Álomfogó készítése lépésről-lépésre

Mindig is szerettél volna egy álomfogót a hálószobádba? Szívesen készítenél kézzel készült ajándékot, de semmi ötleted sincs, hogy mi legyen az? Kézműveskednél a gyerekekkel egy kicsit és ahhoz keresel feladatot? Itt a megoldás, következzen az álomfogó gyártás!

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy.jpg

Eredetileg az indiánok egy kis csoportja készített álomfogókat abból a célból, hogy a rossz álmoktól megvédjék a gyerekeiket. Az álomcsapda, mert így is szokták hívni, tradicionálisan fűzfából, gyöngyökből és madártollakból készül, na és persze állati inakból (amit most hanyagolni fogunk).

Hogy működik az álomfogó?

Az álomfogót fel kell akasztani a hálószobába az ágy fölé a fej felőli oldalra. Az indián kultúra szerint a rémálmok fennakadnak a háló laza szövésén, ami a keretben helyezkedik el és így nem érhetik el a gyerekek álmait, ellenben a szép álmokkal.

Miért jó álomcsapdát készíteni?

Azon kívül, hogy egy nagyon kedves gesztus megajándékozni valakit egy pajzzsal, ami hárítja az alvás közben ránk leselkedő rémképeket? Az álomcsapda rendkívül dekoratív és sokféleképpen variálható, így bármilyen stílusú lakás egyedi kiegészítője lehet.  Magának a saját készítésű meglepetésnek az eszmei értéke felbecsülhetetlen, főleg a mai rohanó világban, amikor sajnos egyre többen adnak "csak" pénzt, hogy vegyél belőle valamit magadnak.

Persze lehet, hogy valaki magának szeretne ilyet készíteni, akkor viszont más népszokások megismerése vagy felelevenítése a dicséretre méltó cselekedett benne, hogy őrizzük a történelem egy kis szeletét az otthonunkban.

Na de térjünk is át a lényegre, hiszen mi az elkészítés receptjéért vagyunk itt, nem igaz? :)

Álomfogó elkészítése

A most bemutatott álomfogó már kisiskolás kortól elkészíthető, bár igényel némi szülői segítséget persze. Ebben az esetben ideális ajándék lehet nagyszülőknek, tanár néniknek, barátnőknek, de keresztszülőknek is.

Első körben a hozzávalókat kell beszerezni, begyűjteni és előkészíteni otthon.

Hozzávalók:

  • fűzfaágak vagy hímzőkeret vagy drót álomfogó sablon
  • fonál vagy zsinór
  • gyöngyök
  • madártollak
  • ragasztó, olló, (fűzfaág esetén egy kés, persze nem a kicsik kezébe)

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_hozzavalok_2.jpg

Az álomfogó költségei erősen függnek attól, hogy milyen eszközök állnak máris a rendelkezésedre és attól, is hogy mekkora méretű álomcsapdát szeretnél csinálni. Ha a keretet te is fűzfából készítenéd és a szomszéd baromfijai nem bánják, ha néhány tollat neked kell adniuk, ráadásul otthon akad fonal és gyöngy is, akkor nem nagy tétel, de ha mindent boltban vennél hozzá, akkor pár ezer forinttal érdemes számolni.

Keret megformázása

Én a hagyományosabb álomcsapda felé nyúltam, így a keretet is házilag készítettem el. Egy fűzfáról kölcsönkértem néhány ágat, amiket késsel lehántoltam, hogy a durva kérge és az esetleges kisebb göbök eltűnjenek róla. Aki inkább kész, boltban kapható keretet szeretne használni, az ugorja át ezt a bekezdést!

A képeket kattintás után nagyobb méretben is meg tudod lesni!

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_31.jpg

Miután késsel megtisztítottam az ágakat, vigyázva, hogy ne vágjam be túl mélyen hántolásnál az ágakat, egy tetszőleges méretű kört formáztam egy ágból és a két végét egymásba akasztottam. (Először kereszteztem őket, majd bebújtattam a szárak alá a kiálló végeket még egyszer. Na jó ezt egyszerűbb megtenni mint körülírni, szóval csináljátok érzésből. :) )

Amikor az első kör elkészült még két ágból hajtogattam hasonló kört, de ezúttal úgy, hogy a korábbi kör belsejébe szoruljon. Fontos, hogy az a rész, ahol a végek vannak, minden "belső" körben máshová essen, ne legyen átfedés, mert így nem fog szétesni. Nálam három ágból, három egymásba feszített kör készült a képen látható végeredményhez.

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_62.jpg

Valószínűleg egyből nem sikerült tökéletes kört alkotni, de nem kell aggódni, mert finoman utólag még lehet formázni rajta, enyhén átnyomkodva keretet.

Háló készítés

Elérkezett a hálókészítés ideje. Sok féle hálómintázat közül lehet választani én most egyet mutatok be részletesen. Meg kell becsülni, hogy körülbelül mennyi fonalra lesz szükséged (méterekben számolunk) és annyit levágni a gombolyagról. Érdemes ráhagyva egy jó adagot, mert akkor igazán szép a szövése, ha egyetlen darab fonalból készül. (Nekem először nem sikerült, így újra kellett kezdenem a felétől, te ügyelj, hogy ne járj így!)

A levágott fonalat kis gombócba tekerd fel, mert úgy legalább az elején könnyebb lesz vele bánni. Azért csak az elején, mert ahogy haladsz egyre kisebb helyed lesz átbújtatni a résen a gombolyagodat és el fogsz jutni arra a szintre, hogy egy darab fonalszálat is kihívás lesz átfűzni.

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_4.jpg

Ha eddig megvagy, akkor készítsd ki a gyöngyöket, amiket majd használni szeretnél! Hozzám hasonlóan színek szerint szét is válogathatod, hogy felfűzésnél még egyszerűbb dolgod legyen.

A keretet képzeletben oszd fel egyenlő részekre, majd halványan ceruzával meg is jelölheted a pontokat, ha nem bízol a szemmértékedben. Minél több tagolással indulsz annál szebb lesz a háló mintája, de annál nehezebb dolgod lesz a későbbiekben, mert egyre kevesebb helyed lesz manőverezni a háló készítése közben. Láttam már olyat, hogy valaki négyes tagolással indult, de a keret méretétől függően akár 12 is lehet. Én az ötöt láttam ideálisnak ennél a méretnél, ami még számomra vállalhatóan aprólékos volt.

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_41.jpg

Indulásnál egyszerűen csomózd rá a fonál végét a keret egy pontjára. (Ha fűzfából csináltad a keretet, akkor érdemes az egyik ágvégnél csinálni, hogy ezzel is stabilizáld a köröd, mint nálam a képen.) Arra ügyelj, hogy ne legyen túl nagy gombóc a csomózásod után elvégre itt minden technikai apróság látszani fog a legvégén!

Ezt követően a következő tagolási ponthoz húzd oda a fonalat és szorítsd rá a mutatóujjaddal a keretre a fonalat. Ezután magad felé kezdve a fonallal kerülj a keret háta mögé és balra (ha balra esik a legelső csomód a mostanitól, ha jobbról akkor értelemszerűen jobbra) bújtasd át a fonalat a most kifeszített fonal és a keret között és húzd meg szorosra!

Képpel sokkal érthetőbb, mint leírással legalábbis szerintem, nézd csak:

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_42.jpg

Ezennel kész is a következő csomózási pontod, most indulj tovább és haladj végig a kereten a fenti technikával.

A háló készítési folyamat egésze alatt, ne feledkezz meg a gyöngyökről sem, amiket tetszés szerinti időközönként fűzz fel a fonalra! Légy ügyesebb mint én és olyan méretű gyöngyöket válassz, aminek az átmérője engedi lazán átfűzni a fonalat, mert különben csak nagy nehézségek árán fogod tudni át préselni rajta a fonalat, ami ráadásul több szálból készült...de így legalább nem csúszkálnak, annyira rá vannak feszülve a fonalra.

Az utolsó csomóponttal pont a kezdeti fonalvéged mellé kell, hogy érkezz és innen haladunk majd tovább.

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_43.jpg

 

Most elkezdjük a második kört, azaz eggyel beljebb merészkedünk magunk mögött hagyva keretet. Tehát ott hagytuk abba, hogy a kezdeti csomó mellett készítettél egy újat. Most haladási irányod következő fonálszakaszát fogod használni, mégpedig úgy, hogy a felénél fogsz készíteni egy csomópontot az eddig megismert technikával. Még egyszer ismételjük át: A két csomópont közötti kifeszített fonal felénél mutatóujjal odafogod a fonalat majd magad felé haladva megkerülöd megint a keretet a kifeszített fonalat és átbújtatod balra, pont úgy mint korábban.

A képre kattintva még több fotót találsz a hálókészítés folyamatáról:

És így tovább újabb és újabb körök fognak születni egészen addig, amíg ki nem fogysz a rendelkezésre álló térből, helyesebben, amikor már képtelen vagy tovább felezni fizikailag.

A háló középpontjában is csak felezési eljárás történik, azzal a különbséggel, hogy ide érdemes gyöngyöket tenni, akkor is, ha eddig alig vagy egyáltalán nem használtál, mert ezek szépen el fogják rejteni a legvégén az elcsomózás kis gubancát.

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_47.jpg

Farkinca felkötözés

Válogasd ki a legszebb madártollakat, amiket majd szeretnél felhasználni! Vágd le a farkinca anyagának szánt szalagot olyan hosszúra, amennyire dekoratívnak érzed.

Az is szuper ötlet, ha nem egyforma hosszúak.

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_8.jpg

A szalagra fűzd fel a kiválasztott gyöngyöket, majd jöhet a toll felragasztása a szalagra. Semmi ördöngösség, csak egy pötty ragasztó a toll végére, rányomni a szalagra, hagyni megszáradni és kész.

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_7.jpg

Én ragasztópisztolyt használtam, de ha neked nincs biztos találsz hobbi boltban olyan ragasztót, ami elég erős ehhez a művelethez.

Nincs más hátra mint felkötni a keretre a farkinca szalagot és megigazítani a gyöngyöket úgy, hogy ráhúzod őket a toll legvégére, hogy elrejtsék a ragasztás nyomát.

Akasztó készítés

Ha inkább egy szögre magát a keret akasztanád fel, akkor ez a lépés elhagyható, de szerintem praktikus ha van rajta egy akasztó is.

alomfogo_alomcsapda_tortenete_keszitese_hazilag_sajat_kezuleg_mire_jo_tutorial_diy_91.jpg

Tádám! Kész vagyunk! Ennyi volt az egész. Nem bonyolult, de el lehet vele szöszölni egy ideig, mire elkészül, de ezen a hosszú téli estéken tökéletes elfoglaltság lehet.

Be kell vallanom, hogy a képeken szereplő álomfogót ajándék gyanánt most egy sose látott személynek készítettük el, mert már évek óta küldünk egy cipősdoboznyi meglepetést egy számunkra ismeretlen gyereknek. Nem kell aggódni, természetesen nem csak ez került a dobozba, de úgy éreztük, hogy ahová kerül ott biztos fognak neki örülni. Ha van kedved utánozd le te is, ígérem nem árullak be, hogy tőlem van az ötlet! :)

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2019-12-09 13:51:43 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1315342884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása