6+1 dolog, amire oda kell figyelni panel fürdőszoba-felújításnál!

Biztos te is jól tudod, hogy rengeteg apróságra kell figyelni, ha lakás átalakításról van szó. Egy csokorba gyűjtöttem azokat a tippeket, amik segíthetnek egy panel fürdőszoba-felújításban, hogy minden kellően praktikus, és az általad megálmodott csodálatos végeredményű lehessen.

panel_furdoszoba_felujitas.jpg

Bármilyen felújításba vágsz is bele az első lépés mindig a tervezés legyen. Néhány medvés jó tanáccsal ki tudlak segíteni.

Hány ajtót szeretnél lecserélni?

Fürdőszoba-felújítás előtt érdemes elgondolkodni azon, hogy szeretnél-e fürdőszoba ajtót cserélni a következő 10 éven belül vagy nem?

Ha igen, akkor még a fürdőszoba-felújítás előtt esedékes a dolog, mert az ajtókeret kivéséséhez elég vastag sávban a csempét is szétverik a szakik. Az új csempét biztos megsiratnád jövőre is, persze, hacsak nincs jobb hobbid az állandó lakásfelújításnál.

shaker-doors-best-25-shaker-doors-ideas-on-pinterest-shaker-interior-doors.jpg

A rossz hír, hogyha a fürdőszoba ajtót megcsináltatod, akkor nagyon hülyén néz ki, hogyha a folyosón nyíló többi ajtó kimarad a buliból. És ha az ajtók mind gyönyörű szépek, akkor valószínűleg több szobában festetni is kell, és ha a festés is szóba került....Ez itt a bibi, hogy nehezen lehet meghúzni a határt, és megálljt parancsolni a felújítási folyamatnak.

A villanyvezeték cseréről se feledkezz meg, még a csempézés előtt. Előre döntsd el, hogy erre futja a felújítási keretből vagy majd a következő alkalommal inkább!

Legyen kényelmes a kézmosás

A legtöbb embernek akkor kényelmes a kézmosás, amikor a kagyló felső pereme (és vele együtt a kézmosás helye) 80-90 cm magasságba kerül. Ez persze csak egy általános szám, aki alacsonyabb annak lejjebb lesz az igazi.

A mosdókagyló és a csaptelep kialakításától is nagy mértékben függ, hogy hová fog kerülni a kezed, így érdemes otthon próbálgatni és méricskélni, hogy kinek hogy áll kézre.

A másik sarkalatos pontja a kézmosásnak, hogy legyen hozzá elég helyed. A kagyló és a csaptelep közé férjen be a kezed úgy, hogy tudd szappanozás és öblítés közben mozgatni. Ha túlságosan belelóg a csaptelep a kagylóba, vagy ha a kagyló túl keskeny, akkor nem lesz jó érzés használni.

panel_furdoszoba_felujitas_tippek2.jpg

Ha úgy érzed, hogy papíron már mindennek megvan a maga helye, és van elképzelésed a fürdőszoba kiegészítőkről is, akkor jöhet a vásárlás. A bevásárló listán kívül, vigyél magaddal mérőszalagot is, jól fog jönni.

A hölgyek itt bizonyára izgalomba jöttek, és nem véletlenül hatalmas a választék, hónapokat lehet tölteni a válogatással. És ha ha már körbejártál mindent, akkor ne felejtsetek el visszamenni az első helyre, mert legtöbbször ott vár rád a szerencsés nyertes. :)

Tartalékolj csempéből!

Amikor a csempét méretre kell vágni pl. a szegélyeknél, akkor sok maradék és selejt keletkezik. Éppen ezért a ténylegesen felhasznált csempemennyiségnél mindig többet vegyél. A profik általában +10%-ot szoktak rászámolni. Kövesd a példájukat!

Két ugyanolyannak látszó, kódjában megegyező csempe között is lehet különbség, ha nem azonos időben gyártották őket, mert minden alkalommal változhat a színárnyalat. Éppen ezért érdemes egy helyről és egyszerre megvenni az összes darabot, amire csak szükséged lehet.

Izgalmas origami a kádparavánnal

Addig szép és jó, hogy kádparavánt álmodtál meg a fürdőbe térelválasztónak, és sikerül is megfelelő méretben kapnod. De hová fogod használat után összecsukni?

panel_furdoszoba_olcson.jpg

Olyan magától értetődőnek tűnik, hogy a kád szélén lesz neki elég helyed. Hát nem biztos... Attól függ, hogy milyen vastag szeletkékre lehet összehajtogatni az adott típust. Lehet, hogy nem fog beférni használat után a kádtöltő csaptelep és a kagyló/mosógép közé, különösen ha te is egy panel alulméretezett fürdőjével szenvedsz.

Amikor a szaki már ajtón belül van, akkor beszéljétek át még egyszer alaposan, hogy mit és hogyan szeretnél pontosan. Ne tekints semmit egyértelműnek és akkor nem fog meglepetés érni. Például amikor kiderül, hogy a szaki fektetve használta a csempéket, pedig te álló formában szeretted volna a fürdőszobádban.

Kell egy szerelőnyílás

Ha felújítás után szerelni kell a vízvezeték csöveket, mert szivárog a víz, könnyen bontás lehet a vége. Nem biztos, hogy a balszerencséd megelégszik néhány csempe áldozattal, lehet hogy fel kell áldozni neki a fél fürdőszobát.

mpanel1.gif

Mennyivel egyszerűbb, ha van egy szerelőnyílásod a kádelőlapon, ahol benyúl a szerelő meghúz két csavart és már kész is. De jól vigyázz arra, hogy az ajtó a megfelelő oldalra kerüljön, ahol a lefolyó van, különben mit sem ér az egész!

A kád fürdésre való, nem mosásra!

A mosógép farkincáját rejtsd el a kád alá. Nincs illúziórombolóbb, mint amikor egy frissen felújított, szép fürdőszobában a kádba folyatják a mosógépből a használt vizet.

Ráadásul azon kívül, hogy csúnya, még a kád használatáért, nemcsak a családtagokkal kell megküzdeni, hanem egy géppel is, ami könnyen keresztül húzhatja a zuhanyzási terveidet.

furdoszoba-felujitas_mosogep.jpg

Ha a fürdőszoba látszólag már csak a berendezésekre vár, akkor még ne engedd el a szakit! Kérj tőle egy utolsó segítséget, ami neki nem kihívás, de neked jelentősen megkönnyítheti az életedet.

+1 Fúrkáljon a szaki helyetted!

Ha a fürdőszoba-felújítás előtt ügyesen terveztél, akkor pontosan kiszámoltad, hogy melyik szekrény hová fog kerülni, hová szeretnél törölközőtartót és tükröt rakni. Akkor miért te vessződnél a felrakással járó lyukak kifúrásával? Egyszerűen ne engedd el addig a szakijaidat, amíg meg nem csinálták. Persze valószínűleg neked kell majd alkoholos filccel megjelöli a pontos helyeket, de az a legkevesebb. Ha a szekrényt nem is csavarozza be, legalább a lyukasztásban legyen a segítségedre.

De miért is fontos ez? Hát azért, mert ha a fúrás közben eltörne a csempe, ami előfordulhat (főleg ha kezdő csinálja) akkor egyből ott a profi, aki helyre tudja hozni a tartalék csempékből.

Tudom nagyon idegőrlő tud lenni, egy fürdőszoba felújítás, és számos kellemetlenséggel is jár a folyamat, de hidd el megéri. Amikor kész lesz és belépsz az ajtaján csak az fog a fejedben járni, hogy miért nem csináltattad meg hamarabb.

Épp leváltanátok a közös képviselőt és kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben! Ha pedig kérdésed van, írj a hello@hazmestermedve.hu címünkre!

