20 év tapasztalat: 19 leggyakoribb hiba, amit a legtöbb lakásfelújító elkövet

Először is, sehol sem igaz az általánosítás. Nem, nem igaz, kedves kivitelezők, hogy egyik tulajdonos sem fizet ki a végén és mindegyik ingyen dolgoztat! Nem, nem igaz, kedves tulajdonos, hogy minden kivitelező lenyúlja a pénzedet és aztán eltűnik.

lakasfelujitas.jpg

Ennél sokkal egyszerűbb a helyzet. Vannak becsületes és vannak „sz..házi” emberek. Státusztól, foglalkozástól, élethelyzettől függetlenül, az élet minden területén.

Az igazán nehéz, hogy becsületes tulajdonosként becsületes kivitelezőt találjunk. Kivitelezőként pedig becsületes megrendelőt. Sajnos, ez egyik fél részére sem egyértelmű sem az első, sem a második találkozás után. Nézzük, mit tehetünk, hogy ne kapjunk ideg-összeroppanást!

Mielőtt szétcincálnád a cikket:

1.Tekintsünk el attól a helyzettől, hogy megnyertük az ötös lottót. (Apropó, ha Te igen, akkor szívesen kezeljük az ingatlan-portfóliódat. :) Ráadásul 20 éves ingatlanfejlesztési és üzemeltetési tapasztalattal.) Tehát nem áll rendelkezésünkre forrás, hogy megbízzunk egy belsőépítészt, jogászt, biztonsági őrt, ingatlanfejlesztőt, aki kulcsrakészre kialakítja az ingatlant, amíg mi valamelyik fehér homokos tengerparton bosszankodunk, hogy a szemtelen delfinek telefröcskölik sós vízzel a koktélos poharunk.

2.Nincs kivitelezőcégünk, tehát nem tudjuk azt mondani az építésvezetőnknek, hogy holnap az egyik brigád vonuljon fel és  a legjobbat hozzák ki magukból, különben mindenki repül.

3. Az iránymutatások egy része egyes olvasóinknak természetesnek tűnnek majd, míg másoknak újdonság lesz. Nem vagyunk egyformák. Lehet, hogy aki elcsodálkozik valamin (amin mi nem), másban sokkal jobb, mint mi, ezért ne kritizáljuk a hozzászólókat. (Azt már a kislányom is tudott 3 évesen, amikor nem ismertem fel egyből a rajzfilmet, amit nézett.)

Inkább segítsünk.

I. hiba: Nincs rá időnk.

Ismerős a szitu, amikor lakást szeretnél felújítani, de nincs is igazán időd ezzel foglalkozni? Nem érted, hogy hogyan tudják mások megoldani a napi 10-12 óra munka után, a gyerekkel tanulást-játszást követően, késő éjjel? Hogyan bírnak lapburkolat, konyhabútor-frontok, csaptelepek, festékfajták, parkettatípusok között kutakodni a neten, miközben a Bayern 11-est rúg a Reálnak, vagy Miklós kiszúrt megint a rokonával?

Rossz hírem van: a tapasztalat szerint mindig az jön be, ha tevékenyen részt veszünk, nemcsak a felújítás előkészítésében, hanem az egész folyamatban, bármilyen „szuperbecsületestökjóldolgozó” kivitelezőt fogunk is ki.

Ne gondoljuk azt, hogy közösen tervezgetni párunkkal, családunkkal egy fürdőszoba vagy akár az egész lakás felújítását nem ad akkora élményt, mint egymás mellett fekve a saját mobiltelefonunk érintőképernyőjét simogatni.

Ha viszont nincs időd, akkor bele se vágj!

II. hiba: Nem járunk utána.

Az interneten történő előkeresést követően menjünk el fürdőszoba-, konyhabútor-szalonokba. A szalonokban felkészült kereskedők is vannak, ne elégedjünk meg azzal, aki félfogról vet oda valamit. Keressünk másik eladót vagy menjünk máshova. Kérjünk bátran tanácsot!

  • Melyik burkolólap miért drágább, vagy épp miért olcsóbb?
  • Van-e kifutó termék, akció?
  • Melyikből adják el a legtöbb terméket?
  • A mosdókagylóból milyen más formák, színek vannak?
  • A konyhai munkalap miből készült?

Ha nagyon precízek akarunk lenni, kérjük el a vásárlók könyvét és nézzük meg, mire panaszkodtak. Ez durvának hangzik, de meg fogsz lepődni, milyen értékes infókra lelhetsz! Google-on keressünk rá a boltra és nézzük meg a felhasználók értékeléseit.

google-ertekeles.png

III. hiba: Nincs raktáron.

Nagyon sokszor megfeledkezünk arról, hogy az egyes kiválasztott építőanyagok nem mindig vannak raktáron. Nagyon bosszantó tud lenni, ha megvettünk mindent a fürdőszobába, de a nekünk tetsző burkolólap csak 5 hét múlva tud megérkezni.

Augusztusban és decemberben nagyon sok gyár leáll a gyártással, így olyankor további 4-5 hét simán kiesik, amely igaz, hogy pont elég tud lenni egy kórházi kezelésre, amely során visszahoznak minket az ideg-összeroppanásból a valódi életbe.

Persze, ne legyenek hiú ábrándjaink, mert mikorra ezt megtudtuk, már megegyeztünk a kivitelezővel, hogy 2 nap múlva felvonul, az új határidő viszont nem jó neki, mert addigra már egy másik felújításhoz ígérkezett el, a mienk eredetileg tervezett befejezése után.

Nem, nem az a megoldás, hogy ilyenkor vasvillával ordítva lerohanunk az utcára, hanem először tervezünk és minden infót igyekszünk összeszedni vagy megkérjük a Házmestermedvét, hogy segítsen. Kórházat ajánlani.

IV. hiba: Nem mérünk le mindent.

A szalonban segíteni fognak, hogy mit hogyan tudunk elrendezni. De ehhez fontos, hogy mindent lemérjünk:

  • alaprajzot
  • belmagasságot
  • ajtó, ablak magasságát, szélességét
  • fűtőtestet

A burkolólap szükséges mennyiségének kiszámításához ugyanis ezekre mind szükség lesz. Így nem fog minket is az fogadni, hogy az otthon, a kanapén jól megtervezett fürdőszobába nem fér bele az új zuhanykabin, mosdókagyló, mosógép, kis Polski, stb.

A konyhabútorba sikerült ugyan minden gépet, mosogatót belepakolni, csak éppen munkafelület nem maradt, így a levegőben fogjuk az uborkát és a hagymát szeletelni, megszégyenítve ezzel világhírű séfeket is.

Ekkorra jó eséllyel már a 11. újratervezésnél tartunk elrendezésben, a megszerzett ismeretektől zúg a fejünk és nem, NEM AKARUNK LAKÁST FELÚJÍTANI, jó ez nekünk így is, már mi is és párunk is megtalálta a megfelelő válóperes ügyvédet és gondosan kéznél tartja a névjegykártyáját, de ne adjuk fel, mert megéri!

Természetesen van még egy nagyon fontos szerepe ennek az előzetes tervezésnek, azon túl, hogy a házasságunk romokban hever és a heti egy főre jutó alvásidő átlag 30 óra. Erről majd a következő részben…

V. hiba: Előre nem tervezett, „gördülő” KÖLTSÉGVETÉSsel dolgozunk

Ilyenkorra már kezünkben fogjuk az egyes munkálatok anyagárait, de nem az összes munkáét és pont ezért biztosak lehetünk benne, hogy olcsóbb nem lesz. Kezdhetjük a költségtervezést. Igen, megpróbáljuk a végét belőni.

Gyakori hiba, hogy a tervezést elszúrva vagy kihagyva, a munkálatok közben derülnek ki, hogy erre is meg erre is kell költeni még, úgy, hogy a végén messze túl vagyunk az eredetileg általunk tervezett költségkeretnél.

Sok esetben komoly családon belüli veszekedéseket spórolhatunk meg, ha az előzetes tervezést komolyan vesszük. A szalonokból megkapott árakon túl a

  • beépítési díjról,
  • előzetes bontásról, a
  • törmelék elszállítási

díjáról is rendelkezzünk költségekkel és biztos vannak még anyagárak is, pl. festék, amelyet nem számoltunk. Ekkor kell a kivitelezőt felkérni, hogy adjon árat a munkálatok elvégzésére. Ezeket is begyűjtve összesítsünk és nyugodtan számolhatunk még így is 15%-nyi tartalékkal a végleges költségvetés kialakítása során az előre nem látható kiadásokra, amely használt lakás felújításánál nem egy ördögtől való gondolat, hanem megfontolt tervezés a siker érdekében.

Faragjunk le a költségekből!

Az eredményt így már alaposan átrágva dönthetjük el, hogy mégis felhívjuk svájci rokonainkat, hogy de rég hallottunk róluk (17 év) és mennyire hiányoznak, vagy megvizsgáljuk, hogy a kedvezőbb árért hol tudunk kompromisszumot tenni: pl. nem kell az a csaptelep, amelyet választottunk, mert van nagyon jó minőségű alternatívája is kedvezőbb áron. Választhatunk saját márkás indukciós főzőlapot is 3 év garanciával, a menő márka hasonló terméke helyett és biztos van még a kifutó burkolólapból is megfelelő mennyiség.

VI. hiba: Elfelejtjük a szállítást.

Általában a burkolólap, fugázó, ragasztó, mosdó, zuhanykabin, festékek és egyéb anyagok esetében nem számolunk azzal, hogy a súly miatt nem biztos, hogy el tudjuk vagy akarjuk a saját kocsinkkal szállítani.

Célszerű vagy a kereskedőt vagy a kiválasztott kivitelezőt felkérni erre és megegyezni a fuvardíjban (költségvetésből ne maradjon ki), neki úgyis van kis furgonja vagy több fuvarra elosztva szállítsuk mi, de akkor ne felejtsünk el a költségvetésnél számolni a benzindíjjal és esetenként matricaköltséggel.

VII. hiba: Kevés burkolólapot veszünk.

A burkolólap árának előzetes otthoni kiszámításakor ne csak a szükséges négyzetmétert szorozzuk meg a lap négyzetméter-árával, hanem kalkuláljunk kivitelezésbeli veszteséggel (vágott lapok), illetve a gyári egységben való csomagolás (pl. 1,2 m2/doboz) adta kötöttségekkel és végül tartalékkal, hogy ha az évek során sérül, legyen cserelapunk.

VIII. hiba: Mindent mi magunk akarunk.

Az egyes anyagokat nem biztos, hogy megéri nekünk beszerezni. Sok esetben a szakcégnek van kedvezménye. Kisebb, olcsóbb kivitelezők nem tudnak nagy kedvezményeket elérni, de azért kérdezzünk rá, van-e boltja, ahonnan ő hozza és lehet, hogy ott is találunk kedvünkre való termékeket.

Asztalos esetében viszont szinte biztos, hogy kap kedvezményt a munkalapok, bútorfrontok, stb. esetében, ezért üzleteljünk vele beszerzésre is, de vessük azért össze az általa adott anyagárakat a nekünk megadottal, mert néha átvágnak és nem adják tovább a kedvezményt és lehet, hogy mi kedvezőbbet kaptunk egy szem vásárlóként. Ilyen is van.

IX. hiba: Nincs is pénzünk rá.

Soha ne vágjunk úgy bele a felújításba, hogy nem látjuk, hogyan fogjuk időben előteremteni a költségek fedezetét. Ez azért annál durvább, mint ha 1.000 forinttal megyünk le a közértbe és 50.000 forintnyi árut pakolunk a kosárba, mert a pénztárnál legfeljebb visszapakolunk.

Itt jó esetben már burkolatok vannak a falon, egyedi, máshol nem használható bútorok lettek már legyártva és senki nem szeretné, ha ezeket levernék, vagy épp elvinnék az ajtókat a tartozás kiegyenlítéséért. Ha hitelre van szükségünk, kalkuláljuk bele az ügyintézési időt és, hogy árazott, komplett költségvetést kell adnunk a bírálathoz.

Csak ha elfogadták, akkor vágjunk bele, de célszerű erről előre tájékoztatni a kivitelezőt, hogy ő is tudjon kalkulálni, hiszen nem egész évben arra vár, hogy a mi lakásunk felújítsa.

X. hiba: Generál vagy szaki dilemmázás

Generálkivitelező vagy több önálló szaki. Az örök dilemma. Nincs jó válasz. A generál drágább, de ezért sok terhet levesz a vállunkról, mert nem nekünk kell időre összeszervezni a több szakembert és persze a hibák során nem nekünk kell eldönteni, kinek van igaza: pl. asztalos-kőműves vita, mert falazásból adódó problémák miatt 1 cm-en múlik, hogy a már legyártott konyhabútor nem fér be.

Festő-kőműves vita, mert a vakolás nem jó minőségű és több glettelés kell, hogy szép legyen a festés. Egyszerűbb, ha maguk között megoldják, mert helyetted a generálkivitelező lerendezi köztük a vitát, de ne feledd ekkor az ő feladata ezt megoldani, mert ezért választottál generált.

Neked csak a kért végeredmény kell, a hogyanért ő a felelős. Ha van rá időd, hogy több asztalost, burkolót, vízszerelőt, gázszerelőt meghallgass és kiválaszd a jókat, akkor pénzt spórolhatsz (sajnos nem tuti) és jó minőségű munka lehet a vége. Ez azért energia és idő. Ne feledd, semmi sincs ingyen!

XI. hiba: Nem fordítunk elég időt a meghallgatásokra.

A kiválasztás során törekedni kell arra, hogy több kivitelezőt kell meghallgatni, megismerni. Nem feltétlenül kell elmenni a közös bográcsozás irányába, de legyen összehasonlításod a hozzáállásukról, áraikról és persze ők is mondhatnak jó ötleteket, ami neked pénzt spórolhat vagy szebb, praktikusabb kialakítást eredményezhet.

Konyhabútornál például kifejezetten érdemes kikérni a szaki véleményét az elrendezésről és együtt ötletelni a helyszínen. A kiválasztás történhet ajánlás (szomszéd, munkatárs, rokon, barát, ellenség) vagy internet, hirdetés, szórólap alapján.

Már a kapcsolat felvételekor tegyél megjegyzéseket az egyes kivitelezők mellé egy papírra.

  • elérhető telefonon,
  • mikor hív vissza,
  • mikor jön ki felmérni,
  • sok munkája van,
  • megrendelőként beszél-e veled
  • a helyszínre pontosan érkezik-e,
  • késik, lemondja,
  • ad-e tanácsokat?

Ez nem egyenlő azzal, hogy mindent lehurrog. Okoskodni mindenki tud, hogy másképp kellene csinálnod. A kérdés az, hogy van-e javaslata, hogyan csináld másképp és hiteles-e, amit mond, ő vajon megtudja -e azt tenni.

Ezek alapján már lesz egy objektív és szubjektív képed, és akkor kapod meg az árajánlatot. Ne felejtsd, nem mindig az „ocsó” a jó. Ismerjük a nagyon olcsó 2000 forintos rövid ujjú télikabát esetét, amely pont 2000 forinttal drágább, mint amennyit ér.

Alkudni meg kell próbálni, bár az igaz, hogy kevés jó szakember van, mert azok egy része külföldön dolgozik és az építőipar, ingatlanfejlesztés felfutóban van Magyarországon az elmúlt évek vegetálásából. Sokkal jobban megéri még alacsonyabb átlagdíjért is egy 150 lakásos projekten dolgoznia egy megbízónak, mint lakásonként összerakni ugyanezt a munkát és az érte járó díjat. Ne feledjük, ők sem karitatív szervezetek, akik jó szándékból újítanak fel neked.

XII. hiba: Halogatjuk a konfliktust.

A tárgyalások során célszerű nyíltan beszélni és nem halogatni a konfliktushelyzeteket. Nyugodtan mondd meg a kivitelezőnek, már az elején (de az ártárgyalások lezárásakor), hogy a takarítást is elvárod tőle. A lakásban és a lépcsőházban is.

Lesz olyan kivitelező, akinek ez nem lesz természetes és nagy vitába keveredtek. Na, ott kezdj el erősen gondolkodni, hogy jót választottál-e!? Ha elmarad, akkor mond azt, hogy takarítót fogsz megbízni és alkalmanként/naponta 10.000-20.000 Ft-ért vállalja, amit levonsz a megegyezett árból.

XIII. hiba: Nincs papírozás.

Előleg. Megbíztál a kivitelezőben és adtál neki előleget, hogy vásároljon anyagot (csempe, ragasztó, élvédő, faanyag stb.). Ja, hogy több százezer forintot adtál a kezébe és nem írtatok róla papírt. Minek, hiszen olyan szépen mosolygott és eddig mindig minden úgy történt, ahogy megígért? Na, ezért kell papírt írni a pénzátadásról, mert ha eddig korrekt volt, akkor az is természetes neki, hogy ha pénzt vesz át, akkor arról elismervény is születik.

A minimum kötelező tartalmi elemei az átvételi elismervénynek:

  • ki adta és kinek (név, anyja neve, személyi igazolvány száma),
  • mekkora összeget (számmal, betűvel),
  • milyen célra (mennyiség, típus, beszerzési hely megjelölése),
  • az előleggel történő elszámolás határideje,
  • amennyiben nem történik meg az elszámolás, akkor a napi kötbér mértéke a teljes körű elszámolásig,
  • dátum, aláírások és alattuk a nevek kiírása olvashatóan
  • két tanú aláírása (név, lakcím, szig. szám)

Szerződés mindig legyen.

  • ki a megrendelő,
  • ki a vállalkozó.
  • milyen munkálatok (leírás, ahol a költségvetés legyen melléklet)
  • mennyiért,
  • milyen határidőre.
  • kötbér ne maradjon ki a munkálatok elvégzésének határidejére, de ne lepődj meg, ha ezért kötbér lesz a fizetési határidőre is.
  • aláírások,
  • dátum és
  • itt is két tanú
  • Legyen rögzítve, hogy mikor dolgozhat a lakásban.

XIV. hiba: Előre kifizetünk mindent.

Mindig a munka van előbb, és azért jár a megfelelő fizettség. Soha ne kerülj olyan helyzetbe, hogy a kivitelező előre ki van fizetve. Ha részletfizetések vannak, akkor is mindig maradjon legalább annyi hátra, amely a még elvégzendő munkálatok befejezéséhez a költségvetés szerint szükséges. Mindig legyen elismervény arról, ha kifizettél egy részletet, ha több részfizetésben egyeztetek meg. A tartalmi elemeit korábban leírtam. Számlát ne felejts el kapni!

XV. hiba: Nem ellenőrizzük a munkát.

A munkálatok során többször ellenőrizd a minőséget és hogy minden időben történik. (Az előforduló hibákra egy külön cikket szentelünk majd.) Ne hagyd magára a munkálatokat és a kivitelezőt. Jó, ha érzi a kontrollt és hogy téged a végeredmény is érdekel. Bátran szólj, ha valamit elszúrtak vagy nem megfelelő a minőség. Minél hamarabb derül ki, annál könnyebb javítani. 

Házmestermedve nagyon szeretné, ha facebookon átlépné az 1000 követőt. Ugye nem nagy kérés ez egy kedves barnától?! Lájk!

XVI. hiba: Engedélyek teljes hiánya

Az engedélyköteles munkálatokat mindig jogerős engedély birtokában végezd! Külön felhívom a figyelmed a gáztervekre és engedélyükre, valamint az építési engedélyhez kötött munkálatokra (pl. új nyílászáró nyitás vagy növelés stb.).

Apropó, felelősségbiztosítás!

Ha ilyen is van a vállalkozónak, az már tényleg nagyon jó. Nem sokkal találkoztam lakásfelújításra szakosodott cégeknél, vállalkozóknál -tisztelet a kivételnek-, pedig mindkét fél részére megéri.

XVII. hiba: Nagy értékek otthon

Amennyiben a lakásból elköltözöl vagy a kivitelező egyedül dolgozik a lakásban, a megtakarított készpénzedet, értékeidet (pl. a kínai vázát. amiből kettő darab van a világon), előre vidd el az otthonodból. A biztonság kedvéért.

Nem kell, hogy ezek ott legyenek. Voltak már ebből nagyon kínos esetek becsületes kivitelezőnél is, amikor elfelejtette a tulaj, hova is tette a nagyi többmilliós megtakarítását és megvádolta a kivitelezőt. A szerencse az volt, hogy a felújítást megnézni érkező nagyi megoldotta a problémát azzal, hogy elmondta, két hónappal ezelőtt visszakérte azt.

XVIII. hiba: Nem érdekelnek a szomszédok.

Mint mindenhol, itt is az aranyközépút a célravezető. Egy átlagos, normális szomszédból kell kiindulni. A többi körön kívül van. Nem kell a lábtörlő alatt csúszva, megalázkodva kopogtatnunk és minden szomszédnak ajándékcsomagot vinni, miközben az összes eszement vagy nem eszement kérésüket teljesítjük...

Nálam eddig a "Milyen betűtípussal írjam ki a tájékoztatást a folyosó ajtajára?" és a "Naponta cseréljem a cetlit, az aktuális készültségi % szerepeltetésével?" vezet toronymagasan! :)

De igenis, annyi jár nekik, mint szomszédnak, hogy előre tájékoztasd őket legalább 3-4 nappal, de inkább egy héttel, hogy felújítás kezdődik nálad és várhatóan meddig tart (elég "a következő hetekben, napokban", nem kell a napra pontos vége, csak, hogy érzékeltesd a hosszát).

Nem akarsz te sem a hajnali 3-ig tartó otthoni munkád után reggel 6:20-kor kopácsolásra ébredni, mert persze, ha kell, te is nagyon találékony tudsz lenni, hogy hogyan szúrj ki a zajongó szomszéddal. Viszont Ő is újított fel már lakást, vagy eltudja képzelni, hogy mekkora feladat és felnőtt ember lévén nem várja el, hogy lábujjhegyen mászkáljanak a munkások a lakásodban és a csempét (leverés helyett) leimádkozzák a falról..

A tájékoztatás nem jelenti azt, hogy innentől szabad kezet kaptál és hajnali 3 és éjjel 11 között bármikor elindulhat az ütvefúró. Ha így teszel és elég tökösek a szomszédaid vagy a közös képviselő, akkor előbb-utóbb megérkezik a válasz. Lehet, hogy csak egy év múlva, amikor légkondi kültéri egységet szeretnél felszereltetni és nem járulnak hozzá, sőt hoznak egy tiltó határozatot nagy többséggel.

