A teregetés nagymesterei - szomszédtípusok a ruhaszárítás terén

Bár a teregetnivaló sokunk számára az intim szféra szoros részét képezi, épp ezért általában lakáson belül oldjuk meg a kilógatást, de nehéz olykor lemondani a szabadban száradó ruhák és ágyneműk napsütötte, roppanós frissességéről. Nem is kell persze, ha van rá megoldás. Mégis, úgy véljük, van mit átgondolni a témában.tarsashazban_teregetes.jpg

Az vagy, amit a gangon szárítasz

Nincs semmi gond azzal, ha az erkélyen teregetünk, de ebben az esetben is elvárható, hogy ne zavarjuk ezzel a többi lakót. Na nem a szárító kinyitásának csikorgásával, hanem egyéb dolgokkal. Ezeket jól lefedik a különböző típusú teregetők. Nézzük meg őket közelebbről!

Lógatósék

Létezik, egy amúgy praktikus és persze a tűzvédelmi előírásokkal kompatiblis szárító, amely a korláton kívül feszül, a frissen mosott textil pedig innen lóg alá. Na most mindez addig rendben is van, amíg Teri néni nem szárogatja kint a nagymosást, beleértve a 4’ 50’-es belmagassághoz igazított függönyökkel és Béla bácsi kedvenc ágyneműivel, amelyek akár 2 emelet mélyen is elveszik a kilátást és napfényt az alsó szomszédoktól. (Nem találtam fotót róla, de biztos magad elég tudod képzelni és sajnos jó eséllyel láttál is már ilyet.)

lepedoszaritas.jpg

Te hogyan szárítod a hatalmas lepedőket, ágyneműket?

Írd meg és ha elég bátor medve vagy, mutasd meg fotón, nagyon kíváncsiak vagyunk és szívesen készítenénk egy összeállítást, hátha mások is átszoknak egy sokkal szomszédbarátibb módszerre! :) Kommentben itt vagy facebookon várjuk válaszodat!

És ha már átugrasz fb-re, lájkolj is minket, hogy tudjuk, velünk tartasz a továbbiakban is! 

Lepattanték/Mindenmindegyék

Nos, ez az a kategória, ahol a legnyomasztóbb darabok is szembejöhetnek: a mindig páratlan, feslett zoknik, a száz mosáson átesett, kinyúlt gumijú fecskék, a kutyaszájábanisbiztosmegfordult pólók és ami még a csövön kifér. Jó eséllyel ráadásul itt előfordulhatnak higiéninai gondok is (istenem, azok a szélben lobogó, foltos lepedők…). Amin jó esetben csak mosolyog az ember. A rosszabb esetet most inkább hagyjuk.

Még ha a “ruha teszi az embert” mondással nem is értünk egyet (hülyeség is!), higgyük el, bizony sokat mond el rólunk, mit és milyen állapotban viselünk. És bár lehet, az alsóbb rétegek nem kerülnek nap, mint nap górcső alá, azért a szomszédnak nem kell tudnia, milyen igénytelen, szakadt alsógatyában próbáljuk befűzni a sarki fűszeresnél az eladó kislányt, vagy épp milyen lukas, napszítta melltartóval érjük el az optikai csalást az értekezleten. És nem, önmagában a meleg víz nem mos ki minden foltot (pl. a konyharuhából)! 

koszos_mosott_ruha_teregetes.jpg

Provokatívék

Nyilván, aki a száradó ruhákkal és pajkos kiegészítők szenvtelen kipakolásával eleve figyelmet akar kicsiholni, nehezen győzhető meg arról, hogy ez némely esetben nem éppen együttélés-barát. De hát nincsenek eleve elveszett lelkek. (Csak az a mindenkori egy, aki csak azért is megakadályozza a tetőtér-beépítést, amiből szép új homlokzata lehetne a háznak.)

Nem tudjuk, jött-e nálad szembe valaha a folyosón szegecses bőr kezeslábas, szőrmés vágyfokozó eszköz, mindenesetre mi már láttunk hasonlót. A kezdeti röhögésen túl okozott némi fejtörést, hogy is lehetne elmagyarázni hamvas lelkű Panninkánknak, miképpen játszik ezekkel papás-mamást a szomszéd néni és bácsi. Persze addig örüljünk, amíg csak a szárítón látja a sok szép holmit a gyerek és nem használatban. 

bugyik_teregetese.jpg

Illatosék

Az öblítő jó dolog. Már ha nem vagyunk pl. ekcémára hajlamosak, illetve ha egyáltalán érzünk illatokat (feltűnt, hány ember szenved manapság a szaglástalanság kórjában?). Napjaink technológiái ráadásul olyan mosóbogyókat is kitermeltek, amelyek a legelemibb körülmények között élő facér férfiak számára is biztosítják a foltmentes, makulátlan és illatos érzést. Már a mosást illetően. (Mindenre ezek a golyók sem jók…) Csakhogy. Az egyre keményebb piaci harcnak köszönhetően egyre intenzívebb illatanyagokkal operálnak a gyártók. Ezek néhány esetben akár háztömbökkel arrébb is észlelhető eredményt produkálnak. És bár a friss öblítőillat sokszor kellemes lelkiállapotba hozza az embert, azért van az az intenzitás, ami mellett már egy ebédet pl. nem lehet jó ízzel elfogyasztani. Arról nem beszélve, ahogy keveredik a sok illat és abból bizony már szag lesz! :P

Úgyhogy - ha már kemikáliákra költünk a tökéletes ecet-illóolaj kombináció helyett - próbáljunk ezen a téren is kicsit mások fejével gondolkodni és odafigyelni a lakóközösség igényeire. Ha te az illatbombákra esküszöl és emiatt elképzelni nem tudod, hogy valaki ne imádja, akkor csak kérdezd meg a szomszédot, hogy - őszintén! - nem zavarja-e. Lehet, hogy meg fogsz lepődni! 

Rendezették

Valójában velük nincs semmi gond. A színek, kategóriák szerint rendezgetők maximum pedantériájukkal boríthatják ki a bohémebb lelkivilágú lakókat. És vica versa. Itt a legkisebb az esélye egy-egy szakadt alsónadrág, vagy pikáns fehérnemű megjelenésének. Már csak azért sem, mert a feltehetően festékboltban beszerzett színpaletta segítségével gondosan elrendezett holmiktól kiég az ember retinája.

Szóval ők az ártalmatlan őrültek a házban. Bár mindenki ilyen lenne! teregetesi_tipusok.jpg

Szóval, van ezen a téren is min gondolkodni. Legjobb, ha megpróbáljuk elképzelni az előttünk elhaladók, körülöttünk élők szemszögéből is, mit is látnak hétről hétre közszemlére téve a folyosón.

Akinek persze nincs takargatnivalója, hátradőlhet. És esetleg már csak a szenvedő fél szemszögéből figyelheti a többieket.

Nos, jó mosást, jó kukkolást! Ha van hasonló sztorid, példád, küldd el nekünk, örülni fogunk! ;)

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!
komment
2016-08-08 17:50:07 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr619877286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.08. 22:24:46

hat, akinek van helye 2016-ban mar fektessen be egy szaritogepbe
itt tulajdonkeppen egyutt adjak a mosogeppel
szoval el kellene felejteni a centrifugat es szaritogepet venni

herk 2016.08.08. 22:38:42

@hagyma: lehet, hogy Amerikában máshogy megy, de Magyarországon nem jut mindenkinek száritógépre. Nyilván ott utánad dobják a gépet, de itt Magyarországon ugyanannyiba kerül, mint a mosógép.
Mi pl 125 ezer forintért vettük a mosógépet és plusz 125 ezerét a száritógépet.
Sok embernek ez megfizethetetlenül nagy összeg, inkább a számlákat fizeti.
Kombóban sem olcsóbb, úgy 250 körül lett volna.

Zed is not dead yet 2016.08.09. 00:18:44

Szárítógép? Ez komoly? OK, vannak olyan részei a Földnek, ahol évszaktól függően valószínűleg más módja nincs a szárításnak, de pl. Magyarországra az emberek 99%-ának szárítógép minek? Arról nem is beszélve, hogy nagyjából annyi áramot megzabál ez is, mint a mosógép (gyakran többet is), miközben pár méter szárítómadzag és egy kis levegő (esetleg egy kis napsütés) ugyanezt megoldja. Környezettudatosság, fenntarthatóság, meg ilyenek .... szárítógép, exem faxom megáll.

KékFény6 2016.08.09. 00:24:15

"Még ha a “ruha teszi az embert” mondással nem is értünk egyet" - még jó, hiszen úgy szól a mondás, hogy NEM a ruha teszi az embert.

igazi hős 2016.08.09. 00:24:35

@hagyma: Értem, ha két mód van, napon, friss levegőn és energiafelhasználás nélkül szárítani, vagy egy drága dobozban sok energia felhasználással, akkor a marketing által meghülyítettek a másodikat választják. Szerintem pont fordítva: akinek nincs helye, az fektessen szárítógépbe. Nekünk is volt mosó-szárítógépünk, amíg 32 nm-en éltünk, de ritka szar az eredmény és árt a ruháknak (a farmer + póló kombónak nem, szóval ha ennyi a ruhatárad, akkor nem számít), szóval a kényes ruháknak így is, úgy is kell a teregető.
Ráadásul a szárítóból kivett ruhákat is ki kell teregetni, csak rövidebb ideig.

zsurzsenka 2016.08.09. 00:39:29

Egy jobb száritógép Kanadában lazán az ezer dollárt verdesi. Milyen kár, hogy nem az államokba mentünk, azzal hógolyózni.
Aztán inkább kiteregetem a ruhát, minthogy 1. fizessek azért, ami ingyen is sikerülni fog, igaz kicsit hosszabb idő alatt 2. ha a levegőt is hűti, akkor két legyet ütök egy csapásra. Az meg, hogy egy kicsit gondolok a környezetemre is, az nem releváns az államok környékén.
És kérlek ne érts félre @hagyma, nem személyeskedni akartam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.09. 01:59:33

@herk: de mosogerp melle meg vesznek centrifugat, ha meg azt levonod...
itt sokaknak meg mosogepuk sincs, de ha azt vesznek azzal egyutt termeszetes a szaritogep
tokom teregti ki a cuccait
raadasul van ahol nem is teheted, nem akarnak olaszorszagot csinalni
@Zed is not dead yet: ha egyszer vessel egy szaritogepet, sosem akarsz nem venni
nekem sem volt vagy 20 evig, tudom a kulonbseget
@igazi hős: mkiert kellene kiteregetni a szaritogepbol kivett ruhakat
es ugyan mi kart okozna a ruhakban
amit gepben lehet mosni, azt szaritani is lehet gepben
@zsurzsenka: nem vettem annak, en nem akarok soha tobbet teregetni
most nem is tehetnem cask a furdoszobaban, bocs de soha tobbet fregoli, szerete tusolni
1000 usa dollarbol kijon mosogeppel egyutt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.09. 02:00:42

@igazi hős: mondjuk ez a napon friss levegon November es februar kozott hogy mukodik?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.09. 02:09:13

@igazi hős: ja meg valami
igen, kedvenc viseletem a farmer-polo combo
abbol van a legtobb
ritkan megyek operabalba

2016.08.09. 07:42:55

@herk: Nem lehet minden ruhát szárítógépbe tenni,

2016.08.09. 07:48:12

@Zed is not dead yet: vannak ruhák aminek kifejezetetten jót tesz: ilyen a törölköző pl. Ami egy családnak már komoly mennyiség.Ugye azt nem mossa össze az ember más ruhával, abba öblítőt nem tesz, mert rontja a nedvszívő képességet , a szárítóval ellenben finom puha lesz, a farmer és más, aminek a kressze tiltja annak nem jó, de pl a most divatos tollkabátokat szárító nélkül nem érdemes kimosni, mert egy csócsa mócsa lesz ha kötélen szárad.

Hörömpő cirkusz világszám 2016.08.09. 12:22:50

Télen-nyáron a kertben száradnak a holmik, köteleken, szárítókon. Egy kivétel van, az ágyneműk, paplanok, párnák. Azokat télen a közösségi mosodába viszem, ahol két-két és fél óra alatt kimosódnak, megszáradnak. Egy töltetnyi holmi mosásáért és szárításáért (max. 10 kg) 400 Ft-ot kérnek.

poszátapokalipszis 2016.08.09. 16:02:50

A szárítógép nem roncsolja a ruhákat? Én gondolkodtam, hogy beszerezzünk egyet helyhiàny miatt, de a férjem kifejezetten ellenzi.

Hörömpő cirkusz világszám 2016.08.09. 16:39:38

@poszátapokalipszis: Nem tapasztaltam ilyet. Ha külföldön vagyunk, mindig mosodába hordjuk a cuccainkat, semmi bajuk sincs.

A Tyne folyó déli partja 2017.01.21. 10:04:53

@poszátapokalipszis: nekem mosó-szárítógépem van, de csak az ágyneműt, törülközőket szárítom benne,nagyon gyűri a ruhát.

Teregetni bent szoktam, sajnos nincs kertem (meg ez Anglia, kiszámíthatatlan időjárással).

GMS 2017.01.23. 16:09:13

szárítógép nem fér el és nem is kell, mert sztem nem jó. Mondjuk megnézném az angóra pulcsit szárítóban szárítva. Vagy akár egy selyempárnát. Plusz áramot fogyaszt, lerohad, javíttathatod, helyet foglal. A levegőn ingyen szárad, télen párásít bent. Lakás elég száraz, nem penészedik, kb 1 nap alatt minden megszárad benne. Ágyneműk ajtón vagy hajtogatva szárítón (ez a lakás kis mérete miatt nálunk fölfele terjeszkedő és nem hosszában, így minden szépen ráfér). Nyáron erkélyen, ott a nap pont odasüt délutánig, szóval 1-2 óra alatt minden száraz. 2 db többemeletes szárító simán kifér és arra rengeteg minden elfér. Fehérnemű természetesen nem a szomszéd orra előtt szárítva, de ha meg azt akarja nézni, mert éppen rálát, hát nézze. van akinek a kukkolás az egyetlen szórakozása na.:)
Hagymának - Télen is lehet ruhát szárítani a levegőn, olyankor kifagy belőle a víz, és a már fagyottat viszed be szárítani. Néha kint is egészen megszárad, de ált készre szárad bent. Ha te még sosem csináltad, akkor nyilván nem ismered. Amerika meg nem mérvadó, mert ott nagyon kényelmesek az emberek, ami meg is látszik a méreteiken. Ennyi.
süti beállítások módosítása