Mielőtt eladod a lakásodat, ezt muszáj meglépned!

Új ingatlant béreltél/vásároltál volna ami egészen tetszett is, mindaddig, amíg nem vetettél egy pillantást a penészfoltos, koszos fürdőre… Veled is megtörtént már? Hozzáértők szerint érdemes energiát fektetni a fürdőszoba-felújításba, mert már egy kisebb beruházás is nagyban növeli az ingatlan értékét.furdoszoba_felujitas_1.png

Felújítanál, de nem tudod, hogyan oldd meg kis költségvetésből?

Íme néhány ötlet, melyekkel könnyedén felfrissítheted fürdőszobádat!

Nem a szent Grált adjuk a kezedbe és még csak nem is találtunk ki új dolgokat, de mindenképpen szeretnénk inspirálni és elgondolkodtatni, hogy tényleg megéri az a verejtékes munka vagy akár kisebb plusz pénzráfordítás, hogy a legtöbbet (=több pénzt) kihozhass a fürdőből lakásból.

Tisztasági festés

Az évek során felgyülemlett por, penészfolt eltüntetésére hatékony módszer. A száradás után nemcsak a látvány újul meg, de tisztaságillat lengi majd be a teret. Vigyél színt az életedbe, vigyél színt a falakra. Meleg tónusokkal barátságos megjelenést, intim hangulatot teremthetsz. Ha egy hideg - mint például a kék - árnyalat mellett teszed le a voksod, azzal légies, friss hatást kelthetsz.

furdoszoba_felujitasa_eladas_elott.jpg

*** Ha komolyabb lakásfelújításba vágsz, erre a 7 dologra nagyon figyelj és biztos sikered lesz! Kattints a cikk elolvasásához (aztán térj vissza)! ---> ***

Varázsolj! 

Unod már a százéves fehér csempét? Fesd át! Ha a fugákat speciális festékkel újrafested, játékos végeredményt kaphatsz. De tényleg! Mintha elköltöztél volna! :)

furdoszoba_kiegeszitok.jpg

furdoszoba_kinezet.jpg

Cselezzük ki a vásárlót!

Miután a festék megszáradt, a szanitereket, polcokat alaposan tisztítsd meg és fertőtlenítsd! Ez alapnak tűik, de nem az. Ha nálad mindig minden csillog-villog, akkor az már félsiker. A legtöbb lakáshirdetésben csúnyán elbukik a fürdőszobás kép csak azért, mert látszik, hogy nincs alaposan, rendszeresen (nagy)takarítva. És teljesen lényegtelen, hogy egyébként majd a vevő sem fog nagyobb rendet tartani, sokat jelent az első benyomás (és valljuk be, simán azt hiszi abban a pillanatban, hogy ez bizony ilyen szép tiszta marad magától).

furdoszoba_uj_lakas.jpg

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Apróságok, amik segíthetnek

Válassz új zuhanyfejet (persze víztakarékosat, hogy ezt beleírhasd a hirdetésbe) és csövet, meglátod milyen kellemes lesz a víznyomás és selymes a víz egy ilyen apró változtatás után. A járólapokat egy kis vízkőoldó vagy ecet (hajrá házi praktikák!) segítségével csillogóvá varázsolhatod, amitől rögtön 1,5-szer annyit érnek! ;)

Kiegészítők

Beszerezhetsz új kiegészítőket is. Az ízléses használati tárgyak, ügyesen összeválogatott fürdőszoba-textilek sokat dobnak a helyiség megjelenésén. Igazán harmonikus hatást érhetsz el, ha ezek színben, stílusban passzolnak egymáshoz. Érdemes kicsit hotelérzést kelteni (és nem a 20 évvel ezelőtti "minden fehér" hotelekre gondolok), mert valahogy az mindig hívogató. Az igazán "otthonos" fürdő ritkán tökéletesen rendbe szedett és most érdemes meglépni ezeket az apró változtatásokat. (Persze ha eddig nálad ez nem így volt! ;))

uj_lakas_uj_furdoszoba.jpg

Kilépő szőnyeg - Érdemes könnyen száradó, mosható, puha modellt választani, amire jó érzés rálépni a frissítő fürdő után. Ezt ránézésre meg lehet állapítani, úgyhogy ha nem is nálad megy el épp WC-re a vevő, akkor is bekukucskál mindenhová és ezen meg fog akadni a szeme! Nem olcsók, de hát ezt úgyis magaddal viszed, ugye? Csak a hatás miatt fontos most. Vagy megveszi a vevő jó áron azt is, a lakással együtt! Máris elértük a célunkat! ;)

furdoszoba_erteknoveles.jpg

Törölköző - Szintén előnyben a könnyen száradó, puha darabok, melyek illenek a helyiség színvilágához. Ezt sokan nem veszik figyelembe és csak megveszik az éppen "szerelem" türcsit a Kikában, majd otthon csodálkoznak, hogy nagyon nem illeszkedik a fürdő összes többi pontjához. Figyeljünk erre, mert nagyon látványos tud lenni a jól összeválogatott pihepuhaság.

furdoszoba_felujitasa.jpg

Zuhanyfüggöny - Leváltásával pénztárcakímélő, látványos hangulatváltást érhetsz el. Érdemes viszont az óriási minták helyett visszafogottabbakat választani!

furdoszoba_tisztasagi_festes.png

Szappantartó, fogmosószett és társaik: egy-egy darab mutatós darab a mosdó vagy kád szélén kötelező, hiszen ettől "él" a fürdő. Megjelenésük viszont csak akkor érvényesül, ha a személyes higiéniai termékek zárt tárolóba kerülnek és nem a kád szélén sorakoznak.

furdoszoba_elrendezes.png

Ugye, nem is olyan bonyolult új fürdőt teremteni? Hajrá!

Ha szívesen olvasod majd a folytatást és konkrét segítséget, kövesd Medvét, hogy még többet mutathasson legközelebb! Lájk!!
44 komment
2016-06-18 15:44:50 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr858818448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GöTi 2016.06.19. 17:52:25

"Zuhanyfüggöny - Leváltásával pénztárcakímélő, látványos hangulatváltást érhetsz el. Érdemes viszont az óriási minták helyett visszafogottabbakat választani!"

Ha valaki úgy utálja a zuhanyfüggönyt mint én, az soha nem veszi meg a lakást.
Inkább ötször felmosom az egész fürdőszobát, mint egyszer rámtapadjon a vized nílon.

Vedd le - és kész.

Privateer 2016.06.19. 18:19:02

Zuhanyfüggöny helyett vannak kabinajtós megoldások. Ráadásul ügyesen megoldható, hogy mégse akadjunk el benne, mikor ki-be szállunk a kádba. Pl tolóajtós verzió. Persze, ha panelben vagyunk és lengőcsaptelep van, akkor problémás lehet a dolog.
De a zuhanyfüggönytől én is irtózom.

DIEGO_HU 2016.06.19. 18:52:14

@GöTi: jaja a zuhanyfüggöny legalább annyira undoritó találmány mint a viaszosvászon "terítő"

telkoe 2016.06.19. 18:59:09

Elkezd a néni fürdősyobafelujításról értekezni és kilyukad oda hogy ki kellene takarítani és venni pár csilivili bolyhos törülközőt és szőnyeget. Kis gyaorlás és nemsokára akár olyan komoly szaklapokban mint pl a Kiskegyed is mehet a szaktanácsadás.

élhetetlen 2016.06.19. 19:12:46

@GöTi: Nekem halványzöld selyem zuhanyfüggönyöm van a sötétzöld törülközőimhez, ugyanaz, már 40 éve, mosni szoktam, hozzám is ér, de nem tapad rám. Ez is egy megoldás.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.06.19. 19:21:23

Felesleges a zuhanyfüggöny, zuhanyozz normálisan

Samott 2016.06.19. 19:24:11

Mindez felesleges, hiszen ha valamit atepit az ember egy uj lakasban, az a furodszoba. Kidobott penz minden amit rakoltesz.

Beer Monster 2016.06.19. 19:45:05

A csodálatos fürdőszoba - a mosdó mellett ott a budi... Melyik országból származnak ezek a felvételek?

házmestermedve 2016.06.19. 19:54:12

@telkoe: Nem szaktanácsnak szántuk, inkább csak tapasztalatból írt jó tanácsnak vagy inspirációnak. Tök jogos a részedről, ha ennél nagyobb kaliberű ötletekre vágysz (és igyekszünk is szakértő segítségével minél hamarabb hozni ;)), de hidd el, a takarítás és bolyhos tűrcsi sem egyértelmű mindenkinek. Sőt, van, aki meg van győződve róla, hogy ez nem számít. De. Számít. (Kivéve ha direkt lepukkant lakást keres valaki, akkor valóban "felesleges".) - Te mit javasolsz, mivel lehetne feldobni a fürdőt, amitől többet érne?

házmestermedve 2016.06.19. 20:00:05

@GöTi: Az is egy megoldás és lehet, hogy igazad van! :D De azért ma már lehet normálisan kinéző zuhanyfüggönyöket is kapni és nem mindenki szereti, ha medence lesz a fürdőből a zuhanyzás végére! @Privateer: Nem gondoltuk volna, hogy ennyire rossz érzést vált ki belőletek a zuhanyfüggöny, de nagyon jó tudni, köszi a visszajelzést! :) Zuhanykabin a tökéletes megoldás, nem is kérdés, de az már kicsit nagyobb beruházás (ami persze megtérülhet). Egyszer írunk arról is! @Samott: Valóban, ha valaki plusz ráfordítható összeggel a zsebében vesz lakást, a fürdő lehet az egyik, amihez hozzányúl. Ezért is nem nagy költségvetésű felújítást javasoltunk. De nem védekezni akartam, nagyon örülünk a visszajelzésnek és kritikának, igyekszünk ennek vonalán tovább haladni! Köszi! ;)

házmestermedve 2016.06.19. 20:00:51

@Privateer: Nem gondoltuk volna, hogy ennyire rossz érzést vált ki belőletek a zuhanyfüggöny, de nagyon jó tudni, köszi a visszajelzést! :) Zuhanykabin a tökéletes megoldás, nem is kérdés, de az már kicsit nagyobb beruházás (ami persze megtérülhet). Egyszer írunk arról is!

házmestermedve 2016.06.19. 20:01:22

@Samott: Valóban, ha valaki plusz ráfordítható összeggel a zsebében vesz lakást, a fürdő lehet az egyik, amihez hozzányúl. Ezért is nem nagy költségvetésű felújítást javasoltunk. De nem védekezni akartam, nagyon örülünk a visszajelzésnek és kritikának, igyekszünk ennek vonalán tovább haladni! Köszi! ;)

élhetetlen 2016.06.19. 20:10:17

@DIEGO_HU: Csak kérdezem. A kerti asztalra, ami lécekből áll, mit teszel „terítőként”? Damaszt abroszt? Azt felejted kinn az esőn? A viaszosvászonnak is megvan a maga szerepe.

élhetetlen 2016.06.19. 20:21:12

@házmestermedve: Ne add be a derekad. Nem a zuhanyfüggönnyel van baj, hanem a mostanában kapható zuhanyfüggönyök anyagával. Nem a zuhanykabin a megoldás, inkább feküdj neki, hogy hol lehet ma minőségi, textil zuhanyfüggönyt kapni. Az sokkal jobb megolgás, mint egy fél kádnyi helyen kimászni. Na, mindegy.

upho 2016.06.19. 20:39:21

Én pont a zuhanykabintol irtozom. 2meter vagyok, nekem kinlodas az a kis kabin. Kad tok jo, telen imadok benne fekudni. Aki irtozik a fuggonytol, hogy ratapad, valoszinuleg meg eleteben nem latott zuhanyfuggonyt, de eg mai modernet biztosan nem.

telkoe 2016.06.19. 20:54:28

@házmestermedve: Javasolnam h ha felujitasrol van szo akkor felujitasrol irj. Takaritas es uj torulkozo kirakasa _nem_ felujitas, ilyen otleteket rendszeresen elpotyogtatnak kezdo lakberendezo es ingatlanszakertokek noi magazinokban es blogokban.

@upho: A megoldas kulcsa h nem a legkisebb / legolcsobb barkacsaruhazas zuhanykabint kell beepiteni. En is 2m korul vagyok de egy jo zuhany akar kettesben is kenyelmes
http://www.rialto-design.de/bewegungsfreiheit-in-der-dusche-wie-viel-platz-muss-sein/#!

2016.06.19. 22:12:18

Rengeteg felújítós sorozatot néztem már végig a Spektrumon, ezen felbuzdulva, mikor elhatároztuk, hogy eladjuk a kéglit, kihívtunk két ingatlanost, hogy becsüljék fel, mennyit kaphatunk érte, illetve adjanak tippeket, mivel lehetne könnyebben eladni. Az egyik ötletünk természetszerűleg a fsz felújítás volt (többek közt azért, mert az eladás majd egy év múlva lett tervezve, és már én nagyon utáltam a fürdőtI, meg egy teljes tisztasági festés a lakásban.
Mindkét ingatlanos ugyanazt mondta: a magyar vevők a friss festésben azt látják, hogy az eladó valamit el akar titkolni, mert ugye minek festené ki másért a lakást, mint hogy elrejtsen valami repedést, beázást, penészedést.
A fürdőszoba felújításáról is lebeszélt, mondván, hogy a fsz teljesen használható így is (nem gusztustalan meg ilyesmi, csak egy 15 éves építés, és akkor is eladásra építették, tehát mondjuk nem a legdrágább csempe van benne) Elkölthetek rá egy csomó pénzt, de szinte tuti, hogy az a csempe nem fog tetszeni az illetőnek, ami nekem, nem az a szaniter fog bejönni, mint nekem stb.
Persze a tisztaság, a rend az alap (lenne), meg az is, hogy ezek után tényleg olyasmivel, amit majd viszek magammal.
Egyedüli tippként azt adták (ez egy családi ház), hogy mindenképpen szigeteltessük le a házat kívülről, mert ugyan ez nem értéknövelő, de ha van két ház, akkor tuti azt veszik meg, ami már szigetelve van, szóval ez sem térül meg fillérre, csak épp eladhatóbbá teszi a kecót.

Zolcsi77 2016.06.20. 02:31:10

Minden felújításba fektetett x forint 2-5- sokx értéknövekedést jelent, ha:
- a lakás/ház lepukkadt
- ezért olcsón vettük
- viszonylag kis értékű
- minden szükséges anyagot a tulajdonos vesz meg, akár szaki listája alapján
- minden munkát a tulajdonos vagy általa közvetlenül megfogadott szaki végez
- tiszta, világos, letisztult, csillogó-villogó
lakás/ház lesz a végeredmény. A festés elengedhetetlen és ha komolyabb felújítás történik (nem feltétlen cső és vezetékcserével) akkor az a felújítás szerves részét képezi és nem a hibák eltakarásának célja lebeg a leendő vevő szeme előtt. De ehhez látnia kell a vevőnek, hogy sok egyéb is cserélve, javítva, felújítva lett a lakásban.

Viszonylag kis értékű lakás/ház felújítása: minimális pénzből, jól kinéző, elfogadható minőségű, nem egyéni ízlésvilágú, hagyományos nem egyedi anyagokból.

E mögött a következő meggondolás húzódik meg: a lakást a nő kívánja meg, de a férfi veszi meg. A nő szempontja, hogy tiszta legyen, világos legyen, nett, tiptop legyen, jól nézzen ki. A nő egyéni ízléséhez persze nem fog passzolni a lakás, de az általános irányelveinek nagy vonalakban igen. A nő persze leverné a csempét és felrakná a nyolcszög/négyszög kettős halványzöld/pasztellbarnapöttyös csempét szíve szerint de itt jön be a férfi. A férfi egy lusta, smucig dög, akinek dosztig elég, hogy - irdatlan anyagi megerőltetések árán - megveszik a lakást. Épp elég az önerőt összerakni és addig nyáladzani a banknak amíg kiéneklik belőle a hitelt. A férfi semmire nem akar utólag költeni és semmit nem akar javítani, fejleszteni, fúrnifaragni a megvett lakáson. Józan kompromisszum születik: a nő - egyelőre - használhatónak fogadja el a lakás 85-95%-t, a férfi bevállalja, hogy a konyhai/fürdőszobai csempét vagy kisszoba/nagyszoba festését vagy konyhabútort vagy laminált padlót azt mégiscsak ki kell cserélni, mert annyira nem passzol a nő ízléséhez - egy kicsit mégiscsak kell vele keccsölni, de nem sokat.

Még egy feltétel van: a vásárlók legyenek viszonylag kispénzűek és viszonylag fiatalok - ne legyen pénzügyi keret egyéni felújításra minőségi anyagokból vállalkozóval és ne legyenek már berögzült vágyak (melyek mondjuk egy millíós terveztetett konyhabútorban testesülnek meg a panel nyolcadik emeletén providentből...)

Az öreg - tisztelet a kivételnek - az már haboz, latolgat, kötekszik, fondorkodik, szarrág, neki jó a lukas fürdőkád is csupasz villanykörtével csak legyen -200.000 az árból, ha meglazult a kilincs az már ürügy egy kis további alkura, legyen olcsó, akár használhatatlan is, ő majd szép lassan mindent kipótol, megjavít, szerez. Ennek ékes példája egy volt szomszédunk aki a felújításkor az előző lakó használt budifedelét elkérte, merthogy az övé már törött s milyen kíváló lesz az neki. Ő szeretne venni felújított lakást kis hibával - egy lepukkadt lakás áráért, ez azért jellemzően nem szokott összejönni.

Zolcsi77 2016.06.20. 02:40:49

Kifelejtettem: mivel a nő kívánja meg a lakást, ezért fontos a jól kinéző fürdőszoba, konyha, wc. Ez nem azt jelenti, hogy egyéni ízlést, extravaganciát vigyünk bele, csak azt, hogy legyen ultratiszta, nagyon-nagyon rendezett, látszódjon rajta, hogy új (vagy nagyon megkímélt és nagyon tiszta, stb), legyen benne egy kis plusz - pl egy díszcsík, érdekesebb szép tükör, egy-két praktikus tartozék, állítható lámpa. És mivel a férfi veszi meg aki nem akar utólag se rákölteni se megszakadni a melóban: működjön kifogástalanul minden - ez (hiú) reményt ad a férfinak, hogy abszolúte semmit nem kell majd csinálnia és pótlólagos pénzköltés sem lesz - a realista persze tudja, hogy lesz, de a kifogástalanul működő dolgok mégiscsak reményt adnak neki, hogy kevés munkája lesz.