Igen, a felújítással járó koszt össze kell takarítani a lépcsőházban. Ha ez nem tetszik, a tanyán bármikor lehet felújítani, ott senkit nem zavarsz, csak a csirkéket. Viszont jogod van a lakásodban felújítani bizonyos szabályok betartásával és nem kell emiatt elnézést kérned, még azért is, hogy létezel.

XIX. hiba: Elfelejtjük a dicséretet.

Ha megvagyunk elégedve, ne felejtsük el dicséretünket beleírni a könyvbe, facebookra vagy netre. Jól fog esni a kereskedőnek a megérdemelt szép szó, arról nem is beszélve, hogy akár még jobb kiszolgálás is lehet az eredmény. Mindannyian emlékszünk arra, hogy milyen szárnyakat kapunk, amikor megdicsérnek minket a munkánk miatt, de arra vigyázzunk, hogy csak az igazán megérdemelt szép szó esik jól és ne csöpögjük túl a dolgot!

Tehát: ha épp felújítás vagy átalakítás előtt állsz, akkor ne felejtsd Házmestermedve tanácsait. Ugyanis, ha mindezt betartod, akkor nemcsak hogy te leszel az első a világon, aki meglepetés nélkül felújít, de minimum 8 ősz hajszálat is megspórolsz. Hát nem megéri medvét olvasni? ;)
komment
2016-12-17 23:45:34 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr712053037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gour 2016.12.18. 14:50:38

Kivitelezéssel foglalkozik a cégem, így azt mondom, hogy érdemes "lenne" megfontolni a fentieket. Mégis azt látom, hogy a vásárlók többsége érzelmi döntésben bízik és nincsen kellően képben a munkák elindításakor. A nagy kérdés ugye a generál vagy külön a mesterek, mivel sok generállal dolgozom együtt és láttam ilyet és olyat is így egyértelmű a válasz: egy jó generál kivitelező kell aki kézbentartja majd a részmunkákat. A megrendelőnek és sajnos a mestereknek sincsen fogalma millió olyan apróságról, finom részletekről, új technikákról amit egy generál hozzá tehet a végeredményhez, pusztán csak azért mert képben van és átlátja a piacot. A vitás kérdések is rövidre zárhatóak, pedig ugye a mutogatás mindenhol kedvelt megoldás, nincsen ez ezért görbe az pedig amazért. A legfontosabb a referencia kérése, akár még beszélni is olyan lakás tulajdonosával ahol már dolgoztak és dokumentálták a végeredményt is! Úgy keressük me emberünket, hogy a második dobás már nagyon nehéz, senki nem vállal szívesen félig szétvert lakást.

Más kérdés persze, hogy a kedves megrendelők 90% -ban rosszul lövik be egy lakásfelujítás valós költségeit, a katalógusból kinézett dizájn lakást nem lehet a bedobós újságból kinézett anyagokból összerakni. Illetve ami komoly hiba még az anyagok beépítése, a fater ismerőse Sanyi bá ugyan tényleg egy ezresért rakja négyzetméterét de lövése nincsen a 120-as olasz greslapokhoz, ahol persze lehet csodálkozni a 10e/nm-es árajánlatokra és még sorolhatnám.

egysmás 2016.12.18. 14:58:06

- Mester! Nem lehetne párhuzamos?
- Nem!

kjanik 2016.12.18. 15:28:54

kötelező olvasmány

gigabursch 2016.12.18. 16:20:45

Kimaradt a lényeg:
Türelem.

Nálunk is van folyamat, már szerettük volna zárni, de nem ment gyorsabban.
Ennyi...

greenkeeper 2016.12.18. 18:19:17

életszerütlen! amikor előleget adsz át ,honnan akasztasz le két tanút??? senki nem akar ilyen szituban lenni!!!

elemes 2016.12.18. 18:43:55

Jó írás, felhívja a figyelmet a részletekre, aztán mindenki a saját szerencséjének a pogácsa.
Én idővel hobbivá növesztettem a lakásfelújítást :)

GöTi 2016.12.18. 19:09:27

Sok esetben a szakcégnek van kedvezménye. --- Magyarul a tróger, barkácsáruháznak álcázott kereskedések a TE szükségleted, beszerzésed nyomán adnak NEKIK 15-20% kedvezményt. Ha magad akarod megcsinálni (Barkács - mint nevében az áruház) akkor neked igazából ennyivel drágábban adják el ugyanazt az építőanyagot.

Anyagra előleget nem szabad adni. El kell menni a szakival vásárolni. Többek között azért is, mert nem csak az ügyfelek oda vitt beszerzése nyomán kaphat kedvezményt, hanem a túlszámlázásból származó plusz bevételből visszaosztás sem ismeretlen hazánkban.

Fel kell vállalni a konfliktusokat - nagyon helyes megállapítás. Amikor a silány munka védelmében először elhangzik a szakitól, hogy "jó lesz az", akkor el kel neki magyarázni, hogy ezt kivitelezőként itt utoljára mondta és tévedett.

GöTi 2016.12.18. 19:16:52

1. kell
2. kell
3. kell
4. kell
5. kell
6. kell
7. kell
8. kell
9. kell
10. kell

nna

Janossz 2016.12.18. 19:22:17

Azért az jellemző a viszonyokra, hogy említés szintjén sem merül fel a lehetősége, hogy esetleg meg lehetne bízni egy hozzáértőt a felújítás lebonyolításával.
Aztán meg sírás-rívás, meg fogak csikorgatása...De megspóroltuk a szakértelmet, nemde?
Érdekes, a vakbélműtétjével, meg a peres ügyeivel mindenki megtalálja a specialistát...

