"A közös képviselő sürgősségre hivatkozva nem kér be több árajánlatot." - Ez normális?

Én magam, ingatlanfejlesztés és üzemeltetés világában edződött medveként sem gondoltam volna, hogy ez mennyire általános probléma. Komolyan, nincs hét, hogy ne futnék össze vele, de itt a blogon is elég sok üzit kapok, hogy ez így normális-e!?

kacsa.png

A gyors válasz természetesen: "Nem!"

És persze ne legyünk álszentek, mindannyiunk első gondolata az, hogy azért nem kér be a házkezelő több ajánlatot, mert "némi érdeke fűződhet" ahhoz az ajánlattevőhöz.

Nos, ahogy mondani szokás: ha valami fehér, lapos a csőre, szárnya van, hápog és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az jó eséllyel egy kacsa.

Azonban én hiszek az emberekben és inkább Occam borotvájához fordulok ilyenkor és azt mondom, hogy bár kézenfekvő válasz a korrupció, szerintem gyakoribb, hogy merő lustaságból és érdektelenségből nem kér be több ajánlatot.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Ez persze nem mentség, mert neked tulajdonosként majdnem mindegy, hogy azért kerül az a valami többe, mert pénzvisszaosztás van mögötte, vagy csak egyszerűen az árajánlatok hiánya miatt drága. Te mindkét esetben vesztese vagy az ügynek. Hiszen a te zsebedre megy a móka.

Pedig az ingatlanfejlesztés saroktörvénye, hogy:

"egy ár nem ár, két ár: egy ár"

A mai világban arra hivatkozni, hogy valami sürgőssége miatt nem volt idő több ajánlatot bekérni, egyszerűen nonszensz. Ma nincs az a meló, amire ne szednék össze maximum 2 nap alatt több ajánlatot is.

Márpedig örök igazság, hogy 2 ajánlat közül az egyik mindig jobb lesz, mint a másik. Akkor képzeljük el, hogy mi van 5 ajánlatnál.

És persze több dolog is szól amellett, hogy az ember preferáljon egy céget, ez még csak nem is égbekiáltó korrupció, hiszen mondjuk korábban dolgoztunk már együtt és olyan dolgokkal is tisztában vagyok így, ami nem jön át egy árajánlaton, például:

  • a munkások normálisak, ápoltak
  • sosincs elszámolási probléma, annyi a munka, amennyi az ajánlaton szerepelt
  • nem fut ki az időből, sőt, akár hamarabb elkészül
  • takarít maga után
  • gördülékeny, gyors velük a munkamenet
  • nem okoztak kárt, nem lopták el a virágot a ház folyosójáról
  • ...

Ezek bizony olyan tényezők, amik fontosak, de sosem ok arra, hogy ne kérjek be sokaktól ajánlatot. Egyrészt, mert a legjobbnál is mindig lehet jobb, ha viszont be sem kérek ajánlatot, akkor lehetőségük sem lesz bejutni munkára.

Másrészt alap, hogy a ház pénzével is olyan körültekintően járjak el, mintha a saját otthonomban javíttatnám a csövet.

Úgyhogy ha a kk-d nem kér be, csak egy ajánlatot, akkor az legyen gyanús és mindenképp kérd is számon, mert nagyon fontos neked, hogy ezen a szokásán sürgősen változtasson.

Ha pedig nem fog, akkor még mindig ott itt a Házmestermedve! Nálam ugyanis alap, hogy több ajánlatot kérek be és nemcsak kamuból, hogy legyen drágább ajánlat is, hanem azért, mert szeretem a munkám. A feleségem szerint már túlságosan is! :D Itt olvashatsz arról, mi a különbség egy jó és egy rossz házkezelő között! Kattints, olvass, jelentkezz! -->

komment
2017-02-27 19:09:50 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2112294019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem_vagyok_dj 2017.02.28. 09:43:36

Na akkor elmesélem nálunk miként történt a gázcső felújítás. Ugye jött az új törvény, felül kell vizsgáltatni az egészet. Oké, ezt is addig húzták amíg csak lehet, de végül is, bár a határidő után, de jöttek a gázművektől ellenőrizni. Na azt videóra kellett volna venni milyen képet vágott a gázműves csávó amikor meglátta az 50 éves mindenhonnan szivárgó nulla karbantartást kapott vezetékeket. Konkrétan az utcán ordítoztak a gondokkal, hogy akkor ők márpedig azonnal elzárják, a gondok meg, hogy nehogy már, hát eddig is működött mi lesz így velünk... (csak a főzéshez van gáz bevezetve). Végül elzárták, mert azt már azért nem vállalta a gondnok, hogy az ő személyes felelőssége legyen ha történik valami.
Jó akkor meg kell csináltatni, nincs mese. Eltelt vagy másfél hónap, kiírtak egy rendkívüli közgyűlést (addig semmi infó semmiről, max annak akinek van ideje munkaidőben lemenni fogadóórára). A közgyűlésen közölték, hogy hát akkor szavazzuk meg, hogy x cég fogja csinálni, mert ők ezt már kiválasztották, mert fele annyiért csinálják mint a többi, igaz nem cserélik az egész vezetéket, hanem csak a régi menetes kötést szüntetik meg, de egy nap alatt végeznek egy lépcsőházzal.
Hát túl sok beleszólás nem volt, igazából a szerződés is megvolt már velük, csak formaság volt ez a közgyűlés, semmi több. Aztán cég jött, ki lett írva, hat lépcsőház, hát nálunk nyilván szombaton fogják csinálni. Tök jó, ugyan épp elutaztam volna hétvégén (nem gondoltam volna, hogy hétvégén lesz, a többi lépcsőházat hétköznap csinálták) de ez persze senkit nem érdekelt.
Még a közgyűlésen feltettem a kérdést, hogy oké, a gázóráig ők megcsinálják, de akkor saját költségen meg lehet-e csináltatni a saját részt, mert az is ugyanúgy 50 éves. Persze, biztos, megbeszélik.
Jött a cég embere felmérni, hát az külön poén. Ablak nyitva, hallom az utcán beszél a gondnokkal. Csávó: Na az össze idióta itthon van? Nem akarok kétszer jönni, mert valamelyik lakásba nem jutunk be
ÖÖÖ, nem kezdődik jól, én legkésőbb itt rúgtam volna ki. Aztán jönnek fel a lakásba, mondom az lett megbeszélve közgyűlésen, hogy akkor a konhyai részt is megcsinálják saját költségen, én szeretnék élni ezzel. Csávó néz rám, hogy mi van? Hát mondom az lett mondva, hogy azt is meg lehet csináltatni, ha már úgyis le kell venni az órát, meg szét kell vésni a fél lakást. Hát nekik erre nincs idejük, felejtsem el. (???) Másik csávó közben odasúgja, hogy szerezzek egy szerelő, úgyis kb 4 napig nem lesz fent az óra, addig cseréltessem ki a csövet, nem fog senkinek feltűnni... (????)
Aztán jöttek megcsinálni. Józsi1 megnézte itthon vagyok-e és ragasztott egy papírt az ajtómra a munkafázisokkal, Józsi2 jött és elvágta a csövet ahol kellett, Józsi3 elvitte a kivágott csődarabokat, Józsi4 ütött egy másik lyukat a falba, mert nem tudják ugyanott vinni ahol az eredeti volt (???), Józsi5 jött és méricskélt, Józsi6 felhozott egy új csődarabot, Józsi7 ezt beillesztette, Józsi8 odahegesztette a régi csőhöz, Józsi9 hozott hungarocellt, azzal betömködte a falban keletkezett lyukakat (tégla ház amúgy), Józsi10 begipszelte, Józsi 11 pedig lefestette a foltokat fehérre. És tényleg egy nap alatt végeztek. Igaz egy villanykapcsolót elolvasztottak hegesztés közben, de nyilván senki nem térítette a kárt, pedig a gondnoknak is szóltam, hogy károm keletkezett. Állítólag másoknál is voltak problémák, volt ahol falban futó villanykábelt vágtak el pl, meg hasonlók.
Végül a titokban szerelést amit javasoltak nem mertem megjátszani, úgyhogy utána külön egy másik szakival megcsináltattam, tervvel mindennel, újra kifizettem az óralevételt meg a meót, de legalább az a rész nem csak foltozva van.

nem_vagyok_dj 2017.02.28. 09:48:57

Ja és ami nem ilyen nagy volumenű dolog, azt a házi, általunk csak mekkmesternek becézett, a szomszéd lépcsőházban lakó csávó javítgatja, gyökkettes tempóval, hozzáértés nélkül. Eltört a vízcső, ázik az esőtől a lakás, baj van a villannyal, majd mekkmester megcsinálja. És igen, tőle tudom, mert amúgy emberileg rendes ő, csak hát beleszorult egy szar szituba, hogy igen, megy a visszaosztás, nem is kevés...