14 komment
2018-06-25 01:07:24 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1614033000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2018.06.25. 20:50:21

Nem igazán látom az írásban a "panel fürdőszobákra" vonatkozó tanácsokat.(ha már a cím azokra utal...)
Pl. hogy elég nehéz lenne a képen látható fürdőszobákat kialakítani mondjuk a vízvezetékek elrejtése miatt,nehezen fogunk olyan szakembert találni aki a vasbetonba métereket fog vésni a csöveknek több centi mélyen.
Bár megoldható,nekünk az volt a szerencsénk hogy a fürdőszoba és a wc között nem a teljes vastagságú vasbeton fal volt acélhálóval hanem csak kb.2-3 centis valami puhább betonból,azt kellett teljes vastagságban áttörni a 2 helyiség között a csövek helyén majd visszafalazni-majd két oldalról csempézni-így éppen hogy befért a legvékonyabb vízcső a falba mint egy szendvicsbe.

hordalek 2018.06.25. 21:38:20

Mindig elmondom. Egy normális élettér 1000 nm teleknél és 120 nm háznál kezdődik. Oszt" nincs gond a fürdővel. Se.

gaston 2018.06.25. 22:46:57

Hát a képen nem igazán panellakások fürdőszobáit látom!!!

Nagyon_Komoly 2018.06.25. 23:49:18

Sokkal fontosabb lett volna pl. az érintésvédelemről írni! Ha már fürdőfelújítás, akkor különösen a kád/zuhanyzó, de lehetőség szerint minden lefolyó/csap közé EPH vezetéket tenni, hogy a szomszéd lakásban lévő villany problémák se okozhassanak problémát. Ha már a fürdő szét van szedve, akkor jó eséllyel a villamos berendezések/szerelvények cseréje is megtörténik, és akkor már csak egy lépés a vezetékhálózat ellenőrzése, szükség szerinti cseréje/átalakítása, és áramvédő kapcsoló beépítése, lehetőleg nem 1 körre az egész lakással, hanem a fürdőnek külön... (kivéve a fürdő világítását, az mehet a lakáséra... hogy ne egyszerre aludjon ki a lámpa...)

És ha olyan a hely, akkor páraelszívó beépítése is megfontolandó, külön külső párakapcsolóval, mert ami beléjük van építve, az nem sokat ér...

És ma már nagyon sok frappáns ruhaszárító-kötél megoldás létezik, azzal is érdemes kalkulálni, és úgy megoldani, hogy közben a fürdő legalább részben használható maradjon. Ezeknek is hasznos tud lenni 1-1 plusz ventilátor a falon, ami megforgatja a levegőt... és persze a lámpák elhelyezésénél érdemes figyelembe venni, hogy a ruhaszárító használata se okozzon problémát a megvilágításban.

Az már csak hab a tortán, hogy az írásban miért nem esik szó a kenhető fóliáról, amivel az alsó szomszéd leáztatását és a falak leáztatását igen jól el lehet kerülni...

cardiobascuralis 2018.06.26. 01:25:19

Ha meg írásban akarsz észt osztani, akkor egy fontos tanács, hogy tanulj meg előtte írni.
Neked ez nem jött össze.

Mr. Waszabi 2018.06.26. 08:28:21

Magam sem látom, hogy mennyiben is panel-fürdő specifikus az írás, sőt.
Panelban a beltéri ajtókat nem kell kivésni, mivel csak hézagoló lécekkel és csavarokkal vannak rögzítve pár ponton. Tehát nem kell levésni a csempét sem a kiszedésnél.
Ami a csempe fúrását illeti, az csak akkor törik el, ha valaki ütvefúróval fúrja, de az meg is érdemli.
A mobil kádparavánt meg nem is értem, hiszen napi funkciója van, s nem arra való, hogy zuhanyzás után levegyük és eltegyük.

freemanowe 2018.06.26. 09:05:31

@Nagyon_Komoly: egy panelben senki sem fog kétsoros és/vagy 12+ modulos elosztószekrényt feltenni, főleg ha arra csak falon kívüli felszerelési lehetőség van. Már az is nagy szó ha egyáltalán valakinek áramvédő kapcsolója van panelben nem hogy kettő a fürdő miatt is. Mindent túl lehet dimenzionálni fő a biztonság címen - de úgyis a megrendelő pénztárcája dönti el, hogy végül mi kerül be. A feladatát pedig egy áramvédő is tökéletesen ellátja. Tapasztalat szerint meg úgyis az automaták oldanak le gyakrabban zárlat/túlterhelés miatt, olyankor meg old az óra melletti is (sőt gyakran csak az), tehát igyis úgyis elszáll az egész lakásban a villany akárhány körre volt kötve.

V B T 2018.06.26. 09:06:01

Ezeknek a képeknek és a tanácsoknak semmi köze a panel lakáshoz, bármelyik fürdő felújítására igaz.

Ami panelra kifejezetten és valóban figyelni kell:
-cső áttöréseknél a hézagokat kinyomni púr habbal, sziloplaszttal, ezek autópályaként szolgálnaka rovarok, bogarak számára
- ugyanezen helyen, padlótól plafonig tartó szerelő nyilás lehetősége, mert a ház csövei 30-40-50 évesek. Ahol én lakom, havonta van csőtörés valahol.
- ha kád helyett zuhanyfülkét akarsz betenni, kád lefolyó csövére akarod kötni (máshová nem is tudod) ami kb 30-50 centi magasan van a falban, akkor emelni kell a tálcán. Alá mehet tégla, púrhab stb, de az emelés miatt figyelni kell arra is, hogy a fülkének elég lesz-e a belmagasság....
- a gyári szellőzőt is érdemes a rovarok miatt betömni, megszüntetni. Esetleges ellenőrzések végett fent hagyni, vagy ha nagyon akarsz szellőzőt akkor olyan ami ventis és visszanyomja a rendszerbe a szomszéd bagóját, hagymás pörköltjit...

Jé Ügynök 2018.06.26. 11:11:34

@freemanowe: pedig felkerül, különösen, ha nincs gáz és szeretnénk indukcióval főzni, esetleg van egy szárítógép ilyesmi.

freemanowe 2018.06.26. 11:51:29

@Jé Ügynök: mindig van kivétel, de nem ez a jellemző...

2018.06.26. 12:07:54

Az illetékes elvtárs is megmondta, hogy költözzenek el.

kommentes nikk 2018.06.26. 12:45:26

Itt arról van szó, hogy ez alapvetően egy közös képviselettel foglalkozó blog (ami mögött szolgáltatás is van, mármint ez tulajdonképpen egy reklámblog, de abból kétségtelenül az igényesebb fajta) viszont ugye a közös képviseletben nincs annyi téma és érdekesség, ami eltartson egy blogot, ebből jönnek aztán a lazán kapcsolódó témák, amikhez viszont javarészt nem ért az bloggazda (ák), ebből lesz végül egy ilyen dilettáns cikk, aminél még az sem sikerült, hogy a cím és a törzsanyag között valami kapcsolat legyen. Sebíj, próbálkozni lehet, de akkor rá kell szánni 1-2 óra guglizást, esetleg fel kell hívni valami ismerős ismerőse szakit, hogy mondjon pár olyan mondatot, ami leírva úgy hangzik, mintha szakértő mondta volna. Hajrá.

V B T 2018.06.26. 14:02:55

@freemanowe: Már csak azért sem jellemző, a panelek 90%-ban gáz van, amit negyedéves átalányban fizetnek és a többi rezsi elemhez képest nevetségesen alacsony. A panelban aki erről villanyra akar átálni nincs azzal tisztában, hogy ezután mennyibe is fog neki fájni egy húsleves megfőzése villamos energia árának függvényében is.

A legtöbb villanyra átálló panel lakó már bánja a dolgot, és visszaállna gázra. A legtöbb első (éves) villamosenergia (el)számoló számláig, vígan főz.
süti beállítások módosítása