Tomi1973Wien 2016.06.20. 08:08:27

ez igy eleg baromsag... most arulok egy györi belvarosi ingatlant. lakatlan, mert a nagyime volt, nekem meg nem kell. X+Xsok eve le lett tapetazva, az azota is fennt a helyen. majd hulye leszek leszedni, es kifesteni feherre. igy latszik, hogy semmi baja a falaknak. furdo / wc / konyha regi aprokockas fekete-feher jarolap, pont tokeletes, majd a vevo kicsereli. ahogy a konyhat is. meg felujitja a furdoszobat. ami fontos, az pl. egy uj kemeny / gaz felulvizsgalat (muszaki), hogy minden rendben van, nem kell kemenyt/belest/boilert cserelni, na az megvan. de beleboritani 1misit, hogy kis szerencsevel pont annyival tobbert tudjam eladni? grrr... biztos nem jatszik... a takaritas, az igen, azt mèg meg kell ejtetnem, hogy jol (jobban) nezzen ki...

házmestermedve 2016.06.20. 08:11:37

@telkoe: köszi a kritikát, igyekszünk fejlődni és bízom benne, hogy neked is tudunk majd hasznosat mutatni!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.06.20. 09:04:01

legjobb a párezer forintos zuhanyrózsa, amit úgyis kidob a vevő azonnal :)

2016.06.20. 10:07:09

Szerintem bőven elegendő egy igazán alapos nagytakarítás a fürdőben, a többi felesleges sallang, mert tényleg igaz, hogy a fürdőt az új lakó úgyis azonnal a maga képére formálja, felújítja, átalakítja, kidobott pénz bármennyit invesztálni bele. Legyen tiszta, kellemes illatú, több nem kell.

kicsitomi 2016.06.20. 10:20:24

Örököltem egy elhanyagolt állapotban levő lakást. Eladás előtt persze kipofozom kicsit, de azon gondolkodom, hogy az iszonyatos állapotba levő hidegburkolatokat nem cserélem le. Leszedem persze, és az előkészítést (vakolás) szépen megcsináltatom, de magát a burkolást nem. Pont azért, amit az előttem levők írtak: mindenki mást szeretne - ezt az asszony kedvéért.
Ugyanakkor a garázst szépen kipucolom, meghagyom a szerszámtárolókat és hasonlókat a férfi kedvéért.
Szerintetek nagy hülyeség?

Beer Monster 2016.06.20. 10:29:32

@Los Alamuszi: "Egyedüli tippként azt adták (ez egy családi ház), hogy mindenképpen szigeteltessük le a házat kívülről, mert ugyan ez nem értéknövelő, de ha van két ház, akkor tuti azt veszik meg, ami már szigetelve van, szóval ez sem térül meg fillérre, csak épp eladhatóbbá teszi a kecót."

Ezzel a tippel óvatosan. Neked nem fogja megérni szigetelni, mert milliós tétel, és annyival nem emeli az árát. Viszont az sem áll meg, hogy ne lenne értéknövelő. Aki szigetelne ígyis-úgyis, az gyakorlatilag belekalkulálja a szigeteletlen lakás árába a még a teljes hőszigetelést. A tiéd ennyivel többet fog érni. De ez a jó eset. Egy 2 milliós szigetelés valahol 0 és 2 millió ft között emeli meg a ház értékét, kereslet függvényében középérték alatt vagy fölött.

telkoe 2016.06.20. 10:43:59

@házmestermedve: Koszi, de nektek nem vagyok celcsoport. Ha ezzel a bulvaros cimadassal es semmitmondo kozhelyes tartalommal cimlapra kerultetek akkor vigyetek tovabb nyugodtan a mediahipszter vonalat. Kattintast lehet ezzel is generalni es az index szerkesztosege lathatolag ertekeli.

@kicsitomi: Ennek az a hatulotuje, hogy valoszinuleg a falban levo gepeszetet is fel kell (ajanlatos) ujitani az uj burkolat elott. Ha felujitjak a gepeszetet (es esetleg atalakitjak a furdoszoba beosztasat) akkor pont a szep uj vakolatot fogjak megvesni. Szvsz jobban jarsz ha kitakarittatsz es megmutatod az eredeti burkolatot (a repedesmentes burkolat jol jelzi h nem mozog a haz). Az asszony kedveert elmondhatod, hogy ide olyan furdot csinaltathat amilyet csak szeretne :).

kicsitomi 2016.06.20. 10:49:00

@telkoe: Mindenképpen hozzá kell nyúlni a gépészethez, szóval azt nem úszom meg.

telkoe 2016.06.20. 11:13:57

@kicsitomi: Ha nem tudsz piaci ar alatt olcsobban dolgoztatni (sajat magad v sajat ceg) akkor en hagynam az egeszet ugy ahogy van. Az uj tulaj eldontheti majd h mi es hogyan kell neki (furdokad v zuhany, bide, mosogepkiallas, vilagitas / konnektorok, futes stb) es nem kell azzal kezdeni h egybol visszabontja amit te megcsinaltal. Ha meg teljesen minimumkoltsegvetessel vasarol, akkor meg esetleg hasznalja 1-2 evig amig lesz penze ha nem vered szet :)

GöTi 2016.06.20. 11:26:56

Egy gondolat az eladás előtti hőszigeteléshez.

Ismeritek azt az érzést, amikor szeretnétek valami minőségi menő dolgot megszerezni, már spóroltok rá, aztán egy lelkes barát, ismerős, családtag meglep egy hasonlóval, ami csak egy kicsit más?

A jó hőszigetelés nem az aktuális, rossz magyar szabvány szerint készül, hanem bőven túlteljesíti azt.
A divatos, agyament 5-8 cm-es "hőszigetelés" során mindent megveszel és kifizetsz azon kívül, ami hőszigetel. A reménybeli vevő gondolkodását nem láthatod előre. Vannak a "jajj de jó van rajta" tehetségek, és vannak gondolkodó emberek is. Egy bizonytalan értékelésű befektetéssel felesleges megosztani a lehetséges vevőket.

Szakyster 2016.06.20. 11:36:31

Szerintem itt páran félreértik a dolgokat. NEM azért kell a párezer forintos zuhanyrózsa, meg a szép zuhanyfüggöny, meg a pihe-puha törülköző, hogy a vevő milyen boldog mosollyal használja. Hanem hogy a vevő milyen boldog mosollyal fogja ezt a lakást választani akkor is, ha drágább is fél misivel, mint a másikat. Akkor is, ha az első dolga lesz letépni a függönyt, meg kidobni a zuhanyrózsát.
És hiába mondod a nőnek, hogy ide olyan fürdőszobát épít amilyen akar, ha nem látja, milyen fürdőszobát lehetne kihozni ebből, akkor csak egy lepukkant szart lát. Ráadásul a vevők nagy részének nem lesz pénze az első pár évben arra, hogy felújítsa a fsz-t.
Persze, nem másfél millás felújításra kell gondolni, de ha rászánsz 50E-t a fsz rendbehozására, az időben és eladási árban jócskán visszahozza a befektetett pénzt.

vittore 2016.06.20. 12:35:58

@Tomi1973Wien: Neked vagy nekem esetleg pozitívum, hogy 15 éve nem tapétáztak. A többség nem a lehetőséget, hanem a nyűgöt látja a plusz munkában. Én kifejezetten a régebben felújított/felújítandó lakásokat, házakat preferáltam életem során. Egy kis ügyességgel és ésszel annyit kell ráköltened amennyivel olcsóbban megveszed, viszont a saját izlésed szerint készül el. Persze meg éretem azt is aki retteg egy felújítástól.
A zuhanyfüggöny mire jó? Mennyivel könnyebb tisztán tartani, karban tartani, mint felmosni magunk után? Én állat módjára zuhanyzom, medence a fürdő utánam, de egy perc alatt összatakarítok és így minden nap szépen fel is van mosva.... :)

Almandin 2016.06.20. 14:16:16

@Szakyster: Amit ez a cikk tanácsol, az nem fél milliós beruházás. Szerintem vagy hülye, vagy nagyon gazdag az az ember, aki sok milliót költ egy felújításra, amikor nem térül vissza. Sokan pl. pont azért adnak el egy lakást, mert nincs pénzük felújítani. Még egy festetés is sok százezer forintba kerül egy 50-60 nm-es lakás esetén. Az meg hülyeség, hogy emiatt nem lehet eladni egy lakást. Épeszű vevő ha felújítandót vesz, nem foglalkozik azzal, hogy régi a csempe, a festés, kopottak, esetleg piszkosak a burkolatok, mert úgyis szétveri a lakást. Vannak, akik jó állapotú, felújított lakást keresnek, ott a vevőnek kényelmes lehet, hogy frissen felújítottat vesz (sokan utálják a felújítást, meg pénzük sincs rá). Eladói oldalon nem éri meg felújítva eladni, hiszen csak max. 2-3 milliós árnövelést lehet rajta elérni, a cikkben leírtak pedig akár 5-6 millió forint ráfordítását is igénylik. Ez csak a lusta ingatlanosok érdekét szolgálja, akik nem akarnak tovább vesződni egy lakással, rábeszélik erre a tulajt és ha az belemegy ebbe, évek múlva jöhet rá, mekkorát bukott az egésszel. Másrészt a mai magyar társadalom egy kis százaléka él olyan jól, hogy a fenti felújítást meg tudja lépni.
Környezetvédelmi szempontból sem helyes az ilyesmit propagálni, mert ha valaki pl. teljesen szétver egy fürdőszobát, mert kelendőbbé akarja tenni a lakást, akkor lehet, hogy a következő, "igényes" vevő majd úgy veri szét fél év múlva, és dob mindent a szemétre, hogy akár egyszer sem volt használva a fürdőszoba. Őrült pazarlás.

nagybalfasz (törölt) 2016.06.20. 14:21:38

@upho:
Mi az összefüggés a magasságod és a kabin között? Vagy ez valami felülről zárt kabin? Tényleg nem értem, én 195 centi vagyok, de inkább a kádakkal gyűlik meg a bajom, mint a zuhanyzó kabinokkal. Jó nagy kádad lehet, ha te bele tudsz feküdni.

A másik, hogy jelenleg zuhanyzófüggönyt használunk, modern anyagból, de ezerszer rosszabb élmény, mint a kabin volt az előző lakásban.

Beer Monster 2016.06.20. 15:57:57

@nagybalfasz: Nyilván aki magasabb, az annyival szélesebb is, különben nem lenne arányos. Hosszabbak a karjai, stb. Ahol egy alacsony ember le tud még hajolni, oda egy nagyon magas be se fér. Például a 80 centis kútgyűrűt az apró kútásókon kívül mindegyik utálta. Ők gondolom szerették, mert kevesebb ásás volt.

Azon ne csodálkozz, hogy egy olcsó megoldás, mint a zuhanyfüggöny, kényelmetlenebb, mint egy rendes méretű zuhanykabin, evidencia.

nagybalfasz (törölt) 2016.06.20. 17:16:05

@Beer Monster:
Ez nem feltétlenül igaz, a törzsre legalábbis nem igazán, ha kettő nem kövér és nem túl izmos embert vetsz össze, a magasabb törzse alig vastagabbak, mert nem, nem ugyanazok az arányok. Egyedül a hosszabb kéz lehet gond, egy átlagos, 80*80-as tálcánál azonban még kétlem, hogy egy 2 méter körüli ember folyton beverné a könyökét.

upho 2016.06.20. 17:52:33

@nagybalfasz:
pedig de, hidd el. Ha nem is folyton, de egyáltalán nem érzem komfortosnak. 180x70-es kádam van, ebben jobban érzem magam állva mint egy 80x80-as kabin lett volna, más meg nem fér be, ez a kompromisszum született.
@telkoe
igen, sokáig nézegettem ezeket a walk-in kabinokat, kifejezetten tetszenek is, de a mostani lakásomba sajnos nem fért el, majd a következőbe :)

Almandin 2016.06.20. 19:30:40

@Szakyster: Tudod, mi jön ki 50 ezer forintból? Talán a festés, ha kicsi a fürdőszoba. Akinek pl. több évtizedes fürdőszobája van, régi stílusú, többé-kevésbé kopott káddal-mosdóval, régimódi csempével, ott nem lehet megúszni sok százezer alatt. Az a sejtésem, hogy nem vagy képben a mai árakat tekintve, de a magyar átlagember pénzügyi helyzetével sem.
Valószínű, hogy azt gondolod, minden fürdőszoba fel lett újítva az elmúlt 20 évben, ezért még viszonylag modern stílusú, ott tényleg elég lehet egy kisebb beruházás. De sok olyan van, ami 40-50 éves, és még az eredeti csempe van fent. Azért meg hülyeség felújítani a fürdőt, hogy mi van, ha a vevőjelöltnek nem tetszik a csempe. Jó marketinggel azt is el lehet adni. Pl.: "retró fíling", vagy: "ne foglalkozzon azzal, hogy jelenleg lepusztult a fürdőszoba, azért ilyen olcsó a lakás, mert fel kell újítani".
Amúgy vannak olyan vevők is, akiknek nem első szempont a divatos csempe, így ha jó állapotú, lehet, hogy még meg is tartja. Láttam én is olyan régi fürdőszobákat, ahol ugyan régi volt a csempe, de gyönyörű mintája volt és nagyon jó állapotban volt. Elképzelhető, hogy olyan ember veszi meg, aki megtartja.

