Mit tegyek, ha poratka-, penész- vagy állatszőr-allergiám van?

A cápa filmzenéje jut eszedbe, ha meglátsz egy macskát? Gázmaszkban olvasod csak az antikvár könyveket? A porszívó és a penészölő a két legjobb barátod? Kár! Mert ezek szerintrettegésben élsz!

poratka.jpg

De elég a pánikkeltésből! Nézzük meg közelebbről a tüsszögést, könnyezést, fulladást, vakarózást okozó elemeket, hogy jobban megismerve őket, hatékonyabban vegyük fel velük a harcot.

Por, cicák, porcicák, avagy allergének a lakásban. Meg amit tehetünk ellenük.

Poratka

Ki gondolta volna, hogy az olvasás veszélyes is lehet? Persze nyilván nem csak a könyvek lapjai közt és gerincében élnek a kis allergének. Sőt!

poratka_a_konyvek_kozott.jpg

A bolyhos szőnyeg, a barázdált drapéria és persze a gyerek kedvenc plüssmedvéje is mind-mind kiváló fészek az apró lények számára. Illetve - és most kapaszkodjunk meg! - ezen drágaságok mikroszkopikus méretűre feltöredezett, levegőben szálldosó, beszáradt székletének. Mert hogy konkrétan annak belégzése váltja ki az allergiás reakciót.

És hogy miből termeli a házi poratka ürülékét?

Hát kedvenc táplálékából, az ember elhalt, lehullt hámsejtjeiből! Így aztán a legnagyobb mennyiségben ellenfelünk az ágyneműkben, bútorhuzatokban, szőnyegekben és plüssállatokban fedezhető fel.

poratka_az_agynemuben.jpg

Ezek alapos és rendszeres tisztítása jó alap lehet a győzelemhez.

Pénztárcától függően pedig akár csökkenthetjük a rizikót némi bőr- és műbőrborítással, parketta- és csempecserével.

De a biológiai fegyvertény sem elhanyagolható szempont: a közvetlen napsütést nem bírják a poratkák, így az ágyneműk és matracok rendszeres “napoztatása” kiváló megoldás lehet. Ezen felül “szegénykék” -20 fok alatt is elpusztulnak (mondjuk ki nem…?), úgyhogy a szeretett plüssfigurákat érdemes mosás után kicsit betenni a fagyasztóba. Csak szóljunk előtte minden érintettnek, nehogy botrány legyen a dologból!

Penész

A randa színű, kellemetlen szagú penész esetén a gombák által termelt spórák okozzák a kellemetlen és sok esetben komolyabb egészségkárosodással járó allergikus reakciókat. Minden jobb megfigyelő észrevehette már, hogy ez az allergén a nedves táptalajt szereti, előfordulási helye így leginkább a fürdő, a konyha, a pince.

Emellett persze egyéb “veszélyes” pontok is akadnak a háztartásban, ahol kialakulásuk kockázata magasabb. Ilyenek az ún. hőhidak, vagyis azok a falelemek, amelyek a környezetüknél hidegebbek, nem felfűtött helyiségek, egy-egy akvárium vonzáskörzete, a szobanövények földje, az átkozott mosógép, a hűtőszekrény, a légkondi, úgy általában a tapéta, a szőnyeg, valamint a fabútorok és csempefúgák. Épp, hogy csak pár hely.

penesz.jpg

Mit tehetünk penész ellen?

Ennek ellenére nincs ok a pánikra. Megfelelő szigeteléssel és rendszeres szellőztetéssel urai lehetünk a helyzetnek. Emellett a “veszélyzónák” rendszeres ellenőrzése hatékony védelmet nyújthat a penészgomba kialakulása és elterjedése ellen.

Abban az esetben, ha a fehéres-zöldes-feketés rondaság felütötte már fejét hajlékunkban, az érintett területet higított hypooldattal érdemes tisztára törölni. Akkut probléma esetén pedig ajánlott szakembert hívni.

