdetések sűrűn hullanak alá a lépcsőház padlózatára"

Ilyen problémám utoljára kb 10 éve volt, 2006-ban már tuti volt Díjnet. Azóta kb 4-5 havonta megfogom az egész összegyűlt tartalmat, és egy laza mozdulattal baszom át a szelektívbe az egészet :)

házmestermedve 2016.05.02. 14:02:41

@Gery.Greyhound: Lehet, hogy rosszul fogalmaztunk, mert igazából azért csak van olyan a postaládádban, ami nem egyből a szelektívben landol! :) Akkor meg te is válogatsz, úgyhogy akár ki is csúszhat valami. De látatlanban is biztos vagyok benne, hogy te felveszed! Már csak a blogod olvasásából következtetve... átkattintottam és nagyon tetszett, amit találtam. Jól írsz, úgyhogy grat és különösen megfogott a találomra kiválasztott cikked is, úgyhogy köszi az élményt! ;)
süti beállítások módosítása