7 durva sztori, társasházi visszaélésekről, ami nálatok is megtörténhet

Házkezelőként hihetetlen szórakoztató sztorik jutnak minden héten medvefülembe, és hát kár lenne róluk hallgatni! :) Mi az a bejárás? Amikor elégedetlen vagy a házkezelőddel és ezen az űrlapon felveszed Házmestermedvével a kapcsolatot, hogy "Segítség!", akkor telefonos egyeztetés után én minél hamarabb kimegyek hozzád “bejárásra”. 

bejaras.jpg

Ilyenkor a többi elégedetlen szomszédoddal együtt átbeszéljük a visszásságokat, megmutatjátok a házat, elmondjátok a felmerülő problémákat és kiötöljük, hogy mit lehet tenni. Ezek a bejárások nagyon konstruktívak tudnak ám lenni! 

Ezen a héten sem maradtunk pikáns sztorik nélkül, úgyhogy kiválasztottam hatot, hadd pattogjon az a popcorn! 3D szemüvegeket fel!

#1 A házkezelő, aki életbiztosítást kötött

Na bumm, gondolnánk! Csakhogy nem szimplán kötött egy életbiztosítást, hanem a ház megtakarítását gondolta egy ilyen életbiztosítással kombinált (2000-es évek slágere) megtakarítási formába betolni.

Be is tolta, csakhogy lévén a ház ritkán "él", legalábbis a szó biológiai értelmében, így nem lehet rá életbiztosítást sem kötni. “No problem” - gondolta hősünk és a saját neve alatt, a saját személyére kötött életbiztosítással mindezt megoldotta.

Természetesen feltételezzük a jóhiszeműséget, hogy tényleg csak jóindulattal járt el, de tényszerűen ez egy nettó sikkasztás.

És míg jól hangzik, hogy nem akart rosszat és tényleg a “jóság” vezérelte, megnéztem volna azt a helyzetet, amikor (Isten ments!) a kk feldobja a pöttyös mamuszt és a 7 éves fia megörökli a megtakarítását, de mivel kiskorú, így a gyámügy azt azonnal zárolja neki 18 éves koráig. Na, azt egy szép móka lenne a ház részéről visszaszerezni.

Azt meg sem pendítem, hogy ilyen összegű biztosításos megtakarításnál az ügynök is már szép kis jutalékot kap...

#2 "Addig szavazunk, amíg azt nem mondom, hogy elég!"

Helyszín: egy lakógyűlés. Napirendi pontban meghirdetve egy téma. Csődül a nép, persze vannak meghatalmazásosak. Rátérnek “A pont"-ra és leszavazzák. Akik kifejezetten ezért a pontért jöttek, hogy leszavazzák, a továbbiakban nem maradnak... munka, gyerek, dolog van, úgyhogy elszivárognak.

Csakhogy, miután azok, akik leszavazták elmentek, a vesztesek maradnak és új szavazást tartanak, amin -mivel már csak ők vannak- szépen meg is szavazzák “A pont"-ot.

A jegyzőkönyvben mindkét szavazás fel van víve, csak a második indoklása, hogy “új felmerülő információ fényében újraszavazás történt”. Persze, mondanom sem kell, hogy teljesen szabálytalan.

Ez pedig már többször előfordult, úgyhogy a lakóknak ott kell ülniük mindvégig -ha tetszik, ha nem-, hogy ne szavazzanak csak úgy újra a többiek. Lehet, hálózsákkal kéne menniük lakógyűlésre.

Én egyébként a jegyzőkönyv hitelesítőinek is feltennék pár kérdést a lakók helyében. Csak mondom! 

#3 Jegyzőkönyvvezetés? 8 ezer HUF. Következő!

Az egyik háznál 8 ezer forintos tétel a jegyzőkönyvvezetés. Igen, komolyan! Ez persze önmagában nem szabálytalan, bár ez az ár már erősen húzós. Én még ilyenről nem hallottam, nálunk nem is szokás, de kíváncsivá tett, hogy ez normális-e? Másnál is van ilyen? Ha nálad is külön keret van rá, kérlek, mindenképp dobj egy kommentet!

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

#4 "Gyere haza a munkából, mondjuk most!"

A ház megszavazza, hogy megcsináljanak valamit a pincében. Majd, rá 3 hónapra el is kezdődik a munka. És ugyan mindenki tudja, hogy lesz építkezés, hiszen ők szavazták meg, az viszont -valami rejtélyes oknál fogva- mindenkit váratlanul érint, hogy egyszer csak felvonul egy brigád.

Mondhatnánk, hogy "Na és, mit zavarja?", örüljön a tulaj, hogy haladnak a dolgok, de a kép nem ennyire egyértelmű, ugyanis a kk délelőtt 9 órakor elkezdi körbetelefonálni a tulajdonosokat a munkahelyeiken, hogy a pincében nem tudnak haladni, mert zárva a fakkja és vagy jön 1 órán belül, vagy leverik a lakatot.

Arról nem is beszélve, hogy a pincédben úgy vésnek, hogy ott van a nagymama Biedermeier kisasztala, amit jó lenne letakarni legalább.

Persze, hogy mindenki joggal várja el a tájékoztatást. Nem sokkal, elég pár nappal hamarabb kitenni infót a faliújságra vagy a kapura, hogy mindenki időben felkészülhessen. Ez amatőr hiba volt!

#5 10 hónap lusti, 2 hónap felfordulás

Visszatérő panasz, hogy a ház megszavaz 4-5 munkát, majd a házkezelő 10 hónapig nem csinál semmit. Lehet, boldogan szürcsöli a koktélt a dominikai lányok hasáról a fehér tengerparton.

Csakhogy 10 hónap lusti után vészesen közeleg a közgyűlés, ahol fel kell mutatnia, hogy minden elkészült. Jön a kapkodás, a feszített tempó és az utolsó két hónap ilyenkor rémálom a lakóknak -mivel mindent egyszerre csinálnak-, így 4 vödrön átszökdécselve a festő létrája alatt jutnak be a lakásba, ahol a munkák miatt el van zárva a víz és ablak sem nyitható, mert verik a vakolatot. Remek! 

Ezeknek a lakóknak ezek a sűrű két hónapok olyan intenzívek, mintha választások jönnének és még a félkész akármit is átadják. Szomorú! :(

#6 Tízmilliós kintlevőségek nevelgetése

Van egy elmélet, miszerint ha a probléma gyökerét kezeled, akkor az nem fog újra előjönni. Nem kell MTA tagnak lennünk ahhoz, hogy belássuk, hogy egy problémával jobb egyszer dolgozni, mint minden nap. Ez oké!

Nos, az egyik háznál több tízmilliós kintlevőségek vannak. Ez már minden háznál jelentős összeg. A gond persze az elmaradás, viszont a szakmai hiba az, hogy ezek a tartozások már 8-10 évesek. Igen, van aki 8 éve nem fizet közös költséget.

A házkezelő némi unszolásra (pedig ez a dolga) egy éve nekiállt végre foglalkozni a tartozásokkal, de csak a nagyokkal. Így előállt az a helyzet, hogy mire bejött egy nagyobb tartozás, addigra "ki lett nevelve egy új nagy", mert amíg ő a nagyokkal foglalkozott, addig a kicsikből is nagy lett persze.

Világos, hogy nem is akar vele foglalkozni és biztos nagyon utálja. De pont hogy saját magának köszönhetően soha nem lesz vége, mert szakmai hibát vét. Ugyanis 3 hónap után már küldhető a tulajdonosnak fizetési meghagyás, ami tapasztalatom szerint a többségnél befizetést eredményez. A maradéknak pedig legalább elindult a procedúra és nem repülnek el a hónapok.

3 hónap meg pont elég arra, hogy eldőljön, hogy valaki csak megcsúszott, vagy abszolút fizetésképtelen. Tapasztalat, hogy az elején elkapva és kezelve a problémát, nem jut el milliós tételekig. Ezzel foglalkozni kell, ezért tartanak a lakók házkezelőt.

#7 A közgyűlés csak a gyengék sportja

Az egyik háznál 3 éve nem volt közgyűlés. És nem, nem a lakók nem lettek meghívva, és nem is a cica vitte el a meghívót, hanem konkrétan h á r o m éve nem volt közgyűlés!

Amellett, hogy jogtalan -mert évente minimum egy közgyűlést kell tartani-, láthatóan nem is zavarja a közös képviselőt. Úgy kell rendkívülit összetrombitálni, mert a házkezelő úgy gondolja, hogy itt is csak 5 évente van szavazás, mint a köztársasági elnökről. 

Tény, legalább nincs jegyzőkönyvvezetési díj sem. Ennyi! :D

Mit gondolsz, melyik sztori a legdurvább, melyik üti ki nálad a biztosítékot?

Pont most van nálatok házkezelő-váltás? Akkor mindenképpen kattints és nézz rá az oldalunkra, hogy mi hogyan csinálnánk! Ha tetszik, amit látsz, kövess, keress!

komment
2017-03-03 16:43:25 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr312309943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása