Hogyan találjak olcsó albérletet? Mik az elvárható minimum szolgáltatások?

Egyik kedves olvasóm kérte, hogy írjak néhány dologról az albérletekkel kapcsolatban, mert a sok ingatlanhiéna miatt egyre nehezebben lehet megbízni egymásban és elkelne egy kis rálátás. Az is fontos kérdés, hogy mit várhat el egy albérletkereső a lakástól és a lakás kiadójától? Mondom!

alberlet_kereses_2.jpg

Mit csinál ilyenkor egy segítőkész medve? Egyből abbahagyja a méz falatozását (legalábbis az egyik mancsával) és klaviatúrát ragad, hogy eleget tegyen olvasója kérésének és a segítségére siessen tanácsaival. A beérkezett teljes levél nem volt épp rövid (semmi gond, szeretem a szép hosszú és szívhez szóló írásokat), ezért most csak egy kiragadott részét idézem:

"A kérésem az, hogy legyen egy poszt arról is, ami ezt a problémát járja körbe. Mit tud tenni egy albérletet kereső, hogy jó ár/érték arányban találjon egy albérletet magának, mik azok a szolgáltatások, amik a XXI. században már úgyszólván minden albérletben illenek, hogy meglegyenek, még a legolcsóbb bérleményekben is? Rövidebben: mi az a minimum szolgáltatás napjainkban, ami alatt már nem lenne szabad kiadni egy lakást albérletbe?"

Mit tehetsz, hogy jó albérletet találj, jó áron?

Haladjunk szép sorjában! Albérletet találni a mai világban nem egyszerű, hiszen rengetegen keresnek egy időben, és hát az árak is elszaladtak kicsit (nagyon). És mivel egy nagyon fontos kérdésről van szó, konkrétan az életed helyszínéről, nagyon nem mindegy, hogy hol, milyet és főleg mennyiért találsz! De ezt te is tudod!

Ne halogasd az utolsó percig a keresést!

Szinte minden vásárlásra igaz, hogy a "muszáj most megvennem" vásárlásnál mindig kifizetődőbb, ha van időd körbenézni, válogatni, utánajárni és nincs kényszer, hogy az első ajánlatot elfogadd. Ha tudod, hogy 3-4 hónap múlva költöznöd kell valami okból kifolyólag, akkor már most állj neki albérletet keresni! Az "egy hónap múlva mennem kell újra helyre" albérletkeresésnél bizony már igencsak sürgősnek számít... hát még az ennél is szűkösebb határidő.

2d36fc156af857f289a046d047080b24.jpg

Tisztázd le magadban, hogy neked mi felelne meg!

Nagyon fontos, hogy pontosan tudd, hogy mit vársz el a számodra ideális albérlettől. Ha neked az a fontos, hogy a bulinegyed közepén lakj, vagy hogy egyetlen lépcsőfokot se kelljen megtenned, akkor ragaszkodj hozzá!

Mindenképp állítsd fel a preferenciarendszeredet az albérlettel kapcsolatban, mert ritka a tökéletes! Osztályozd a kívánságaidat, hogy mi az, amiről nem tudsz (vagy nem akarsz) lemondani és mi az, ami jó lenne és mi kerüljön az "ez már luxus, de szuper lenne" kategóriába.

Ami a nehezebb kérdés, hogy a pénztárcádat is reálisan kell felmérned, hogy tudd, meddig nyújtózkodhatsz. Úgy ülj le a gép vagy újság elé keresgélni, hogy tudod, hogy mit akarsz és célirányosan azt keresd!

Szánj időt a hirdetés böngészésére!

Jó albérletet találni nem öt perc. Ha egyszer elhatározod, hogy most átnézed a kínálatot, ne állj fel két perc után, vagy ha igen, akkor naponta többször is ülj neki! Sajnos legtöbbször komoly időráfordítást igényelnek a különböző oldalak és hirdetési portálok átböngészése, hiába szűkíted a keresést. Nézd át az albérletről készült  fényképeket alaposan, figyeld meg a részleteket is!

Mindig olvasd el a hirdetés szövegét többször is egymás után, hogy semmilyen apróság ne kerülje el a figyelmedet. Ha a hirdetésben szerepel a pontos cím, akkor keress rá a neten és nézd meg a térképen, hogy neked az a környék megfelel-e, gondold át, mit tudsz róla! Képzeld el, hogy ott fogsz lakni! Ez már izgi! :) Minden kellően közel van, amire neked szükséged van? Milyen a közlekedés? Mennyit kell naponta utaznod, és azt akarod és tudod-e vállalni?

Több helyen is keress albérletet!

Sokkal nagyobb az esélyed, hogy találsz egy neked tetsző albérletet - méghozzá jó áron -, ha több forrásból is tájékozódsz a kiadó lakásokról. Sokszor ugyanaz a kiadó lakás különböző árakon is szerepel más-más online oldalakon. A facebookon is vannak országos, megyei vagy kisebb településre vagy kerületre bontott albérletes csoportok is, amik nagyon pörögnek és igazán hasznosak. Az újság már kissé elavult, de még létező forma.

Szoktak boltok hirdetőfalán is albérletet kínálni, de itt szinte sosincs kép, és ritkán veszik le a már elkelt lakásokat a tábláról. Ha még suliba jársz, akkor az egyetemi aulában kiakasztott cédulákat nézd át minél többször, mert lakáson túl remek szobatársakat is találhatsz és így többfelé fog oszlani a lakhatási költség. Ismerősi, baráti és munkahelyi körben is érdemes több embernek elhinteni, hogy éppen albit keresel, sokszor az ő segítségükkel érkezik a megoldás, és ilyen ajánlás esetén az ár is lejjebb csúszhat!

Ne feledd: a gyorsabb nyer!

Ha találsz szimpatikus albérletet, akkor telefonálj, (vagy ha azt kérték) írj nekik minél hamarabb. Ha a beszélgetés után még mindig érdekel az albérlet, akkor próbálj meg nagyon közeli időpontot kérni, hogy megnézhesd élőben is a lakást. Ha van rá lehetőséged, vidd magaddal a kért kauciót vagy annak egy jelentős részét is, hogy egyből meg tudjatok állapodni a lakás bérléséről hivatalosan is.

Bár legtöbbször többen állnak sorban egy-egy jó lakásért, de megpróbálkozhatsz némi szolid alkuval az azonnali kaució/foglalás fizetés esetén. Lehet, hogy a bérbeadó egy napra több körbevezetést is egyeztet különböző érdeklődőkkel, és ha nem te vagy az első, könnyen lehet, hogy felhív, mielőtt rád kerülne a sor, hogy már tárgytalan, mert kivették. Sok ilyet hallani mostanság. :(

alberlet_kereses_3.gif

Na, de ne feledkezzünk meg a másik fontos kérdésről sem, ami elhangzott a poszt elején. Emlékszel még? Mondom!

Mi a minimum szolgáltatás, ami elvárható egy albérlet esetén?

Erre a kérdésre egyszerre nagyon nehéz és nagyon könnyű válaszolni. Nagyon könnyű, mert a minimum az, hogy hivatalosan is lakható legyen az ingatlan, a tulajdonos és te is egyetértsetek benne, hogy ebben a lakásban te fogsz lakni. Az egyetlen dolog, ami elvárható kellene, hogy legyen egy albérlettel kapcsolatban, hogy őszintén beszéljenek róla kiadáskor, és mondják el a szükséges tudnivalókat. Szóval a minimumszint inkább a te értékrendedtől függ!

alberlet_kereses_1.jpg

Jó-jó... kicsit komolyabbra fordítva a szót, minimum szolgáltatás nem nagyon van. Minden attól függ, hogy milyen feltételekkel hirdették a lakást és mennyit kérnek érte és hogy neked az első kettő összeegyeztethető-e. Szomorú tény, de bizony van olyan család, akik havi húszezer forintért szívesen beköltöznének olyan házba is, ahol csak palackos gáz van a konyhában, és az udvari kútból kell a vizet húzni, a pottyantós meg a kert végében kapott otthont.

Az sem mindegy, hogy az ország melyik pontján, vagy kerületében keresel albérletet. Családi ház az álmod vagy egy panellakás? Mekkora méretet szeretnél? Mennyi pénzed van rá? Budapesten és Győrben például az albérlet rak igen magasak az itthoni viszonylathoz képest. Tudod te is, hogy egy átlagos 40-50 m2-es panellakás árából csudi klassz kis (nagy!) házat tudsz bérelni, kerttel, garázzsal... csak nem a városban és nem is a város közelében. Elgondolkodtató? Talán!

Tőled függ! Tessék mérlegelni hogy bejárás vagy magasabb bérleti díjak?! Van olyan ismerősöm, akinek a hatalmas erkély, szép kilátással, modern bútorok és a hich-tech műszaki cuccok voltak az elvárásai egy albérlettel kapcsolatban. A másik haverom meg akkora szobával is kiegyezett, ami vetekedett egy átlagos panel fürdőszobájának a felével. Neki az egyszemélyes matraca sem fér el a földön visszahajtás nélkül és a ruháit egy rúdon lógatva tartotta a matrac fölött, mert nem volt több hely a neki szánt lyukban. Szerintem neki jutott az éléskamra az albérlőtársak közül, de abban a helyzetben neki pont ez kellett. Na jó, egy francokat, ezt tudta vállalni!

alberlet_kereses.jpg

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, aztán az albérlet tulajdonosának is!

  • Bútorozott vagy bútorozatlan lakást keresel?
  • Milyen fokon gépesített lakást szeretnél? Elég egy mikro, vagy legyen benne légkondi is?
  • Szeretnél hozzá garázst vagy saját tárolót?
  • Felújított, fűtéskorszerűsített lakás érdekel vagy más is szóba jöhet?
  • Ragaszkodsz valamilyen szolgáltatáshoz, pl. egy konkrét internet szolgálatóhoz?
  • Hányadikon keresel lakást, ragaszkodsz a lifthez?
  • Vannak-e kevésbé kedvelt szokásaid (pl. bulik, dohányzás, stb.)?
  • Gyerkőccel szeretnél költözni?
  • Van kisállatod, amit magaddal vinnél?

Ha a fenti kérdésekre tudod a választ és találsz is lakást, ami kielégíti a kívánságlistádat, akkor már csak két kérdés maradt. Mennyit kérnek az elképzelt lakásodért és hogy neked ez az ár megfelelő-e?

Ne feledd, minél több óhajod-sóhajod és különleges elvárásod van egy lakással kapcsolatban, annál drágábbak közül válogathatsz csak. Ha túl húzósnak tartod az árat a kégliért, akkor vagy a kívánságlistádat kell megkurtítanod és kompromisszumot kötni egy olcsóbb albival, vagy tovább kell keresgélned!

A fenti tanácsokat szem előtt tartva nem lesz gond az albérletkeresési folyamatoddal. Ha sikerült kitalálnod, hogy mit szeretnél, akkor előbb-utóbb szembe fog jönni veled az a lakás, ami ideális a számodra. Persze csak akkor, ha az elvárásaidat és ezek költségeit is reálisan állapítottad meg. Mindent bele, most már csak rajtad múlik! Meg egy picit a piacon!

Ha van még olyan tipped a fentieken kívül, amit fontos figyelembe venni, vagy ami segítheti az olcsóbb albérletkeresést, akkor kérlek, oszd meg velünk itt kommentben vagy facebookon, hogy más is tanulhasson belőle! Köszi!

Ha pedig nálatok pont közösképviselet-váltás van, akkor hadd ajánljam, khm, MAGAM. Itt tesztelheted a saját képviseleted, hogy mennyire jók, itt pedig olvashatsz rólunk! Kattints és jelezd, hogy szívesen látnál magatoknál, a többi már az én dolgom! ;)

komment
2018-04-23 19:11:56 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr913857338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.02. 10:09:35

Ez gyakorlatilag 100%-ban bullshit cikk, hasznos információk nélkül, pedig jól körbe lehetett volna járni a témát.
süti beállítások módosítása