infrablue 2017.02.28. 18:47:38

Jó a probléma felvetés, csak erre nincs se pro, se kontra válasz. Ugyanis nincs 2 egyforma ház, 2 egyforma közös képviselő és 2 egyforma hiba. Persze tendenciák vannak, ebben a legerősebb az, hogy a kedves ingatlan tulajok rendkívül "elfoglaltak", érdektelenek, kizárólag a közgyűlésen érdeklődik az a 10-20%, aki veszi az erőt megjelenni évente 1-szer. Aki rögtön korrupciót vél, annak vagy igaza van, vagy sokat nézi a parlamenti közvetítést, vagy magából indul ki. A mi házunk 110 éves, el lehet gondolni hány sebből vérzik, köszönhetően annak, hogy a tulajok egy része pár száz ezerért vette anno, most ül a30-40 elméleti millán és úgy gondolja, hogy nincsenek meghibásodások. Ezért hideg zuhanyként éri egy gáz vagy elektromos felülvizsgálat, elkezd matekozni, hogy ki mennyit lophat tőle emiatt. A fix szakember/ fix vállalkozó ajánlatában van annyi plusz, hogy ezeket a romhalmazokat már ismeri, nem fog két napig keresgélni egy felszálló vezetéket, vagy egy fusiban megcsináltatott szennyvíz lefolyót a nagyszoba közepén. Szóval a történet többváltozós, de a legkényelmesebb mást tolvajnak nézni. A Medve úr nem tért ki arra a nem elhanyagolható körülményre, hogy van egy számvizsgáló bizottság, aki ha nem évente 1szer nézelődik a közgyűlés előtt fél órával, akkor csökkentehető a belengetett veszély. Ha olyan rafinált a tulajdonosi kör, hogy a számvizsgálók egyike netán műszakilag képben van (miért ne lenne - ez az ország tele van szakértőkkel) akkor az egyetlen árajánlatot is meg lehet úgy vizsgálni, hogy a csalafinta vállalkozó kihúzzon néhány sort. Ui. : nem vagyok KK, nem vagyok vállalkozó, de veszem a fárdságot, hogy a SzVB-nak besegítsek.

lutria 2017.02.28. 19:24:18

Nálunk ezek szerint olyan töketlen a gondnok/közös képviselő hogy nemhogy csókos szerelőt nem tud szervezni de mást sem,legalábbis már több mint fél éve elromlott a kaputelefon mert valaki belebokszolt és javíthatatlanul tropa lett az egész rendszer mert már nincs hozzá alkatrész,azóta se kaputelefon,se a hozzá kapcsolt ajtócsengők,postásnak,futárnak,vízóra ellenőrnek nem sok esélye van elvégezni a dolgát zárt kapunál-folyosóajtónál úgy hogy még jelezni sem tudnak.

Kicknick 2017.03.02. 13:23:07

@lutria: ott nem csak a kk meg a gondnok töketlen..

DFK 2017.03.02. 13:35:14

@lutria: A KK-tokat ki kell rúgni, azonnal.

lutria 2017.03.02. 15:12:36

Az a helyzet hogy az a közös képviselő kerületi/állami/fideszes/csókos "városgazda" kft. alkalmazottja ki tudja hány száz házzal-kb.mint régen az IKV lehetett-azt hinnénk profik mindenben,mindenre van emberük stb.de ezek szerint mégsem.Már szóba került hogyha ennyire nem tudnak ennyi házzal foglalkozni akkor le kellene cserélni őket,erre azt válaszolta az aktuális megbízott(úgy fél évente cserélgeti őket a cégük ki tudja milyen okból)hogy nyugodtan keressünk mást ha tudunk-és közben mosolygott a bajsza alatt-mert ismeri a kerületi viszonyokat,szóba jöhető konkurenciát.

Májkül 2017.03.02. 16:12:42

@lutria: Jó pénzért lesz normális KK, de amikor a tulajdonosoknál az a szempont, hogy ki mennyiért vállaja majd el, akkor csak egy olcsót fognak kapni, aki nem fog a házzal foglalkozni. Nem ezen kellene spórolni.

(Nem vagyok KK, de idegesít, amikor a tulajdonostársak értelmetlenül filléreznek, aztán nem azt kapják, amit akartak. Pl: lépcsôház festés: a legolcsóbb vállakozó fél nap alatt végzett, összekentek mindent, aztán magasabb számlát nyújtottak be, mondván, hogy az ajánlatban nem volt benne az ÁFA...A KK meg simán kifizette, meg se nézte, hogy milyen munkát végeztek.)

Blosssom 2017.03.02. 16:40:57

@infrablue: SZB tag vagyok, és az a tapasztalatom, hogy sokszor az SZB sem ér egy fabatkát sem. Nálunk a helyzet a következő: négyen vagyunk SZB tagok, rajtam kívül mindenki más már évtizedek óta a társasházban élő, bőven nyugdíjas lakó. MINDIG MINDENT JOBBAN TUDNAK, és egyetlen céjuk, hogy a 13 éve óta fennálló helyzet egy dekát se változzon. Most azon megy a vita, hogy szerintem nem ártana még pluszban legalább egy ajánlatot bekérni egy másik vállalkozótól (strang cserék - gondolom ismerős), mert a jelenleg szaki viszi el a felújítási alap 100%-át minden évben. De szerintünk az, hogy neki van helyismerete, az mindennél többet jelent, és teljesen rendben van, hogy strangonként 4 emeletre kifizetünk neki valamivel több, mint egy millió forintot.
Szóval tapasztalatból mndom, néha az SZB csak ront a helyzeten, mintsem javít.
süti beállítások módosítása