Frankofil 2016.12.18. 19:41:01

"Asztalos esetében viszont szinte biztos, hogy kap kedvezményt a munkalapok, bútorfrontok, stb. esetében, ezért üzleteljünk vele beszerzésre is, de vessük azért össze az általa adott anyagárakat a nekünk megadottal, mert néha átvágnak és nem adják tovább a kedvezményt és lehet, hogy mi kedvezőbbet kaptunk egy szem vásárlóként. Ilyen is van."
Az asztalos miért lett különvéve?
Igazán érdekelne.Egyáltalán miért is adna alkatrészekre bontott tételes árajánlatot.
Az anyagot ő sem teleportálja,annak beszerzése neki is idő,költség-nem?
Ha szabott anyagról,frontokról,stb van szó azoknak a méretmegadása sem hasraütésre történik,hanem munkaórák vannak mögötte.
A kedvezményeket meg az összes munkája utáni mennyiségi,partneri kedvezményként kapja,ezt hogy lehet összehasonlítani egy egyéni vásárlással?Amennyiben akarja az árversenyben ezt érvényesítheti.
Persze,az árakat,ha a megrendelő is utána jár könnyen összevetheti,nem elfeledvén a járulékos költségeket,de jó lenne,ha ez a cikk is inkább felvilágosítaná erről,nem pedig átvágásnak minősítené,ami otromba sértés.
Furcsa lenne,ha az autószerelőkről is így beszélnénk,mert kedvezménnyel kapják az alkatrészeket a kereskedésekből.

Ármin200 2016.12.18. 20:01:51

@Janossz: az meg végképp nem, hogy megfogod a kurv@ kalapácsot és megcsinálod magad :D

Treff Bubi 2016.12.18. 20:11:31

Kiegészítés a 18. ponthoz: a társasházakban a házszabályzat rendelkezik arról, hogy a lakásokban melyik napokon, hány órától hány óráig szabad (főleg nagyobb zajjal járó) felújítási munkálatokat végezni. Beszélj időben a közös képviselővel vagy a gondnokkal.

Májkül 2016.12.18. 20:18:51

@Janossz: Ajánlom figyelmedbe a 'Mielőtt szétcincálnád a cikket' első pontját.
Amúgy tényleg érdemes egy műszaki ellenőrt vagy valami hasonlót fogadni, mert ha az ember generálkivitelezővel dolgoztat, akkor se biztos, hogy minden a legszakszerűbben fog megvalósúlni. Vannak dolgok, amin nem érdemes spórolni.

djpeter 2016.12.18. 20:32:57

Én még tudnám sorolni,de szerintem más is.Amúgy mindkét oldalon vannak hibák. mifelénk ha hibázott a szaki és kiderül akkor jön,hogy beteg vagy elutazott,esetleg nem veszi fel a telefont hetekig. Így járt egy barátom is . Kivitelező oldalról olyanokkal is szoktam találkozni,hogy a tulaj átvariálja a tervet,beleszól mindenbe vagy éppen ő az anyagbeszerző és hiába számolom ki neki mennyi kell inkább háromszor megy megvenni,nehogy maradjon valami is.Volt olyan is ,hogy segédmunkás voltam egy ismerősnél ahol a generálkivitelezőnek nem jött el a segédmunkása,megkértek rá,hát beálltam.Hihetetlen volt számomra mikor szembesültem vele,hogy a segédmunkást nem is érdekli semmi,nem akar tudásban fejlődni,előrelépni,felelősséget vállalni esetleg több pénzt keresni,mert nem érdekli.Havi 200 órája megvan, azaz 200e forint neki és ennyi elég is.Lényegében lehetne indítani egy blogot heti szinten erről videókkal tarkítva és történetekkel,hogy tanuljon vállalkozó,megrendelő is belőle. egyaránt.

Gour 2016.12.18. 20:57:22

Sőt, kezdjük az elején. Már a lakás megvásárlásakor is érdemes egy szakértőt vinni a későbbi meglepetések elkerüléséhez. Egy kis felhólyagosodás a festéken, egy vizes sarok, egy korszerűtlen villamos hálózat és máris milliós nagyságrendű kiadással szembesül az új tulaj a feltárás alkalmával. Tizenezrekből lehet egy szakit hívni aki minderre időben felhívhatja a figyelmet és máris nem egy romhalmazt kell felújítani a semmiből.

nem_vagyok_dj 2016.12.18. 21:58:53

Én most vagyok nagyjából túl a teljes felújításon. Én is generálkivitelezőt kerestem, mert azt gondoltam az jobb lesz. Hát azért nem vagyok teljesen elégedett. Eleve nehéz találni olyat aki vállal egy kisebb méretű (37m2) lakást. Elég sok helyről kaptam vissza a következőket: nekünk ez túl kis munka, legalább egy évre előre be vagyunk táblázva, stb. Volt akivel már megvolt az árajánlat kör, aztán amikor véglegesíteni akartam közölte, hogy ja bocs lett egy nagyobb meló mégse csinálom. Aztán amikor fél év alatt nem találtál senkit (és nem a pénzed mennyisége miatt, mert a legtöbbel addig el se jutottál), de már nagyon kéne az a felújítás, mert mennek tönkre a dolgok, akkor az ember lejjebb adja, mert nincs más. Aztán persze nagyjából kész van, itt-ott nem úgy, ahogy kéne, apró de idegesítő hibákkal, amivel egy idő után meg úgy van az ember, hogy mindegy csak legyen már vége, az a pár centi, az kis ferdeség már nem számít. Kb ez az a pont ahol annyira belefáradt az ember, hogy már csak szabadulni akar a sok idegentől (generálnál akinek van 30 embere és minden nap kb másik ember jön folytatni az előző által félbehagyott melót) és már csak azt kívánja az ember, legyen egyszer vége.
A konfliktus, hát, sajnos az a tapasztalat, hogy női megrendelőként, tökmindegy, hogy időben jelzed a hibát, vagy ha valamit nem úgy kéne, úgyse hallgatnak rád, bólogatnak, hogy persze, de aztán úgyis úgy csinálják ahogy akarják, ebből ered jó pár hiba nálam, amit előre megmondtam, de mintha a falnak beszéltem volna. Ha egyszer újra belevágok akkor még több pénzzel felszerelkezve, és valami műszaki ellenőrrel vagy felügyelővel vagy ilyesmivel, aki férfi és az én érdekeimet képviseli, és talán ha férfi akkor hallgatnak rá a melósok.

Nbl 2016.12.19. 00:21:24

A felszólító mód jele a "d". Ezzel most szétcincáltam a posztot?

paperboy 2016.12.19. 00:25:01

Jo kis cikk. Nemreg ujitottuk fel a hazat kivul belul. Emiatt irom hogy csakis general kivitekezo. Mindig csak 1emberrel kell egyeztetni es majd o megoldja. Mindent. Nekunk mazlink volt. A komuves helyett a festo glettelt hogy ne panaszkodjon. Mikor a burkolaskor kiderult hogy az osszefolyo lejjebb van mint kellene a vizes orakon belul kijott unra -o mar hetekkel korabban vegzett- es szonnal javitotta. A villanyos beosztotta a kartonossal mikor mi jon es akkor volt ott mikor kellett. Minden klappolt. Ezt csak ugy ered el ha egy csapat van ill egy kivitelezo akinel jok a csapatai. Napra pontodan vegeztek ahogy igertek es nem volt minden egyszeru, de mindenki tudta milyen fontos a koltozes napja.

greenkeeper 2016.12.19. 08:47:04

@elemes: primitív vagy öcsi!!
A trollkodásban itt éled ki magad, menj a bánatos picsába!

elemes 2016.12.19. 09:46:03

@greenkeeper:

Ez egy érdekes megküzdési stratégia.

1. Nem érted.
2. Nem kérsz segítséget
3. Lehülyézel mindenkit.

Instant jó közérzet garantált (te okos vagy, mindenki más hülye).
Viszont nem tanultál semmit , tehát hosszabb távon szívni fogsz.

Rocky 2016.12.19. 10:13:27

Generálként az a véleményem, hogy a legnagyobb problémák abból adódnak, amikor a tisztelt megrendelő belepiszkál az évek alatt kialakult "folyamatba".
-Majd ő hozza a "vizest", mert az apósa barátja nagyon jó és olcsó szakember...
(két hetet várni kell rá, mert kiment a dereka hatszázhuszonkettedszer. Elvágta a falban a kész villanyvezetékeket, mert nem kérdez. A sarokban kilóg a cső, nem lehet így burkolni, festeni stb. Nem csinált lefolyót a kazánnak, mert az nem az ő dolga...)
-Majd ő megrendeli a lapburkolatot...
(oké, de legyen a helyszínen ekkor és ekkor! Nem jön a lap, mert csak 3 hét múlva jön a kamion olaszból.. (de miért nem rendelted meg korábban? hiszen időben szóltam). Nézzem át a rendelést, elég lesz így a lap? (nem vagy sokkal több... a csempés hölgy számolta ki, azt mondta így jó lesz!) Másodosztályú lapot vettetek, nem lehet 2 mm-s fugával lerakni, mert annyira nem mérethelyes...
Élvédőt vettetek hozzá? Ja azt nem... stb.)
-Majd ő megveszi a festéket...
(a boltban a minta sokkal világosabb volt, mint a falon ez! most mit csináljunk 30 liter festékkel? több mint 100 ezer volt...
ezzel a festékkel 3-4x kell lekenni, mert nem fed úgy, mint amivel a festő szokott dolgozni. az mellesleg negyed ennyibe került volna és a munkadíja is olcsóbb lett volna, mivel elég a két réteg...)
Stb-stb...

(De nálunk az "építkezéshez" mindenki ért sajnos!)

boom2 2016.12.19. 12:47:01

@Rocky: "Másodosztályú lapot vettetek, nem lehet 2 mm-s fugával lerakni, mert annyira nem mérethelyes..."
Még hagyján, de sokszor felét ki lehet dobni, mert annyira szar. Összeválogatni, kihajigálni a belőle a hibás darabokat, amik vágásra még jó lehet, stb...
Tapasztalatom szerint, egyszerűen nem éri meg másodosztályú csempével szarakodni, mert biztosan többe jön ki a végére és nagy valószínűséggel még csak szép sem lesz.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2016.12.19. 16:50:49

Hasznos egyes fogalmak lefektetése és hogy neki kell kijavítania vagy javítását fizetni.
Például vízszintes.
4*8m helységet kellett lebetonozni, sajnos a rövidebbik oldalon is 2-4cm lett a különbség. Amikor vettem egy 2,5m es vízmértéket, h megmutassam meg csak a fejét fogta, h rossz volt az anyag.. hát persze. Sajnos elzavartam és bár nem szakmám de megcsináltam rendesre, saját költségemen.

De ez csak egy példa, annyit csalódtam már a "mestermemberekben", hogy inkább nem hívok egyes feladatokra, ha úgyis nekem kell kijavítanom.
Áccsal, burkolóval,áramossal már találkoztam jóval.
Kőművessel, festővel, bútorossal, vizessel, gázossal nem.

Rocky 2016.12.20. 11:29:48

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: :) hát nyilván nincs is jó "kőműves, festő, bútoros, vizes, gázos" hiszen te mikrobiológus létedre jobban értesz ezekhez a szakmákhoz! Sőt mondjuk ki, mindenki jobban ért :DDD

Na erről beszéltem!
Annyira értesz hozzá, hogy egy idiótát nem tudsz elsőre felismerni, lásd 2-4 cm!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2016.12.20. 18:38:04

@Rocky: nyilván van jó kőműves, festő, bútoros, vizes, gázos csak nem sikerült megtalálnom. Mivel viszont az ajánlottak sem dolgoztak úgy ahogy elvártam hiába próbálkoztam másokkal azt a megállapítást tettem, hogy sajnos ezen emberek nem elérhetőek számomra, valószínűleg külföldön dolgoznak már.

Sajnos igen, mikrobiológusként legalább ilyen szinten tudok én is dolgozni mint azok a kontárok akik nálam jártak az elmúlt évek során. Nem, nem a legolcsóbbat választottam. Igen, megnéztem referenciákat személyesen. Nem mondom azt, hogy hibátlan a munkám, de 1,5centis lyukat nem hagyok ki glettelésnél, és legalább az egymás mellett lévő falak azonos színűek, nem hullanak szét a fiókok. Ja, és nem kések heteket :)

Generál kivitelezővel lehet bosszúságot spóroltam volna, na de nemigen vállalnak el olyan kicsi munkákat.

Sajnos valóban nem tudom ezeken felül ránézésre megállapítani ki a valódi szakember, ez az én hibám, kizárólag a munkája után. Amint azt ellenőrzöm utána elzavarom vagy javasolom másoknak is. Bár ez sem jelent sok mindent hiszen az a festő aki a 42nm panelt szépen kiglettelte/festette több nap alatt sem volt képes a jelentéktelen 6nm fürdőszobánkat megfelelően megcsinálni.

Ezért sikeresek a barkácsáruházak: egyre többen gondolják úgy, hogy gyorsabban/jobban/korrektebben dolgoznak.

kimaradt a listából: mosógépszerelő (valamilyen okból egy szűrő kondenzátor kiment egy nem garanciás készülékemben pár éve - panelcserét javasolt 15e+5e kiszállásért. próbából vettem egyet 20(!) Ftért és kicseréltem magam - évekig jó volt, míg csapágyas nem lett később a dob a használattól)

egysmás 2016.12.20. 22:20:30

@Rocky: hát, egy diplomás ember valszleg képes arra, amire egy szakmunkás, csak lehet, hogy lassabban.
Eleinte.
Mert járólapozni, vakolni, glettelni, festeni azért nem agysebészet.

Fodor Balázs 2017.04.22. 21:22:24

"De nálunk az "építkezéshez" mindenki ért sajnos!"

Mivel muszáj, mert a mesterek és kivitelezők 95%-a kókler tróger. Sír, félvállról dolgozik és minden mást a lakásban leamortizál.

Az értékes tárgyak mellé én felsorolnám a szerszámokat és háztartási eszközöket, hogy azokat is el kell zárni/dugni, mert a saját helyett azokat fogják elhasználni és tönkretenni.

Fodor Balázs 2017.04.22. 21:27:58

@Rocky: "Annyira értesz hozzá, hogy egy idiótát nem tudsz elsőre felismerni, lásd 2-4 cm"

Na, azért ne üljünk fordítva a lovon: ha egy orvos elrontja a műtétet, azért ne én legyek már a hibás, mert nem kerestem/találtam jobbat. Ha a BKV-s buszsofőr miatt balesetben megsérülök, nehogy már én legyek a hibás, mert nem kerestem egy másik buszt, jobb sofőrrel. Lófaszt! Ha valaki hirdeti magát egy adott szakma képviselőjének és végül kókány a munka, akkor is leginkább ő felelős érte, még akkor is, ha én egyetlen referenciát nem néztem, nem tartottam 20 körös interjút a mestereknek Assesment Centerrel, meg hazugságvizsgálós mélyinterjúval és C típusú átvilágítással. Ez a "miért nem kerestél jobb szakembert" hozzáállás az egyik alappillére a mutyi- és gányországnak.

Fodor Balázs 2017.04.22. 21:33:32

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: "Sajnos igen, mikrobiológusként legalább ilyen szinten tudok én is dolgozni mint azok a kontárok akik nálam jártak az elmúlt évek során."

Semmi meglepő nincs ebben. A mesteremberek kb. közepesen képzett és pallérozott elméjű specialisták. Azt tudják megcsinálni átlagosan jól, ami beletartozik az esetek 90%-ába. A maradék 10%-ban meg csak hisztizik, szerszámot dobál parkettára mérgében, inkább el sem jön, sunnyog, félrebeszél, stb. és megáll a tudomány. Abba ezek bele sem látnak, hogy mivel több a mérnök a kőművesnél.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.04.24. 19:00:55

@Fodor Balázs:
Maximálisan egyetértek veled! illetve:
"Azt tudják megcsinálni átlagosan jól, ami beletartozik az esetek 90%-ába. "
Meg néha azt sem. Mondok egy példát: ha több megrendelésed is van ilyen "szakemberként" gyorsan kókányolsz valamit és rohansz a következőhöz, mert úgy több a pénzed.
Véletlenül sem mondod azt, hogy oké, leglettelem a falat aztán jövő héten jövök csiszolni és festeni, mert a tulaj addig mérsékelten használhatja a szobát 2x koszol, helyette rácsiszol, ráfest a puha anyagra ami minden lesz csak esztétikus nem.

Ha két fiam született volna vagy lenne két fivérem már a világot a sarkából kiforgattam volna! Apámnak barátai voltak, ma már ilyen nincs, mindenki a maga szekerét tolja csak. A munkatársaim szakmájukban igen ügyesek, de azon kívül nem hiszem, h eredményesek lennének.. Inkább megfizetik egy szoba felújításánál is a generálkivitelezőt (azt hiszik garanciális panaszokat fognak tudni érvényesíteni)
süti beállítások módosítása