Erre a 2 dologra figyelj, ha albérletbe mész egy nagyvárosban!

Egy költözés mindig megviseli az embert, a vele járó szuper pozitív dolgok mellett is. Sok mindenre fel lehet készülni, de vannak, amik váratlanul érnek minket. Két olyan letesztelt tippet árulok el, amiért hálás lettem volna, ha valaki előre felvilágosít, hogy ne nekem kelljen kitaposnom az utat. Ja, és mindkettővel időt, energiát és pénzt spórolhatsz meg! ;)

boltvalasztas_orvosvalasztas.jpg

Saját tapasztalataim alapján bátran kijelenthetem, hogy van mit tanulni egy vidéki (nagy)lánynak, ha Budapestre (vagy bármely nagyvárosba) költözik. Álmomban nem gondoltam volna, hogy mikkel kell megküzdenem és hogy minden más lesz. No de a nagy dolgokba majd később mászunk bele, most két általános, gyakori problémára mutatok megoldást!

az_ido_penz.jpgMi az, amiből minden embernek a legkevesebb van, pedig sokkal többre vágyna, amiből rengeteget el kell fecsérelnie ilyen-olyan okokból, és amiért aztán soha nem lesz kárpótolva? Igen. Az idő. Nézzük, hogyan spórolhatunk vele még pénzt is! 

Mindennapi időrabló: bevásárlás

Nem elég, hogy az ember végre befejezte az aznapi munkáját, elment a gyerekért az iskolába, óvodába, végre visszavonulna társasházi kis zugába, de gondoskodnia kell a mindennapok alapszükségleteiről is. Vidékről a nagyvárosba költözve, őszintén azt hittem, hogy minden sarkon a lehető legkényelmesebben, leggazdaságosabban, legkisebb utánajárással be tudok majd vásárolni. Hát nagyon nem. Hamar szembesülnöm kellett a kisboltok tömegével, amikből ugyan tényleg minden sarkon akad kettő, de a kínálatuk nem minden esetben elegendő, és habár az árak sem feltételen jelentősen drágábbak, mint a nagyobb szupermarketekben, mégis... ha a sok kicsi összeadódik, bizony súlyos összegektől leszünk könnyebbek.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Magam példájából kiindulva, először csak a „rendes”, nagy bevásárlást kiegészítendő, el- és lefelejtett, csip-csup dolgokért ugrunk be a non-stopba, mert "az úgyis ott van a ház aljában vagy a sarkon", míg a nagyobb szupermarketért esetleg villamosra kéne szállni vagy gyalogolni, aztán újra végigjárni a boltot és kivárni a kígyózó sort. Aztán persze jön a „Na jó, ma csak egy-két dolog kell, azokat kapjuk össze gyorsan a non-stopban”, aztán a végén azon kapjuk magunkat, hogy az eladó névről ismer, vidáman köszönt, kiemelten bánik velünk - mivel a nagy bevásárlást is nála intézzük -, és olyankor már bizony a pénztárcánk is halk hangos siránkozásba kezd… Ismerős?

hol_vasaroljak.jpg

Így lesz olcsóbb és gyorsabb a bevásárlás

  1. Szánjuk rá az időt, hogy lakókörnyezetünkben felmérjük a terepet, mert lehet, hogy kedvenc boltunk bújik meg mindössze egy saroknyira.

  2. Merjünk a szomszédokkal (főleg az idősebbekkel) szóba elegyedni, mert nekik már biztos megvannak a tuti helyeik. Oké, egy-két plusz pletyka is jár az infó mellé, de abba sem fogsz belehalni! :P

  3. Ha mindenképpen nagyobb élelmiszerboltra, szupermarketre vágyunk, de nincs a közvetlen közelünkben, nézzünk ki egy nekünk tetszőt a munkahely és az otthon útvonalán, így, a járt útról nem letérve, talán kevesebb időveszteséggel beszerezhetünk mindent.

online_vasarlas_hazhoz_szallitas.jpg+1 Ne ódzkodjunk az újabb, modernebb megoldásoktól, mint a házhoz rendelés. A legtöbb ilyen szolgáltatást kínáló üzlet kiemelten kezeli a megrendeléseket. De tényleg! Válogatott, minőségi árut szállítanak le, ha pedig valami éppen nincs készleten, ár- és minőségarányos alternatívákat ajánlanak, melyeket jogunk van elfogadni, vagy éppen visszautasítani. A kiszállítás időpontját is könnyen testre szabhatjuk, akár a késő esti órákra is ütemezhetjük (persze azért figyeljünk, hogy a többi lakó pihenését ne zavarjuk).

Mókus is gyakran használja a Tesco házhoz szállítási szolgáltatását, az ő saját tapasztalatairól (és a szolgáltatás részletes bemutatásáról) nála olvashatsz! ----->>>

Igazi pénzmágnes: betegség és ellátás

"Mindennap egy alma, a doktort távol tartja." Az almát megvettük kedvenc szupermarketünben, de mi van, ha ennyi mégsem elég, mert így is betegek lettünk!?

orvosvaltas.jpg

A nagyvárosban lakunk, és dolgozunk, a lakcímkártyánkon pedig a messzi-messzi szülővárosunk címe szerepel. Évek óta nem voltunk már orvosnál, most mit csináljunk? Üljünk vonatra? Bár ez is egy opció, és lehet, hogy már az otthonunk látványa is gyógyítólag hat ránk, nem feltétlenül kell nyakunkba venni a kilométereket.

Lehetséges megoldások

- Ha nincs a nagyvárosban körzeti orvosunk, és nem is szeretnénk, akkor, ha pénztárcánk engedi, fordulhatunk magánorvoshoz.

- Ha anyagi kereteink szűkösebbek, megérdeklődhetjük azt is, hogy a munkahelyünkön van-e orvos (üzemorvos), akihez fordulhatunk.

- Ha pedig úgy döntünk, mégis csak szeretnénk a nagyvárosban keríteni magunknak egy doktort, három jó hírem is van!

  • Egyrészt, nem kell kilométereket utaznunk, hogy kikérjük kartonunkat, mert mindez már elektronikusan történik.
  • Másrészt, a lakcímkártyánkon szerepelhet más (magyar) város, mint ahol élünk és dolgozunk, akkor is el fognak látni.
  • Harmadrészt, és talán ez a legörömtelibb, hogy szabad orvosválasztás van! Azaz, nem feltétlenünk muszáj a lakókörzetünk szerint kijelölt orvosi rendelésre menni. Addig, amíg az adott doktor elfogad (ha nem hozzá tartozunk, joga van bármilyen indokkal elutasítani), akkor azt választunk, akit csak szeretnénk! Aktív TAJ-számmal és kártyával persze ehhez is rendelkeznünk kell.

Pici rossz hír

Vigyázzunk, mert sajnos ugyanez azonban nem vonatkozik a fogorvosra. Ahhoz, hogy lakcímkártya szerinti városunktól távol ellássanak, szintén vagy magánrendelést kell keresnünk, vagy akkut esetnek kell lenni, és akkor mehetünk az ügyeletre, vagy legalább egy ideiglenes lakcímmel kell rendelkeznünk, amellyel az adott körzet fogorvosa már el tud látni.

A hűtő tele, a fej se fáj! ;) Ezek az én tapasztalataim és bízom benne, hogy neked már simábban fognak menni a dolgok!  

Ha van hasonló ötleted, amivel könnyebbé teheti egy nagyvárosba költözött albérlő az életét, kérlek, oszd meg velem! Köszi! És lájkolj! Köszi! :)
komment
2016-05-26 18:45:53 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr428746380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása