3 lépés, amit te is megtehetsz a jó szomszédságért

Te jó szomszédnak tartod magad? Csekkold listánkat és nézd meg, tényleg megteszel-e mindent azért, hogy "kedves szomszéd" legyél és ne "hisztis szomszéd"!

problemas_szomszedok.jpg

Nem arról fogok most medvézni, hogy mit kell tenned, hogy jó fej legyél és téged mindenki szeressen (hiszen azt úgyis tudod ;)), hanem, hogy mit tehetsz, ha úgy gondolod, problémásak a szomszédaid.

"Miért hülyék a szomszédaim?" - teszed fel magadnak a kérdést nap mint nap?

Csak? Vagy lehet, hogy nem is hülyék? Lehet, hogy csak te nem tudsz együtt élni velük? Nézzük, kihasználod-e minden lehetőségedet a rossz viszony helyreállítása érdekében!?

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Akár társasházban, akár családi házban élünk, a szomszéd néha tényleg igazi átok tud lenni. Reggeli falfúrás, esti üzekedés, hangos TV, hangos rádió, hangos szó: minden idegesítő tud lenni. És akkor még a szagokról, kuplerájról, eltorlaszolásról, bunkó nem köszönésről nem is beszéltünk.

* Mit tehetsz a hangosan szexelő szomszéd ellen? Kattints és megmondom! ---> *

De elárulok valamit: a szomszéd is csak ember! Ő is érez, sőt hall és szagol és sérelmei vannak és alapvetően BÉKÉBEN SZERETNE ÉLNI. (Plusz-mínusz a direkt kekeckedők). 

Három tipp a békétlenség felszámolására, akár azonnal!

1. Harc helyett keressük inkább a kommunikációt!

Közhelynek tűnhet, de több van benne, mint gondolnád! Nem kell a szomszéd "alá menni", nem kell meghunyászkodni, ha amúgy igazunk van. De acsarkodás helyett érdemesebb a sokszor egészen sokkoló, kedves, érdeklődő kérdéssel letámadni elviselhetetlen embertársunkat:

Mondja, jól van? Szeret itt lakni?

Egy elviselhetetlen szomszéd az őszinte, barátságos érdeklődéstől jó eséllyel annyira lefagy, hogy minimum egy hétig szavát nem hallani. Ha szerencsénk van, benne is kigyullad a lámpa: "Jé, ez a hülye is ember! Sőt, nem is olyan hülye, mint gondoltam!" And this is a beginning of a beautful friendship! :) jo_szomszed.jpg

2. Konszenzus - félegészség!

Ha valami nem működik... az egymás mellett élés nem súrlódásmentes, akkor érdemes megkeresni azt a mindkét (három, sok) fél számára élhető utat, ami mellett nem őrülünk meg és nem mészároljuk le egymást belátható időn belül.

Most legyintesz, hogy "Magától is tudnia kellene!". Nem tudja. Vagy tudja, de nem gondolja, hogy neked akkora gondot okoz, mint amekkorát. Vagy hogy te hallod, pedig ő halkan csinálja (bármi is legyen az, amit éppen). Megelőzésképpen szuperül működő trükk, hogy fektessünk le olyan szabályokat, amit mindenki be tud tartani és ezeket együtt hozzuk meg, kulturált körülmények között megbeszélve (ne egymás ajtajára cetliket ragasztgatva, mert az proli megoldás).

Ilyenek pl.

- a mosások időzítése (reggel és későn soha, hétvégén csak módjával),

- a magassarkú cipő kontra parketta mellőzése,

- a nagyothallók fülhallgatós tévézése,

- a gyerek hegedűgyakorlásának fix időpontja,

- a gangon dohányzás tárgyköre,

- a macskaszőrös lábtörlő udvari és nem gangos kirázása.

És még sorolhatnánk. Hidd el, minden jobb lesz, ha találunk kompromisszumot.

Hitesd el a szomszéddal is! 

Bunkó a szomszéd és nem hallgat a szép szóra?
Szakember válaszol
, hogy mit tehetsz! Katt! ->
*

3. Az empátia életeket menthet!

Fontos tény, hogy a szomszéd, még ha idióta is, csak egy ember. Egyszer régen rózsaszín, ennivaló kisbaba volt, aki nagy reményekkel vágott neki az életnek. Aztán valahol, valami félresikerült és most direkt paraszt és csak azért is vasárnap reggel flexszel. Egy biztos: nem tudhatjuk, honnan jött, miken ment át, miért akar direkt kiborítani. Lehet, hogy csak egy kis figyelemre vágyik. Vagy a konfliktusokat is csak azért generálja, mert sosem látott mást, csak békétlenséget.

Próbáljuk megérteni az őrültet odaát, a falon túl és könnyebben tudunk az 1-es pontra váltani. Onnan a 2-es meg már csak egy lépés. És persze ne feledjük: a mi paprikás csirkénk illata szaga is száll, a mi gyerekünk is zajos, és a mi szemetünk az ajtó előtt szintén zavaró lehet.

Úgyhogy béke, szeretet, empátia és a lakóközösség fényre derül!

 

3 komment
2016-05-12 16:27:53 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr328689312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli 2016.05.13. 11:04:53

Az. 1. és a legfontosabb: tanuljunk meg köszönni. Ez mostanság nem megy, ráköszönök a szomszédra a lépcsőházban, és csak bámulnak mint borjú az új-kapura.

micsoda? 2016.05.13. 13:38:14

Amit én tapasztalok. Nem kell az első esetre bepöcceni. Mindenkivel előfordul, hogy nem gondolta végig amikor zajt csinál. Sokadszora azért diplomatikus stílusban szabad szólni. Meg az sem árt, ha a fiatal is végig gondolja, hogy ő is lesz idős, türelmetlen, és beszólós:) Az idős ember meg jó ha végig gondolja, hogy a kor nem érdem, és nem kell a fiatalt azonnal taknyosozni:)

boundary 2016.05.13. 14:30:34

Nagyon vicces vagy...
süti beállítások módosítása