Vivien megdöbbent, hogy mi lett a biciklitárolóból! Aztán felvette a harcot a nyugdíjasokkal!

Valamikor április táján új lakásba költöztem. A tulajdonos egy rövid séta keretében bemutatta a társasházat.  A földszinti közös tulajdonú, közös használatú babakocsi- és kerékpártárolóhoz érve kisebbfajta döbbenet ért: A helyiséget a házban élő néhány idős lakó kinevezte pihenőhelyiségnek és kulccsal zárják.

nyugdijas-hatalomatvetel.jpg

Ezért az olyan kerékpár-tulajdonosok, mint én is, kénytelenek vagyunk drótszamarunkat nap mint nap a pincéből fel- és lecipelni… Ami, valljuk be, nem olyan nagyon kellemes. Mégis túlléptem rajta. Majd, amikor kiderült, hogy további két helyiségre is lakat került ugyanezen lakók jóvoltából, gondoltam, kicsit utánajárok a témának.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Íme a 2 legfontosabb információ, amit a közös helyiségekről és használati tárgyakról tudni érdemes:

    1. A közös tulajdonba tartozó, nem lakás céljára szolgáló helyiségek fenntartásához minden tulajdonos köteles hozzájárulni. Értem én, de miért kellene nekem azért fizetnem, hogy a házban lakó idősek az egykori tárolóban melegedjenek naphosszat? - Tettem fel a kérdést magamnak.

      Majd továbbböngészve kiderült, hogy ettől a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában (SzMSz) el lehet térni és a közös költséget a tényleges használati arányoknak megfelelően lehet fizetni. Ez így mindjárt jobban hangzik.

      Ugye? Ha te is ilyen szituációba keveredsz, érdemes elbeszélgetned a közös képviselővel a probléma megoldásáról.

    2. A tulajdonostárs a közös tulajdonban lévő tárgyak használatára jogosult. Vagyis, ha éppen zavar a ház előtt felgyűlt avar, nyugodt szívvel vedd el a takarító szertárból a seprűt és sepregess azzal. 

      De mi van abban az esetben, amikor a lakók már egyszer megszavazták, hogy a takarító a nyári időszakban, hetente egyszer elviheti a fűnyírót, hogy a sarki ház előtti 3 négyzetméteres füves területet rendbe tegye, majd egy szép nyári nap egy vén satrafa bal lábbal kel és hangos üvöltés kíséretében megtiltja azt neki?

      Hogy mi van?  A rendes, csendes, ügyes takarító felmond a ház lakói pedig a zsémbes öregasszonynak esnek. A törvény értelmében pedig elég, ha egy ember “érdekeit sérti” a kölcsönadás.

*** Most jársz nálunk először? Ne menj el, amíg nem olvasod el legalább pár cikkünket, kérlek! ;)
Ha tetszik, amit látsz, gyere és kövess minket facebookon! ***

Az olvasottak fényében azt ajánlom, hogy amennyiben bárminemű észrevételed van lakóközösséged közös használatú területeit illetően, először olvasd át az társasházadra vonatkozó SzMSz-t és aztán kérd a közös képviselőd segítségét. Azért van, hogy segítsen! ;)

Vélemény?

komment
2016-07-21 17:22:49 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr948740722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

room_101 2016.07.22. 13:04:51

Attól, hogy a helyiséget kinevezték bárminek, jogod van kulcsot kérni, és betenni oda biciklit, babakocsit. Mondhatod, hogy téged az pihentet, ha ott trarthatod.

telkoe 2016.07.22. 13:47:40

Ha egy vagy tobb tulajdonos kulon, sajat celjaira hasznalja, nemcsak a kk-t kelle(ene) fizetniuk hanem berleti dijat is.

DFK 2016.07.22. 14:36:40

A közös tulajdonú részeket nem lehet kisajátítani.

telkoe 2016.07.22. 14:53:45

@DFK: Kisajititani nem, de egyenileg hasznalni lehet. Ilyen pl az egyeni rekeszekre osztott kozos pince vagy az osztatlan kozos tulajdonu garazsban hasznalt egyeni beallohely.

PonDrow 2016.07.22. 15:01:51

Cseréld le a lakatot és tedd be a bringádat. :)

Treff Bubi 2016.07.22. 16:25:32

Hogyan pihennek ott a lakók? Beviszik az újságot meg a kávét, mint Kutya úr, és együtt szidják a kormányt? Vagy valamelyik szomszéd beszerzett egy karton Viagrát, és ott találkozgat Teri nénivel a hatodikról (ezért kell zárni)?

ludomik 2016.07.22. 18:10:05

nem igazan,ertelek,kerj egy kulcsut a koz.kepviselotol,( jogod van,kerni,kotelessege adni) es told be a bringadat,a nyuggerek,melle,es lakatold le !! Ha nem tetszik nekik,akkor ne veszekedj veluk,felesleges,Tudasd veluk,hogy pereljenek be !! koszones ,tavozas..

Jossarian 2016.07.22. 18:55:59

Mivel bringas vagy, szarjal sunt! Amugy a nyuggerekkel kozolni kell, hogy az orok pihenes nincs messze, addig is eljenek aktivan es ne a kozos helyisegben pihengessenek.

Mackósajt66 2016.07.23. 00:24:54

Te tényleg nem láttad a Szomszédok című korszakos tévéssorozatot? Ott pontosan ugyanez történt, és mindenki teljesen természetesnek vette, hogy a Kutya úr-Sümegi páros a közös helyiségben dominózik, sakkozgat, olvasgat, és mindezért természtesen egy vasat sem kellett fizetniük a társasháznak.

Úgyhogy szerintem írj köszönőlevelet Horváth fő-fő-főrendező úrnak, hogy ilyen remek ötletet adott a helyi nyugdíjasoknak.

Csak nehogy aztán a szájára vegyen a helyi Lenke néni, mert könnyen úgy járhatsz, mint Pattogi vagy Keszeikém, a Szomszédok közellenségei!:)))

DE van egy jó hírem is: ha ez tényleg egy "Szomszédok-ház", akkor keresd meg a helyi Batmant (Vágási Ferit), a Szomszédokban látottak szerint ő egy perc alatt megszereli (mit megszereli, újjávarázsolja) az olyan bringákat, amelyeken átment egy autó és a kereke szarrátört...:)))

Reactor 2020.03.27. 19:33:33

Ez már csak így megy, hogy pár nyugger nekiáll gyarmatosítani, kinevezik a közös tárolót pihenőhelyiségnek, és egész kis negatív lakást berendezve kitiltanak onnan mindenkit?
Ez kb. olyan, mintha a folyosót, lépcsőházat, liftet stb. sajátítanák ki. Simán el lehet menni vele a bíróságra, van egy olyan érzésem, hogy a bíró nem az ő javukra ítélne.
Kevésbé diplomatikus körökben első körben levágják a zárat a közös tárolóról, és kijelentik, hogy itt a kolonizációs törekvések vége. Ha pedig pampognának a nyuggerek, pluszban még jó alaposan el is páholják őket.
süti beállítások módosítása