Társasházi horror story gazdiknak

Te is megosztod a társasházi lakásod egy (vagy több) kutyával? Akkor erről a veszélyforrásról tudnod kell!

tarsashaz_kutya_veszely_gazdi_tortenet_igaz.jpg

A gondos gazdik jól tudják, hogy a kutyák gerincének nem tesz jót a lépcsőzés. De mi a helyzet a lifttel? Az is veszélyes?

Ebben a cikkben egy megtörtént esetről fogok beszámolni, amit nem rég mesélt el nekem a történet főszereplője. Állatbarátként és társasházi medveként erős szívdobogással kísérve hallgattam a történetet még úgy is, hogy a történet végét előre ismertem.

Van az úgy, amikor az ember már olyan fáradt, hogy a kötelező feladatokat is rutinból tolja, mert koncentrálni, gondolkodni már ereje sincs. Ez persze lehet a fogzó gyerkőc(ök), a munkahelyi gondok, a napi stressz, a családi teendők listába állítása és még vagy ezer más ok miatt is. Elég egyetlen másodpercre bízni a jól begyakorolt dolgokban és a baj már ott is van.

Zsanett (akinek természetesen valódi nevét és adatait személy azonosságának védelme érdekében nem közöljük) egy fárasztó és problémás nap után, a szokásos esti sétára indult a család négylábú tagjával. Évek óta él a család és a blöki emeletes társasházban és mind ez idáig probléma nélkül, együtt használták a liftet közeledésre. A mostani este azonban másképp alakult, mint ahogy a rutinszerű séták szoktak.

tarsashaz_kutya_veszely_gazdi_tortenet_igaz_4.jpg

A hívás után a lift megérkezett a kívánt emeletre, párosunk be is szállt akadály nélkül és a földszinti gomb megnyomása után türelmesen várakoztak a fülkében az indulásra. Az ajtó becsukódása előtti utolsó másodpercben a kutya hirtelen ötlettől vezérelve kirohant a liftből az ajtók pedig becsukódtak, belül tartva a gazdit.

Annak akinek van egy szívéhez közel álló házi kedvence, nem kívánom azokat a másodperceket, amikor rádöbben, hogy a póráz két vége között egy összezárt liftajtó van, ami kész elindulni a megjelölt cél felé.

Szerencsére a történet nem végződött tragédiával. A gazdi fantasztikus lélekjelenlétének hála szinte azonnal megtalálta és rácsapott a liftet megállító gombra, ami így csak 3/4 emeletnyit ment lejjebb. A történet másik szerencsés részlete, hogy flexi azaz hosszú póráz volt épp a kutyus nyakába kötve. (Bár elképzelhető, hogy egy vékony, szalagos rövid póráz átcsusszant volna az ajtószárnyak között, ha a gazdi el tudja engedni időben, de ez remélhetőleg soha nem fogjuk megtudni.)

tarsashaz_kutya_veszely_gazdi_tortenet_igaz_3.jpg

Az első sokk után a gazdi továbbra is erősen nyomva tartotta a megállító gombot, amit nem mert elengedni egy rövid időre sem, segítséget kért hangosan kiabálva és dörömbölve a lift ajtó belsején. A család lakásban maradt tagja érkezett végül a leggyorsabban és gond nélkül elvágta a kutya nyakörvénél található fém csat fölött a pórázt, kiszabadítva ezzel szorult helyzetéből az ebet.

Azóta sem tudni, hogy a biztonságért felelős mozgásérzékelő miért nem állította meg a liftajtó becsukódását, hiszen a kutya méretéből adódóan át kellett, hogy menjen előtte, épp a kritikus pillanat előtt. A kutya azóta is boldogan és félelem nélkül liftezik és remélhetőleg a gazdit sem fogja tovább kísérteni ez a történet, hiszen erre aligha lehetett számítani, senki sem hibás.

tarsashaz_kutya_veszely_gazdi_tortenet_igaz_2.jpg

Sok veszélyforrásra fel lehet készülni, de mindet lehetetlen elkerülni. Nem szabad magunkat vagy másokat ostorozni a hasonló balesetek miatt, inkább a tanulságokat kell levonni belőle. Ezt a hátborzongató kalandot csak azért osztottuk meg, hogy a szintén liftes társasházban élő kutya tulajdonosok emlékezzenek rá.

A jövőben talán szerencsésebb a kisebb termetű ebeket biztos kézzel tartva ölbe kapni a liftben, nagyobb társaikat pedig a gazdi lábai közé ültetni indulás előtt és olyan rövid pórázon tartani őket, amivel nem érhetik el az ajtónyílást.

Még akkor is, ha neked is évek óta, rutinosan liftező, nyugodt kutyusod van...

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2021-05-12 11:43:43 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8316528176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2021.05.13. 09:23:04

"hiszen erre aligha lehetett számítani, senki sem hibás."

A póráznak az a lényege, hogy a kutyát kontrollárt távolságon belül tartsad. Ugyanennyi erővel, ha a kutya leszalad az útra és átmegy rajta valaki, akkor is ez az érv, hogy senki se hibás, csak mert a póráz rajta volt, de hát 10m hosszú?

WildBear 2021.05.13. 12:47:36

Aki nem tudja a kutyáját konktrolálni, az ne tartson kutyát!
Ennyi erővel egy biciklisnek is nekirohanhatott volna.

232323 2021.05.13. 12:59:27

tarsashazban tilos a kutya. ikerhazban is. kulonallo rendes csaladi hazban engednem a maradek mai natol sinterteleo ea altatas.

ha kutyat akar vegyen hazat.

WildBear 2021.05.13. 13:29:10

@232323: Nem tilos, ezért tartják orrba-szájba a kutyákat a XIII. kerületben (Kuszaszaros Kerület), meg a lakótelepeken..

Örömhernyó 2021.05.13. 16:12:54

@WildBear: A tanyáról, faluról városba beszabadult, primitív múltját levetkőzni nem tudó ember mániája a kutyatartás a lakásban. Ugyanez a mentalitás vezet oda, hogy erkélyládában virágokat, zöldségeket termeszt a prolivá vált paraszt. Betegebb elfajulása ennek a csoportnak a város határában fenntartott kert, ahol sufnit húzott fel a munkahelyről lopott anyagból, vagy még szélsőségesebb esete a disznóvágás a hetedik emeleten.
Ezeknek a tevékenységeknek vidéken van a helye. Városban városi módon kellene létezni. Akinek ez nem tetszik, vegyen kertesházat.

para_noir 2021.05.13. 16:22:33

@Örömhernyó: azzal mégis mi a baj, hogy valakinek a balkonládájában nem muskátli vagy petúnia, hanem koktélparadicsom vagy csilipaprika nő? Vagy az is paraszt, akinek szobanövénye van? De jó fej vagy. És nem, nem ilyenben lakom, kertesben, mielőtt...

para_noir 2021.05.13. 16:26:47

Egyébként a társasházi kutyatartást én is szigorúan szabályoznám, nem a paraszt mivolta miatt (paraszt sosem tartott másfél kilós yorkit :)) hanem mert zavaró lehet a szomszédoknak, és általában zavaró is. Anno három évet laktam egy fiatal, elhanyagolt, naponta 4-6 órát ugató tacskó szomszédságában, nem volt jó, még úgy sem, hogy nekem extra nagy a tűrőképességem, de amikor a kutya vasárnap ötkor kezdte a vakkantgatást, és meg sem állt kilencig, az azért sok volt. Lakóközösségben a közösségi érdek az első, abba pedig ugató kutya nem fér bele, kutyatartást csak különféle írásos garanciákkal engednék.

