"A házkezelőmnek nincs is szerződése" WTF?

Egy korábbi cikkünknél kialakult egy kis vita a medvebarátok között, hogy akkor most a házkezelőnek kell, hogy legyen szerződése a tulajdonosokkal vagy sem. Van, aki szerint elég az a közgyűlési határozat, amiben a tulajdonosok ezt egyébként is megszavazták. Én a cikkben pedig azt írtam, hogy nem. Szerződésnek lennie kell!

Mielőtt itt egymás szájába lépnek a nyuszis mamusszal és csak annyi maradna a másikból, mint Leoból a visszatérőben, gyorsan kikerestem a törvényrészletet. PEACE

 

A sztori  onnan jött, hogy amikor az egyik lakóval találkoztam egy látogatás alkalmával, akkor ő mesélte, hogy a házkezelőnek nincs is szerződése és amikor ezt szóváteszi, akkor ő csak elegánsan megnyomja a next gombot. Nos, kicsit mindenkinek igaza van. De legfőképp nekem! :P Lássuk!

Hol szabályozzák ezt?

A témát a "2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról" szabályozza. Azon belül a IV. Fejezeten belül olvashatjuk, hogy:

52. § (1)74 Aki üzletszerűen kíván társasház-kezelői tevékenységet folytatni, köteles az erre irányuló szándékát az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságnak bejelenteni.
(2) A társasházkezelő a tevékenységi körén belül:
a) a társasház adottságainak ismeretében - gazdasági elemzés alapján - ajánlatot készít az épület fenntartására vonatkozóan,
b) a tulajdonostársakkal kötött megbízási szerződésben foglaltak szerint szervezi az üzemeltetési és karbantartási feladatokat, irányítja és ellenőrzi a tervezett felújításokat,
c) a megbízási szerződés alapján javaslatokat dolgoz ki a társasház gazdálkodása, a közös tulajdonú épületrészek hasznosítása kérdéseiben.

Az első eldöntendő kérdés tehát, hogy a házkezelő ezt üzletszerűen végzi vagy sem. Az, hogy mi számít üzletszerűnek kb. a NAV dönti el, de hasra csapva ott húznám meg a vonalat, hogy

  • valaki a saját házát kezeli, vagy
  • 2-3 másikat is.
Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Akkor most kell, hogy legyen szerződése a házkezelőnek vagy sem?

A konkrét esetben több házat is vitt a házkezelő, így ott erősen ki volt merítve az üzletszerűség. Ha pedig üzletszerűen kezeli. akkor az 52. paragrafus 2/b kimondja, hogy megbízási szerződésnek kell lennie és pont.

Úgyhogy. ha a te házkezelődnek nincs is szerződése, akkor az legyen gyanús, mert nem normális dolog, hiszen a törvény sem véletlen írja, hogy "szerződésben foglaltak szerint szervezi az üzemeltetési és karbantartási feladatokat, irányítja és ellenőrzi a tervezett felújításokat", azaz itt van rögzítve az elszámoltathatósága.

kismokus 41-nek pedig itt válaszolnék a kérdéseire, mert nagyon ari a neve

Most váltottunk kk-t, de nem tudtam, h kellene szerződést kötni, azt hittem, h a társasház törvény szabályozza a feladatokat. Ki írná alá azt ház részéről?

Ha üzletszerűen végzi, akkor szükséges. Ha pl. a házból egy tulajdonos, akkor nem. Akkor végzettség sem szükséges hozzá, míg a másik esetben igen. 

Minden lakó (vagy meghatalmazottja)? És ha számlákat 3 hónap késéssel adja át ellenőrzésre és/vagy hiányosak a számlák, mit tehetek ellene utólag? Semmit? 

A legjobb az lenne, ha lenne egy Számvizsgáló bizottság a házban. Aláírhatják a szerződést is és ellenőrzik a számlákat folyamatosan. Jegyzőtől lehet törvényességi felülvizsgálatot kérni. 

Az lenne a megoldás, h félévente lecseréljük a kk-t, mert mindegyik csaló?

Fél év alatt egy közös képviselő sem tud csodát tenni. El kell számoltatni folyamatosan, mint ahogy mindenkit beszámoltatnak a munkájáról a munkahelyén. Szerencsére vannak azért profi és nem csaló közös képviselők. Jelen!

És honnan szedjek olyat, aki nem csaló? + Sürgősségre hivatkozva eltekinthet a 3 árajánlat beszerzésétől pl. egy szennyvizcső csere esetében, amit 120ezer Ft-ért rendelt meg?

Nem ismerem a konkrét helyzetet, de a mai világban 2 napon belül lehet árajánlatokat összeszedni. 

Az ellenőrzési jegyzőkönyvben kifogásoltam ezt, de az csak egy papir, csak hülye válaszokat irogat rá hónapokkal később, semmi haszna, ettől még azt csinál amit akar legközelebb is, utólag úgysem tehetek már semmit. Vagy mit kéne tennem?

Ahogy írtam. Jegyző és törvényességi felügyeletet kell kérni, ha indokolt.

Elégedetlen vagy a házkezelőddel, vagy pont most van váltás? Akkor kuksizd meg ezt az oldalt, itt összeszedtem azokat a legfontosabb dolgokat, amikben Házmestermedve gyökeresen más, mint bárki más. --->

komment
2017-02-24 18:18:53 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9312282687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kismokus41 2017.02.25. 09:01:29

Szia, köszi a válaszokat, sokat segitettél! Neked is ari a neved. :)
süti beállítások módosítása