Minden házban van egy galambetető néni. Mit tehetünk ellene?

A héten az egyik bejárásomnál futottam bele az egyáltalán nem ritka, tipikusan lakótelepi problémába:

galambeteto-neni.png

Van A néni, aki imádja a madarakat és ahelyett, hogy a lakásában tartana egyet ketrecben, inkább az erkélyről eteti a galambokat.

Ennek pedig egyenes következménye, hogy

  • a galambok odaszoknak és Pesten rengetegen vannak,
  • ami bemegy, az ki is jön alapon, minden csupa szar.

(Előre bocsátom, hogy a cikkben x-szer szerepelni fog (még ezen kívül) a szar szó, egyszerűen kikerülhetetlen és felesleges álnév mögé bújtatni. Bocs.)

Már az autóból kiszállva is azonnal kiszúrható. Felnéz az ember a panelra és a 8. emeleten van egy lakás, aminek az erkélyén ott ül 20 galamb és a repkedő madarak is oda landolnak. Ha pedig ez nem lenne még elég ijesztő,

5-6 emeletnyi magasságban csorog a madárkaki a falon, a korlátokon és az erélyeken.

És ezt komolyan, lentről is látni. Biztos vagyok benne, hogy nem egy éves már a probléma.

Persze, bent is azonnal ez a téma fogadott. Nem meglepő, hogy a szomszédok teljesen ki vannak már borulva.

Ilyenkor először mindig a helyes kommunikációval kell kezdeni, de persze azon már túl vannak. Kérték a nénit szépen és nem szépen is, aminek köszönhetően már a viszony is elmérgesedett annyira, hogy a néni

  • többüket is beperelte olyanokkal, hogy "hangoskodik" vagy "későn jár haza", illetve
  • az egyik szomszéd ajtaját is lekente szarral.

Vagy valaki, lehet a galamb. Ha nem a saját fülemmel hallom egy lakótól, el sem hiszem!

Használhatatlan erkélyek

Az alatta lévő 5-6 lakás viszont már nem tudja használni az erkélyét. A magasabban lévőknek a szar az erkélyre is becsurog, de a lentiek sem tudnak már teregetni sem. A szagról és a tollakról nem is beszélve.

Nem tudnak kimenni és nem tudják használni az erkélyeiket. Ráadásul a lakásai árát is lenyomja a galambszar. És persze kuruttyolnak is, ami reggelente borzasztóan idegesítő, egy szó mint száz, igazán elkeserítő a történet.

Törvénytelen, amit a galambetető néni tesz?

Nehéz ügy, mert ezek önkormányzati szinten vannak szabályozva és ott csak az szabálysértés, aki közterületen etet. Az erkély meg magánterület, így ez egy remek jogi útvesztő.

Nesze neked polgár!

Egyetértesz? Vitatod? Nyomj egy lájkot és mondd el a véleményed! 

SZMSZ-ben megtiltható a galambetetés?

Na, ez megint nehéz ügy, ugyanis SZMSZ-ben nem tiltható meg az állattartás, sem az, hogy etesse valaki. A galamb etetése meg magánterületen kábé ez.

Ha tiltható lenne, akkor elharapózna a macskák vagy kutyák elleni konfliktusok is. Lényeg, hogy innen sem fogható meg az ügy.

Levadászhatóak a galambok?

Fegyverrel, vagy hálóval nem. Ezt nem teheted! Kicsit érthető is, senki sem akarja, hogy a játszótér mellett Pista bácsi egy vadászpuskával lövöldözzön. Az nagyon veszélyes lenne.

Van még a héja. Mármint nem a narancsé, hanem a madár. A ház most héjareptetésre kapott árajánlatot. Jön a csávó, hozza a madarát. Megrepteti, galambok aranyat, útlevelet hátrahagyva, fejvesztve elmenekülnek. Összecsomagol, megkapja a heti 20 000 forintját és hazamegy. Mert hogy erre hetente van szükség.

Amúgy ez egy tök jó meló. Olyan, mintha a kutyám sétáltatásáért fizetnének.

A heti 20 000 viszont már évente több, mint 1 000 000 forint, ami nyilván lealkudható, ha rendszeres a megbízás, de mindenképp jelentős összeg már.

A másik gond, hogy azért kell hetente, mert a galamboknak előbb-utóbb korog a gyomruk és visszajönnek. Szélmalomharc. Abból is a költségesebb.

Akkor, hogy lehet a galambos nénit jobb belátásra bírni?

Pénzzel. Valahogy költségessé kellene tenni neki ezt a hobbit. Hiszen, ha a galambok etetése nemcsak egy zacskó napraforgómag-pénz, hanem mondjuk tízezrek, akkor mindjárt máshogy áll hozzá a(z) néni galambos néni.

SZMSZ-ben nem tiltható az állattartás, mert mindenkinek joga van, de rögzíthető, hogy az állattartás következtében okozott kár, költség, a lakóra terhelhető legyen.

Azaz, nem sértjük a jogát, tarthatja, etetheti vagy babusgatja, de a ház faláról a szar eltüntetése az ő költsége. Ez olyan, mint amikor a kutya a folyosóra csinál.

Bíróságon is megállja a helyét?

Talán, úgy gondolom, hogy ha egy igazságügyi szakértő kijön és körbejárja a házat, akkor látni fogja, hogy ez csak egyetlen erkélynél (és tényleg) van. Azaz nem környezetspecifikus, itt tényleg a lakó tevékenységének a következménye.

Egy ilyen SZMSZ-el pedig minden hónapban, alpinistákkal lesikálni a ház falát már nem lesz olyan olcsó. Az SZMSZ alapján pedig fizetési meghagyás indítható a lakó ellen.

Mi lesz az erkélyekkel?

No, ez még mindig gond, mert a közös képviselő, közös pénzből csak közös tulajdont sikálhat. Az, hogy alatta az erkélyek belülről is problémásak, az már magántulajdon, ezért a közös képviselő ebben tehetetlen.

Annyi jutott eszembe, hogy ilyenkor a lakónak is ki kéne hívnia fertőtlenítőket és annak a költségét az SZMSZ-ben leírtak megsértése miatt megpróbálni ráterhelni a nénire. Hiszen azért keletkezett költsége, mert a szomszéd nem tartotta be az SZMSZ-t.

Több szomszéd összeállva -ha bíróságig megy az ügy-, pertársaságban már nagyobb nyomást tudnak elérni. Bár simán lehet, hogy a ház falának a sikálása már eredményt hoz. Az sem filléres dolog.

De simán lehet, hogy csak kéne venni egy ketreces pintyet a néninek, hátha akkor a sajátját szeretgetné.

Persze, ha lenne egyértelmű, tökéletes megoldás a galambtémára, akkor nem lenne állandóan galambprobléma. Házmestermedve most ezt sakkozta ki. Valakinek jobb ötlete? Nem, a néni fizikai bántalmazása nem opció! :P

17 komment
2017-04-04 17:32:46 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7412387649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hawkeye 2017.04.05. 11:52:39

A madárnak nem ketrece, hanem kalitkája van! :)

nniicckk 2017.04.05. 12:14:10

" A galamb etetése meg magánterületen kábé ez."

Szerintem jogszeruen nem tarthat valaki galambot, vagy ha igen, akkor viszont vonatkoznak ra szabalyok, amit tuti hogy nem tart be a neni.
Amugy szerintem egy olcso dronnal elzavarhatoak lenennek a galambok. Nem probaltam ki, de nem tudom elkepzelni, hogy ha par meterre megkozeliti oket akkor ne menekuljenenek el hanyathomlok.
Egy par ezer forintos lezertol is megijednek, pedig az csak egy 3 centis vilagito folt a betonon.
Itt a kornyekunkon kiprobaltam a galambokon, menekulnek ha kozelit hozzajuk a fenyfolt. :))
Igazabol nem zavarnak, csak kivancsi voltam hogy reagalnak :))

Zacskóstej 2017.04.05. 12:20:07

Vennék egy drónt...ráapplikálnék egy héja jelmezt...és uccu neki.:)

Amúgy ha én laknék alatta biztos lepuffantanék egy légpisztollyal pár galambot. A galamb elvileg csak egyszer választ párt életében. Vagy rosszul tudom? Na mindegy..lehet a sok özvegy szingli átgondolná a dolgot.

zuulululu 2017.04.05. 12:20:30

De fasza az elet a panelban...

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2017.04.05. 12:36:47

Az épület homlokzata a osztatlan közös tulajdon, nem? Meg kell szavazni, hogy madárhálót függesztenek ki rá. Egyszeri költség, ha meghal a nyanya, le lehet szedni.

Esetleg áttetsző reklámot kirakni, ahogy a belvárosban teszik örökös homlokzatfelújítás miatt... ;)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2017.04.05. 12:39:24

@zuulululu: ez bármilyen egyéb társasházban előfordulhat. Sőt, amikor kertesem volt, akkor a szomszédom járt úgy, hogy az ő szomszédja galambjait hesegette el a saját házának tetejéről, mert a galambreptető/galambtartó szomszéd néha kiengedte az állatokat "csak úgy", azok meg összeszarták a szomszéd háztetőt. Állandó jelleggel, emiatt természetesen állandó jelleggel ment az anyázás (meg a légpuskázás). Mindez Pest megyében, pár évvel ezelőtt.

Mikk^ 2017.04.05. 12:52:20

@zuulululu: Nem csak panel probléma. Nálunk is etetik azokat a rohadék dögöket, belvárosban. Már rászóltam, hogy ne etesse. Majd meglátjuk. Legközelebb közlöm vele a közteres büntetés mértékét is.

Béláim! Rátoltuk! 2017.04.05. 13:05:04

Más, viszonylag egyszerű lehetőség is van a bajok orvoslására.
Alap: a szomszéd által okozott kárt (bármit: szennyezés, környezeti kár, stb.) a PTK alapján az elkövető köteles megtéríteni.

Birtokháborítás is fölróható, amivel szemben az önkormányzatnál, jegyzőnél is kezdeményezhető eljárás. Ez akár macska-, kutyapiszok, -nyávogás v. ugatás esetén is megállhat!

deflorator01 2017.04.05. 14:01:07

Nem tudnék ellenállni a kísértésnek és légpuskával lepuffantanék néhány galambot. A képet elnézve az a hely maga a kánaán... :)

McShoui 2017.04.05. 14:48:53

Üdv!
IV Ker, Víztorony.
A probléma hasonló, idős mami kb egy óvodás csoportnak elegendő kiflit, száraz kenyeret szór pár naponta ezeknek a repülő patkányoknak és előrelátóan még vizet is rak ki nekik.
A közelben lévő panelok erkélyére repülnek nézelődni, szarni és napkeltekor d%gni. A virágok letörve, kifötörve, a szék háttámláján csorog a fos minden nap. A macskám meg már legalább 3szor lefejelte teljes erőből az üveg ajtót, már ki se merjük engedni, mert ráizgul a madarakra és kiugrik reflexből.
DE! Ugyan ideiglenes és egyéni megoldás (az egész lakóközösségen nem segít) egy, a bolhapiacon 150 FT-ért beszerzett fekete műanyag madár (épp repülő pózban). Kicsit kifestette a Párom és egy fonott damillal a fölöttünk lévő korlát tartópántjára lógattam, kb 30 centire a plafontól. Azóta ha felénk is szállnak, azonnal elfordulnak amint picit is megmozdul (erre a panel 2. emeletétől fölfele elég jó esély van).
UI: 1 évig teljesen bevállt, aztán a nap megette a damilt és a madárkánk elszállt, de a következő beszerzése folyamatban.
Remélem ez segít, ha másban nem is, az erkély megvédésében... 3-4 ilyen a mami körül és lesheti az etetést.

driopios 2017.04.05. 15:18:13

Menjen le a mama és etesse a madarakat a parkban. Legjobb, ha 2 házzal odébb csinálja. (A probléma exportálása.)

Bobby Newmark 2017.04.05. 16:58:49

@driopios: Egy ilyen vén kurva semmire nem lesz hajlandó a kedvedért. Az ilyet meg kell fingatni, de durván, másból nem tanul. Az ipari alpinistákkal lemosatás az nem rossz módszer.
Mondjuk az a gond, hogy ez sem feltétlen megoldás. Ráverik a költséget, nem fizet, bank ráteszi a lakására jelzálogként, azt meg leszarja, mert úgysem él már sokáig, addig meg úgyse rakják ki a lakásából.

Terézágyú 2017.04.05. 17:02:25

@Zacskóstej:
"A galamb elvileg csak egyszer választ párt életében. Vagy rosszul tudom?"

Igen.

inkvisitor 2017.04.05. 18:01:14

Arra nem gondolt senki, hogy a felette lakóval lebeszélni (lefizetni), ha az alatta levő erkélyen megjelennek a galambok, egy fazék forró vizet borítson rájuk. Előbb-utóbb elfogynának...
A víz meg kihűl a talajig a 8. emeletről öntve.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.04.05. 21:17:33

@Béláim! Rátoltuk!: Nem a szomszéd okozza a kárt, hanem a madár. A madár vad. Nincs gazdája. Helyi vadásztársaság nem illetékes, belterületen nem lőnek ki vadat. Ügy lezárva, következő.

Bobby Newmark 2017.04.07. 15:27:31

@inkvisitor: Esetleg etesse őket a felső szomszéd IS, hogy a néni is kapjon a szarból bőségesen.

Reactor 2020.03.27. 15:21:14

Megkínálni egy kis mérgezett maggal a dögöket.Előbb-utóbb nem lesz kit etetnie a néninek.

@Bobby Newmark: Ha nem fizet, kötbérezni lehet. Annak nem teljesítése esetén pedig bíróság, tárgyalás, és megy a hűvösre. Alternatív megoldásként letiltják a nyugdíjából és akkor kummoghat nagyokat.
süti beállítások módosítása