Így szabadulj meg a vígan burukkoló galamboktól az ablakodból

galambtuske.png

Van az úgy, hogy ha az ember fodrászatot nyit, akkor csak lenőtt hajú emberekkel találkozik. Na, így érzem én is, amikor a medvepostaládát ürítem. Ez alapján a Földnek vége és idegenek letaroltak, anyák menekítik a gyermekeiket és semmi sem működik, ja és minden házkezelő maga a patás ördög. Most ez a levél nézett szembe velem:

Kedves Házmestermedve!
Segítségét szeretném kérni! Budapesten (Csepelen) egy tíz emeletes ház 10. emeletén lakunk. Ősz óta a galambok pokollá teszik az életünket. Jeleztem a ház gondnokának a problémám, miszerint a galambok beköltöztek az ablakaink feletti kitört szellőző rácsok mögé és ezáltal folyamatosan az ablakpárkányról, magáról az ablakról kell a madár ürüléket eltakarítanom. Rászállnak az ablakpárkányra, lassan az ablakon jönnek be. Tudtommal a galamb ürülék fokozottan veszélyes, egyrészt mert savas, mindent megmar, másrészt mert mérgező és a megszáradt ürüléket a szél is viszi.

A folyamatos hurrogó vagy nem is tudom milyen hangról nem is beszélve. Reggelente már nem lehet aludni. Első körben, a bejelentésemet 2-3 hetet követően műanyag szalag csíkokat kötözött a villámhárító drótra. Természetesen a galambok kb 1 nap alatt megszokták és hatástalan volt. Arról nem beszélve, hogy szélben zörögtek amit ismét mi hallgattunk, de reménykedve hatásosságában nem szóltunk.

Eltelt ismét 3 hónap amikor ismét felhívtam a gondnokot a probléma miatt, akkor azt mondta mindennap várja az alpinistákat akik a szellőzőket betömik. Mondtam Neki, hogy már létezik olyan tüskés szalag, amit a ház szélére lehet erősíteni és a galambok nem tudnak leszállni. Azzal váltunk el, hogy utána néz. Eltelt újabb 2 hét. Párom találkozott Vele, amikor is azt mondta, hogy majd cd-ket fog felfűzni, hogy elriassza őket. Mondta a párom, hogy azzal megint az lesz a baj, hogy a galambok kb 1 nap alatt megszokják és visszaszállnak, mi meg hallgathatjuk a cd-k kolompolását.

Erre azt válaszolta, hogy egy lakó problémája miatt nem fog a ház több milliót költeni. Pedig tudjuk, hogy az emeleten is több lakót is zavarnak.
Kérem, segítsen! Kihez fordulhatok, mit tehetek, hogy ez az állapot megszüntethető legyen?
Segítő válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: egy elkeseredett lakó... 

Na, a galambok engem is kiborítanak. Harcolok velük már egy ideje és egyre vonzóbb a napalm bevetése a témában, csak egyesek szerint sok lenne a civil áldozat. De hát a GALAMBOKról van szó!

Ugyan nem vagyok galambkakász, így nem tudom, hogy mennyire mérgező, de biztos nem tőkehalmáj csepegtetett citrommal. És nem tűnik nagy elvárásnak, hogy az ember az ablakon kinézve ne kakifarmot lásson.

Mi az, ami nem működik a galambok ellen?

Korábban már volt cikk egy néniről, aki kicsit túltolta a galambetetést. Ott a sólyom reptetése merült fel, de az is csak rövidtávú, de mondom, hogy mik a garantáltan nem működő galambriasztók:

  • szél által lobogó szalag
  • forgó-morgó CD
  • gagyi műsólyom
  • sólyommatrica
  • síró gyerek (gyámügy által igazolva)

Azt viszont mindig nagyon rossz érzés olvasnom, amikor egy házkezelő azt mondja, hogy "ez csak EGY lakó problémája". Ilyenkor mindig úgy gondolom, hogy inkább el kellene mennie mást csinálnia, amit élvez is, mert egy házkezelőnek minden egyes lakó problémájával medvekötelessége foglalkozni.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

És erre az sem kifogás, hogy milyen költségvonzata van, ugyanis azt sem neki, hanem a közgyűlésnek kell eldöntenie, hogy akar-e rá költeni vagy sem.

Amúgy a galamb elleni harc nem többmilliós költség. Már ha nem feltételezzük, hogy nem a parlamentben élsz.

Mit lehet tenni a galambok ellen?

Jelenleg tényleg az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a galambtüske. Ugyanis ha fizikailag nem tud leszállni, akkor a galambprobléma sem landol (csak úgy sziporkázom! :). Levélírónk házkezelőjének hiedelmével szemben ez kb. 1000 forint méterenként. Keress rá a neten, sok helyen kapni már (és küldd el a linket a házkezelőnek)!

Érdemes a panel tetején a ház élére kipakolni, illetve a párkányra (a lukat meg alap, hogy be kell tömni).

Mit tehetsz, ha a házkezelődet nem érdekli a galamb probléma?

Lehet keménykedősen:

Írásban kérd az intézkedést, amelyben leírod, hogy hányszor jelezted már és mi történt / nem történt. Ha továbbra sem történik semmi, akkor kérd, hogy közgyűlési napirendre vegyék fel ennek a tárgyalását. Amennyiben sokára lenne a következő közgyűlés (mert a szokásost május 31-ig meg kell/kellett tartani), akkor a korábban említett írásos intézkedési kérelemeben írj egy 15 napos határidőt és azt, hogy azon túl te oldod meg saját költségen, amelyet továbbhárítasz a Társasházra.

Ez talán kiugrasztja a bokorból, és rádöbbenti, hogy nem koktélt szürcsölni van itt.

A határidő lejárta után meg rendelj neten 15 métert, szerelt fel a házra (nagyon vigyázz, sőt inkább fizess szakembert, aki kiteszi a tetőre, mert ha leesel, eggyel kevesebb olvasóm lesz :( ), meg a párkányodra.

Ezzel legalább az élhetetlen problémát elhárítottad, burukkolás és kaki sem lesz. És legalább csendben folytathatod a házkezelővel a harcot és azt, hogy térítsék meg a költségeid.

Mire figyeljek, ha megoldom a galambproblémát?

Számlád mindenképp legyen és ne az aranyozott gyémántberakásos tüskéket válaszd, ami feleslegesen drága, sőt, dokumentáld, hogy 5 helyről kértél árajánlatot is.

Ilyenkor mindig ide szoktam írni, hogy tudom, hogy bosszantó és ordít velünk a vállunkon lévő igazságérzetünk, de talán egy ilyen nem akkora kiadás, hogy megérje ettől megőszülni és öregedni 20 évet. Az ilyen házkezelőt inkább le kell váltani és nem harcolni vele, hiszen vegyük észre: a lakóknak van házkezelője és nem a házkezelőnek lakói.

Lehet praktikusan:

Váltsd le a közös képviselőt Házmestermedvére, mert nálunk elképzelhetetlen ez a hangnem, ez a leszaromság és ez a feladathárítás.

Remélem segítettem,
a Medve legyen veled.

ui.: Tudtad, hogy a galamb burukkol? Én először -tévesen- azt írtam, hogy kuruttyol, de az valóban a béka. Viszont egyik kedves olvasónk fb-kommentben szólt, hogy ejnye! Természetesen javítottuk, de hadd idézzem egy azonnal reagáló másik olvasónkat: "beszél békául a galamb a mai világban már elengedhetetlen, hogy ne tudjon legalább egy idegen nyelvet az állat." Köszönjük! <3

komment
2017-06-22 17:53:03 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8012604579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kunhallmi Agnes. 2017.06.23. 19:50:36

Ez is az orbanrezsim miatt van. 2010 elott semmi problema nem volt a galambokkal.

élhetetlen 2017.06.23. 20:27:17

Amit meg tudtam oldani. A 2x1 m-es erkélyem korlátját használtál wc-nek, úgy seggel befele. Nyílott a kaktusz 10 cm átmérőjű piros virág, 5 cm átmérőjű fehér tottyal. Elvileg a szemben levő fán laktak, de a hajnali testedzés úgy nézett ki, hogy az egyik átjött, és attól kezdve úgy egymással szemben repültek. Oda-vissza, sokáig. Nem egy repülőgép hangja, de durva. Ezt úgy oldottam meg, hogy a korlát sarkaira egy vastagabb drótból egy tartó hurkot csináltam, és egyszerűen kihúztam egy zsinórt, úgy öt centi magasságban a korlát fölött. Nem tudtak odaállni. Öröm. Most 36 nm-es terasz, le vagyok szarva hosszában, keresztben. Galambok is, szarkák is. Itt jöttem rá, hogy miért hívják a szarkát szarkának. Méter hosszú csíkot tud fosni röptében a zöldre festett deszkakerítésre. Jaj!

vaffanculo 2017.06.23. 20:30:33

Kuruttyolni a békák szoktak, bazmeg :)

Pumpidu 2017.06.23. 20:44:19

Szintén Csepel.Szent Imre tér,lakótelep....burukkolos durva anyját annak a galambnak aki miatt minden nap 01:30 és 2:00 között ébredek. Onnantól ez a rutymanda madár tolja 7 óráig folyamatosan ezt"bru-bruuu-brubrubru" . Olyan jó lenne ha megtalálnám,hogy hol rejtőzködik,tennék róla,hogy befejezze ezt.

HgGina 2017.06.23. 20:55:02

@vaffanculo: meg a békagalambok... pardon, békegalambok.

abrakradabra 2017.06.23. 21:52:09

grószfater felment a tetőre, elkapta a grabancuk a fészekben, és megfőzte levesnek.
A lejjebb lakó nyugdíjasok lehet ingyen is lerendeznék a kérdést, ha tudnának róla :P

Rébusz 2017.06.23. 23:03:33

Valóban hasznosítható tanács az érdekérvényesítési javaslattal együtt. Teljesen tiszta, korrekt és eléri a célját vele. DE! Sajnos a tüskékbe beleköthetnek az állatvédők, mert komoly sebesüléseket okozhat a galambnak, vagyis állatkínzás kategória lehet belőle. A galambok ellen egyetlen hatékony módszer van: a költözés. Persze, nem ők költöznek, hanem mi. Valaki írta, hogy egyre több a gerle és egyre kevesebb a galamb. Én is ugyanezt tapasztalom. Amit önkormányzati szinten tenni szoktak, nem tudom, hivatalosan mi a neve: ál-fészkelőhely a galamboknak: vagyis a tojásokat kicserélik mű tojásra, azon ül a tojó, addig pedig nem lesz neki újabb tojása. Egy idő után kihal a populáció.

teszt1234 2017.06.23. 23:30:18

Köcsöcs pesti népség, nem vagytok életrevalóak. Lődd le te szerencsétlen, levesnek még bélétek is jó lesz. Jól is laksz, csend is lesz. Ha vegetáriánus vagy még mindig felemelheted a hátsód és felszerelheted a galambtüskét. Arra nem gondoltál még, hogy TE zavarod a galambokat? :)

scavengario 2017.06.24. 00:11:12

Amit leírt a házmestermedve, az jó. Addig, ha nem válik be, ki kell rakni mérgezett kaját. Ideiglenesen megoldja, az elején sokan lesznek a kaja miatt és sok kaki, de utána... csak döglött galamb, azt meg kidobod az erkélyről, ha előttetek kiskert van. És ha jön a házmester, hogy mi ez a sok döglött galamb és dögszag az alsó emeleteken, akkor ártatlan bociszemekkel mondod, hogy biztos öregek voltak, nem tudsz semmit.

Treff Bubi 2017.06.24. 00:37:45

@vaffanculo: így van, a galambok burukkolnak.

tantum verde 3 2017.06.24. 03:23:06

szél által lobogó?
Hol a faszomban tanultál te magyarul?
Kérd vissza a pénzt, átbasztak, ez nem magyar, csak valami ahhoz helyenként hasonló szar, amire megtanítottak.

Mondjuk szél lobogtatta, ha meg mindenképpen valami germanizmust akarsz, akkor pedig szél által lobogtatott.

A galambkuruttyolás szintén ezen magyartalan faszságok egyike.
A galamb búg, esetleg turbékol, butább városiak szerint újabban burukkol.

Walahol 2017.06.24. 09:41:22

A galambokkal nekem is volt régen egy kisebb nézeteltérésem, aminek a végén őszintén megértették az érveimet és elköltöztek.
A galamb addig lakik az erkélyeden, amíg biztonságban érzi magát. Ha időnként elkergeted, akkor figyel befelé a lakásba, ha közelítesz az erkélyhez, akkor elrepül, amikor visszamész, akkor vissza.
Ha szétdúlod a fészkét, akkor újra csinálja, ahhoz túl hülye, hogy rájöjjön, hogy az neki nem jó.
Viszont: a bőrét félti.. Tehát, ha erkélyen van a galamb:
Figyeld meg, merre menekül. Zárd el az útvonalat.
Először eltömtem az erkély alsó rését, ahol el tudtak menekülni.
Utána ruhaszárítóból építettem "tetőt", úgy, hogy csak az erkélyajtó felől (ahonnan jöttem én is) járható.
Na, a galamb ekkor is a szokásos helyére szált, majd egy partvisnyéllel és egy hangos "hehehehe" kiáltással rárontottam. Mivel menekülni csak felém tudott és a partvisnyél is közel volt (nem kellett eltalálni, nem is szándékoztam sérülést okozni), az meggyőzte és többet nem láttam...
Egyszóval: a galamb a helyhez kötődik (ezért is használták postára, anno), tehát arról kell meggyőzni, hogy az a hely ott neki nem jó.

Rolph Meyer 2017.06.24. 11:00:45

Imadlak Medve!!
A szomszédok macskái által a kertemben hagyott kaki csomok ellen hogy lehetne védekezni ?

Csb 2017.06.24. 11:17:14

Nalunk a 9-diken az valt be, hogy kifeszitettunk az erkely ele egy barkacsboltos halot. Csak egyszer keveredett be valami ramenosebb peldany, de azutan, hogy rahoztam a szivbajt, es alig tudott kikecmeregni, tobbet az sem jott. 5 eve all a halo, es gond egy szal(l) se.

