A lakásfelújítás 7 vasszabálya, amit mindenki elfelejt, pedig...

A lakásfelújításban az a jó, hogy a kosz, zaj, mocsok és káosz után egy vadiúj lakás/lakrész lesz a jutalmunk. NEKÜNK. A szomszédnak viszont csak a kosz, zaj, mocsok és káosz jut.

lakasfelujitas-7-szabalya.png

Lerendezhetnénk ugyan a témát azzal, hogy "hát istenem, a felújítás zajjal jár", de ne tegyük. Ha szeretnél továbbra is jó lakóközösségben élni, ahol nem te leszel a gyűlölt személy, akkor itt van 7 vasszabály. Ha ezeket betartod, akkor lesz esélyed a fáklyás és vasvillás szomszédok nélkül túlélni a lakásfelújítást.

1.§ Olvasd el a társasház házirendjét!

A közös képviselőtől tudod beszerezni és ebből megtudhatod, hogy a nap mely szakában végezhetnek a mesteremberek zajos munkát a lakásodban. Tudtad, hogy a házirend megszegéséért több százezres nagyságú pénzbírságot és szomszédaid örök életen át tartó megvető pillantásait kaphatod büntetésként? Ne hagyj támadási felületet! Olvasd el! Ja, és tartsd is be!

2.§ Tájékoztass előre mindenkit!

Ez olyan, mint az előjáték. Feleslegesnek tűnik, pedig pont, hogy megolajozza a lényeget. Rövid kis üzenetben nyugtasd meg előre a lakóközösséged tagjait, a

  • munkavégzés helyéről,
  • kezdetéről és a
  • kopácsolás befejezéséről egyaránt.

Ezzel a lépéssel kínos pillanatoktól kímélheted meg magatokat. A munkálatokról mindenképpen érdemes a közös képviselőt is tájékoztatni, aki amellett, hogy hasznos tanácsokkal támogat, segítségedre lehet az esetleges konfliktusok elsimításában is.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

3.§ Takaríts a közös területeken (is)!

Jó benyomást tehetsz a legkeményebb szívű szomszédokra is, ha a porral járó munkálatok ideje alatt a közösségi terekben is felsepersz, felmosol, így ők nem viszik be a koszt a saját lakásukba. Ugye, te sem vagy túl boldog, amikor más piszkát viszed be otthonodba? Na, képzeld, ők sem! ;)

4.§ Légy jó szervező!

Szervezd meg úgy a munkálatokat, hogy a közös helyiségekben ez ne okozzon felfordulást. Gondolj arra, hogy te sem szívesen kerülgeted napokig a mások által a lépcsőházban hagyott sittes zsákokat, biedermeier szekrényeket. Ez nem csak kényelmetlen, de balesetveszélyes is lehet. Szervezd úgy a dolgokat, hogy a közös tereket ne kelljen a szükségesnél tovább használnod.

17316606304_86e07a726f_z.jpg

5.§ A falra vigyázz!

A közös területek épségének megóvása a te érdeked is, ezért próbáld a sérüléseket elkerülni. Ha mégis megtörténik, kérj elnézést, majd állítsd helyre az okozott kárt! Én is gletteltem már lépcsőházban leütött sarok miatt. Jelentem túléltem, te is túl fogod!

6.§ Tüntesd el a törmeléket!

Tisztában vagy vele, hogy építési hulladékot a társasházi kukába helyezni tilos? Az egyszerűség kedvéért olyan árajánlatot kérj a kivitelezőtől, ami a törmelék elszállításának díját is tartalmazza.

7.§ Mondj köszönetet!

Ezt felejtik el a legtöbben. Amint a mesterek elszeleltek, egy rövid és kedves üzenetben köszönd meg a szomszédok türelmét, így minden esetleges kellemetlenséget elrendezhetsz. És rögtön helyreáll az univerzum rendje is! ;)

Egyetértesz? Vitatod? Nyomj egy lájkot vagy kommentelj!
komment
2016-05-05 14:05:22 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr308688568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orient 2016.05.06. 08:38:25

+1. SOha ne fizess semmilyen kivitelezonek, semmilyen korulmenyek kozott elore, vagy vegosszeget addig amig 100% nincs befejezve a munka mindenhol. Eltunik es marad a felksz ajto, fal, csempe, szerveny...stb. es futhatsz a penzed utan is. Bocs, de meg kellett jegyeznem.

RCH 2016.05.06. 08:43:46

+1. Az elôre kalkulált költségeket szorozd meg legalább 1.3-mal. :)

031052 2016.05.06. 09:07:14

nem érdekelnek a szomszédaim, a lakásomban azt csinálok amit akarok :)

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.05.06. 09:08:26

@orient:

Ez a lényeg, nem a fal.

Márciusban kezdett a gázos, szeptemberre találtam olyat aki hajlandó volt átvenni utána a befejezést, és még így is novemberig ültem a hideg lakásban, mire felkerült az óra a fél éve kész rendszerre.

De sírni mindenért tudnak a féreg vállalkozók.

Kicknick 2016.05.06. 09:15:48

@031052: de ne felejtsd el hogy a csengő kivül van :D

orient 2016.05.06. 09:33:48

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: Nekem elektromos emberke adott ajanlatot es idopontot melora jo dragan, mert surgos volt nekem is. Termeszetesen csak hetkoznap, munkaidoben tudnak jonni. Szabit kivettem csesztek jonni persze. Mikor talaltam mast mivel nem jottek a megbeszelt napon, akkor felhaborodtak, hogy megegyeztunk a munkaban es miert adom masnak. Sirankozas megy, de ha melo van senki sem akar dolgozni, (vagyis tisztelet a kivetelnek, de nehez olyat talalni aki igen..)

tomfree 2016.05.06. 09:36:28

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: persze. A nem féreg gázos/vizes vállalkozók már Németországban keresnek 4x annyit. Itt csak a szakbarbárok vagy idősebbek maradtak.

az_igazi_trebitsch 2016.05.06. 09:40:45

Úgy látszik, néhányan szövegértési nehézséggel küszködnek. A tanácsok a _szomszédokra_ , a velük való együttélésre vonatkoznak. Maga a felújítás, ezen belül a mesteremberek, vállalkozók lelkivilága más tészta.

az_igazi_trebitsch 2016.05.06. 09:42:34

@031052: Ó, hogyne. Majd gondolj erre akkor is, amikor a feletted lakó (aki szintén azt csinál a lakásában, amit akar) éjjel kettőig bömbölteti a hifijét, és neked hajnali ötkor kell kelned....

kisvirag78 2016.05.06. 09:42:34

A közös képviselő hasznos tanácsokkal támogat?!?!?! Muhahaha. Szinte mind velejéig korrupt, aki a saját zsebbe tejelő vállalkozóit akarja erőszakosan a nyakadba sózni. Ezt a passzust igazán nem kellett volna beleírni.
Két olyan házban is laktam, ahol bilincsben akarták elvinni a közös képviselőt, az egyikben megpattantak Kanadába, újsághír is volt, a másik talán felfüggesztettel megúszta, mert eladta a lakását és ebből törlesztette az elsikkasztott pénz egy részét. Azóta saját házunk van.
Visszatérve a "hasznos" tanácsokra: ha vállalkozót ajánlj, akkor azt az egy céget mindenképp kerüld el. Így lesz hasznos a tanács. Mi megszívtuk rendesen.

Kicknick 2016.05.06. 09:44:04

@tomfree: meglepődnél mennyit visz el a gázos/vizes/villanyos szakember itthon..nem keresnek kint 4x annyit, legalábbis a szakik. Elég médiamosott a hozzáállásod a kérdéshez

az_igazi_trebitsch 2016.05.06. 09:52:05

@kisvirag78: Ha a közös képviselő meg tud lógni a ház pénzével, akkor ott a lakókkal is nagy baj van. Számvizsgáló bizottságról, annak ellenőrzési feladatiról, a közgyűlési határozattal meghozott, értékhatárokat tartalmazó aláírási (utalási) jogról tetszett már hallani? Ahol ez jól működik, ott a közös képviselő nem tud meglépni a pénzzel, és nem tud bárkinek bármennyit utalni. Viszont ahol úgy állnak hozzá, hogy csináljon csak a közös képviselő mindent, azért fizetjük, minket meg hagyjanak békén, ott ne csodálkozzanak, ha átverik őket.

elemes 2016.05.06. 10:14:18

Ha mindenki elfelejti, akkor én is el fogom felejteni.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.05.06. 10:19:35

@tomfree:

Segítek, ez 14 évvel ezelőtt volt. Akkor még volt jövő az országban, a menekülés amiről te beszélsz az 2010 után indult be a nemzetmentésnek köszönhetően.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.05.06. 10:20:46

@az_igazi_trebitsch:

A felújítás csatolt részei a mesteremberek. Ez van, megint tanultál valamit.

eq2 2016.05.06. 10:57:23

1. Betartottuk, igy sem tetszett.
2. Betartottuk, kozos kepviselovel elore egyeztettunk, lepcsohazi bizalmival egyetertve majd jott a kedves lako es a cirkusz mondvan ot nem erdekli kivel mit beszeltunk meg.
3. Megtettük, majd egyik alkalommal egy másik lakás miatt kosz maradt a felettunk levo szinten (!!!). Rank akartak verni. Probaltam megmagyarazni hogy ugye nem gondolja hogy a masodikra mi hordtuk a szemetet ha az elson lakunk. Nem nekem lett igazam ;-).
4. Konkretan nem hasznaltuk az anyagmozgatas, koltozesen tul a kozos helyisegeket egyedul aramot veteleztunk onnan a kozos kepviselo engedelyevel es papiron vallaltuk a megfizetest. Ebbol is cirkusz lett. Miutan fizettunk ugy is.
5. Nem okoztunk kart a falakban. Ellenben az uj ajto az ajtokeret kulsejen van az eredeti belul volt. Szovatettek hogy noveltuk a lakas meretet. Ezen besirtam. Kozoltek hogy a falak NEM a lakas reszei igy az nem a mi tulajdonunk igy azt nem is furhatjuk/alakithatjuk. Ja es a 4 cm vastag fal is tartoval....
6. Sajat penzen kontenert hozattunk amire mindenki ralelt es szepen elkezdtek feltolteni...

Ezekutan eszem agaban sincs megkoszonni a sok keretlen karogast, beszolast, veressel fenyegetest. Azota is ha szerelunk valamit (legutobb klimat) jon a feszegetes, fenyegetes noha irasbeli engedelyunk volt ra a kozos kepviselotol es a lepcsohazi bizalmitol) De ez sem eleg, mara megszavaztak tobb klima ne kerulhessen az epuletre. Vannak akik nem tudjak elfogadni hogy a masiknak van penze/akarata felujitani/klimat szerelni stb stb. Az egyik szerelo mondta meg a tutit. Ha mindenkinek fizetnem a klima szereleset csond lenne...

En nem jarok egyetlen kozos gyulesre sem. Koszonok ha felismerem oket (nem szoktam mivel evente 1x talalkozom veluk), kifizetem a kozos koltsegeket, de egyetlen dontessel sem ertek egyet, de egyedul semit sem tehetek. A lakast szeretem mert lakni meg barhol lehet a 4 falun belul meg beke van.

$pi$ 2016.05.06. 11:04:28

@orient: "SOha ne fizess semmilyen kivitelezonek, semmilyen korulmenyek kozott elore,"

És igen, ez a legfontosabb. :D

átlátó 2016.05.06. 11:32:16

Kizárólag a hajnali órákban, ütvefúrót néhány másodpercre használatba venni. Úgy értve, hogy a falra tartva csak kipróbálni, hogy működik e?

János Wéső 2016.05.06. 11:53:32

Ezért sz@r városban lakni. Falun egész nap felújítok 24 órában :D

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.06. 11:57:13

Ha az ember túlzásba viszi a bejelentgetést, az elnézéskérést, ezt a szomszédok a gyengeség jeleként fogják értelmezni, s előbb-utóbb abszurd követelőzésekkel fognak szemtelenkedni.

Így a korrekt, de tartózkodó hozzállás a nyerő. Azaz betartani a csendes időszakot, nem szemetelni a lépcsőházat, de az elején leszögezni: azt csinálsz a lakásodban, amit akarsz, s mindenkinek kuss.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.06. 11:59:32

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye:

Jövő = ballibák gágognak kormányzati pozícióban, s árulják ki az országot.

cradbox 2016.05.06. 12:17:14

Olyan ez a poszt mint a legtöbb indexes blogtartalom: azt írja le amit eddig is tudtunk. Azért köszi. Egy apró megjegyzés: a közös képviselő és a tanácsok...hihihi :-)

Parajpuding 2016.05.06. 12:21:52

@031052: Te az igazi büdösbunkó magyar ember mintapéldája vagy. Nyilván nagyon szerény a szellemi képességed ahhoz, hogy a saját lakásodban addig csinálsz bármit, ameddig a szomszédot nem zavarja, ugyanis az birtoksértés bunkókám! Remélem egyszer rájössz, amikor egy magadhoz hasonló büdösbunkó szomszédot kapsz.

Parajpuding 2016.05.06. 12:25:31

@BircaHang Média szerkesztősége: te egy igazi fosember vagy, ezt minden blogon, minden kommenteddel bizonyítod, most sincs másként. Szólok, bár nem hiszem, hogy bármit értesz belőle, de a birtokháborítás már nemcsak éjszaka a "csendes" időszakban érvényes". Rád is vonatkozik, lásd az előző megjegyzésem a hozzád hasonló 031052-nek.

human · http://yummie.hu 2016.05.06. 13:00:58

@orient: ez egy tényleged tanács, szemben a fentiekkel

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.06. 13:29:49

@Parajpuding:

Éltem ilyet helyen már, onnan tudom mit kell tenni. Pedig én egy abszolút csendes, hallgatag ember vagyok. Az neten írásban egészen más vagyok, mint szóban e tekintetben.

Ennek ellenére 2 helyen is volt gondom.

Huszonéves koromban családdal, kisgyerekkel éltem egy 10-lakásos társasházban kertvárosi részen, az össszes többi lakó 60-80 éves korú volt. Azonnal mi lettünk a gonosz lakók.

Pl. eldöntötte a közösség, hogy spórolni fognak a takarításon, minden nap más fog takarítani. Mi mondtunk, nekünk erre nincs időnk, szívesen fizetünk, de mi nem fogunk takarítani. Ezután bosszúból a mi ajtónk elé kezdték söpörni a szemetet. Addig nem maradt abba, míg nem kentem fel a benedvesített szemetet a leghangosabb nyugdíjas parazita ajtajára.

Másik eset, szintén Budapesten. 15 évvel később.

Két nagy kutyával laktam ott. Északi fajta, mely jellemzően csendes típus és tiszta. Ennek ellenére kitalálták a közösség hangadói, hogy a mi kutyáink miatt piszkos a lift. Pedig a mi kutyáink nem is hajlandók máshol kakálni, mint füvön vagy havon. S sosem járkáltak a házban nélkülem: az egyik kutya elszökős típus volt, eleve nem engedtem póráz nélkül sehol el, csak zárt helyeken.

A végén már valaki kutyaszart hozatott a házba és letette, majd botrányt csapott, hogy az a mi kutyáink műve. Ekkor kellett bekeményíteni. Kimentem színpadiasan üvölteni a lépcsőházba, majd az egyik alattomos lakó által hozott lapátot és vödröt széttörtem, nekidobtam a falnak, aztán mindenki megfenyegettem szadista gyilkossággal. Aztán kiküldtem a feleségemet, aki elmagyarázta a lakóknak, hogy már voltm elítélve emberölésért - ami egyébként nem igaz, de hatásos szöveg. Érdekes módon ezúton abbamaradt a panaszkodás és több kutyapiszok se jelent meg a házban.

Szóval sajnos időnként elő kell venni az ostort és a lakók közé kell csapni. Ősi közmondás: ha nem vered a lakókat, ők vernek téged. Pedig mindez nagyon nehezemre esik, mert abszolút passzív, békés típus vagyok.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.06. 17:25:36

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: 2006-ban a diktatúra alatt voltam úgy hogy menekülök, de szerencsére már nem kell

bandigyerek 2016.05.06. 21:42:14

@orient: Ezek szerint eddig csak szar emberekkel dolgoztattál...

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.06. 22:50:13

@enpera: Diktaqtúra, te majom? azt sem tudod, mit jelent ez a szó.
ja, most törványbe van foglalva a szabdrablás, amből szépen leesik neked is. Értem én ... :P

siciliano 2016.05.06. 23:36:14

A legtöbb panasz a felújítások során(kivételek azért vannak) az írigység mely ebben az országban népbetegség....

tomfree 2016.05.07. 16:20:15

@Kicknick: "meglepődnél mennyit visz el a gázos/vizes/villanyos szakember itthon..nem keresnek kint 4x annyit, legalábbis a szakik. Elég médiamosott a hozzáállásod a kérdéshez "

Te valami itt ragadt víz-gázszerelő vagy aki védi a mundért?

pirimogyoró 2016.05.08. 00:29:07

@031052: Ha a feletted (alattad, melletted) lakó is így gondolja, akkor akkor neked sem lesz okod vigyorogni :)

Reactor 2020.03.27. 20:16:01

@Kicknick: Valóban nem keresnek négyszer annyit, mert minimum ötször. Arról nem is beszélve, hogy az euró mennyivel többet ér a forintnál, és ott nem szedi el az államhatalom ilyen-olyan adó címén a kereseted háromnegyedét.
Egy általános orvos idehaza örülhet, ha a garantált bérminimumot megkapja. Hegyeshalmon túl ugyanez az orvos átszámolva 1 millió 900 ezer forintot keresett meg havonta. Ennyit arról, hogy a hanyatló Nyugaton mennyit keresnek vagy nem keresnek a mesteremberek.

@eq2: A károgással, pampogással nem kell foglalkozni, hadd csinálják, esetleg látványosan ki lehet röhögni őket. Ha pedig megveréssel fenyegetőznek, előhúzol egy szép nagy bajonettet, és megmondod neki, hogy na gyere, játsszuk le. Problem solved!
süti beállítások módosítása