Szerinted jó vagy rossz, hogy az is örökbe fogadhat gyereket, aki kis lakásban vagy albérletben lakik? 11 kérdés - 11 válasz örökbefogadási témában

A gyermeknevelés fontos része a környezet, mind biztonsági, mint pszichés szempontból, így a lakókörnyezet kifejezetten, ez nem is kérdés. De vajon számít pl., hogy  mekkora lakásba szeretnéd vinni a picit? Összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat az örökbefogadásra váró szülők számára.

orokbefogadas_lakas_kovetelmeny.jpg

A szülőjelölteknek a TEGYESZ által meghatározott helyen és időpontban pszichológiai vizsgálaton, illetve tanácsadáson és felkészítő tanfolyamon kell megjelenniük, ezenfelül lakáskörülményeiket is vizsgálni fogják egy környezettanulmány során. Ha a várakozási idő alatt a jelentkezők esetleg költöznének, akkor újabb környezettanulmány készül.

A környezettanulmány nemcsak a lakásról szól, hanem a jelentkezők anyagi helyzetéről, életkörülményeiről is. Felmerülhet témaként a nevükön lévő egyéb ingatlan, valamint az együtt élő családtagoknak is otthon kell lenni a látogatás során.

Az alkalmassághoz csak a gyerek nevelésére megfelelő környezetet kötik ki, de nincs számszerűsítve, hogy ez szobaszámban, négyzetméterben, komfortfokozatban mit jelent. Sőt, a külön gyerekszoba sem feltétel. A konkrét döntés egyébként megyénként eltérő lehet. Jöjjön egy zseniális GYIK! A válaszokat az orokbe.hu oldal munkatársai és a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat szakemberei adják.

Albérletben lakunk, ez nem probléma a jelentkezésnél?

Nem, ha megfelelő jövedelemmel rendelkeznek. A stabil egzisztencia a fontos, legyen miből fizetni.

Budapesten lakunk, de Tolna megyében vagyunk bejelentve. Hol kell jelentkezni a Tegyeszhez? Hol fogunk sorban állni? Bejelentsük legalább egyikünket ideiglenesre Budapestre?

A szokásos tartózkodási helyen kell jelentkezni, ahol élnek és dolgoznak, ez itt Budapest. Esetleg érdemes egyiküknek bejelentkezni tartózkodási helynek Budapestre, de az állandó lakcím maradhat Tolna megye. Budapesten kell jelentkezni, ott is fognak sorba állni.

Egy lakásban lakunk a szüleimmel. Kaphatunk így is gyereket? Őket is meghallgatja a pszichológus?

Kaphatnak. A pszichológus őket nem vizsgálja, de a környezettanulmány során a tanácsadó velük is elbeszélget (és általában az egy lakásban élő családtagokkal). Megkérdezi őket, hogyan vélekednek a fiatalok döntéséről.

Egyszobás lakásban élünk, kaphatunk gyereket?

Csecsemőt igen, idősebb gyereket nem. És persze legyen egyértelmű esély arra, hogy pár éven belül nagyobba költöznek.

kis_gyerekszoba_orokbefogadashoz.jpg

Kicsi a gyerekszobánk, hány gyerekre kaphatunk határozatot?

Nincs előírt négyzetméter megszabva, de legyen azért élettere a gyerekeknek. Talán két gyerek elfér emeletes ággyal.

Most kis lakásban lakunk, de a várakozás alatt költözni/építkezni fogunk. Alkalmasak lehetünk már most? Vagy jelentkezzünk a költözés után?

Érdemes jelentkezni, telik az idő, de kis lakásban is elfér egy gyerek, alkalmasságot lehet arra is kapni, nincs megkötve, hány négyzetméter jusson egy gyermekre. Persze ne akarjanak 2-3 gyermeket egyszerre örökbe fogadni, mert arra nem lesz alkalmas egy egyszobás lakás. Ha pedig elkészül közben az új ház, akkor be kell jelenteni a Tegyesznél, és felülvizsgálják az alkalmasságot, új környezettanulmány készül.

Még nincs gyerekszoba a lakásban, kaphatunk határozatot?

Nem feltétel. Az látszódjon a jövedelemből, hogy lesz miből berendezni a gyerekszobát. Nekem 2-3 nap alatt produkálnak gyerekszobát az ügyfeleim.

Van egy nagyméretű kutyánk a lakásban, ez nem probléma?

Attól függ, milyen fajta. Harci kutya mellé én nem javasolnék gyereket, egyébként nem gond.

orokbefogadas_kutya.jpg

A beszélgetésből kiderül, hogy milyen megoldást lehet találni, például a kutyát el lehetne-e helyezni máshol.

Hány éves korig alhatnak a testvérek egy szobában? Ha idősebb testvérpárt fogadunk örökbe, nem gond, ha csak egy gyerekszoba van?

Nincs életkorhoz kötve. Testvérek nyugodtan lehetnek egy szobában.

A lakás mérete, tulajdonságai befolyásolják, hogy milyen gyereket ajánlanak ki? Előbb sorra kerül, akinek kertes családi háza van?

Mivel a gyermekhez keressük a legmegfelelőbb családot, lehet, hogy egy nagyon nagy mozgásigényű gyereknek nem egy panellakásban élő házaspár az ideális. Ilyenkor mérlegelhet a szakszolgálat, lehet, hogy egy családi házban élő kérelmezőt választanak. De egy panel is kiváló lehetőség, ha elfogadóan, jól szeretik a gyereket. Játszótér pedig mindenhol van.

Mesélj példákat, amikor a lakás miatt elutasítottak valakit!

Az egyik esetben nem volt fürdőszoba, hátul az udvarban volt a vécé. Végül a jelentkezők léptek vissza, mert megértették, hogy ma már ez elengedhetetlen feltétel. Mivel a gyereknek keressük a legjobbat, mindig fogunk találni olyan családot, ahol biztosítani tudják számára ezt a feltételt.

Egy másik esetben egy nagyon sivár, igénytelen lakásban élő pár körülményei szintén nem voltak ideálisak, de a beszélgetés során szintén ők léptek vissza, belátták, hogy nem elegendő a jövedelmük sem a gyermekvállaláshoz. Minimálbérrel, hitellel éppen csak megélnek, nincs lehetőség kettejük számára sem a fejlődéshez, akkor hova a jöjjön a gyerek?

Egy-egy ilyen eset fordul elő, nem ez a jellemző, ritkán múlik a lakáson az alkalmasság. Egy biztos, kevés fantasztikusabb dologba vághatja egy pár a fejszéjét.

Te mit gondolsz, helyes, hogy kis lakásban vagy albérletben élők is fogadhatnak örökbe gyereket vagy a nagyobb lakással rendelkezőket kellene előnyben részesíteni, a gyerek érdekében? Vagy ugyanolyan esélyekkel lesz tökéletesen boldog és kiegyensúlyozott a kicsi a kis lakásban vagy albérletben is? Írd meg válaszod kommentben (de vitatkozni kulturáltan vitázz, kérlek), kíváncsi vagyok a véleményedre! ;)

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és kérdezz bátran!
komment
2017-04-07 18:01:27 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1312407927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása