2020 a liftfelújítások éve lesz! Hurrá! Ja, nem!

Amikor az ember kifulladva caplat fel a nagybevásárlással, két és fél gyerekkel és egy öntörvényű kutyával a másodikra, vagy csak a maga „szerény” 85 évével és a kisnyugdíjas cekkerével az elsőre, olyankor sokszor eszébe jut a Magyarok Istene, aki megfeledkezvén egyik szeretett társasházáról, nem gondoskodott liftről jóravaló lakói számára. Aztán akkor is az Úrra gondol, mikor már van lift, de elromlik, vagy ne adj Isten, fizetni kell azért, hogy továbbra is működjön.

A lift bizony macerás egy dolog, főleg, hogy nemrég a kormány is napirendre tűzte a társasházi felvonók kérdését. Mini lift jogi-kisokos és némi spekuláció következik! 

liftgombok.jpg

magyar_felvono_szovetseg.pngElőre szólunk, ha a mezei halandó el akar igazodni a vonatkozó jogszabályokban, jobb, ha beszerez pár üveg sört és némi rágcsát. Nemcsak azért, hogy megnyugodjon a szerteágazó információáradat közben, hanem mert igen szórakoztató csemegékre is bukkanhat. Az MFSZ, azaz a Magyar Felvonó Szövetség oldala kimeríthetetlen üdeséggel bír, egyértelműen az egyik kedvenc olvasmányunk közé fog tartozni a jövőben. Mielőtt azonban jókat derülnénk, nézzünk szembe kicsit a valósággal!

2020 a liftfelújítások éve lesz

Update: Közben megváltozott a Rendelet (146/2014. (V. 6.) Korm. ), nem lesz kötelező modernizálás. Egyik szemünk sír, a másik nevet. (Köszönjük az infót Zsolt medvebarátunknak. <3)

Nem kell ugyanis hozzá komolyabb jóstehetség, hogy a kormány által elfogadott rendelet a kiszabott 5 éves határidő végén fog javarészt megvalósulni. Mint az idén kiderült, azokat a lifteket, amelyeket húsz évnél régebben építettek be vagy újítottak fel teljes körűen, 2020-ban szabványossági felülvizsgálatnak kell alávetni. Ráadásul a felvonóknak a jövőbeni, tehát az öt év múlva érvényes biztonságtechnikai előírásoknak kell megfelelniük

Bár pontos számokat az MFSZ elnöksége sem tud egyelőre mondani, az bizonyos, hogy az országban lévő mintegy 37 ezer felvonó egyharmadát 1990 előtt helyezték üzembe. A szakértők véleménye szerint kb. 3-5000 felvonó esetében lesz szükség a felújításra. Ennek költsége az MFSZ szerint egy új, 5-10 millió forintba kerülő lift beépítésének átlagosan 20-25 százaléka. Lehet tehát szépen elkezdeni spórolni az 1-2,5 milliós kiadásra.

liftszereles.jpg

Üzemügyeletes, jelentést kérek!

Egy másik izgalmas változás is várható hétköznapi életünk során, ugyanis januártól minden lakóházban ki kell jelölni egy személyt, azaz egy üzemügyeletest, akinek kötelessége naponta ellenőrizni, üzemképes állapotban van-e a felvonó… Most hunyjuk le a szemünket és képzeljük el azt a megközelítőleg 3-5000 lakóközösséget, ahol mindez konfliktusmentesen megvalósul. Bár, ki tudja, lehet, hogy épp most állnak helyre a viszonyok és a korábban feladat nélkül tengődő, unatkozó, emiatt pedig néha kötözködő lakók végre felelősségteljes feladathoz jutva elcsendesednek.  

Most jársz nálunk először? Ne menj el, amíg nem olvasod el legalább pár cikkünket, kérlek! ;) 

Ha tetszik, amit látsz, gyere és kövess minket facebookon!

Egyébként B-terv lehet, hogy a társasház a liftkarbantartó céget bízza meg a napi rutinnal. Ennek ára felvonónként naponta kb. 400 Ft+ Áfa kiadást jelenthet, azaz megközelítőleg 12.000 Ft/hó növekedés a közös költség terén. Már persze per ház.

Csak szólunk, hogy a rendelet nem teljesítése esetén a felvonók üzemeltetése leállítható.

Az MFSZ egyébként már kezdeményezte a rendelet módosítását, hiszen attól, hogy egy lift nem felel majd meg a legújabb, 2018-as szabványoknak, még lehet biztonságos. A szövetség munkatársainak célja, hogy elérjék, legyen elegendő a ma érvényben lévő szabvány. Nem tudjuk, ez hány háznak jelent majd megmenekülést az akár milliós nagyságrendű felújítások elől. De drukkolunk mindenkinek!

lift.jpg

A liftszakma szépségei

Miközben az ember gondterhelten ráncolja homlokát a fenti számok láttán, nyilván azt sem felejtheti el, a biztonság mindannyiunk közös érdeke. És hogy ez maradéktalanul megvalósuljon, kell egy szakembergárda. Ők azok a hétköznapi hősök, akikről maximum csak a Monty Python készítene szkeccset, ha még aktívan alkotnának és nem írtak volna már jelenetet a bicikliszerelők szuperhőséről.  

Az MFSZ honlapja alapján a felvonókkal foglalkozó szakemberek nemcsak simán szervezetbe tömörültek, de olyan emberek, akik szeretik a hivatásukat! Felvonós teniszkupa? „A felvonó szakma kiváló művelője” cím? XXIII. Felvonó konferencia? Melyik más szakmában látni hasonló rendezvényeket?

Külön megható, hogy a honlapon a szervezet megemlékezik egy-egy elhunyt szakember kollégájáról. Hirtelen az az érzés fog el, szeretnénk ehhez a közösséghez tartozni. Irány tehát a következő felvonószerelő felnőttképzés! 

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!
komment
2016-08-02 15:38:00 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr758905580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása