Klíma kérdések, amiknek utána kell járni

Klímát szeretnél társasházi lakásodba? Tisztában vagy az esetleges buktatókkal? Kellemetlen kérdéseknek jártunk utána a témában.

legkondi_legkondicionalo_klima_telepites_tanacs_tipp_tapasztalat_engedely.jpg

 Tombol a hőség, a lakáshőmérséklete meg leginkább egy katlanra hasonlít, miután jól alágyújtottak? Adja magát az ötlet, hogy akkor kellene egy klíma, ami újra élhető hőfokra varázsolná szeretett otthonod levegőjét. Eddig jól is hangzik a terv, gondolom bőszen te is belevetetted magad a különböző klíma típusok válogatásába, és már azt keresed, hol lenne a legjobb helyen a beltéri egység a nappali falán.

Sajnos a klíma ügy mégsem ilyen sima, vannak olyan lehetséges akadályok, amiknek jó előre utána járni. Most a leggyakoribb kérdések következnek és nézzük milyen válaszra számíthat egy társasházi lakó, ha kérdezősködik. Telefont ragadtunk, tárcsáztunk, kivártuk és türelmesen elmagyaráztuk a helyzetet az 1042. (na jó ez azért túlzás) ügyintézőnek is, itt pedig tömören összefoglaljuk, hogy mit tudtunk meg.

Régi vezetékek futnak a házban. Elbírják majd a klímát is?

Ezzel a kérdéssel egy klímák forgalmazásával és beszerelésével foglalkozó céget érdemes megkeresni. Egy készséges szaki elárulta, hogy egy régi panellakásban, ahol a vezetékek cseréje még nem történt meg bizony akadhat gond. Bár a klímák fogyasztása nem eget rengető, de lehet, hogy pont ez lesz az utolsó csepp a pohárban. Réz és földelt áram vezetékekre van szükség, ha eddig még nem történt meg az egész lakásban a csere, akkor új vezeték kiépítést kell kérni, legalább a klímának, külön. Ha nem vagy benne biztos, hogy nálad mi a helyzet vezeték fronton, akkor kérj fel egy villanyszerelőt, hogy derítse ki neked!

Mikor tudnak jönni beszerelni?

A jó hír, hogy még idén, a rossz, hogy aki most szeretne klímát beszereltetni az idei nyárra, annak már nagyon igyekeznie kell, mert a legtöbb helyen, már inkább csak augusztus elejére tudnak beszerelési időpontot adni. Viszont, hogy ne zárjuk a bekezdést ilyen szomorkásan maga a beszerelés kb. 3 órát vesz csak igénybe és a lakás többi felújításához képest, a rendetlenség és kosz minimális.

A tényleges klíma beszerelés előtt azonban jöjjenek azok a témák, amikkel érdemes tisztában lenni, mielőtt valaki légkondit szeretne az otthonába.

legkondi_legkondicionalo_klima_telepites_tanacs_tipp_tapasztalat_engedely_1.jpg

A csepegő víz lehet probléma forrása?

Azt kell mondanom, hogy igen. A víz csepeghet járdára/utcára, másik lakó erkélyére/ablakpárkányára vagy füves, zöld területre. Gondolom az előbbi kettő mindenki számára világos okokból rendkívül zavaró ezért kerülendő, de mi a helyzet a 3. alternatívával?

A csepegő víz kérdésében az 5. átkapcsolás után már nem is számoltuk, hogy hány "illetékessel" értekeztünk a kérdésről, de volt olyan aki a kormány ablakhoz irányított, hogy inkább ott tegyük fel a kérdéseinket.

Nem egyszerű választ kapni a kérdésre, hogy mi van akkor, ha gondozatlan zöld területre csöpögne a víz, mert az általunk megkérdezett építészeti igazgatóságok is tovább irányítottak, mert nem hozzájuk tartozik a kérdés. Végül egy jegyző azon munkatársa világosított fel bennünket, aki birtokvédelmi ügyekkel foglalkozik. Igen, jól olvastad.

A csepegő vízzel akkor van probléma, ha valakit zavar. Ilyenkor, akinek a területére csepeg, tehát a tulajdonos (társasházi közös terület esetén bármelyik lakó) birtokvédelmi eljárást indíthat. Ebben elmeséli a részleteket majd a döntésnek megfelelően a klíma tulajdonosát kötelezhetik az eredeti állapot helyreállítására. Azaz be kell szüntetni zárós határidőn belül végérvényesen a csepegést. Természetesen ez az ügymenet akkor is fennáll, ha valakinek pl. az erkélyére csepegne a kondenzvíz.

Szóba jöhet az a lehetőség, hogy a ház oldala mentén egy csőben elvezetésre kerüljön a kondenzvíz, így nem csepegne senki fejére. Abban egész gyorsan megegyezhetünk, hogy emelettől függően (gondolj csak bele, ha a 9.-ről kellene levezetni)  drága, de biztosan ronda megoldás lenne, de működhet? A társasházi SZMSZ-t érdemes alaposan tanulmányozni, illetve a közös képviselőnél érdeklődni, hogy az adott társasház esetében ebből lehet-e probléma. Ezen túlmenően a helyi önkormányzati rendeleteket is meg kell nézni, de erről még lesz szó.

Hová kerülhet a külső egység?

Elérkeztünk a legkeményebb dióhoz, ami ebben a témában felmerülhet. Az első tény, amivel fájdalmasan szembesülnie kell a leendő légkondi tulajdonosának, hogy a klímás cégeknek nem dolga nem fognak ebben feltétlen érdemben segíteni. Ha mégis akkor juhé, de erre nincs garancia és neked fog fájni, ha nem lesz rendben.

A második kellemetlenség, hogy nincs egységes országos előírás, hanem helyi rendeletek vannak, így hiába világosított fel az unokahúgod férjének a keresztanya a múltkor, ha ő az ország másik felében él.

A külső egység az épület homlokzatán esztétikai kérdésnek számít, így a helyi önkormányzat építészeti igazgatóságára/településfejlesztési osztályára tartozik. A legtöbb önkormányzat honlapjáról némi keresgélés után előkeríthetők a helyi rendeletek, amik a klíma kérdésre vonatkoznak, de ha nem találod, a fenti részleg tud majd segíteni.

Az építészeti osztálytól megtudtuk, hogy védett területen például egy barokk jellegű belváros legforgalmasabb utcájának ablaka mellé, egész biztos nem fognak engedély kiadni és várhatóan le is szedetik majd. Ugyan ez a helyzet a műemlék védelem alatt álló épületekkel.

Ha bármi miatt határozat ellenes lesz a klíma telepítése, akkor településképi kötelezési eljárást indíthatnak ellened, amit komolyan kell venni.

legkondi_legkondicionalo_klima_telepites_tanacs_tipp_tapasztalat_engedely_2.jpg

Szükséges építési engedély hozzá?

Szerencsére nem kell építési engedély a klíma beszereltetéséhez viszont volt olyan önkormányzat, ahol a honlapon van egy kérelem, amit nekik kellene kitöltve e-mailben elküldeni, mielőtt az első kapavágás megtörténne, akarom mondani a külső egység szerelés megkezdődne. Ennek a kérelemnek a beadása díjmentes és 15 nap alatt elbírálják az általunk megkérdezett önkormányzatnál.

Mibe nem lehet belekötni?

Ha biztosra szeretnél menni, akkor a saját erkélyeden méghozzá takarásban szerelteted fel a légkondi külső egységét. A kondenzvizet pedig gyűjtsd össze egy vödörben, amit időről-időre üríts ki, de ne az utcára! :) Ha olyan szerencsés vagy, hogy ezt meg tudod oldani, akkor garantáltan nem lesz gond a klímával.

A fenti információk tájékoztató jellegűek és az alapvető informálást szolgálják, amennyiben valaki klímát szeretne telepíttetni a társasházi otthonába, akkor forduljon a cikkben is szereplő illetékesekhez, a konkrét kérdéseivel.

Ha szeretnél még többet olvasni a témában ajánlom figyelmedbe korábbi klímás cikkünket is.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

74 komment
2020-07-13 12:02:48 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6815989436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2020.07.13. 20:37:08

Kerdes meg a kulso egyseg zaja, van-e erre valami szabalyozas, pl. ha nyitott ablaknal zavarja a szomszedot, akkor leszedetheti-e vagy -jobb hijan - koteles turni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.13. 20:52:57

A poszt az épület külső megjelenése szempontjából tesz említést a kültéri elhelyezéséről, én hadd említsek egy műszaki-kényelmi szempontot.

A leggyakoribb elhelyezési mód az épület falával párhuzamos felszerelés, a szívó oldallal a fal felé. Esztétikailag valóban ez a legjobb, ám a kondenzátor lamellái ilyen elhelyezés estén gyakorlatilag tisztíthatatlanok a felhasználó részéről. Mindenféle szennyeződés, főleg rovarok eltömhetik a lamellák közötti rést, s ekkor romlik a hatásfok.

Mi a klímát a faltól kb. másfél méterre egy betonállványra szereltettük fel. Ettől kissé drágul a telepítés, több rézcső is kell, cserében könnyen hozzá lehet férni a lamellákhoz és le lehet tisztítani őket. Mi még egy szúnyoghálót is felszereltünk a lamellák elé, persze megfelelő távolsgban, hogy ne akadályozza a levegő beszívását, de megfogja az arra szálló rovarokat vagy pl. a kanadai nyár szálló bolyhait. Így ezek többsége el sem jut a lamellákhoz. Három szezon után még nem kellett tisztítani/tisztíttatni őket.

asdf 2020.07.13. 21:02:40

@blaubner: a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról alapján ha a határértéket meghaladja az okozott zaj, akkor egy éven belül a jegyzőnél birtokvédelmi eljárást indíthat, azon túl már csak a bíróságon.

So No 2020.07.13. 21:28:53

Itt Malajziaban mindenhol van klima. Lakasonkent minimum 4!!! Egyreszt nincs csopoges, mert a viz vissza van vezetve a furdoszobak lefolyoiba. (Itt kb. minden szobanak sajat furdoje van...) Masreszt a hazak ugy vannak tervezve, hogy kivulrol nem is lathatok a kulso egysegek. Harmadreszt mindenhol van hatalmas plafon-ventillator, es a klimat alig-alig hasznaljuk. (Ha itt a tropusokon "szuksegtelen", talan odahaza is elek lenne a fan. Ime a kondominiumunk. A kepeket kellene nezni. Sehol nincs kulso egyseg. (Persze van, csak elrejtve) www.google.com/search?q=riana+green+east&oq=ria&aqs=chrome.0.69i59j69i57j35i39j69i60l2.4488j0j1#trex=m_t:lcl_akp,rc_f:nav,rc_ludocids:5662116217606587347,rc_q:Riana%2520Green%2520East%2520Condominium,ru_q:Riana%2520Green%2520East%2520Condominium,trex_id:spITub

Vén motoros 2020.07.13. 22:39:07

Én is adok néhány gyakorlati tanácsot. 1.) csepegő víz: nálam - helyi adottságok miatt - egy 5 literes műanyag kannába gyűlik a víz. Ha 60-65% a relatív páratartalom, full kapacitású klíma esetén se lesz a kannában kondenzvíz, legfeljebb 1--1.5 liternyi- Elleben 80-90% relatív páratartalom mellett - és a ma ez a trópusi időjárás a jellemzőbb, nem a száraz, NAPONTA AKÁR 3x-is megtelik az 5 literes kanna. Ha za ember nem figyel az űrítésre, árvíz lesz belőle. 2.) Kültéri egység: a kültéri zaja nagyon függ a márkától. Sajnos, az olcsóbb klímának híg a leve. Nekem Toshiba klímám van, annak a kültéri egysége nyitott ablak mellett se túl zajos - a kültéri az ablakomtól 1m-re van - ellenben egyes olccsóbb klímáké zavaró lehet. Az éjszaka csendjében minden kültéri egység zavaró. 3.) kültéri egység eltömődött lamelláinak tisztítása: a kihívott szerviz nme lacafacázott, IPARI PORSZÍVÓ résszívú fejével LEFÚJATTÁK: Mondjuk, ne tudd meg, milyen lett az erkély a porvihar után... 4.) A beltérit én tisztítom, flakonos klímatisztító sprayvel a bordákat, ablaktisztító spray-vel és langyos vízzel, zuhanyrózsával a kivehető szűrőket. Évente 3x. tavasszal, nyár közepén és ősszel. 5.) Ha már beruházol, olyat vegyél, amit fűtésre is kifejezetten ajánlanak, és jó a fűtési tulajdonsága. (Nem mindegyik klíma ilyen!) A Toshibám még -15 fok kültéri hőmérsklet esetén is fűt, persze, nem úgy, mint -5 foknál. (Van olyan klíma, amely -15 foknál már feladja a fűtést...) 6.) Remélem, ma már minden klíma inverteres. Akkor se vegyél nem ibverterest, ha ingyen adják. 7.) Az én Toshibám beszerelése (2008-ban) még a klíma árának 1/3-a volt Ebben ne reménykkedj! Mostnában, ahogy hallom, a beszerelés költsége horribilis, és hónapokat várhatsz rá. 8.) Ne tűrd el, hogy a klímaszerelő határozza meg a beltéri helyét. Ő gyorsan akar végezni, a leggyorsabban szerelhető, legrövidebb freonvezetékkel megoldható helyet választja a szobában. De ez ritkán azonos a szobában lakók életvitele szerinti legjobb hellyel. Lényeg: olyan helyen legyen a beltéri, ahol NEM FÚJ RÁD! Ne fújjon közvetlenül a munkaasztalodra, az olvasó- vagy TV néző foteledre, az ágyadra. Ha nem így helyezed el, a hideg levegő miatt belegebedsz.

CyberPunK 2020.07.13. 22:54:51

"Szóba jöhet az a lehetőség, hogy a ház oldala mentén egy csőben elvezetésre kerüljön a kondenzvíz, így nem csepegne senki fejére. Abban egész gyorsan megegyezhetünk, hogy emelettől függően (gondolj csak bele, ha a 9.-ről kellene levezetni) drága, de biztosan ronda megoldás lenne, de működhet? "

Itthon a 9. emelet jellemzően a panel. Mi az isten lehet egy panelen ronda még???

Alick 2020.07.13. 23:12:00

Vannak ám kültéri egység nélküli klímák is, ezeknek csak 1..2 szellőzőnyílás kell, amelyek nem lógnak ki a fal síkjából.

Intruder71 2020.07.13. 23:49:28

@Alick:
Azok olyan hangosak, hogy nem lehet megmaradni mellettük.

BoomB 2020.07.14. 00:05:19

Azért kondenzvíz csepegés helyett egy szót sem említ a cikk a belső elvezetésről. Persze nem mindenhol megoldható vagy esztétikus - pl. átvezetni az egész nappalin, de ha a klíma közel van a konyhához, fürdőhöz, lefolyóval-mosógéppel ellátott bármilyen mellékhelyiséghez, vagy végig lehet nem feltűnően vezetni, akkor le lehet vezetni a lakásban a kondenzvizet egy lefolyóba és megoldódott a külső csepegés problémája.

BoomB 2020.07.14. 00:10:19

@Vén motoros: Jó tippek, annyit hozzátennék azért, hogy én kihívnék 2-3 szerelőt is felmérni, azért egy normális, nem feltétlen átbaszásra szakosodott ember lehet hogy jobban ki tudja találni a helyét, főleg egy nem triviális elrendezésű lakásban, mint laikusként gondolnád. Én végül egy értelmes mester tanácsának köszönhetően vígan elvagyok egy nagy lakásban egy nagyobb kapacitású klímával - olcsóbban, egyszerűbbren jött ki és hűvös van mindenhol, az eldugottabb sarkokban 1 fokkal van több, cserébe nem kell 2, vagy - ahogy egyik ajánlotta - 3 klíma ugyanabba a lakásba.

Úgyszintén, értelmes és nem átbaszós mester megoldotta a nagyobb klíma nem triviális szerelését (több átfúrás, belső vízelvezetés, 10+ méter réz kábelezés) nettó 60 ezerből, ezt az anyagköltségekkel együtt nem tartom horribilis összegnek.

Szóval + tanács: nézzetek jól szét, kérjetek be több cégtől vagy szerelőtől felmérést és ajánlatot.

Nancsibacsi 2020.07.14. 09:03:58

Kondenzvizet el lehet vezetni a lefolyóba - ha közel van a kültéri egységhez -, de ne felejtsük el, hogy a víz lefelé folyik, tehát esés kell neki, vagy szivattyú, ami plusz költség és hibalehetőség.
Kültéri egységnél az esztétika egy dolog, de praktikus nem a déli oldalra tenni, mert nem mindegy hogy 45 vagy 30 fokos levegőt kell lehűtenie. Pl. a mi erkélyünk déli - szóval oda kültéri egységet tenni jó nagy marhaság volna.
A beltéri egységet lehet a lakás másik végébe tenni, de minden egyes méterrel romlik a hatásfok. Szóval nem csak azért praktikus a kültérihez közel mert a szerelési díjban általában csak pár méter vezetékezés van benne, de azért is mert úgy hűt/fűt olcsón és gyorsan.
A klíma japán - a többit el kell felejteni.
Alap szerelés 70 ezer környékén van, és ez általában 2-3 méter csövet tartalmaz, tehát fal két oldala kb. Plusz méterek olyan 8eFt-be kerülnek, meg minden extra - pl. víz elvezetés - plusz pénz. Ja, és mindez csak akkor, ha a klímás hozza a klímát.

Alick 2020.07.14. 09:24:12

@Intruder71: Minden légkondi hangos valamennyire, viszont ha műemlék épületben élsz, nem tudsz kültéri egységet felszereltetni.

le carpe 2020.07.14. 10:24:49

A leglényegesebb problémát senki nem említette. A klímaberendezés kültéri egysége magas hőmérsékletű hőfüggönyt állít elő, ami a tőle felfelé elhelyezkedő falsíkot nyalogatja. Ha a második, harmadik emeleten működik a klíma, az durván melegíti az ötödik emeleten lakó otthonát. Olyan, mint a fegyverkezési verseny. Ki kéne mondani, hogy a társasház energetikailag is társas, nem szabad egyéni klímaberendezéseket telepíteni. Bármennyire fáj, (főleg a klíma szakmának) az is bizonyos, hogy nem lehet büntetlenül villamos energiával működtetett hűtőgépekkel megváltoztatni nagy méretű terek hőmérsékletét. A klímakatasztrófát nagy mértékben a klímaberendezések okozzák.

Secnir 2020.07.14. 11:49:06

hát most már hozzá kell szólnom - klímásként.

" Réz és földelt áram vezetékekre van szükség, ha eddig még nem történt meg az egész lakásban a csere, akkor új vezeték kiépítést kell kérni, legalább a klímának, külön."
-klímát (inverteres vagy sem) C10-es kismegszakítóra kell kötni külön a szekrényben. B-s nem lehet. kisebb (2,2-est) esetileg lehet kapcsolódobozba - de csak ha réz.

"a beszerelés kb. 3 órát vesz csak igénybe és a lakás többi felújításához képest, a rendetlenség és kosz minimális."
-lakásfüggő. voltam olyan helyen, ahol két fal áttörése volt 7 óra. és olyan kosz volt, hogy további 1 óra volt a takarítás, két porzsák fogyott el (ipari porszívóról beszélünk).
amúgy a klímaszerelés technológiája igen egyszerű: beltéri felhelyezése (20 perc), faláttörés (15 perc-x óra), kültéri feléneklése (45 perc), csövek bekínlódása (20 perc), peremezés (10 perc), felszerelés után nitrogénnel átöblítem (5 perc), levákuumoz, és 30 percig tartatom a vákuumot (30 perc), 50 bar nitrogénnel megnyomom (tartom 30 percet), majd vákuumolom, ráeresztem a gázt. villanyszerelés (10 perctől 2 óra).
ez alsó hangon 3 óra, ettől csak több lehet. az, aki nem tartja be a folyamatokat (pl nem csinál nyomásellenőrzést (kiszisszenti a gázt), villásdugóval konnektorba a kábel "jóvanazúgy", úgy lehet 2 óra. de az nem szakmunka.

cseppvíz
-normális klímás belevezeti a kültéri aljába. amikor beindul, és letermeli a meleg levegőt, a forró (40-50°C körüli) légáram elpárologtatja.
cseppvíz2
-amikor át van állítva fűtésre, akkor maga a kültéri termeli a kondenzvizet, azt is illik elvezetni, külön csonk van a tálca alján erre a célra. és igen, kell bele tálcafűtés, mert 0-5 °C környékén a kültériben a lecsapódó pára ráfagy, és szépen beborítja az egész kültérit.
cseppvíz3
-nem, nem dugjuk be a lefolyóba, csatornába és egyéb zárt csővezetékbe, és pláne nem szilózzuk ki. a víz ugyanis ismeri a fizikát, és ah dugulás van, szépen feltölti először a lefolyót/stb, majd a klíma csappcsövet, és utána zuhanyként folyik ki a beltériből. a cseppcső végének mindig szabadon kell lennie

"a klíma beszereltetéséhez viszont volt olyan önkormányzat, ahol a honlapon van egy kérelem, amit nekik kellene kitöltve e-mailben elküldeni, mielőtt az első kapavágás megtörténne, akarom mondani a külső egység szerelés megkezdődne. Ennek a kérelemnek a beadása díjmentes és 15 nap alatt elbírálják az általunk megkérdezett önkormányzatnál."
-erről most hallok először.

"Ha biztosra szeretnél menni, akkor a saját erkélyeden méghozzá takarásban szerelteted fel a légkondi külső egységét."
-természetesen nem szereljük fel olyan helyen a kültérit, ahol nincs elég légtömeg a beszívásra/kifúvásra. ezért nem szereljük fel például wc-ben.

@Alick: "Vannak ám kültéri egység nélküli klímák is, ezeknek csak 1..2 szellőzőnyílás kell, amelyek nem lógnak ki a fal síkjából."
-ezeket mobil klímának hívják. tényleg csak oda, ahová muszáj, például műemléki épületbe. esetileg ablakklíma.

@Nancsibacsi: "A beltéri egységet lehet a lakás másik végébe tenni, de minden egyes méterrel romlik a hatásfok."
-ezért kell az előírt tölteten felül rátölteni. sima monosplitnél (ha jó a klíma) 15-20m a max táv.
"A klíma japán - a többit el kell felejteni."
-segítek: a japán klíma is kínai, az utolsó szögig, csak japánok tervezik. a legjobb klímák pedig kínaiak (igen, a gree és a midea). az lg is jókat gyárt, whirlpoolt nem akarsz venni. ha jól tudom, talán a toshiba az egyetlen, akinek a fülöp-szigeteken saját kompresszorüzeme van, illetve saját gyára.

Secnir 2020.07.14. 11:50:40

part 2

@le carpe: A klímaberendezés kültéri egysége magas hőmérsékletű hőfüggönyt állít elő, ami a tőle felfelé elhelyezkedő falsíkot nyalogatja."
-ez egy ordító butaság. a kültéri a fal FELŐL szívja el a hűvös levegőt, és a kidobja a meleget. nem a fal felé, a faltól el. utána a forró levegő a faltól távol felfelé száll.
"Ha a második, harmadik emeleten működik a klíma, az durván melegíti az ötödik emeleten lakó otthonát."
-ez egy baromság, lásd az előbb, amit írtam.
"nem lehet büntetlenül villamos energiával működtetett hűtőgépekkel megváltoztatni nagy méretű terek hőmérsékletét."
-de. :D
"A klímakatasztrófát nagy mértékben a klímaberendezések okozzák."
-ne ragozd :D a klímakatasztrófát az üvegházhatású gázok okozzák, illetve a agy széndioxid-kibocsájtó eszközök. a klímákban (már) olyan hűtőközegek vannak, aminek GWP és ODP értéke nulla, vagy közel nulla. mást nem is szabad használni.
azt most csak halkan jegyzem meg, hogy a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsájtók a vegyianyaggyárak, az építőipar és a közlekedés. ők olyan 85%-90%-ban felelősek a klímakatasztrófáért, a klímák a maradékért. segítek: az r12 egy üvegházhatásű gáz. ilyenekkel volt töltve gyakorlatilag az összes spray (hajfestékek, dezodorok), ami a montreali egyezmény óta be van tiltva. az építőipar a mai napig használja az r22-t habosítani (a purhabban is ez van), ami szintén tiltott gáz.a CO2-t (szédioxid, szénsav) nem említem, te is hallottál róla, kiváló hűtőközeg, viszont ha a légkörbe kerül, az gáz. érdekes, amikor iszod a kólát (5gr/liter) vagy a fröccsödet, leszarod, hogy épp ennyit bocsájtasz majd ki böfögés avagy fingás által, mert a szervezeted nem dolgozza fel a CO2-t.

na, ennyi, így röviden.

gabiro 2020.07.14. 12:18:49

A mobilklíma energetikailag kb a nyitva hagyott hűtőajtóval (+2 ventillátor) egyenértékű: Lokálisan ahova fújja a hideg levegőt ott tényleg hideg lesz, cserébe a másik oldalon szükségszerűen ennél lényegesen több hőt termel. Ezt a hőt ugyan ki lehet vezetni a lakásból, de a kiszivattyúzott levegő helyett ugyanannyi meleg levegőnek be kell tudni áramolni a lakásba, tehát összességében a helyiséget melegíteni fogja a mobilklíma.
Cserébe rettenetesen hangos. Lehet azt mondani, hogy minden klíma hangos, de ez szimplán nem igaz: Egy jól méretezett split klíma beltérije minimális (22-24 dB) hangterhelés mellett kellemes hőmérsékletet tud tartani. A mobilklíma mellett már tévézni is kihívás, aludni meg kb lehetetlen. Ezen kívül nagy és ronda is, valamint a meleg levegő kivezető csövét sem lehet kultúráltan elrejteni.
Szóval a mobilklíma max arra alkalmas, hogy valami felmelegedésre hajlamos gépet hűtsünk vele úgy, hogy nem számít a helyiség többi részének a hőmérséklete.
Hőszivattyúnál alapnak kell(ene) lennie, hogy két egymástól elszigetelt térrész van, és az egyikből szivattyúzzuk ki a hőt a másikba. Lásd hűtőgép: Belülről kiszivattyúzzuk a hőt kívülre. Bent hideg lesz, kint meleg és a kinti meleget nem engedjük visszaáramolni a benti hidegbe. A split klíma ugyanez, csak eggyel nagyobb léptékben.

Secnir 2020.07.14. 12:28:26

@gabiro:
stop
a mobilklíma nem erről szól. a mobilklíma beszívó és kifúvó része is két csonkos. az állórész alul beszív, felül kidob, míg hátul két cső van: az egyik beszív, a másik kidob. olyan nem létezik, hogy kifújja a benti levegőt :D

"Hőszivattyúnál alapnak kell(ene) lennie, hogy két egymástól elszigetelt térrész van, és az egyikből szivattyúzzuk ki a hőt a másikba."
segítek: minden gép hőszivattyú, és minden gép így működik. a klíma is hőszivattyú, a hűtőgép is, a split is, minden az. általános iskolában úgy tanultad: kalorikus hőerőgép, csak a köznép nevezi hőszivattyúnak. a mobilklíma is az.

arthurthedent 2020.07.14. 12:47:55

"Kondenzvizet el lehet vezetni a lefolyóba - ha közel van a kültéri egységhez"

Huhh, azt nagyon meg lehet szívni! Ha az esőcsatorna eldugul mondjuk falevelektől, akkor a tetőről az összes esővíz szépen bejön a kis műanyagcsüvön, amin eredetileg ki akartad vezetni a vizet.

Na, az szép tud ám lenni! :D

nerd88 2020.07.14. 13:22:32

@Secnir: A kültéri egység nélüli klíma az nem ugyanaz mint a mobil klíma. Mindig meglep, hogy magukat klímásnak nevező emberek keverik a kettőt.

pl: www.olimpiasplendid.com/without-outdoor-unit/unico_air_inverter_2

Használati tapasztalatom nincs. Árban brutális a különbség a split klímához képest (500+ ezer csak a készülék) ezért nem gondolnám, hogy olyan rossz mint a mobil klíma.

Secnir 2020.07.14. 13:29:12

@nerd88: technikailag ez egy mobil klíma. egyik lukon beszívja a hűvös levegőt, másikon kidobja a forrót. bent az egyiken beszívja a meleg levegőt, kidobja a hideget.
a többi csak design.

Secnir 2020.07.14. 13:31:52

@nerd88: és ha már a szakkifejezéseknél tartunk: ez, és amiről fentebb beszéltünk, illetve amiről a cikk szól, az mind légkondicionáló berendezés, nem pedig klíma.

Cpt. Flint 2020.07.14. 13:39:32

@Secnir: "azt most csak halkan jegyzem meg, hogy a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsájtók a vegyianyaggyárak, az építőipar és a közlekedés. ők olyan 85%-90%-ban felelősek a klímakatasztrófáért, "

Ezt sokféleképp szokták elemezgetni, de az általad írt arányokat kapásból sehol nem találtam.
Ágazatonként nézve (természetesen CO2 egyenértékben) egy 2015-ös kimutatás szerint az EU-ban 78 %-kal az energiaipar a fő kibocsátó. A többi ipar kb. 9, mezőgazdaság 10, hulladékgazdálkodás 3 %.
Az általam hirtelenjében fellelt magyarországi adatok ettől némileg eltérnek, a 2013 évi gazdasági eredetű CO2 egyenérték kibocsátásból kb. 40 % az energiaipar, 23 % a feldolgozóipar, 18 % a mezőgazdaság, 10 % a hulladékkezelés és 9 % a logisztika (szállítás, raktározás).
Megjegyzendő viszont, hogy a háztartások adták 2013-ban az összes kibocsátás 26 %-át, ez a fűtésből és a gépkocsihasználatból adódott javarészt, nincs megbontva, milyen arányban.

