Mi a térpszichológia és hogyan segíthet lakásunkban jobban érezni magunkat? [szakértői interjú]

A környezeti szimbólumelemzés a térpszichológia rendszerén alapul, bővítve színterápiás és szimbólumterápiás elemekkel. A módszer azon a feltételezésen alapszik, hogy ember és környezete kölcsönhatásban állnak: olyan környezeti elemekkel vesszük körül magunkat, melyek tükrözik tudatos vagy tudattalan belső folyamatainkat. Az "ahogy kint, úgy bent" elve alapján csak olyan környezetben tudjuk tartósan jól érezni magunkat, mellyel lelki szinten összhangban vagyunk. terpszichologia_interju.jpg

Kíváncsi vagy rá, mit árul el rólad a környezeted? Hasonló kérdésekre is választ kaphatsz, ha jobban megismerkedsz a térpszichológiával és a környezeti szimbólumelemzéssel! Egy izgalmas utazásra viszünk, ahol megtudhatod, hogy egy szakember mit lát az otthonodból és miben tud segíteni! 

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Interjú Nagy Zsófia Ágotával (Belső Lépések)

Hogyan találkoztál a térpszichológiával? Hogyan alakult ki a környezeti szimbólumelemzés és tanácsadás-praxisod?


Régóta érdekelt a lakberendezés, az esztétika, emellett azonban mindig is fogékony voltam a pszichológia, a spiritualitás iránt. Egyszer csak rátaláltam az akkor vadonatúj térpszichológia képzésre. Izgalmasnak tűnt, hogy széleskörű nézőpontok voltak feltüntetve a tantárgyak között. Ráadásul az első év 100%-ban önismeretről szólt. Hitelesnek tűnt, hogy a képzés is úgy gondolta, elsősorban magadat kell megismerned, hogy konzultálhass és segíthess. Kapsz egy tükröt magadról az egész módszer által.

nagy_zsofia_agota.jpg

Térpszichológiát hallgattam, de a konzultációmat környezet- és szimbólumelemzésnek hívom, mivel tanultam színterápiát és szimbólumterápiát is, amiket egyéni szempontrendszerek alapján ötvöztem a munkám során.

Miben különbözik a veled való konzultáció egy lakberendezési tanácsadáshoz képest?

Nem úgy adok tanácsot, mint egy lakberendező. Alapvetően nem foglalkozom a divat- és stílusirányzatokkal. Egy adott teret veszek alapul és egy, vagy több konkrét embert és személyiséget. Az alapján, amit látok és tapasztalok, adok tanácsot, hogyan lehetne pozitív irányba elmozdítani a kliens életét, megoldani akadályokat. Hogy értsük: pl. a színek használatával kapcsolatban teszek javaslatot, miből lehetne többet, esetleg kevesebbet használni egy-egy helyiségben. Mindezt nyilván az alany ízlésvilágán belül.

A saját otthonodban könnyen ment a változás?

Amikor én a saját lakásomat rendeztem be, az már a tanulmányaim után volt. Próbáltam a tökéleteset létrehozni, ami NINCS. Megnyugtató, hogy tényleg nincs. Vagy nem találkoztam még vele. Ezt el kellett engednem. Mai napig azzal veszem körül magam, ami engem jellemez, csak több benne a tudatosság. Előfordul, hogy megtetszik egy kép, mégis inkább elengedem. Hiába vonz esztétikailag, tudom, hogy mást erősít bennem, mint amire a jelen életemben szükségem van.

Vannak a módszerre fogékonyabb alkatok? Olyan ez, mint a hipnózis? Lehet, valakinél nem is működik?

Nem mindenki ugyanolyan dinamikusan alakítja a környezetét. Én érzékenyebb vagyok rá, ezért sokat változtattam. Más apróbb nüanszokkal dolgozik. Azonban olyan apróságokban is meg tudnak mutatkozni a változások, hogy miért mindig egyszerre romlanak-e el dogok? Vagy pl. hol romlanak el? Egy megállt óra, egy ki nem cserélt, kiégett izzó, az elöl hagyott karácsonyi dekoráció fontos jel lehet, hogy valami korlátoz minket. Nem beszélve egy régi szerelmünk fotójáról. A fogékonyság a módszer iránt egyébként az elengedés és továbblépés tárgykörébe tartozik.

Kik kérik a segítséged?

Többségében azok szoktak megkeresni, akik az önismeretre nyitottak, de elakadtak valamiben. Akik már dolgoznak egy ideje magukon, de bizonyos kérdésekben nem tudják, mi a megoldás, nem jutnak előrébb. De persze van, aki csak azért jelentkezik, mert harmonikusabb környezetet szeretne. Érzi, hogy valami nem stimmel otthon, de nem tudja megfogalmazni, mi az. Tehát az hív el tanácsadásra, aki szeretne többet megtudni magáról.

terpszichologia.jpg

Mi derülhet ki egy otthon megtekintéséből?

Nagyon sok mindent meg lehet mondani egy környezetből. A külső környezetünk a belső folyamatainkat tükrözi vissza. A különböző helyiségek a különböző szereplőkről beszélnek. A konyha és a fürdő a női minőségeket vázolja fel. A nappali a férfi szerepekkel analóg. A háló elsősorban a párkapcsolatot szimbolizálja.

Az egyes helyiségek milyen kapcsolatban állnak egymással?

Az előszoba például arra ad választ, milyen kapcsolatban állok a külvilággal. Az is érdekes lehet, hova lépek be először, mit látok meg először egy otthonban. Vagy épp melyik helyiség van legtávolabb a bejárattól? Beszédes, mit és hogyan helyezek el a földön, a falon, a mennyezeten.

De hát sokan nem tudatosan választanak otthont! Örökölnek, kényszermegoldásként kibérelnek valamit, ami anyagilag belefér nekik...

Nincs véletlen. Ezek a „kényszerpályák” sem azok. Ráadásul az, hogy egy adott lakásból mit hozol ki, rajtad múlik. Persze itt sincs jó, vagy rossz megoldás. A környezeted az éppen aktuális életedről ad egy képet.

Hogy néz ki egy ilyen konzultáció a gyakorlatban?

A tanácsadás helyszíntől függően 1-2 órát vesz igénybe. Elmegyek a helyszínre. Elbeszélgetünk arról, miért hívtak, mi a céljuk, mit szeretnének. Átbeszélünk néhány alapkérdést: Mióta vannak itt? Szeretnek-e itt lenni? Ki rendezte be a helyet, stb.? Utána felveszek egy másik nézőpontot, és úgy járom végig a teret a bejárati ajtótól kezdve, mintha valakinek a belső, szimbolikus világába lépnék be. Ráhangolódok az egyéni térre, tiszteletben tartva, hogy ez valakinek a teljesen privát szférája. Mit szeretne vele üzenni? Az alapján, amit ott látok, milyen dinamikák vannak, miről szól ez a tér, hol van egyensúlytalanság, energiahiány, vagy épp -többlet. Ezek után együtt is végigmegyünk a téren és túlnyomórészt kérdések segítségével vezetem rá az alanyokat a felmerülő, problémás jelenségekre.

Az is fontos, hogy nem megyek be minden helyiségbe, ha nem kérik, vagy nem engedik. Ezen felül el szoktam mondani azt is, mi az, ami jól működik. Hiszen jól látszik, ha ez vagy az a dolog jól megy valakinek, ha fontos szerepet tölt be az életében az adott pillanatban.

Voltam egyszer egy párnál. Egy átfogó lakásfelújítás után voltak. Szerettek volna babát, de valahogy jó ideje nem jött össze, hiába próbálkoztak. Több órát voltam náluk és úgy találtam, a környezet nem árulkodik akadályozó tényezőről. Egy hét múlva megfogant a baba.

Alapvetően azonban kérdezel és nem tanácsolsz...

Fontos a felismerés. Nem az a lényeg, hogy én mondjam meg, mi a gond. Egyszerűen megkérdezem, min változtatnál? Mi akadályoz abban, hogy megváltozzon az életed és az élettered? Azt érdemes gyengíteni, ami ezt az akadályt erősíti. Nem úgy néz ki, hogy odamegyek és azt mondom, ez van, ilyen vagy, ezt és ezt kell tenned, hogy minden jobb legyen. Aki ezt várja, az csalódni fog. Kérdezek, rávezetek, együtt megtalálunk összefüggéseket és amennyiben úgy érzi az alany, szeretne valamin módosítani, javaslok megoldásokat. Esete válogatja, mennyire konkrét ez a tanács. Volt azért olyan nappali, ahol a mennyezet sötétbordó volt, a padló pedig fehér. Ez egy átlagembernek is bizonytalan érzést ad, mint egy megfordult világ. Ez esetben konkrétan javasoltam a színcserét.

szimbolumelemzes.jpg

Teljesen egyénre szabott a konzultáció, vagy azért léteznek „örök érvényű igazságok” a témában?

Vannak általánosságban ajánlott dolgok. Pl. a fürdőben ajánlott a pasztell szín. De maximálisan az egyénre szabva tartom a konzultációt.

Mit várhatunk egy ilyen konzultációtól?

Mit lehet ettől várni? Azt lehet várni, hogy olyan változásokra inspirál a környezeti változás, amelyek segítik a problémák megoldását. Ha az alap kérdéskör „well ness” jellegű, a módszer akár azonnal hat. De azért nyilván összetettebb dolgokról van itt szó. Nagyon fontos, hogy el kell, hogy jöjjön a változás ideje. Nem véletlen, hogy mikor érzed azt a spirituszt, hogy na, most megcsinálom, most lépek. Mindeközben fontos az is, hogy mindenkinek jó legyen a megoldás. Nem csak a párunkkal, de pl. ha nagyobb gyerek van, vele is fontos konszenzusra jutni. A saját életemből jó példa, hogy volt olyan eset, amikor egy adott lakásban 6 év után tettem fel a kérdést: Ezt miért most lépem meg? Mi tartott eddig vissza ettől a változástól? Miért akadályoztam magam?

Említetted a kapcsolatban élőket. Mi a helyzet azzal a környezettel, amit már legalább két ember alakít?

Lakásberendezésnél az ízlésbeli különbségeken túl nagyon meg tudnak nyilvánulni és a személyiségbeli eltérések is. Egyszerűen mélyebb tartalmakat mozgat meg egy átalakítás, összeköltözés, mint csupán a kellemes környezet kialakítását.

Mi a helyzet a hálóval…?

A hálószoba egyedülállóként is nagyon izgalmas terület. Néhány gyors kérdés, amit végigfuttathatunk magunkban mi is: Ha van párkapcsolatod, van-e hely az ágyban két félnek? Körüljárható-e az ágy? Vannak-e színek a hálóban, vagy minden fehér? Vannak-e puha textíliák, párnák, meghittséget, melegséget sugárzó tárgyak? Tartasz-e gyertyát, hangulatlámpát itt? Beviszed-e a munkahelyedet a hálóba? Nézz rá egy képre, ha van kint a falon! Csak révedj bele! Milyen érzés ránézni? Ha a párkapcsolatodhoz kötődik, akkor mit mond ez el róla? Van-e a hálóban finomság, lágyság, kedvesség, és főként, van-e benne tűz? Ha nincs benne semmilyen tűzelem, akkor mennyire mered megélni a szexualitásodat? Minimális tűzelem is már meghívja a szexuális energiákat.  De az ellenkező pólus is izgalmas: ha minden vörös, tüzes, puha-prémes. Hogy élnél akkor, ha kevesebb lenne ezekből a szimbólumokból a hálódban? Miért van ilyen nagy hangsúly ezen? A végletek a kérdések minidig. A szélsőségek, a nagyon erős kilengések.

Mára sokan szinte katalógusból rendezzük be az otthonunkat. Ez nem nehezíti a munkád?

A kis részletek is számítanak, ezért nem mondhatjuk, hogy két svéd bútorokkal berendezett lakás ugyanolyan lenne. Van persze olyan tér, amiben alig van szimbólum. Akkor viszont ez kerül a középpontba: Mi lenne, ha jobban megmutatnád magad? Miért nem teszed? Mi gátol ebben?

Rengeteg “csodatévő” módszerről hallani manapság. Hogyan tudod ezek között kivívni magadnak az elismerést és bizalmat?

Igen, nagyon sok alternatív módszer létezik, az ember azt sem tudja, melyikhez érdemes fordulni. Ki a megbízható szakember? Én is ismeretségeken keresztül kezdtem a konzultációkat. Ez a legjobb módszer.

Nem szippantott be a dolog? Nem “szakmázol” ösztönösen egy-egy új térben?

Ha egy barátomhoz felugrom, nem kutatom a szimbólumokat. Jó meghúzni a határokat munka és szabadidő között.

Az interjú Nagy Zsófia Ágotával, a Belső Lépések konzulensével készült. A környezeti szimbólumelemzésről és Zsófia további szolgáltatásairól az alábbi linken tájékozódhatsz.

Most jársz nálunk először? Ne menj el, amíg nem olvasod el legalább pár cikkünket, kérlek! ;)

Ha tetszik, amit látsz, gyere és kövess minket facebookon!
Szólj hozzá!
2016-07-12 17:30:49 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr968881406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása