Miért fizessenek a földszinten lakók a lifthasználatért?

foldszint-lift.png

Talán az emberiséggel egyidős probléma a közös dolgok nem egyenlő arányú használatából adódó igazságtalanságok, amikor emiatt költségünk keletkezik. Magyarul, miért fizetek egy 60 négyzetméteres lakás tulajdonosaként ugyanannyi szemétdíjat, miközben egyedül élek? Bezzeg az ugyanekkora lakásban lakó szomszédaim négyen vannak.

4 ember meg garantáltan több szemetet termel, mint 1.

Szemét dologgal (haha, éérted?!) kapcsolatban már írtam és ott amellett érveltem, hogy lehet, hogy nem igazságos a szemétszétosztásos rendszer (amúgy tényleg), de még mindig így a legolcsóbb, úgyhogy ez egy béka.

Földszintieknek minek lift?

Az viszont tényleg kérdés, hogy miért fizetnek a földszinti lakók a lift

  • üzemeltetése,
  • karbantartása,
  • felújítása

után, ha ők soha az életben nem használják. Márpedig a szemétdíjeltérésnél jelentősebb költség a lift. Nemcsak a villanyfogyasztása, hanem a rendszeres és több százezres felülvizsgálati díjai, vagy a karbantartásé, mert a liftek is szeretik feldobni a papucsot.

A földszinten lakókban ilyenkor teljesen joggal merül fel az igény, hogy a lifthez - lévén nem sok közük - nem szeretnének hozzájárulni.

Köszönöm, hogy nyomsz egy lájkot!

Mit mond a jog?

Társasházaknak a közös tulajdon költségei mindenkit tulajdoni hányad alapján terhelnek. Ez eddig tiszta. A panelház 1-9. emeletéig nem húzhatja ki magát mindenki, azzal a felkiáltással, hogy a tetőt szigetelje a 10. emelet, mert az az ő fejük fölött van.

A tető közös és mindenki érdeke, hogy legyen. Ugyanis a tetőnélküliséget előbb-utóbb a földszintiek is meg fogják érezni, mindaddig, amíg a víz lefelé folyik. Tehát, ők is "használják". Ugyanígy közösek a falak, de még a benne futó vezetékek vagy az izzók is.

Az viszont már más kérdés, hogy olyan dolgokhoz valóban tulajdoni hányad alapján kellene-e hozzájárulnom, amit nem használok vagy nem a tulajdoni hányadom arányában?! Dr. Kovács Norbert írt is erről az egyik bejegyzésében.

Mit mond a társasházakról szóló törvény?

Az ügyvéd úr arra hívja fel a figyelmünket, hogy a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy például a földszinten lakóknak ne kelljen a lifttel kapcsolatos költségeket a lakásuk mérete alapján állniuk.

A törvény lehetővé teszi ugyanis, hogy abban az esetben pl., ha a közös tulajdonú ingatlanrészeket a tulajdonostársak ténylegesen nem a közös tulajdoni arányaik szerint jogosultak használni, úgy értelemszeren ne a tulajdoni hányaduk, hanem a tényleges használat arányában fizessék a közös költség vonatkozó részét.

Tehát. a törvényi lehetőség adott, hogy a liftet csak azoknak a szinteknek kelljen finanszírozniuk, akik valóban használják is. A gond az, hogy erről közgyűlésnek kell szavaznia. Ami szerintem egyáltalán nem találna zárt fülekre, ha felveted a következő közgyűlésen, de ha nem sikerül empátiát ébresztened, akkor ügyvédre lesz szükséged a témában (ha megéri).

Elégedetlen vagy a közös képviselőddel? Itt tudod teszteli, hogy jogos-e az elégedetlenséged. Itt pedig rólunk olvashatsz. ;)

komment
2017-07-10 22:06:24 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6512651361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ember a hegyről 2017.07.25. 14:32:23

Sziasztok!
Üzlethelyiség után 1,2 szorzóval fizetjük a közös költséget a társasházi SZMSZ alapján. Igaz, hiába kértünk, nem kaptunk kulcsot a ház lépcsőházához és a liftjéhez, tehát még az osztatlan közös tulajdonrészünk utáni használatból is ki vagyunk zárva, de fizessünk 20%-kal többet a fenntartásáért.

(kulcs azért kell, mert szenvedés egy kéményseprő ellenőrzés, UPC szerelő, stb... amikor 5-10 emberhez is fel kell csöngetni, hogy "legyen szíves beengedi a szakembert, hogy ellenőrizhesse a csatlakozásunk...")

cupcake25 2017.07.27. 10:08:24

Már az ügyvéd úr bejegyzésénél is szívesen felhívtam volna a figyelmet arra a nem mellékes kérdésre, hogy a tulajdoni hányadú közös költség számítástól SzMSz-ben lehet eltérni!

24. §25 (1) A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.

Persze az SzMSz-be már azt teszünk, amit akarunk, kezeltem én olyan házat ahol a felvonó meg a szemét is főre volt számolva. Ugyan akkor én ezt sem tartom feltétlenül jó megoldásnak, ugyanis a közös képviselő nem hatóság, nincs jogom ellenőrizni, hogy egy lakásban hányan laknak pl életvitel szerűen vagy, hogy a földszinti lakó használja-e a liftet, amikor a 10. emeleten lakó barátjához megy vagy lépcsőzik. Szerintem ezek a számítási módok sokkal több feszültséget szülnek mint amennyit adott esetben feloldanak.

Ezen túlmenően én úgy gondolom, hogy aki liftes házban vesz/bérel lakást az tisztában van azzal, hogy ha használja ha nem, annak van költségvonzata.

cupcake25 2017.07.27. 10:13:53

@ember a hegyről: nagyon érdekelne az az SzMSz és könnyen lehet hogy simán meg tudnátok támadni jegyzői felügyelet keretében. Az üzletek, irodák esetében azért szokták az emelt közös költséget meghatározni, mert pl ügyfél forgalmukat a közös területeken keresztül folytatják, így pl többet kell takarítani vagy szemetüket a társasházi kukákba ürítik így pl több kuka kell. Persze erre lehet azt mondani, hogy pl egy kis könyvelő iroda nem termel annyi szemetet mint egy 6 tagú család meg minden. Ezért lehet ezeket viszonylag könnyen megtámadni.

berber10 2020.09.09. 12:06:01

Mi van akkor ha az épület első és hátsó udvarra oszlik, a hátsó udvar kizárólag egy földszinti átjárón közelíthető meg. Az első udvarban 5 emelet van a hátsóban 4, így az elsőban van lift de a hátsóban nincs. Amíg önkormányzati volt a ház addig volt külön lift díj amit az első udvar I. emeletétől fizettek, amikor társasházzá alakították erről elfeledkeztek.
Szóval aki a 4. emeltre a hóna alatt cipeli fel a babakocsit és a gyereket egy csigalépcsőn az is annyit fizessen mint aki egyszerűen betolja a liftbe.
süti beállítások módosítása