Cpt. Flint 2020.07.14. 13:45:25

@nerd88: ez egy falra szerelt (azaz stabil) mobil klíma. :D azaz itt még a mobilitás is hiányzik a split klímával szembeni előnyökből. :D

nerd88 2020.07.14. 13:46:44

@Secnir: azért van a kettő között egy nagy különbség... inverter... inverteres mobilklímát (bocsánat mobil légkondicionáló berendezést) mutass már légyszi :)

nerd88 2020.07.14. 13:47:46

@Cpt. Flint: inverter a lényegi különbség...

Hassan0926 2020.07.14. 13:53:36

@nerd88: Attól hogy falra szereled még nem lesz belőle varázslat.
Ez meg a marketing csúcsa: "Up to 10% quieter at minimum speed. Sound pressure only 27 dB (A) **."

**"Measurement in semi anechoic chamber at a distance of 2m away fan only"

Nancsibacsi 2020.07.14. 13:58:25

@Secnir: A legtöbb japán cég már régen megoldotta ezt a külföldön gyártás című feladatot - már az autóiparban. Egy Toyota megbízható, függetlenül attól hogy hol gyártják. A klímáknál is teljesen más liga egy Toshiba meg egy Gree, de a Greehez vagy Mideához képest a Mitsubishi is ég és föld.
Akivel mi szereltettünk klímát, az saját maga intézi a garis cserét - ilyenkor a szerelés 0 Ft nála. Cserébe csak Toshiba, Mitsubishi van - 1x rakott fel Daikint, mert az 2 centivel keskenyebb, és csak az fért fel. Azt mondta hogy neki nagyon nem mindegy, hogy egy klímánál 1000-ből 5 romlik el a garis időszak alatt vagy 50, mivel a 45 szerelési költség az ő megspórolt pénze - ezért nincs nála Midea, Gree, LG vagy Whirpool.

pantlikaskiralylany 2020.07.14. 13:59:52

Pár gondolat:
1. ha már megvette valaki, és felszereltette, akkor tartsa is karban (pont úgy, mint a kazánt)
Sokan megveszik, boldogan élnek, egy-két év után a szomszéd pedig a diliházban köt ki, mert zörög-csörög egész éjjel
2. Szükséges lenne egységes rendelet erre, azon túl, hogy csúnyák, mindenki oda szerelteti, ahova éppen gondolja, és minimálisan sem foglalkoznak a szomszéddal

Tavaly volt, egy hosszabb csörtém az egyik szomszéddal, aki a már meglévő - eleve haszáltan vett klímáját egy remek ötlettöl vezérelve átszereltette a ház főfalára (belváros, tök szabálytalan eleve) ráadásul valami Mekk Mester szerelhetett, eltalálva valami vasbeton szerkezetet, két tenyérnyi lyuk maradt utána, én pedig napi 24-ben valami éktelen visítást halgattam csukott ablakon keresztül. Kókányoltatta, majd a végén kicseréltette az egészet, de mire eljutottunk idáig már megrendeltem a zajmérést, és már ügyvédnél is voltam, hogy beadjuk a birtokháborítást. kb 2 hónapot kellett így élnem.

Cpt. Flint 2020.07.14. 14:06:45

@Nancsibacsi: ezek a márkafetisizálások javarészt mesék, amivel eladják neked (meg minden hiszékenynek) a drágábbat. nézd meg a klímás fórumokat, hogy kinek mik a gyakorlati tapasztalatai greevel, mideával, daikinnel... vs. pl. samsung, whirlpool, nem beszélve a megvett márkaneveken (fischer) futtatott tényleg "occó" termékekről.

Cpt. Flint 2020.07.14. 14:12:01

@Cpt. Flint: bocsi, Fisher, nem Fischer.
De még ennek is megvan a vevőköre, mert annyira olcsó, hogy ha 3-4 évet normálisan kibír, akkor már megérte... annyi idő után lehet, hogy egy márkás klímát is le kell cserélned, mert bejön egy új, jóval energiatakarékosabb verzió, egy új technológia, vagy a jogszabályok esetleg köteleznek rá... ki tudja.

Cpt. Flint 2020.07.14. 14:20:16

@Cpt. Flint: "mert annyira olcsó,"

ezt visszavonom, már régen néztem Fisher klímát. most már egyáltalán nem olcsó az sem.

Secnir 2020.07.14. 14:28:15

@nerd88: "inverteres mobilklímát (bocsánat mobil légkondicionáló berendezést) mutass már légyszi :)"

100e huf felett gyakorlatilag az összes inverteres.

@Nancsibacsi: "Akivel mi szereltettünk klímát, az saját maga intézi a garis cserét - ilyenkor a szerelés 0 Ft nála."
-stop
-ha a számlán ő az eladó, akkor kötelezően ő vállalja a garit. 0 forintért.

"1000-ből 5 romlik el a garis időszak alatt vagy 50, mivel a 45 szerelési költség az ő megspórolt pénze - ezért nincs nála Midea, Gree, LG vagy Whirpool."
-hát a whirlpool tényleg szar, ez egyértelmű. de egy midea vagy gree simán ugyanolyan, mint a daikin, mert ugyanaz a kompresszor van benne, ugyanabból a gyárból. LG dettó.
ha egyszer látsz közelről egy szétszedett kültérit, olvasd le a kompresszoron látható azonosítót. ne azt a nagy daikin/lg/toshiba logósat, saját cikkszámmal, hanem alatta/mellette a fehéret, és arra guglizz rá. kidobja a kínai gyártó oldalát.

igazi hős 2020.07.14. 14:29:35

@Nancsibacsi: "nem mindegy hogy 45 vagy 30 fokos levegőt kell lehűtenie" Ez egy régi mítosz, de nem több. Nekem a déli és északi oldalon is van klíma, mérik a külső hőmérsékletet: 1-2 foknál több nem volt még a különbség. Szóval nem 30 és 45, hanem 30 és 32. Az meg majdnem mindegy.

Fairy Girl 2020.07.14. 14:30:28

@gabiro: MELEGÍTI a helyiséget a mobilkíma? :D
Nekünk az van, és gyönyörűen hűt, szóval ne hülyéskedj már :D

Secnir 2020.07.14. 14:32:46

@Cpt. Flint: " a megvett márkaneveken (fischer) futtatott tényleg "occó" termékekről."
a fisher speciel nem megvett márkanév. 2010 tájékán a sanyo gyárastul mindenestül vette meg a panasonictól...

Pierr Kardán 2020.07.14. 14:36:09

@Cpt. Flint: Pl. jó példa erre, hogy a Gree klímát általában mindenki lenézi, a Daikint meg isteníti, közben van pár Daikin klíma, amit a Gree gyártott :-))

gabiro 2020.07.14. 14:56:02

@Secnir: Nem tudom te milyen mobilklímákkal dolgozol (amúgy remélem semmilyennel) de az én korlátozott tapasztalatom nem támasztja alá, amit mondasz, hogy "_nem létezik_" olyan, hogy kifújja a benti levegőt.
Volt nálam kölcsönben mobil klíma néhány évvel ezelőtt, azon nem volt semmiféle beszívó csonk amivel a helyiségen kívülről tudott volna levegőt beszívni. Persze lehet, hogy az régi szar volt, szóval kíváncsiságból gyorsan megnéztem és az árukeresőn ebben a percben a legnépszerűbb mobil klíma a Whirlpool PACW29COL. Mutasd még légyszi a használati utasításában, hogy hol van ezen a külső levegő beszívására való csonk? docs.whirlpool.eu/_doc/859991570550HU.pdf
De ha a Whirlpool szar (az), akkor itt van egy Gree, ez ugyan csak a 4. legnépszerűbb az árukeresőn: gree-magyarorszag.hu/wp-content/uploads/2019/02/UserManual_v03m_HUNmobil.pdf Én ezen sem látom, hogy kintről tudna levegőt szívni, ergo: a szoba levegőjét melegíti és azt minimum 20-30 köbméter/óra sebességgel tolja ki a kivezetőcsövön. Ez a levegőmennyiség természetesen nem tűnhet el a lakásból, szépen a tömítetlen rések mellett beszivárog ugyanakkora sebességgel, mint amennyivel kifújjuk.

A fali "nem mobil mobilklíma", amit itt valaki linkelt ebből a szempontból azért jobb: Ott gondolom tényleg kintről szív levegőt és azt a levegőt melegíti és nyomja ki kintre. Ha kintre abszolút nem lehet kültérit rakni, akkor ez erős kompromisszumokkal megoldás lehet - főleg, hogy még inverteres is. El tudom képzelni, hogy sima mobilklímából is van ilyen, de abban az esetben akkor két ronda vastag csövet kell kerülgetni a lakásban.

A második részére nem is kéne reagálnom, de ha már kioktatsz, akkor helyesen tegyed: A köznyelv nem hívja a "kalorikus hőerőgépet" hőszivattyúnak, főként azért mert nem tudja mi az a kalorikus hőerőgép. De ha tudná, akkor azt is tudná, hogy a hőszivattyú az csak részhalmaza a kalorikus gépeknek, ugyanolyan részhalmaza, mint mondjuk a gőzgép, a belsőégésű motor vagy a gázturbina. Ezeket mégsem hívja senki sem hőszivattyúnak, mert nem azok.
Egyebekben igazad van: A mobil klíma is hőszivattyú, én sem állítottam az ellenkezőjét. Csak azt állítom, hogy a megvalósítása a cél (adott helyiség hőmérsékletének csökkentése) szempontjából rossz, mert ugyanabból a térből vonja el a hőt ahova le is adja. Ezen lényegileg nem változtat az sem, hogy egy ventillátorral megpróbáljuk messzire hessegetni a felmelegített levegőt. Ha a cél irányított hideg légáramlat létrehozása, akkor természetesen megfelelő eszköz lehet a mobil klíma.

Secnir 2020.07.14. 15:10:52

@gabiro:
"Mutasd még légyszi a használati utasításában, hogy hol van ezen a külső levegő beszívására való csonk? [...] De ha a Whirlpool szar (az), akkor itt van egy Gree, [...] Én ezen sem látom, hogy kintről tudna levegőt szívni, ergo: a szoba levegőjét melegíti és azt minimum 20-30 köbméter/óra sebességgel tolja ki a kivezetőcsövön. Ez a levegőmennyiség természetesen nem tűnhet el a lakásból, szépen a tömítetlen rések mellett beszivárog ugyanakkora sebességgel, mint amennyivel kifújjuk."

ez így van, viszont ezek hatékonysága gyakorlatilag nulla a mobil ill. a splitekhez képest, mivel az egyszer lehűtött levegőt használja fel melegítéshez (vagy fordítva). de ha jobban megnézed, a whirlpoolon a 17. oldal alján a D pont, illetve a green az 5. oldalon (feltehetőleg) a 8. elem az, ami a kondenzátor légbeszívója. ha azt egy másik csővel szintén kivezeted, megszűnik a másik szobából/helységből történő légbeszívás. itt egy kb 500 forintos elem (tervezési) hiányáról, magyarán fillérbaszásról beszélünk. ilyet nem veszünk, bármennyibe is kerül. a kétcsöves mobil a mobil, ez egy szar. nem létezik, nem veszek róla tudomást :)

Cpt. Flint 2020.07.14. 15:10:56

@Secnir: ezt támaszd alá, légyszi. az a fisher, ami magyarországon van, nincs sehol máshol.
www.fisherklima.hu/fooldal#image-row

Ahogy írják, ez egy USÁ-ban bejegyzett cég. Ezzel a logóval már sehol máshol nem találkozol.
Amiket én olvastam róla, az az, hogy megvesznek különféle elektromos készülék szériákat különféle gyárakban, rányomatva a saját logójukat, és értékesítik. szó sincs önálló fejlesztésről, vagy bármiről. ugyanaz, mint manapság az ORION, AKAI stb.
Ezt konkrétan a magyar főnök is elismeri. www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwj90vTL5czqAhXLa8AKHSvzAlsQFjAAegQIBRAB&url=http%3A%2F%2Fbence60.blog.hu%2Fmedia%2Ffile%2Fcsetszob%25C3%25A1sok.pdf&usg=AOvVaw1IjSQ3o4-ENecpyiV9X8eB
Talán az amerikai "anyacég" is csak a magyar tulaj által lett bejegyeztetve, hogy legyen "megbízható, külföldi" látszat, illetve esetleg jogi/kereskedelmi okosságok miatt.

Cpt. Flint 2020.07.14. 15:15:51

@Pierr Kardán: nekem gree van, 2 év hibátlan működés után most egy másodikat is beszereltettem. mikor évekkel ezelőtt azon agyaltam, hogy milyen klíma legyen, a klímás fórumokat olvasgattam, ott is voltak ilyen márkabuzulások. de annyira nem találtam rosszat sehol a gree-ről, hogy végül annál maradtam, az olyan felfutó, de még relatíve olcsó márkának tűnt, megbízható háttérrel. mostanra meg már totál befutott Mo-on is.

gabiro 2020.07.14. 15:26:30

@Secnir: "ezek hatékonysága gyakorlatilag nulla", "fillérbaszás", "ilyet nem veszünk" Háde pont ezt mondom én is :) Azzal a különbséggel, hogy szerintem azoknál, akinél mobil klíma van, szerintem többségében ilyen megoldás működik.

Teszt (reprezentatívnak azért nem mondanám):
@Fairy Girl: A mobil klímádból egy vagy két vastag cső megy ki a helyiségen kívülre?

kissaby 2020.07.14. 15:29:45

@Cpt. Flint: a fisher most pillanatnyilag gree :) annyi a különbség, hogy csak 3-4 minőségellenőrzési ponttal rendelik meg a 7-ből, cserébe drágább. :)

Cpt. Flint 2020.07.14. 15:37:00

@kissaby: simán lehet, volt Midea is :D

Cpt. Flint 2020.07.14. 15:46:51

@Secnir: az a fisher, amiről te beszélsz, csak hangtechnikai eszközöket gyártott, és fecske volt a logójában.

Jamesch 2020.07.14. 16:49:47

Én tavaly egy Comfee mobilklímát használtam, egy cső vezette ki a meleg levegőt és teljesen jól lehűtötte a 80 légköbméteres szobát (5x5x3 + még egy hall is). Igen hangos volt, valsz sokat is fogyasztott nem annyira néztem, de működött.
Lehet hogy beszív a réseken vmennyi meleg levegőt, de hogy a déli fekvésű tető alatti 3. emeleten anélkül szétrohadtam az is biztos
Ezt továbbadtam havernak, egy rendes Daikin splitet használok mostmár. A napokban pl nincs meleg kint, de ha lekapcsolom elég gyorsan kezd felkúszni a hőmérséklet mert a ház vastag falai és a tetőtér fel van melegedeve, szóval a kívülről beszívott meleg levegőt nem elég figyelembe venni.

Amúgy azért választottam Daikint, mert 5 év gari van rá és megbízhatóan működik a Wifi modulja, ráaádsul IFTTTvel is.

Secnir 2020.07.14. 17:41:24

@Cpt. Flint: "ezt támaszd alá, légyszi. az a fisher, ami magyarországon van, nincs sehol máshol."
@kissaby: "a fisher most pillanatnyilag gree :)"

en.wikipedia.org/wiki/Fisher_Electronics
In particular, the air conditioning business of Sanyo and Fisher brands was unified in 2000 under the Sanyo Electric Air Conditioning Co. Ltd. scheme, to end up eventually in 2011 with the buyout from Panasonic.
www.furnacecompare.com/mfr/sanyo/

tévedtem, mert nem 2010-ben vásárolták ki, hanem 2000-ben...

Secnir 2020.07.14. 17:50:18

@Cpt. Flint:
"Amiket én olvastam róla, az az, hogy megvesznek különféle elektromos készülék szériákat különféle gyárakban, rányomatva a saját logójukat, és értékesítik. szó sincs önálló fejlesztésről, vagy bármiről. ugyanaz, mint manapság az ORION, AKAI stb.
Ezt konkrétan a magyar főnök is elismeri."
a váradi :D a céklímától :D
jó, elég volt mára, megyek, sütök egy pizzát...

Secnir 2020.07.14. 17:50:56

@Secnir: hülyeséget írtam, nem 2000, hanem 2011, na.

sóhegy049 2020.07.14. 17:57:35

@Secnir:
"hát most már hozzá kell szólnom - klímásként.
" Réz és földelt áram vezetékekre van szükség, ha eddig még nem történt meg az egész lakásban a csere, akkor új vezeték kiépítést kell kérni, legalább a klímának, külön."
-klímát (inverteres vagy sem) C10-es kismegszakítóra kell kötni külön a szekrényben. B-s nem lehet. kisebb (2,2-est) esetileg lehet kapcsolódobozba - de csak ha réz."

A régi épületek mindegyikéban alumínium vezetékezés van, tehát ez itt bukott. Annyi a javadra legyen mondva, hogy Te legalább a biztosító - elosztó tábláig behúzol egy 3x1,5 MT-t (minek kellene vastagabb?) és beépítessz külön kimegszakítót! De ugye nem 2 pólusút? Na látod!

Secnir 2020.07.14. 18:12:40

@sóhegy049: " 3x1,5 MT-t (minek kellene vastagabb?)"
vagy 2,5-ös, ha 5 kW felett van.

élhetetlen 2020.07.14. 21:10:26

@Vén motoros: Csak tudod, mikor tehetetlen vagy. „Ne tűrd el, hogy a klímaszerelő határozza meg a beltéri helyét. Ő gyorsan akar végezni, a leggyorsabban szerelhető, legrövidebb freonvezetékkel megoldható helyet választja a szobában„Na, de hogy oldod meg? Megjelent két szerelő, Pontosan tudtam, hogy, ha a déli falra szerelik a kültéri egységet, akkor öt méter cső kellene, hogy a nappali és az étkező közötti mindig nyitott ajtó felett legyen, ahol jó lenne nekem. Ezt ők nem csinálják meg. Szerintük tegyük az északi falra, és a beltérit az ülőgarnitúra fölé, ahol a fejemre fúj ( anyátok!). Nő létemre nem voltam elég bátor, hogy megverekedjek két markos legénnyel, ha meg elküldöm őket, akkor leverik rajtam az általuk mondott kiszállási díjat, és nem vagyok sehol, a köv. szerelő is ilyen lesz. Most az étkezőben van a beltéri, ahol ritkán vagyok, és két beltéri ajtót be kell csuknom, hogy átjöjjön egy kis hideg.

ekat 2020.07.14. 21:14:31

@blaubner: A hálónkba szereltett klímánál figyeltem, hogy csendes kültérit vegyek, mert közel a szomszéd ablaka. A nappai-beli on-off cseréjénél nem, mert annak a kültérije az erkélyünkün van, de az is összehasonlíthatatlanul csendesebb, mint az előző volt.
Szóval szerintem inverteres (vagy normálisabb inverteres? - az egyik Hitachi, a másik Daikin) készülékeknél már nem lehet ilyen gond.

ekat 2020.07.14. 21:15:41

@ekat: Nem Hitachi, Fujitsu, hülye japán nevek. :)

Secnir 2020.07.14. 21:23:06

@élhetetlen: "freonvezetékkel"
OKÉ.

@ekat: "kültérije [...] összehasonlíthatatlanul csendesebb, [...] szerintem inverteres [...] készülékeknél már nem lehet ilyen gond."

segítek.
az, hogy csendes-e vagy sem, az nem a kompresszortól függ, hanem a lapáttól. nem a kompresszor hangos, hanem a kültériben lévő lapát. a lapát formájától, szárnyvégi bevágásától ( a bagolyszárnyas csendesebb), a fordulat számától.
az, hogy két kompresszor közül az egyik inverteres, a másik nem, hangban nem okoz különbséget. az inverteres kompresszor nem erről szól.

Vén motoros 2020.07.14. 21:28:34

@Secnir: Az én fiatalkoromban egy klímaberendezés akkora volt, hogy betöltötte egy nagy épület teljes padlásterét, csavarkompresszorok, a tetőn evaporatív kondenzátorok, 1-2-3m2 szabad keresztmetszetű, hangcsillapított, olykor hangolt légcsatornák, és az légállapotot teljes mértékben kontroll alatt tartotta: por- és vagy csíraszűrés, léhgőmérséklet, légnedvesség (ha kellett,szárított, kifagyasztotta a túl sok nedvességet a levegőből, ha kellett, begőzöléssel nedvesített), ha kellett, a klimatizált térben túlnyomást vagy negatív nyomást biztosított. Olykor még az ionkoncentrációba is beavatkozott. A frisslevegő-ellátásról sem feledkezhetünk meg. Életem legszebb munkája volt a Lacimajori NEVIKI kutatóintézet SPF klímája. (A létesítmény, mire készen lett, feleslegessé vált...) Na, az egy usque 200m hosszú klímarendszer volt. (Ja: én villamos tervező vagyol, nem klímatervező, a drótok és a madzagok meg az automatikák az enyémek. (Is). Mert ez többemberes feladat volt.)
Nos, ezek helyett lettek - az intézmények többségében is - a multisplitek, álmennyezeti belsőtéri egységekkel és némi igen primitív légkezeléssel a frisslevegő ellátés biztosítására. Bocs, de az "IGAZI" klímákhoz képest ezeket a spliteket meg multispiteket egy fosnak tartom. Nem lenne szabad klímának híni őket. Dehát régen minden szebb volt, ráadásul én is fiatal voltam. Ezúton csókoltatom a szakági társtervezőket, meg a villamos vezető szerelőt (szerelésvezetőt), feltéve, ha még élnek...

Secnir 2020.07.14. 21:40:35

@Vén motoros:
ott a pont. a légkondicionáló és a klíma nem ugyanaz.
(gyk: a klimatizálásban négy funkció van: hűtés, fűtés, szárítás, nedvesítés. amelyik mind a négyet tudja, az a klíma, amelyik valamelyiket nem tudja, az a légkondicionáló)

Vén motoros 2020.07.14. 21:41:28

@élhetetlen: Sajnos, igazad van. Túl sok a MEKK-mester, kevés az igazi szakember, egyrészt jó szakemberekből eleve hiány van, másrészt aki jó szakember és mozgékony, az már régen külföldön dolgozik. Nem illik ilyet nőnek válaszolni, pláne nem manapság, de egy MEKK-mester szerelőn éppen úgy nem lehet fogást venni, mint egy frigid nőn. Mindkét esetben borítékolható a kudarc.

Viszont ma már boldog-boldogtalanak van klímája, esetleg körbe lehet kérdezni a kollégákat-ismerősöket, hogy akinek mostanában szerelték (és nem 10 éve, mert hol van már a tavalyi hó), azok tudnák-e ajánlani az ő klímásukat, vagy ők se voltak megelégedve vele. Az én Toshiba klímámat 2008-ban szerelték, az olyan régen volt, hogy már az a cég se létezik, akinek az emberei beszerelték. Ilyen szempontból a tapasztalatom már nem mérvadó.

élhetetlen 2020.07.14. 21:43:42

@Secnir: „"freonvezetékkel" OKÉ.”. Nem értem a megjegyzésedet, és csövet írtam, és a cső nálam egy valamilyen hosszú üreges dolog, amiben valami mehet, akár gáz, akár víz. Mit írtál tulajdonképpen?

élhetetlen 2020.07.14. 21:51:28

@Vén motoros: Vicc, de úgy kezdődött, hogy egy baráti családnál szereltek, a férj ajánlotta ezeket a szerelőket. Csak a férj 190 magas, ereje teljében levő férfi volt, én meg nem. Mások voltak az erőviszonyok.

Secnir 2020.07.14. 22:06:11

@élhetetlen: közben lereagáltam, te is csak idézted. a freonvezeték, mint kifejezés vicces, tekintve, hogy freonvezeték nem létezik.

Cpt. Flint 2020.07.16. 10:11:06

@Secnir: Még egyszer mondom, az a Fisher nem ugyanaz a Fisher. És igen, valszleg "Váradi a céklímától" viszi ezt az egész Fisher klíma bizniszt, az USA "céggel" együtt. Ugyanis a fisherklima.hu oldalon az egyetlen konkrét cégnév a Colombus Klímaértékesítő Kft. (mint importőr), az pedig - láss csodát - Váradi György cége... :o

Cpt. Flint 2020.07.16. 10:23:00

@Cpt. Flint: "az a Fisher nem ugyanaz a Fisher." És ilyen szempontból én is hülyeséget mondtam az elején, mikor arra utaltam, hogy megvett egy korábbi márkanevet. Mert nem vette meg valszleg, egyszerűen csak ugyanazt a nevet adta a cégnek (és a forgalmazott "noname" klímáinak), más logóval. Gondolom (már?) nem volt levédve a név. Az UK-ban is van egy Fisher klímaszerelő cég, de annak megint semmi köze sem a régi Fisher-hez, se ehhez a magyarhoz. Az csak szerel, gyári (japán) klímákat.

Cpt. Flint 2020.07.16. 11:03:14

@Secnir: www.furnacecompare.com/mfr/sanyo/
"Sanyo purchased Fisher Electronics in 1975, and produced a series of central air conditioners under the name Sanyo-Fisher. In 2000, Sanyo Electric Air Conditioning Co. Ltd. merged all of its air conditioning businesses. In 2011, the company was acquired by Panasonic Corp. [...] Since Panasonic’s acquisition of Sanyo, the company’s HVAC products are being sold under the Panasonic name. "

Szóval ha jól értem, 1975 óta már a légkondi Sanyo-Fisher volt, 2000-2011 között Sanyo, 2011 óta meg Panasonic. A jelenleg (csak) Mo-on forgalmazott Fisher klímák egy újabb, valszleg alapvetően magyar tulajdonú cég mások által tervezett és bérben gyártatott termékei.
Nincs egyébként ezzel semmi gond, csak nem kell azt hinni, hogy ez valami nagynevű külföldi márka. Illetve ha tényleg mindig mástól és mástól vesznek jelentősen eltérő konstrukciókat, akkor nyilván sem a minőség nem egyenletes, sem a kialakításban, funkciókban nem várható egységesség, következetesség.

Cpt. Flint 2020.07.16. 11:10:04

@Secnir: "a freonvezeték, mint kifejezés vicces, tekintve, hogy freonvezeték nem létezik"
Aztán ugyan miért nem? Valamikori vegyészként (is) kérdem, hogy ha vízvezeték, gőzvezeték, kőolajvezeték, ammóniavezeték létezik, akkor freonvezeték miért ne lenne?
Keress rá guglin is, találsz eleget.

lama 2021.07.21. 14:20:57

Akkor mi a teendő, ha egy meglévő berendezés alá telepít az alsó szomszéd egy klímát és erre rácsöpög a régi klíma kondenzvize, és ez zavarja. Élhet ilyenkor birtokvédelmi eljárással egy minden előírásnak megfelelően felszerelt klíma ellenében?

Köszönöm

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 14:46:42

@lama:

Szerintem élhet vele, de nem lenne értelmesebb megállapodni egymással? Csak pár méterrel kell meghosszabbítani a kondenzvíz elvezető csövét, ez fillérekből megoldható házilag is.

Fűtésre is használt klíma esetén persze külön meg kell oldani a kondenzátorról leolvasztott víz elvezetését a csepptálcáról, de nagyobb keresztmetszetű toldalékcsővel ez is megoldható. Vékonyabb csővel nem biztos, mert befagyhat és ekkor eldugulhat.

lama 2021.07.21. 14:56:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm a választ. De jobb lenne, azonban a szóban forgó szomszéd nagyon ellenséges és rögtön perrel fenyegetőzött. Azt ajánlottam fel, hogy az ő költségére meghosszabbíttatom, ezt egyelőre nem fogadta el, hanem a lakásszövetkezettől kaptam egy felszólítást, amit én nem fogadok el, hiszen az én klímám minden előírásnak megfelelően került felszerelésre. Milyen jogi következménye lehet ennek? A birtokvédelmi eljárás során ha az eredeti állapot helyreállítását kéri, akkor az ő klímáját kéne leszerelni a logika szerint.(?)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 15:23:37

@lama:

A gond az, hogy valószínűleg a szomszéd is szabályosan szereltette fel a klímáját.

Nem vagyok jogász, csak a józan eszemre hagyatkozom, ami lehet ellentétes is a joggal. :) De mivel csak egy kb. 3 méteres gégecsőről lehet szó, amit aztán az ő szintjén hozzákötözhetsz a szomszéd kondenzvíz-elvezető csövéhez vagy rögzíthetsz a falhoz is, ez tényleg filléres tétel.

Én a helyedben nyelnék egyet, és vállalnám ezt a max. 2-3 ezer forintos kiadást, és ezzel megspórolnám magamnak a perrel járó idegeskedést és 2-3 ezernél biztos több kiadást. Aztán ha a szomszéd nem fogadja el ezt a megoldást sem, akkor majd ő fog perelni, azt a pert viszont _szerintem_ biztos el fogja veszíteni.

Tudom, szar érzés engedni egy eleve ellenséges szomszédnak, de 2-3 ezerért megéri neked belemászni egy tyúkperbe? Inkább vegyél fapapucsot az egész családodnak: ha panelban laksz, az épp eléggé fogja zavarni az alattad lakó szomszédot. :DD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 15:27:46

A lakásszövetkezel felszólításában mi áll?

lama 2021.07.22. 06:01:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: felszólít, hogy a szabályzatnak megfelelően szereljem fel a klímát, illetve felhívja a figyelmem, hogy a szomszéd kérelmezheti a birtokvédelmi eljárást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 20:04:58

@lama:

És - gondolom - nem részletezi a szabályzatot.

Ha jól értem, a lakásszövetkezet nem fenyeget szankciókkal, csak figyelmeztet, hogy a szomszéd eljárást kezdeményezhet. Ha ez így van, akkor szerintem csak a szomszéddal állsz szemben, nem a lakásszövetkezettel.

Ettől függetlenül én laikusként, nem jogászként mindenképpen azt javaslom neked, hogy vállald azt a párezer forintos kiadást. Megér annyit az, hogy kimaradsz egy tyúkperből.

Azért még egy kérdés: A szomszédnak lett volna lehetősége úgy felszereltetni szabályosan a saját klímáját, hogy ne csöpögjön rá a te kondenzvized? Ha igen, és ez nem okozott volna neki aránytalan többletköltséget, akkor ismét csak a laikus véleményem szerint kissé más a helyzet. Persze ehhez valószínűleg szakvéleményt kérne be a bíróság, és az sincs ingyen.
süti beállítások módosítása