Erre figyelj, ha acélajtót szeretnél panellakásba!

Ajtóválasztási tippek következnek, amiket érdemes számításba venni és utánajárni, ha még nem döntöttél. Elmondom, mire számíts és mire figyelj, ha acélajtóra vágysz.

bejarati_ajto_valasztas_1.jpeg

Mire figyelj, ha új bejárati ajtót szeretnél?

Merre nyíljon az ajtó?

Ha már ott tartasz, hogy vásárolnál egy új bejárati ajtót, számíts arra a kérdésre, hogy jobbos vagy balos ajtót szeretnél. Ez a nyílás irányára vonatkozik. Ha magad felé húzod az ajtót, tehát feléd nyílik, ilyenkor látod a zsanért is, és a jobb oldalad felé nyílik ki, akkor jobbos, ha bal oldalad felé, akkor... igen, akkor balos.

Ez azért fontos, mert a boltban meg kell tudnod mondani, hogy milyet kérsz. A másik, hogy ha neked is a bejárati ajtóra nyílik rá a fürdőszobaajtó, akkor nagyon nem mindegy, hogy a bejárati ajtót ki tudod-e nyitni tőle rendesen vagy nem, illetve ha kinyitás után fal van az ajtó szárnya mögött, akkor a kilincs miatt nem fog teljesen kinyílni.

Beszerelési feltételek

Ha az új ajtó tokja nem egyezik meg az eredeti ajtó nyílásával, akkor ott bizony kemény vésési vagy toldási munka várható a beszerelők legnagyobb bánatára. De meg tudják oldani, persze az elfogadható mértékű különbségig. Az erre vonatkozó mérési adatokat illik megosztani előre a szakival, már a megrendeléskor.

Mi legyen a régi ajtóval?

Amikor megrendeled a beszerelést, mindenképp tisztázzátok, hogy a régi ajtónak mi lesz a sorsa. Ha szeretnéd megtartani valami fura hobbihoz, akkor feltételen írd meg nekem is, hogy mire tudtad használni, ha meg nem kell, akkor jelezd, hogy azt szeretnéd, hogy ők szállítsák el. Sokkal kényelmesebb, mint neked tetriszezni a kocsinál, hogy hogyan fog beleférni a legközelebbi hulladékudvarig, hidd el nekem!  Ugyanez vonatkozik a beszereléssel járó törmelékre és mocsokra. Egyszerűen nem éri meg ezen spórolni, ha az idődet és energiádat is beleszámolod. Szerintem. 

Ár

Rendkívül széles skálán mozog a fém bejárati ajtók ára. A legolcsóbbak 40 000 Ft körül kezdődnek, és több százezer Ft-ig terjedhet egy-egy ajtó ára. Sok mindentől függ, hogy mennyiért tudsz hozzájutni, és persze az sem mindegy, hogy hol vásárolod meg.

Ahogy az sem, hogy hány ponton záródó fajtáról van szó, milyen színű, milyen vastag az ajtó vagy hogy milyen a szigetelése, hol gyártották, stb.

bejarati_ajto_valasztas_2.jpg

Hőszigetelés az ajtó esetében

Az egyik nagyon fontos ármeghatározó tényező az ajtó szigetelése. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire van szükség egyáltalán a bejárati ajtó szigetelésére. Maradjunk abban, hogy ártani nem árthat, viszont nem feltétlen éri meg a jobb szigetelést az az ár, amennyiért többe kerül az olcsóbb modelleknél. Egy fűtött lépcsőházban lévő bejárati ajtó például kevésbé van rászorulva, mint egy családi ház ajtaja télen, ahol a különbség a bent és a kint között akár 20 fok is lehet.

Mindenesetre azért ejtsünk pár szót róla. Szóval, az egyik legolcsóbb szigetelés a méhsejt szerkezetű papírbelső. Ennél sokkal jobb szigetelést biztosít a hungarocell, üveggyapotot, vagy kőzetgyapotot belsejű kivitelezés.

Hangszigetelés

Az ezer meg egy éves eredeti panel bejárati ajtók nagy hibája - azon kívül, hogy egy ráfújástól szétesik -, hogy minden egyes elsuttogott szót átenged. A régi lépcsőházunkban a lift melletti lakáson egy őskövületi faajtó volt. A mögötte lévő családot találkozás útján alig ismertük, ennek ellenére mindent tudtunk a magánéletükről. Amíg a liftre vártunk, megtudtuk, hogy miért szúrják le éppen a kutyát, mivel és hogyan játszik a kislányuk, és mit néz apa a TV-ben.

Minden kihallatszott és gondolom ez befelé is igaz lehetett, mert egy másik ismerősünknél meg ebbe a helyzetbe futottunk bele. Náluk hamarabb lehetett tudni, hogy közeledik a postás, minthogy becsöngetett volna, szörnyű volt. Ajtója válogatja a szintet, de ezeknél a régi vackoknál klasszisokkal jobb, az tuti.

Most akkor be lehet törni vagy nem?

Különböző minőségű ajtók kaphatók a piacon, így nem véletlen, hogy sokféle videó kering róluk a neten. Lehet látni olyat, ahol egy nyolc év körüli kislány konzervnyitóval néhány perc alatt szétszed és kinyit egy biztonsági bejárati ajtót, és olyat is, ahol a tűzoltók baja is erősen meggyűlik az acélajtókkal, mert szinte lehetetlen betörni.

ezgif_com-resize_1.gif 

Zárak az ajtón

Azt is jó tudni, hogy a fém bejárati ajtókra nem teszünk plusz hevedert vagy csuszkás-láncos (mi ennek a rendes neve, jaj) zárt. Szóval, ha neked ilyenek vannak a mostani ajtódon, akkor próbáld meg eladni vagy elajándékozni valakinek, mert nem fogod tudni átmenteni az új darabra.

Viszont kisgyerekesek figyelmét felhívnám rá, hogy a kilincs alatt található egy kis kar, amit ha a gyerkőc ráfordít egy könnyű csuklómozdulattal, akkor bizony az ajtó kívülről nem nyitható, még kulccsal sem. Nem olyan jó móka, az ajtó túloldaláról fűt-fát ígérni a csöppségnek, hogy kattintsa vissza, szóval csak óvatosan ezzel az aprósággal.

Külön csengő egy bizonyos személynek

A legtöbb fém bejárati ajtón van egy elemmel működő külön csengő, a kukucskalyukkal egy vonalban. Viszont én még nem találkoztam olyan halandó emberrel, aki ezt magától megpróbálta volna használni. Ez jó is, meg rossz is. Ha gyakran vársz egy bizonyos vendéget, akkor megkérheted, hogy ő azt használja így tudni fogod, hogy ő érkezik, még az ajtónyitás előtt.

Hogy fest a leendő ajtód?

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyi információt árul el a bejárati ajtó a mögötte lévő lakásról és annak lakóiról. Az első benyomás otthonodról már akkor kialakul a vendégedben, amikor még csak csenget vagy kopog nálad, és arra vár, hogy kinyisd az ajtót és beengedd őt. Ezért a külcsínre is figyelj oda, az ajtó mintája és színe is fontos az előszoba hangulatánál.

giphy_7.gif

Mire számíts, ha acél biztonsági ajtód lesz?

Hopp, egy küszöb

Amikor megvettük az új acél biztonsági bejárati ajtónkat panellakásunk frontvonalára, eszünkbe se jutott, hogy az ajtó küszöbével foglalkoznunk kellene. Mondjuk, mi már megszoktuk, de nálunk egy laza 7 centiméteres küszöböt kell átlépni annak, aki beljebb akar kerülni és lehetőleg nem arccal a padlóra érkezve. Amikor tolószékkel érkeztek hozzánk látogatóba, akkor már annyira azért nem volt jó buli. Időseknél, kisgyereknél vagy mozgáskorlátozottaknál azért erre érdemes odafigyelni, mert ajtója válogatja az átugrásra váró magasságot.

A szegélyezés pofátlanul drága

Ha már megbarátkoztál az ajtó árával, jön még egy kis hideg zuhany. Meg kell oldani a beszereléskor sérülő ajtó melletti falszéleket. Általában kívül és belül is elég ronda csík fog díszelegni, amikor a szakik végeznek. Ilyenkor két lehetőséged van, mert azt nem hiszem, hogy egy ilyen szipi-szupi új ajtó után ilyen csúnyaságot akarnál nézegetni.

Tehát, az egyes számú lehetőséged, hogy megcsináltatod a szakikkal, akik az ajtót csinálták, de számíts rá, hogy öt számjegyű lesz a honorárium ezért a cselekedetért, viszont legalább jó eséllyel profi. A másik opciód, hogy magad oldod meg.

Ebben az esetben ajánlom a barkácsáruházakban is kapható parkettaszegélyt vagy ajtószegély-szettet. Szinte garantált, hogy el fog térni a szín a szegély és az ajtó esetében - mert olyan mázlid nem lehet, hogy kapj azonos árnyalatot -, de drukkolok!

bejarati_ajto_valasztas_1.jpg

Erre nem aggatunk névtáblát és dekorációt

Míg a fa bejárati ajtókba gond nélkül beleverhettél egy szöget, hogy kiakaszd a karácsonyi dekorációt vagy húsvéti tojáskoszorút , az acél biztonsági ajtónál ez nem működik. Erre maximum celuxxal vagy öntapadós koronggal lehet ajtódíszt rögzíteni, és matricaként kell kinyomtatni a tulajdonosok nevét és úgy kiragasztani.

+1 Kérlek szedd le a védőfóliát!

Amikor elkészül az új ajtód, a fólia még rajta lesz. Szépen kérlek, amint végeztek a szakik, szedd le róla a gyári védőfóliát. Iszonyúan illúzióromboló és nem mellesleg értelmetlen is továbbra is rajta hagyni. A szomszédos lépcsőházban lakik egy hölgy, akinél még 1,5 év után is fent van, félig leszakadva és gusztustalan. Nem is értem, miért csinálja, helyesebben nem csinálja meg. Lehet, dohogás helyett meg is kérdezem, hisz neked is azt tanácsolnám! ;)

Ha kiválasztottad álmaid ajtaját, mutasd meg, ha pedig kérdésed maradt, bátran keress! 

Épp leváltanátok a közös képviselőt és kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben! Ha pedig kérdésed van, írj a hello@hazmestermedve.hu címünkre!

26 komment
2018-05-31 12:23:15 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4014013126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peddi 2018.06.01. 10:41:07

Hát ez a cikk csak az oldalt foglalja.

házmestermedve 2018.06.01. 12:12:27

@Peddi: Szívesen vesszük, ha kiegészíted és szívesen bele is írjuk a hiányzó információkat... illetve, ha kérdésed van, megpróbálunk abban is segíteni! Mitől éreznéd úgy, hogy hasznos is, számodra is? Köszi, hogy írtál! Brumm.

ze11 2018.06.01. 13:24:24

Ami a zárbetéteket illeti... A kínai ajtókból célszerű mielőbb cserélni a gyári betéteket - elég gyérek ugyanis, de ha a beépítő társaság adja karikára fűzve a kézbe a kulcsokat, akkor sem biztos, hogy érdemes megtartani azt, ami az ajtóba beépítésre került. néhányezer Ft-ért már lehet olyan zárat venni, amiről más nem tudja, hogy az adott kulcsmintézattal hol lehet ajtót nyitni (fő a bizalom ugye...)
A zárbetétet érdemes úgy megválasztani, hogy akkor is nyitható legyen kívülről, ha belül benne hagyták a kulcsot - ez főleg idős emberek lakta lakásnál fontos.
A pánikzár (bentről kézzel ráfordítható, kintről nem nyirható retesz) valóban okozhat problémát - ahol láttam, ott erős ragasztószalaggal volt leragasztva, hogy senki se tekergesse. Ronda, de működik. Szét is lehet szedni, hogy ne működjön, de az macerásabb :-)

2018.06.01. 14:01:59

Én is panelban lakom (bár lehet már nem sok ideig) és kicsit értetlenül állok Peddi hozzászólása előtt, ugyanis ilyen részletes anyagot erről a témáról még nem láttam. Mondanám, hogy kurva jó, csak tudom, hogy nem illik ilyen szavakat használni.

Macskond 2018.06.01. 14:18:55

Acél ajtóra is lehet névtáblát fúrni, csak HSS fúró és kézi menetmetsző-fúró, finom menetes csavar kérdése. :-)

Jozefinista kartács 2018.06.01. 14:39:12

@Macskond: Azért óvatosan a fúrással, mert az egy zár bonyolült rudazatokkal mozgatja az alsó felső oldalsó nyelveket. Inkább csináltass fémszínű ragasztós hátuljú kartonra névkiírást!

TechNick 2018.06.01. 15:35:54

Középmagas házban a bejárati ajtó csere építési engedély köteles. Legalábbis nálunk az volt. Ezt nem árt tudni, mielőtt feljelent a kedvesszomszéd.

Macskond 2018.06.01. 15:43:28

@Jozefinista kartács: Minimális ész nem árt hozzá valóban, de ahova a névtáblát rakni szokták ott ritkán fut zár rudazat.
Más részről nem kell keresztbe átfúrni az egész ajtót. A fém ajtó jó tulajdonsága hogy ha a lemezt már megfúrtad, akkor már a pár milliméternyi anyagvastagság is egész szilárd tartást ad. Ellentétben mondjuk a fával, amibe egy névtáblát is legalább 1 cm-re bele kell fúrni hogy tartson.

Beer Monster 2018.06.01. 20:02:55

Akkora küszöb konstrukciós hiba.

tlantos 2018.06.01. 20:10:27

filléres tétel egy öntapadós, egyedileg készített névtábla

efi 2018.06.01. 22:01:19

Pár (költői) kérdés. A holdraszállás után csaknem 50 évvel miért nincs még mindig:
1, gyerekzár az ajtókon: a gyerek által el nem érhető magasságban olyan kulcs nélküli zár, ami belülről megakadályozza a kilinccsel történő nyitást, kívülről nyitható marad kilinccsel , és nyitás-becsukás után is újra aktív?
2, belül (bátrabbaknak kívül is) olyan zár, ami a kulcsnélküli zárást majd a csak a kulccsal történő nyitást teszi lehetővé (persze ez a plusz zár is legalább 1,3 m magasra kell) ?
3, Megy a görcsölés, meg pénzszórás az ilyen olyan hiperszuper hő- ill hangszigetelésű ajtókra, közben a beltéri ajtók alatt ott a fél centi rés (mivel nincs küszöb), meg általában az ajtók ill az ajtókeretek sohasem teljesen tökéletesek vagy legalábbis nincsenek abszolút tökéletesen beállítva, ezért a +100 E Ft-ért megvett -10 dB simán visszajön a fél millis rés, vagy akár 0 millis, de a gumira nem teljes erővel rányomódó ajtólap miatt, beltéri ajtónál meg az ajtólap alatt is. Utóbbin még a fény is beszűrődik, nem tudom miért olyan jó végig- vagy egybepadlószőnyegezni összefüggően 4-5 helységet ilyen áron.
4, Miért nincs a munkában benne az, hogy az ajtó melletti részt is tökéletesen megcsinálják a szerelők?
5, Miért nincs ehhez az ajtóhoz illeszkedő és tartozó gyári készlet?
6, Miért nincs beépített kulcslyuk megvilágítás (urambocsá mozgásérzékelős), miért utólag kell ezt valahogy odagányolni?
7. A teliajtók miért nem szimmetrikusak (zsanéroknál ill a zár és a helye), hogy akár utólag is lehessen a jobbosból balost csinálni?