Almandin 2016.06.20. 19:50:39

@Zolcsi77: Egyedülálló női vevők is vannak. Én vettem már életemben lakást (egyedül), és engem nem befolyásolt annyira a látvány, mint gondolnád. Mivel nekem kell finanszírozni az esetleges felújítást, én is azt nézem ilyenkor, milyen az állapota (nem a színe, meg a kora, hanem az állapota), nem vizesedik-e a lakás, nincs-e beázás, mennyibe kerül a fűtés, a nyílászárók nincsenek-e szétrohadva, jogilag tehermentes-e a lakás, stb... Engem is befolyásol természetesen a fal színe, meg hasonlók, de én pl. előnyben részesítem azokat az ingatlanokat, amikhez nem vagy alig kell hozzányúlni. Volt már az életemben lakásfelújítás pár évtizede, nagy macera volt, drága volt, utálom.
Az meg speciel sose érdekelt lakásmegtekintéskor, hogy mekkora rend van, mennyire van kitakarítva, stb. Ennyire nem "ránt el" a látvány, elég racionálisan a fent leírtakra koncentrálok (úgyse az eladó bútorai meg cuccai közt fogok lakni). Hacsak nem egy túl mocskos putri (olyanban még nem jártam), nem érdekel, hogy vannak-e porcicák, meg mikor volt felmosva. Vételkor úgyis kitakarít az ember.
Gondolom, meglepődtél, mert azt gondolhattad (a bejegyzésed alapján), hogy minden nő egy ostoba liba, aki felszínes benyomások alapján dönt, és nem képes kalkulálni fejben egy lakásmegtekintéskor az esetleges költségeket tekintve, és elkábítja (elriasztja) a látvány.

Szakyster 2016.06.20. 19:50:50

@Almandin: A válaszodból látszik, hogy egyáltalán nem jött le, mit akar a cikk, és mit akartam én mondani. NYILVÁN egy fürdőszobafelújítás nem jön ki ennyiből, pontosan tudom, hiszen most csinálunk egyet, ennek a 30-szorosából. De ha el akarod adni, nem éri meg csontra felújítani, mert egyrészt akkor már veszteséges vagy, ráadásul vagy eltalálod a vevő ízlését, vagy nem, a vevő vagy leveri az egészet, vagy nem. De ha veszel kis festéket, és lekened a plafont, a törött tükröt kicseréled, veszel pár törülközötartót, és raksz rájuk szép bolyhos törülközőt, ha tudod, a sérült fugát, vagy szigetelést kijavítod (ez már persze advanced szint), stbstb (lásd cikk, ismételten), ezzel jócskán lehet növelni egy összhatást, és megmutatni, milyen lehetne ez a fürdőszoba.

Beer Monster 2016.06.20. 19:53:19

@nagybalfasz: Ha egy átlagos alkatú embert hasonlítasz össze egy sovány magassal, akkor kétségtelenül nem lesz igaz.

Egy 80x80-as kabinban szerintem még én is kényelmetlenül érezném magam, pedig nem vagyok 2 méter.

Szakyster 2016.06.20. 19:54:44

@Almandin: "Gondolom, meglepődtél, mert azt gondolhattad (a bejegyzésed alapján), hogy minden nő egy ostoba liba, aki felszínes benyomások alapján dönt, és nem képes kalkulálni fejben egy lakásmegtekintéskor az esetleges költségeket tekintve, és elkábítja (elriasztja) a látvány. "

A _legtöbb_ nő számára fontosak a benyomások, és nem tudja fejben elképzelni, mit lehet kihozni egy romhalmazból. Te nem ilyen vagy, ez tök király, én meg férfi létemre baromi jól főzök. Ennek semmi köze sincs a libasághoz, vagy a felszínességhez. Nem véletlen amúgy az erősen elterjedő 3d fürdőszoba tervezés, pont azért, hogy lássák a hölgyek, milyen lesz az eredmény.

nagybalfasz (törölt) 2016.06.20. 20:16:20

@Beer Monster:
Egy átlagost vetek össze egy átlagoa magassal. Nem olyan jelentős a vastagságbeli különbség. Nagyon kevés az olyan magas ember, aki széltében, csontozatban is arányos. Kar hosszúságban persze igaz.

Budapest a kutyaszar városa 2016.12.25. 12:46:36

@Zolcsi77: Zolcsi társadalom - és nőszemlélete : Nóra a babaházban.
süti beállítások módosítása