Állatszőr és tollak

allatszor_allergia.jpgSzomorú hír a kutya- és macskaszőrre allergiások számára, hogy a reakciót kiváltó ok nem csak az aranyos kis lények bundázatában keresendő. Az állatok hámpikkelyében, valamint szőrükön kívül a nyálukban és vizeletükben is megtalálható anyag mind-mind megkínozhatja az arra érzékeny szervezetet. Ráadásul ezek az anyagok rátapadnak az emberi ruházatra is, így aztán olyan területekre is eljuthatnak, ahol egyébként háziállat-embargó van érvényben. Elég tehát egy baráti látogatás valamelyik macskás hölgy részéről, és kész a baj.

Szőrtelenítsünk?

Azt azért ne! Gazdiként a károsanyag kialakulását rendszeres fürdetéssel, a drapériák és ágyneműk gyakori tisztításával, valamint az ún. „hepa" szűrővel ellátott porszívó bevetésével, súlyosabb esetben „hepa" szűrős levegőtisztítóval akadályozhatjuk meg.

A lúdtollal töltött dunyhák tisztítását pedig érdemes szakemberre bízni. Gyakoriságnak az évi rendszeresség legalább ajánlott. A “napoztatás” persze itt is megoldás lehet. Háziállataink esetében ezt a drasztikus módszert nem javasolnánk.

A jó hír az, hogy mindenre van megoldás. A kevésbé jó hír pedig, hogy az új, fertőtlenítő- és tisztítószerek között töltött városi életmód nyomán immunrendszerünk egyre védtelenebb a mai kor népbetegségével, az allergiával szemben. Úgyhogy ajánljuk mindazon korábbi életformák ki-, vagy visszaalakítását, amelyet józan ésszel felmérve még tisztának, ellenben még nem túl sterilnek tartunk. Elvégre nem egy NASA kutatóközpontot kell kialakítani otthonunkban.*

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

*Amennyiben mégis, úgy elnézést kérünk.

18 komment
2016-06-25 16:22:01 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr998689040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2016.06.25. 23:52:12

A házmestermedve olyan mint a szexuális zaklatás panda?

2016.06.25. 23:54:01

Mi egy igluba költöztünk, azóta megszűnt az allergiám.

kutyás majmok (törölt) 2016.06.26. 00:17:05

"Szomorú hír a kutya- és macskaszőrre allergiások számára, hogy a reakciót kiváltó ok nem csak az aranyos kis lények bundázatában keresendő."

Hogy lehet "aranyos kis lényeknek" nevezni allergéneket hordozó dögöket? Az egyébként aranyos, békésen lengedező parlagfüvet eszeveszetten írtják, emezeket miért nem? A levegőben szálló kutyaszar por miért jó, a parlagfű pollenje meg nem?

belekotty 2016.06.26. 07:11:52

@kutyás majmok: Ja, te vagy aki összefosod magad ha egy vérszomjas csivava pórázon és szájkosárral befordul a sarkon. Szar ügy. Maradj a steril szobádban! Én 7 kutyával és három macskával élek együtt, egy kutya rendszeresen az ágyamban alszik, és kettő macsek is gyakori vendég. Allergia, fertőzések, betegségek számomra ismeretlen fogalmak. Mindkét gyerekemet kérdeztem egyszer, emlékeznek-e arra hogy bármikor is beteg voltam. Több mint egy évtizedre visszamenőleg nem emlékezett senki.
Az ember az elmúlt 100 év előtt gyakorlatilag együtt élt az állatokkal. Ez a sok allergia, fertőzések annak köszönhető hogy nincs immunrendszeretek. Sőt, egy onkoloógus ismerősöm szerint a sok ráknak is három oka van, a környezeti károsítás, az hogy tovább élnek az emberek és a szar immunrendszer, ami nem pucolja ki azonnal az esetleg képződő rákos sejteket.
Most pedig megyek, mert az egyik kutya beszart az előszobába és fel kell takarítani. Lehet ez az utolsó bejegyzésem, mert halálos kórt fogok kapni. :-))

belekotty 2016.06.26. 07:14:57

@kutyás majmok: Ja és én simán sétálok augusztusban egy parlagfűvel teli mezőn, úgy hogy meg sem érzem. Ja igaz, én mindennap kint vagyok arrafelé a kutyáimmal.

Nemján Sándor (törölt) 2016.06.26. 07:17:03

én a fideszesktől vagyok allergiás

belekotty 2016.06.26. 07:21:04

Na, feltakarítottam... de fulladozom... elgyengülök.. ahhh orvost... khrrrr.. haaa....

belekotty 2016.06.26. 07:23:21

@Nemján Sándor: Na attól én is! De mostanában nem találkozom ilyennel. Személyes beszélgetésekben azt tapasztalom, hogy nem nagyon vallják be az emberek hogy fideszesek.

pengusz 2016.06.26. 08:01:42

@belekotty: Tudod ezek a dolgok változnak idővel. Nem mindenki születik allergiásnak, és nem csak a fenti általad említett okok miatt lehet valaki allergiás. Kialakul idővel. Ja és pont nem a gyenge immunrendszer miatt van, de persze ezt nem tudhatod, mert nem vagy allergiás. Érdekes mert nekem 4 keresztem van parlagfűre, és én is simán sétálok parlagfüves mezőn. Politikát belevinni egy alergiás poszthoz? Nos ehhez nincs mit hozzáfűzni...

_Wasp_ 2016.06.26. 10:00:02

@belekotty: ja én is beleszarok időnként az ágyamba és meg se kottyan, nem tüsszögök tőle. Az emberelődök évszázezredeken át hemperegtek a saját ürülékükben, meg hajigálták egymást vele (a gyerekek most is megteszik) ez a legtermészetesebb, akinek nem tetszik, aki nem bírja, az maradjon steril szobában.

Nem kell beszarni egy kis szartól.

kulcsar2011 2016.06.26. 12:01:15

@_Wasp_: ahogy az emberek is a megfelelő helyre ürítenek, így az állatok is ezt teszik

_Wasp_ 2016.06.26. 12:03:13

@kulcsar2011: az állatoknak megfelelő hely gyakran nem felel meg a mai gyenge immunrendszerű és gyomrú embereknek

Almandin 2016.06.27. 01:19:17

@kutyás majmok: A te logikád szerint akkor be kellene tiltani az összes búzalisztből készült ételt, a tejtermékeket, szóját tartalmazó termékeket, a tojást, mogyorót, stb., mert vannak, akik azokra allergiások. Allergia szinte bármilyen anyagra jelentkezhet, tehát nem a betiltás a megoldás, hanem az, hogy a beteg ember kerülje el azt az anyagot, amire az allergiája kijön.

Almandin 2016.06.27. 01:23:50

A poszthoz: szép a kép a poratkákról. Fantasztikus, milyen kicsik és a szervezetük milyen aprólékosan kidolgozott. (Természetesen ez az allergiásokat nem vigasztalja, de attól még csodálatos alkotásai vannak a természetnek).

belekotty 2016.06.27. 06:31:37

@pengusz: Nem én vittem bele
@_Wasp_: Nem bizony. Természetes anyag.

belekotty 2016.06.27. 06:33:46

@pengusz: O.K. Ezt elfogadom, az allergia lehet más okból is. Jó, ebben a tekintetben nem tudom megítélni, mert semmire sem vagyok allergiás.

pengusz 2016.06.27. 20:00:57

@belekotty: "Nem én vittem bele" Ezek szerint már észre sem veszed :)
Régen én sem voltam semmire allergiás, aztán napokon keresztül hajnal 3-kor felébredtem, és fulladtam. Mint kiderült, asztmás lettem, és ilyenkor kötelező az allergia teszt, itt derült ki, mire vagyok allergiás, de nálam nem nagyon gázos a helyzet. Ahogy egyre öregebb az ember, egyre több ilyen nyűg jön elő :)

Reactor 2020.03.27. 19:38:20

A legjobb és legolcsóbb megoldás a deszenzibilizáció, avagy érzéketlenítés. Először egész picike adagokban találkozol az allergénnel, aztán egyre nagyobbakban, míg végül a szervezeted rá se köp a poratkára, penészre stb.
Kicsivel drágább megoldás az allergiagyógyszer. Ha pedig nagyon el vagy eresztve anyagilag, havonkénti irtásokat kell rendelni. Sajnos, hacsak nem szerverbankban élsz, előbb-utóbb a poratka, meg a többi ganéj visszaszivárog a kecódba.
süti beállítások módosítása