élhetetlen 2021.05.14. 03:55:46

@Örömhernyó: „Akinek ez nem tetszik, vegyen kertesházat.”. Alapvető tévedés, hogy az, hogy egy kutya ne zavarjon senkit, az attól függ, hogy városban, társasházban, vagy vidéken kertes házban tartják. Ez csak attól függ, hogyan nevelik (vagy neveltetik, lásd iskola). Ez meg attól függ, mennyire értelmes a gazdi. Sok éven keresztül csak onnét tudtam, hogy alattam egy emelettel van egy puli, hogy mikor nagyon meleg volt, akkor nyitott ajtónál kiengedték a lépcsőházba, és ott terült ki, mert ott volt a leghűvösebb a kő. Egyébként a hangját sem hallottam soha.
Baki, az egyik barátom jött a vizslával (kiképzett vadászkutya, a vizsla, nem a barátom). Feljönnek, a haver szigorú, a kutya meg láthatóan ki akarja engesztelni. Mi történt? Mikor kiszálltak a kocsiból, a vizsla elvakkantotta magát, pedig az itt, a városban nem szabad, csak terepen, de kicsúszott. A haver duzzogott még annyit, (nem engedte ölbe mászni), hogy a kutya komolyan vegye. Ez a kutya nem fog zavarni egy szomszédot sem.
Az ellenpélda. Balaton, kertes ház. Velem szemben épült egy két szintes ház, a felső szint korlátja is üvegből van, tehát valószínű, hogy a hálók is hang és hőszigeteltek. Napközben semmi gond, a kutya csendben elvan a családdal, aztán, mikor a család elmegy aludni, indul a móka reggelig. Ugyanis a kutyát a kertben hagyják. Jön egy sün, felhergeli magát, fél, egy óra hisztérikus ugatás, egy kis csend, és újra. A tulajnak nem tudsz szólni, (Két házat vettek meg, aminek a helyére építkeztek), tehát az utcáról nem tudsz beszólni, egyébként körbetujázták magukat, kapucsengő meg nincs, aki hozzájuk jön, az úgyis telefonál, más meg ne zavarja őket. Egy hónap múlva tudtam a tujajnővel beszélni, kávéfőzés közben láttam, hogy kijött sétáltatni. A válasz, biztosan sünt látott. Mondtam, hogy, ha bezárná a nappaliba, ott nem látna sünt. Két éjszaka csend, de lehet, hogy nem gondoskodtak a kutya számára egy mobil wc-ről, úgyhogy a kutya megint az udvaron ugat.
Tehát úgy látod, hogy a kertes ház elég ahhoz, hogy te azt csinálj, amit akarsz, és tönkretedd a szomszédod éjszakáit pl. a saját kutyád ugatásával?
A másik felvetés. „Ugyanez a mentalitás vezet oda, hogy erkélyládában virágokat, zöldségeket termeszt a prolivá vált paraszt”. Igen. 36 nm-s a teraszom, és a szöveged után rögtön elsüllyedek szégyenemben, hogy képes vagyok tujákat, rododendront, azáleákat tartani, (most nyílnak, és gyönyörűek). Nyáron a rózsák, leánderek, ősszel az őszrózsák, krizantémok, (ja, és van rozmaringom, lestyánom is). Eddig nagyon tetszettek, mert nem tudtam, hogy ettől prolivá vált paraszt vagyok. De most, hogy tőled megtudtam! Azt mondod, ezt el kéne adnom, beköltözni egy alagsori lakásba, ahol erre nincs lehetőség, mert az lenne a „Városban városi módon kellene létezni”. Vagy mire gondoltál? Szoktál egyébként gondolkodni is, vagy csak kinyilatkoztatsz?

élhetetlen 2021.05.14. 04:19:27

@para_noir: Ok, Örömhernyó már felhúzott, tehát, ha olyat írok, amit nem kéne, akkor bocs. „én is szigorúan szabályoznám, nem a paraszt mivolta miatt (paraszt sosem tartott másfél kilós yorkit :)) hanem mert zavaró lehet a szomszédoknak”. Amit szabályoznék, az esetleg az, hogy nm arányosan hány kutya engedélyezett, (hogy ne lessen két szobában szaporító telepet üzemeltetni), de, hasra ütve, ha van 90 nm, és három gyerek, és mindnek van külön szobája, ott miért ne lehessen minden gyereknek kutyája? Amit komolyan szabályoznék, kutyatartóknak pszichológiai vizsgálat (akár a gyerekekkel is), aztán kötelező tanfolyam, hogy mit kell megtanítani, vagy megtaníttatni a kutyával. Ez beleférne az általad említett különféle írásos garanciákba. Nem a kutyák a hibásak, ahogy a rosszul nevelt gyerekeknél sem a gyerekek a hibásak.

élhetetlen 2021.05.14. 05:14:10

@WildBear: Kontrollvesztés. Ez nem komoly, csak egy helyes sztori. Jöttem haza, befordultam a sarkon, a lakótárs jött haza a kutya sétáltatásból. Ő már belépett a lépcsőházba, a kutya még a lépcsőn, meglátott, és leült, felém nézve. A gazdi próbálja bevinni, semmi, nem fogad szót, aztán odaértem. Ja, hogy téged várt? Esküszöm, soha még meg sem simogattam, és soha nem kapott nasit tőlem, csak a lépcsőházban, és a liftben szoktam beszélni hozzá, ha összefutottunk. És ez elég volt, hogy megvárjon, és megint együtt tegyük meg ezt a pár méteres távot. Én meg meghatódtam.
Egy másik agyament sztori, Balatonon megyek haza a kisboltból, jön szembe egy 40-s nő egy kölyök spániellel. Húsz méterre lehetek, a kölyök leül, és döbbent szemekkel néz rám, nem hátrál, nem nyüszög, csak néz. A nő észrevette, hogy beakadt az utánfutó, én odaértem, ezt oldani kell, köszönök, a kölyöknek meg mondom, hogy nem láttál még ekkora feketét (fekete nadrág, trikó), mosoly, megyek tovább. Pár méter után azt hallom mögöttem, hogy mi van, most elmész utána? A kölyök, póráz ide-oda, bevette a kanyart és elindul utánam. Megálltam, mondtam neki, hogy menj szépen a gazdival, nézett rám még egy ideig, aztán megfordult, és elmentek. Annyira abszurd, és sokkoló volt, hogy, ha hinnék a reinkarnációban, akkor hihetném, mivel ő még kölyök volt, emlékezhetett valami közös múltunkra. Ne tessék röhögni, de egy ilyen tíz perces szitut elég nehéz megmagyarázni.

para_noir 2021.05.14. 09:55:01

@élhetetlen: amit írsz, azt mind támogatnám, ilyesmikre gondoltam én is, nem a kutyát büntetném. Mondjuk városban(vagy akár országosan) egy masszívabb ebadó hasznos lenne, ha pénzbe kerül a kis Fifi tartása, lehet páran meggondolnák, hogy tényleg kell-e nekik élő plüssjáték az ötödikre, vagy nyolcbites Józsibá is meggondolná, hogy kell-e megszokásból a farkaskutya az udvarra "mermindenkinekvan nekemisköll". Az utcára szaratást is azonnali ötven rongyos csekkel jutalmaznám, ez az egyetlen, ami segít, a kampány, a plakát, meg a mérgelődés nem. És igazad van, örömhernyő elég korlátolt, mert a rosszul tartott kutya vidéken is nagyon gáz, ez nem csak városi probléma, ez állattartási probléma.

élhetetlen 2021.05.14. 23:39:12

@para_noir: Annyi a különbség a véleményünk között, amennyi a jövedelem különbség az emberek között. Nem szeretném, ha az lenne, hogy, akinek van elég pénze a kutyatartásra (ebadóra), vagy a büntire, ha ott hagyja a terméket, az legyen az igazi kutyás. Szerintem, ami segítene, „Amit komolyan szabályoznék, kutyatartóknak pszichológiai vizsgálat (akár a gyerekekkel is), aztán kötelező tanfolyam, hogy mit kell megtanítani, vagy megtaníttatni a kutyával.”, hogy magamat idézzem. Szerintem ez sem kerülne többe a gazdának, de kiszűrnék azt is, akit nem érdekel, hogy milyen gondot okoz a szomszédnak. Ilyen ez a pszichológia (bár nem 100 %).

para_noir 2021.05.17. 11:10:18

@élhetetlen: a kutyatartás eleve elég sok pénzbe kerül, csak sok gazdi szereti ezeket megspórolni, kezdve azzal, hogy nem tenyésztőtől vesz kutyát, hanem kéz alól, nem vesz megfelelő élelmet, vitamint az állatnak, nem adatja be az oltásokat, nem ivartalaníttat, nem viszi állatorvoshoz (csak ha már nagy a baj) mert ezek mind pénzbe kerülnek. Jó lesz a teszkós konzervkaja meg megyünk a dokihoz, ha már nyüszít. Az állattartás ugyanakkor nem nullköltséges műfaj, és én ezt szívesen tudatosítanám azokban egy kis ebadóval, akik remek ötletnek tartják, hogy a jófogásról vegyenek egy helyes kis yorkit 20 ezerért, mert olyan jó muri lesz kutyát tartani. Ettől független a pszichológiai teszt is jó ötlet, ám ezt nagyjából lehetetlen lenne keresztülverni a társadalmon (tudtommal a világon sehol nincs ilyen - nem véletlen), az ebadó viszont egy önkoris határozat és kész.
süti beállítások módosítása