Lépcsőházi ablakháború, avagy nyitva vagy csukva kell lennie?

A lépcsőházi ablakok állása komoly vitákhoz vezethet a lakók között, hogy nyitva vagy inkább csukva legyen. Mindenki a maga véleményét hangoztatja, de kinek a pártján van az igazság? Egyáltalán létezik egy minden társasházra alkalmazható szabály ebben a kérdésben?

lepcsohazi_ablakok.jpg

Elég bátornak érzem magam ahhoz, hogy egy olyan kényes témát kezdjek boncolgatni, mint a lépcsőházi ablakok állásának témaköre, pedig valószínűleg én leszek az a bizonyos nyuszika a végén, akit akkor is meg akarnak verni, ha van sapkája és akkor is ha nincs, ki ki a maga szájíze szerint.

De akkor miért vágok bele mégis ebbe a témába?

  • mert szerintem fontos, hogy beszéljünk róla, és megpróbáljuk megérteni egymás álláspontját és megoldást találni
  • ráadásul a társasházi élet szerves részét képezi a mindennapokban 
  • valamint megannyi elmérgesedett szomszédviszonynak állhat a hátterében ez a kérdés

Az ablakháborúban az az érdekes, hogy nincs sorozás, mindenki önszántából, önkéntes alapon csatlakozik hozzá, mert meg van győződve róla, hogy az igazság az ő oldalán áll, mégis szenvednek tőle a résztvevők és a hátuk közepére sem kívánják az egészet.

ablakhaboru.jpg

Amikor az egyik fél végre feladja a küzdelmet (gyakran nem a belátás, hanem külső tényező miatt pl. költözés) és lehetőség kínálkozna egy várva-várt békekorszak beköszöntére, akkor hirtelen a semmiből újabb ellenfelek kerülnek elő, és minden kezdődik elölről.

A probléma legvalószínűbb forrása: a cigifüst

A (lépcsőházi) dohányosok nagyon gyakori kiváltói ennek a háborúnak, furcsa módon ők mégis bármelyik oldalon állhatnak. Egy részük megrögzött ablak nyitogató (és nyitva is hagyó), és persze miért is ne ők járnának hajnali 6-kor melóba, hogy mire a többiek elindulnak dolgozni,  télen -3 fok is lehet a lépcsőházban. Ezek után ne csodálkozzon, ha fagyos lesz a hangulat közte és a szomszédok között, ha egyszer rajtakapják, hogy ő a rejtélyes, hajnali ablaknyitogató. Részben jót akar, de mindenkinek az lenne a jobb, ha belátná, hogy tilos a lépcsőházban dohányozni és akkor nem lenne szükség az ablak nyitogatásra és a vele járó konfrontálódásra sem a szomszédokkal.

giphy_1.gif

Ennél talán már csak a másik oldalon álló bagós a rosszabb. Az, aki telefüstöli az egész lépcsőházat, ennek ellenére tojik magasról a szellőztetésre. Az ő elmélete az lenne, hogy neki is jó így és nem zavarja a szag és a füst, akkor legyen jó másoknak is. Valljuk be gyenge lábakon áll ez az elmélet, és a makacs és észérvekre nem hallgató lakó, komolyan meg tudja keseríteni a vele egy házban élők életét.

Milyen indokkal lehet még ablakot nyitogatni?

Az ablaknyitás pártján általában az egészséges életmód mellett a végletekig elszánt élharcosok állnak. Szerintük életbevágóan fontos a gyakori és minél hosszabb szellőztetés a lépcsőházban, elvégre rengeteg ember jön-megy azon a kis helyen. Igazuk van, de ettől függetlenül lehet észszerű keretek közé szorítani a dolgot, és nem kell a létező összes ablakot állandó jelleggel ütközésig kitárni, függetlenül az évszaktól és az időjárástól.

lepcsohazi_ablak.jpg

Abba most ne menjünk bele, hogy fizetésért, kötelező érvényű lakók közötti megállapodás miatt, vagy pusztán a tiszta környezetre vágyódás okán, de valaki rendszeresen felmossa a lépcsőházat (legalábbis merem remélni). Mivel rengeteg ember jár a lépcsőházban, így jó dolog ha minél előbb felszárad, mert vizesen csúszós és balesetveszélyes lehet a járólap. Ez érthető, de akárcsak a korábbi pontnál itt is az elfogadható keretek közötti ablaknyitás lesz a kulcs a békés légkör érdekében pl. egész éjszaka nem kell ezért minden ablakot nyitva tartani.

Most pedig lássuk a zárt ablak melletti érveket

Legtöbbször az örök fázós szomszédtípus kardoskodik leghevesebben a csukott ablakok mellett. Mivel ő szinte bármilyen időjárási körülmények közepette képes a fázással érvelni, nem lehet egyértelműen kijelenti, hogy jogos az indoka vagy pusztán gond van a hőérzetével (vagy a logikájával). Érdemes az ablaknyitogatóknak valóban megvizsgálni a kérdést, hogy tényleg hideg-e az idő és van-e alapja a panasznak vagy csak zsémbes a másik fél. Fűtési időszakban azonban tényleg pazarlás a vakvilágot fűteni a szélesre tárt ablakok miatt, arról nem is beszélve, hogy neked is magasabb lesz a fűtésszámlád, ha hideg a lépcsőház télvíz idején.

A por, a zaj és az esetlegesen bejutó állatok miatt aggódó is jobban örül a zárt ablaktábláknak. Sajnos nagyon sok társasház áll olyan helyen, ahol valóban elviselhetetlen a por- és zajszennyezés, különösen a nap bizonyos szakaszaiban ezzel nehéz vitába szállni. Nemrég írtam egy cikket a poloska invázióról, aminek pont most van itt az ideje, és bizony tucatjával lepik el az ablakokat néhány társasházon, amik ha bejutnak komoly borsot törhetnek a lakók orra alá. Ettől függetlenül vannak olyan órák, amikor bizony több-kevesebb időre, de engedni kell a másik oldalnak és kinyitva lehet hagyni a lépcsőházi ablakokat.

tarsashazi_problemak.jpg

A huzat ellen védekezők is előszeretettel csapkodják be az ablakokat, ha nyitva találják őket. Vannak olyan lakások, ahol a kereszthuzat szinte garantál, ha valaki szeretne a lakásában szellőztetni és a lépcsőházban pont a bejárati ajtóval szemben is nyitva van egy ablak. Ennek oka, hogy a régi típusú bejárati ajtók nagyon rosszul tudnak szigetelni és szinte fütyül a szél néhány darabnak a szélén, de az is tény, hogy a lakók időként kijönnének a lakásból ilyen-olyan indokkal, és akkor is nagyon bosszantó, ha egyből kitépi a kezedből a kilincset a huzat függetlenül a bejárati ajtó típusától. Az érveik érthetőek és jogosak, a megoldás pofon egyszerű, nem pont az ő ajtajukkal szemközti ablakot kell kinyitni és szent a béke. Arról nem is beszélve, hogy ha huzat kellő erősséggel bevágja az ablakot ki is törhet, így egymással átellenes ablakokat soha ne nyissatok ki rögzítés nélkül!

Mit kellene mindenkinek a fejébe vésni, ha valóban a béke a cél

  • egy társasházról beszélünk, ahol alkalmazkodni kell egymáshoz, ha tetszik ha nem
  • illik meghallgatni és átgondolni a másik érveit, emberhez méltó hangnemben és stílusban közösen kompromisszumos megoldást találni ettől lennénk civilizált felnőtt emberek. Néha nehéz beismerem, de nem szabad feladni a próbálkozást!

szomszed_haboru_2.jpg

És néhány alapszabály az ablak témával kapcsolatban, amit ha mindenki betartana nem mérgesedne el a helyzet:

  • Mielőtt kinyitod vagy becsukod az ablakot gondold át, hogy vajon miért van jelenleg abban az állásban (pl. száll a por a lépcsőházban is tehát szükséges a szellőztetés pl. az egyik lakásfelújítás miatt.  Ha így áll a dolog, akkor hagyd békén!
  • Ha kinyitod az ablakot felelős vagy érte! Na nem úgy, mint a kis herceg a rózsáért, de neked is kell becsukni, ha eljön az idő. Ha nem tudod vállalni ezt mert pl. épp munkába indulsz vagy más miatt elmész otthonról, akkor ne nyisd ki! Gondolj bele mennyi bosszúságot okozhatsz, ha pont egy vihar előtt nyitogatod ki mindet. Egyszerűen pofátlanság elvárni, hogy más rakjon rendet utánad. Ugye, hogy ugye.
  • Ha van egy lakó, aki valamiért az egyik vagy a másik ablakállás mellett van a végletekig, akkor egyszerűen ne az ő szintjén vagy bejárati ajtaja közelében piszkáld az ablakot. A béke mindennél többet ér, hidd el! Sok más ablak is van a házon. ;)

Az ablakháború gyakran szélsőséges bosszúhadjáratokba is torkolhat, de gondold meg jól mielőtt ilyen komolyan belemerülnél az esetbe, hogy tényleg megéri-e? Nem lehetne másképp kezelni a helyzetet? Képzeld magad a másik fél bőrébe, az gyakran segít, amint ahogy a közvetlen és kulturált beszélgetés is az adott szomszéddal!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2018-09-20 20:56:19 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9214251331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.09.20. 21:06:09

Nekünk olyan hülye szomszédunk volt, aki a lépcsőház ablakait a nyári kánikula idején a nappali forróságban kinyitotta, az esti hűvösben pedig becsukta...

murray 2018.09.21. 13:13:02

mielőtt elköltöztem a panelból utoljára kinyitottam a büdös bagós nyanyák által telefüstőlt lépcsőház ablakot.
ott rohadjon rájuk az egész kóceráj :-)

59Balcsi 2018.09.21. 14:19:44

A vita helyett javaslom a rejtett ablak szellőző beépítését. Így ki fog menni szép lassan és huzatmentesen a füst és a szaga is, akkor is, ha zárva az ablak. A szellőzés miatt nem lesz dohos a lépcsőház levegője, kevésbé éreznek majd késztetést az ablakok kinyitására.
süti beállítások módosítása