Szzzz 2018.06.02. 00:20:27

irtó vicces, amikor a sok szerencsétlen lecseréli a bejárati ajtót egy még annál is szarabb kínai fosra, ami 26 ponton záródik, tehát biztoskurvajó...
Egy rendes ajtó 3kilótól indul... és értelmes ember nem tart otthon annyi mozdítható értéket, hogy megérje ilyennel baszakdoni, közérzetjavító placebo az egész

Wod Meselo 2018.06.02. 05:19:18

kb. olyan információkat tartalmazott, minthogy a fű zöld az ég kék.
Nem beszél arról, hogy esetleg mely cégekkel érdemes ajtót csináltatni, akik nem csak oda baszarintják, hanem mondjuk installálják is.
Nem olvastam arról milyen buktatókat rejt egy ilyen beszerelés, egy kedves kommentelő írta pl. az építési engedélyt. Vagy ez a házmester medve híven elődeihez csak feljelentget. Meg hallgatozik a lift melletti lakásba. Gondolom teszed mindezt a csíkos frotil köntösben amit a a senior mackó alsó és a pörkölt szaftos atlétára húzol. Miközben szemét kihordást mímelsz nem túl hitelesen. Ja a finoman körül lengő alkohol - borból jó a kannás - szag mindvégig tudja a ház lakóival merre haladsz.
"csuszkás-láncos" - ajtó lánc te nyomorult.
Vagy a modernebb belső ajtóhatároló.

Wod Meselo 2018.06.02. 05:26:04

Az is érdekes kérdés, miért is a lakásba nyílik bele az ajtó?
Miért nem a lépcsőházba?Vegyen el onnan helyet. Ja, az olyan prózai proli bölcsességet miszerint mert így gyártják köszönöm nem kérek.

Nouby 2018.06.02. 06:37:40

@Wod Meselo: Pl miattam.

Ha mennék a lifthez és a szomszéd ajtaja blokkolja azt, olyan erővel csukom be hogy onnantól befele nyílik.

Meg biztonsági okok. Elkezded kinyitni és aki be akar menni az kihúzza a kezedből. Feszíteni is könnyebb, zsanérok is kintre kerülnek stb.

Wéső 2018.06.02. 07:30:31

panelprolik gondjai...
Áldom az Istent, hogy falun lakom, egy akkora telken mint egy lakótelep.

Scottish 2018.06.02. 08:23:32

Tényleg elég általános, de van akinek segítség ez is, szóval mindent összevetve nem fölösleges.
Pár pont még tőlem is:

Minket 1.5 évvel az ajtócsere után pakoltak ki. Az ajtó sértetlen. Zár még a rendőrségen, de nagy a valószínűsége, hogy kulccsalnyitották. A zárhoz tartozó "indítókulcsot" nem kértük el, a többi mind azonosított helyen volt (3 lakónál+2 és a másoló kulcs a lakáson belül, de nem bolygatott helyen.
Szóval zárcsere azonnal, beépítés után, nincs bizalom ( :( )! Legalább az egyiket. Nem nagy kaland házilag sem, a cilinder csere, bár kínai ajtók komoly hézagokkal illetve ezek hiányával szereltek, azért be lehet tenni rendes minőséget a gyári helyére. (Legfeljebb kis erőszakolás kell :) )

A másik a dekor: igenis azt raksz ki kb amit akarsz :) csak a rögzítést kell újragondolni, de még egyszerűbb is az élet a megoldással, mert gyakorlatilag nem hagy nyomot: Mágnes! A mi ajtónkon kiválóan működik, s bár mi névtáblát nem raktunk ki, azt még mágnes matrica/hűtőmágnes technikával is kirakhatsz. Az időszakos dekorhoz meg neodyium, potom pénzért, rengeteg méretben lehet kapni. (Kínából tuti) Egy komplett karácsonyfát nem fog megtartani nyílván (bár még nem próbáltuk), de egy panel lépcsőház kompatibilis díszt még egy vékonyabb, gyengébb is simán. Nyílván lakóközösségbe vetett ilyen irányú bizalom szükséges, de ez minden dekorra igaz....

Nouby 2018.06.02. 08:50:51

@Scottish: Melyik céggel cseréltetted az ajtód?

Scottish 2018.06.02. 08:59:31

@Nouby: Még tart az ügy, amíg nem zárul le, nem szeretném semmiképp sem megnevezni őket nyílvánosan.

szigony 2018.06.02. 09:08:26

A bejárati ajtót nemcsak azért cseréli le az ember mert "bombabiztos" az új. Lehetnek esztétikai okok is.
Ennyi hülyeséget amit itt egyesek összehordanak egy ajtócserével kapcsolatban csak akkor értenék meg ha ez valami forradalmi új dolog lenne. De ez csak egy ajtócsere. Ráérő időmben akkor írhatnék a wc. kagyló cseréről vagy a radiátor cseréről azoknak is ilyen sikere lenne. Ne legyen félre értés én is ráérek azért olvasok ilyen hülyeségeket. Most, hogy mindent elolvastam amit írtatok az biztos, hogy nem cserélnék ajtót.

Beer Monster 2018.06.02. 09:15:45

@efi: " Miért nincs a munkában benne az, hogy az ajtó melletti részt is tökéletesen megcsinálják a szerelők?"

Benne van, csak nem csinálják meg.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2018.06.02. 09:18:48

Aki akar biztosítást annak nem mindegy hogy van-e MABISZ minősítése az ajtónak. Ami közben egy vicc, létezik egy olyan mabisz kategória hogy bejárati ajtó, 3 percet kell kibírnia, de a még nagyobb gáz hogy olyan ajtók is megkapják ezt a minősítést amik bejárati ajtónak alkalmatlanok pl a hiányzó szigetelés miatt ( ok, panelnál a hőszigetelés tényleg nem fontos)

MenyetUr 2018.06.02. 09:19:38

ELképzelhető, hogy ugyanilyen ajtóhoz volt szerencsém egy ismerősömnél. Kívülről acél ajtónak néz ki, több ponton száródó, de a rudazatot egy darab zárbetét mozgatja (segítettem neki kicserélni, komolyan féltem hogy valahol behorpasztom az ajtót, olyan vékony lemezből készült). Azon is megtalálható a belső (szerintem is értelmetlen és veszélyes) gyerekzár és az eldugott csengő.
Az én tanácsom, hogy az ajtó tömegére figyeljetek! Egy jó biztonsági ajtó tömege 100kg körül mozog, de az azt nem is tudja egy 8 éves kislány kinyitji konzervnyitóval. (Reklám nélkül egy saját tapasztalat: több nagy multú magyar cég is készít ilyen ajtókat, drágábbak a kínai társaknál, de az árban benne van a felmérés/méretre gyártás/beszerelés/minden.. tehát nincs meglepetés takarólécdíj/elszállítási díj meg 7 centis küszöb..) Remélem hasznos volt és segíthettem! :)

Zirowe 2018.06.02. 10:21:26

a beszerelők legnagyobb bánatára --> ja, mert még a végén szerencsétlennek dolgoznia is kellene a pénzéért
De meg tudják oldani, persze az elfogadható mértékű különbségig -->igen, telebassza purhabbal..

Beer Monster 2018.06.02. 13:21:29

Ha a felmérő nem veri le, fúrja meg a vakolatot a tégláig, hanem a malterhoz méri, akkor el kell zavarni a céget.

fda 2018.06.02. 16:01:17

Mennyi hasznos infó, egyetlen cikkbe zsúfolva!

(Akarom mondani, ezt miért kellett begépelni?)
süti beállítások módosítása