Mondjuk az alattunk lako kicsit explicitebben jelezte, hogy nem galambnak valo videk: az egyiket pepesre verte es, verbe fagyva otthagyta par napra, hogy az eltavon levo kollegak is a sajat szemukkel lathassak, hogy mi var arra, aki a Mesterrel ujjat huz. :)

Rébusz 2017.06.24. 11:45:35

A fent említett módszerek jók, ha kivitelezhetőek. Hálóval be lehet takarni egy teljes erkélyt, oda biztos nem fog egy galamb sem beköltözni. De ha az erkély kialakítása olyan, vagy a tetőre vagy a tetőbe költöznek a galambok, nem egy darab vagy egy pár, hanem máris több család vagy generáció, akkor nehéz dolga van az embernek. Légpuskával hosszú harcra kell számítani, ami ráadásul könnyen a rendőrségen végződik és eredménytelen is lesz. Egy idős lakó élt ezzel a lehetőséggel, de a galambok mégsem tágítottak. Amikor nem egy galamb okoz szenvedést, hanem rögtön egy regiment, akkor a masszív inváziót hasonlóan masszív eszközökkel lehet csak legyőzni, ez pedig jelentős költségekkel jár. A mérgezett étellel pedig az a gond, hogy veszélyes lesz valamennyi melegvérű állatra, ezzel együtt védett madarakra vagy esetleg egy városi vagy falusi templom harangtornyában vagy a parkban fészkelő bagolycsaládra is, akik előszeretettel vadásznak galambokra.

Treff Bubi 2017.06.24. 12:00:00

@Csb: A hálóval mi megjártuk. Kiderült, hogy páran bent ragadtak a szellőzőben, ami elé kifeszítették, és csak hetekkel később, a dögszagból derült ki, mi történt. Akkor ismerkedtünk meg az extrém takarítókkal, akik pl. öngyilkosságok után szokták rendbe tenni a lakásokat:)

Weißkopf 2017.06.24. 12:00:03

Nálunk (kőbányai, kétemeletes, 120 éves társasház) galambtüskéket szereltek fel a galambok által látogatott ablakpárkányolkra. Azóta nem jönnek a madarak.

CIKLONBE importor 2017.06.24. 13:00:16

@sóskatáska: "légpuska "

meg a jokurvaanyadat szociopata elmebeteg.

Albert Ejstejn 2017.06.24. 17:08:45

Dronnal, meg lezerel serules nelkul el lehet kergetni oket, es meg szorakoztato is cseszegetni szegenyeket.

Netuddki. 2017.06.24. 18:38:29

@Albert Ejstejn: Hát, nem tudom. Kb. 1 méterre lebegtem a galambtól, de csak kíváncsian leste mi a szar ez...

Netuddki. 2017.06.24. 18:40:29

@CIKLONBE importor: Aktivitásod alapján kereshetnél egy jó pszichomókust. Talán tud segíteni a kisebbségi komplexusodon.

2017.06.24. 19:59:34

Nálunk raktak ki tüskéket a galambok kedvenc, lépcsőházból nyíló ablakaira. Megtalálták rajta a megfelelő réseket, továbbra is odaszarnak.
A másik: panelházakban úgy tudom, a tetőre nem lehet kimenni, kulcs leginkább a gondnoknál...

Bobby Newmark 2017.06.25. 22:06:57

@Rébusz: Nem kell szólni az állatvédőknek, úgysem látnak fel a tizedikig.
Egyébként meg olyan kurvára illegális nem lehet a tüskesor, ha az összes pályaudvar meg műemlék tele van vele.

Reactor 2020.03.27. 13:36:24

Be lehet ugyan ruházni ultrahangos madárriasztóra, de tapasztalatom szerint ezeknek a bő 75%-a semmilyen hatással nincs rájuk. A többszázezres árkategóriásokat meg picit túlköltésnek érzem.
Vannak még műsasok, műbaglyok, olyanok is, amik szélfújásra elkezdik mozgatni a szárnyaikat, ezek is beválhatnak (egy Tolvajkergetők epizódban kartonpapír varjúkivágással ijesztették el a galambokat).
A légpuska nagyon hasznos, feltéve ha az illető jól tud célozni. A hagyományos ólomlövedék ám semmit nem ér a galambok ellen, sokkal jobb a "szakító" rézmagos töltény, azzal kell fejbelőni őket. Illetve lehet csúzlizni is, csapágygolyóval.
De a legjobb és legolcsóbb módszer valóban a mérgezett mag. Ki kell szórni nekik, felcsipegetik, elrepülnek, legkésőbb másfél óra múlva megdöglik mindegyik.
süti beállítások módosítása