4 legnépszerűbb módja az otthonunk felgyújtásának

6-8000 lakástűz keletkezik évente Magyarországon és ezeknek több, mint 99%-a emberi gondatlanságnak köszönhető. Azaz, kábé a lakó gyújtja magára.

lakastuz.png

TOP 4 ok, amitől minden évben több ezer otthon leég

1. Gyújtsunk sok gyertyát, aztán hagyjuk magára!

Igen, nincs is egyszerűbb módja otthonunk leégetésének a felelőtlenül meggyújtott vagy felügyelet nélkül ott hagyott gyertyánál.

A statisztika alapján ebbe a kategóriába tartozik például az is, amikor a rántott husinkhoz melegítjük az olajat, majd hív Klárika a szalonból és elkezdünk vele trécselni. Az olaj gyulladási pontja pedig 300 fok, azaz nem kell különösebben semmit sem tenned, csak hagyd ott melegedni az olajat.

2. Hagyjuk bedugva az elektromos eszközöket!

Ami elromolhat, az el is romlik. Ezt már mind tapasztaltuk. Csakhogy, amikor egy bedugott elektromos eszköz úgy romlik el, hogy túlhevül és szikrázik, akkor már rögtön nem olyan mókás a helyzet.

Miközben dolgozunk, otthon a bedugott telefontöltőnk simán kisüti nekünk a konyhában a mirelit csirkefalatkákat vacsorára. Hűtőstül, lakásostul.

Próbáljuk meg az elektromos cuccokat nem feszültség alatt tartani, amikor úgyse használjuk és akkor nem járunk úgy, mint az a pár ezer honfitársunk, akik a saját bőrükön tanulták ezt meg.

3. Teregessünk a konvektorra!

Dobogó harmadik fokáig jutottak a hőtermelő eszközeink által okozott tüzek. Ilyenek lehetnek a konvektorra teregetett ruháktól kezdve a kandallóhoz túl közel lévő éghető dolgok.

Ilyenkor a tüzet maga a hőtermelés, a közvetlen hőhatás okozza, amit már egy vízforralóval is simán kipipálhatunk.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

4. Cigizzünk nyugodtan, bármikor!

Lehetőleg úgy, hogy el is alszunk közben. Így biztosan statisztikai számként végezzük, gondoskodva arról, hogy a cigaretta okozta tűzesetek a negyedikről a harmadik helyre kapaszkodhassanak fel.

Hiszen mennyivel jobb tüdőrák helyett inkább elevenen elégni.

Ha viszont nem akarunk meghalni, akkor sose dohányozzunk ágyban vagy fáradtan vagy úgy egyáltalán. Cigizni már egyébként sem szexi!

Mi van a fenyőtűzzel?

Évente csak kábé 50 ember gondolja úgy, hogy nem csak Grincs ronthatja el a karácsonyt. Itt a leggyakoribb ok, amikor gyertyát tesznek a fenyőre. Hagyok időt. Tehát egy kiszáradt, viaszos, igazán hevesen égni tudó fenyőfára gyertyát tesznek.

Ennyi erővel már benzines kannát is díszíthetnénk gyertyákkal.

Mit tehetek azért, hogy ne haljak meg?

Sportolj, táplálkozz helyesen és ne halj meg lakástűzben!

A család életét úgy tudod megvédeni, hogy veszel füstjelzőt az összes szobába. Ez egy 2-3000 forintos kis kütyü, amit fel kell ragasztani a plafonra.

Cserébe fülsüketítő hangon vinnyog, ha füstöt észlel és így mind ki tudtok menekülni még időben.

Nálam is van, egyszer riasztott eddig, amikor vésték az előszobában a klímának a falat és olyan port csináltak, hogy beriasztott. (Optikai füstérzékelő, tehát azt figyeli, hogy a két szenzora között mennyire átlátható a levegő.)

Csak minden 500. kigyulladt lakásban volt füstjelző

Egy szó mint száz, a tűzjelzőlobbi nem száll le rólam, ha nem mondom el neked, hogy ez egy igazán hasznos kis kütyü, ami a kiégett lakásoknak csak 0,2%-ban volt.

A vagyoni kárra meg köss lakásbiztosítást, hogy ne kelljen mindent elölről kezdeni és hogy a biztosítólobbi is elégedett legyen velem.

Remélem, Házmestermedveként sikerült felhívnom a figyelmet egy aggasztó problémára.
Menjünk aludni!

Ha te is dögösnek tartod azt, ahogy a medve gondolkodik, akkor hívd meg a házadhoz közös képviselőnek, vagy teszteld a sajátodat, hogy ő jól csinálja-e a házkezelést.

komment
2017-12-30 14:59:21 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7412382647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2017.12.31. 18:23:38

Ehhez hozzajon meg a lezarva felejtett, es ugy begyujtott vegyestuzelesu kazan (habar ilyen hibak inkabb osszel, a hirtelen felindulasbol, cidrizesbol elkovetett begyujtasoknal fordulnak elo...)
Jo nagyot szol, viszi a falat, a fodemet, mindent, ha eldurran.
Az ego olajra panikszeruen raontott viz is jo nagy pusztitast tud vegezni, a hirtelen gozze alakulo nagymennyisegu viz napalmszeru izzo, ego olajcseppekkel teriti be az egesz konyhat, fuggonyostol, satobbistol.
A petardat meggyujtani csakis ongyujtoval, mert ha 100db kozul csak 1ben selejtes a keslelteto, akkor az a szazadik pont leviheti az ujjunkat, elviheti a hallasunkat, es tuzvedelmi szempontbol is aggalyos egy pirinyot.
süti beállítások módosítása