Így szépítsük a közös társasházi tereket!

Bár sok esetben nem a külcsín az elsődleges szempont a társasházi közösségek számára, azért az alapfunkciók (világítás, kapucsengő, statikailag biztonságos lépcső és társai) karbantartása után jó, ha marad pénz és energia kicsit a kinézetre is. Egyrészt azért, mert a közérzetünknek sem mindegy, milyen tér vesz minket körül nap, mint nap, másrészt pl. számító okokból kifolyólag: egy pofás házban jobb eséllyel és magasabb áron értékesíthetjük ingatlanunkat, ha épp arra kerül a sor.

kozos_terek_szepitese.jpg

Amikor a köz(ös)tér közügy

Tippek lelkes társasházak számára,
hogy ne az Üzenőfal legyen az egyetlen dizájnelem a lakók számára

Persze a képlet ezúttal sem egyszerű. Hiszen, ahogy más esetekben, itt sem egyértelmű, mi vezet konszenzusra a vegyes összetételű közösségben. Ráadásul az ízlésen felül ott van még a praktikusság kérdése is.

Praktikum és biztonság

Épp ezért nem ajánljuk pl. a lépcsőházak szőnyeggel való borítását. Nemcsak azért, mert az esős évszak beálltától, vagy épp Buksi első, mindent elsöprő hasmenésétől számítva botrányosan fog kinézni, hanem azért sem, mert Mari néni szegény még megbotlik benne, aztán jön a combnyaktörés, amit senkinek sem kívánunk, még akkor sem, ha non-stop maximum hangerőn tolja a Kossuth rádiót a gang irányába.

Ugyanez igaz a folyosói bukszusokra is. Azon felül, hogy a tűzvédelmi szabályok áthágása miatt csinos büntetést is összeszedhet a ház, ismét számolni kell a rosszul látó, a babakocsis, vagy akár a kerekesszékes lakótársakkal is. A zöld felületek növelése azonban nagyon jót tehet egy háznak, csak érdemes körültekintően nekilátni a kialakításnak.

tarsashazi_kerites_disze.png

Terjeszkedési szabályok

Kézenfekvő - és a közlekedőt szabadon hagyó - ötlet a korláton kifelé elhelyezett balkonláda. Ebből szokott ugye öntözéskor a hiszti lenni. Figyeljünk az alattunk élőkre, főleg teregetés idején!

A kúszónövények sok ház falán megtalálhatóak. Lenyűgöző és lélegző felületük mellett azonban “eszik” a vakolatot. Egy egyszerűbb rácsszerkezettel persze mindez megakadályozható.

A vadszőlő és borostyán, valamint a ládából lecsüngő növényzet esetében is tartsuk tiszteletben mások ablakait. Öröm, ha beindul a burjánzás, de érthető, ha emiatt nem akar valaki örök sötétségben élni.

A növényekkel kapcsolatban mindenkor érdemes tisztázni, kinek a felelőssége és feladata a táplálás, visszametszés. Bár komolyabb intellektuális csevegésekre nem alkalmasak, mégiscsak élőlényekről van szó. Ne kínozzuk és nyírjuk ki őket, ha nem muszáj!

kozos_kert.png

Fotó: Megyeri Szabolcs - kertész blog

Műemlékvédelem és arculat

Oltalom alatt álló épületek és/vagy hangsúlyos lépcsőházzal megáldott lakóházak esetén csak óvatosan éljük ki dizájner hajlamainkat. Ez esetben ugyanis gyakran érvényesül a “kevesebb több” elve. Persze ha szemünk fénye mindenhol mállik és rohad, lehet próbálkozni. De a múlt századfordulós épületek azért nem minden újítást bírnak el. Cserébe kiválóan inspirálhatnak a maguk erős arculatával.

A mi kedvencünk ♥

A régi házak falán tökéletesen mutathat egy-egy ódon képkeretben a ház története, archív képei vagy még inkább egy amolyan családfa, amely az itt lakókat mutatja be. Ehhez persze szükséges egy kis helyismeret és kutatómunka is. De az emberi hiúságra alapozva ez az a téma, amit a legkönnyebben tudunk átverni a nép akaratán.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Festék, festék és festék

Ha valaki valaha átesett már “csináld magad” felújításon, ismeri az érzést, mikor az embert elkapja a gépszíj és egy idő után MINDENT le akar festeni. Minimális ráfordítással ugyanis rengeteg használati tárgy képes így megújulni. A közös terek esetén talán a postaládák és elektromos szekrények szorulhatnak leginkább kipingálásra. Előbbi esetén külön jó közösségi élmény, ha mindenki maga dönt a színéről, vagy akár közös program keretében valósul meg a festegetés. És ha akad művész a házban, akár komolyabb műalkotások is születhetnek a szürke dobozok felületén.

tarsashazi_postalada_szinesen.png

A legtöbbször búskomor fém korlátok is kiváló célpontok ilyen esetben. Persze ha akad a lakóközösségben horgolás-megszállott, akár be is boríthatja a házat színes fonalaival. Bár ez esetben is fennáll az amortizáció veszélye.

Világosság fényeskedjék nekünk…

Klasszikus probléma a kiégő izzó és a büdöskölköklabdázásamiatteltörőlámpabúra kérdése. Társasházak esetén a közös terek világításánál mindenkor a funkciónak kell szem előtt lebegnie, hiszen senki sem akar sötétben tapogatózni, mikor egy hosszú nap után be akar jutni asszonypajtáshoz.

Azonban az is tény, a kivitelezők legtöbbször nem adnak túl sokat a világítótestekre. Sok helyen csupaszon állnak ki a falból a villanykörték, pedig számos kiváló módja van a hangulatos lámpaburák elkészítésének.

Konzervdobozok, a nagyi csipkéi, egy régi kalap: mind-mind hangulatos külsőt kölcsönözhet egy társasház lámpáinak. Ezúttal is figyeljünk azonban az egységes kinézetre és a harmóniára!

konzervdoboz_lampak_diy.png

A soha le nem csapott magas labda: udvar és kert

Talán az összes közül a legrizikósabb kérdés a közös udvar és kert megújítása és esetleges hasznosítása. Hiszen az idenéző lakások nyugalmát jócskán veszélyeztetheti egy-egy zseniálisnak tűnő kezdeményezés.

Egy közös grillezőhely, vagy egy ping-pong asztal például csodálatosnak tűnhet. De lehet, már az első használat után elszakad valakinél a cérna.

kozos_jatek_a_kertben.png

Ennek ellenére bizonyos gesztusokat megtehetünk egymásért, és ha már dolgozunk valamin, csinálhatjuk dizájnosan is. A biciklik és babakocsik fedett tárolására apró kabinok készülhetnek. Akár a régi porolót is lefedhetjük, ahhoz úgyis könnyű hozzáláncolni bármit.

tarsashazi_tarolo.png

Azért persze pártoljuk a bátrabb kezdeményezéseket! Csendes sportágak, mint a sakk, vagy a petanque elférhet egy-egy udvaron. Míg ha vannak fáink, a függőágyak kifeszítése is mutathat jól. Úgysem mer majd senki belefeküdni, mert hát ugye bámulnánk. Kinézetre viszont igen barátságos és bohém tud lenni egy ilyen pihenő sarok... és hátha mégis lesznek bátor jelentkezők! :)

kozos_kertben_fuggoagy.png

A közösségi kert és veteményes pedig csak ott bukik meg, ahol érdes szívű farkasok által felnevelt lakók élnek.

A lehetőségek tárháza persze végtelen. Mivel a műfaj itthon elég új, így még bármelyik lakóközösségből lehet úttörő. Előre tehát az Év Lakóhelye és a Békés és Akadálymentes Együttélés címért!

Ha most vagy itt először, olvass el más cikkeket is és lájkold medvét facebookon is! Nem fog megharapni, sőt... :)  
komment
2016-06-29 15:49:30 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr478854034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása