Házaló ügynök, hivatásos személy, vagy ártó szándékú csaló?

Nem szabad mindenkiről a legrosszabbat feltételezni, aki becsönget hozzánk, de minden esetben legyünk éberek és elővigyázatosak! Kétségbeesett levelet kaptam egy olvasómtól, melyben a küszöbön álló személyek azonosításában kért segítséget. Szerencsére, vannak olyan praktikák, amiket szem előtt tartva nagyobb biztonsággal fülelhetjük le a hozzánk kopogtató csalókat.

ki_kopog_ugynokok.jpg

Nézzük először  levelet:

"Kedves Házmestermedve!

Remélem tudsz nekem hasznos tanácsot adni. A minap bekopogtatott hozzám egy férfi, aki azt mondta, hogy radiátor cserével foglalkozik, mivel egyébként is tervben van a csere, beengedtem. Állítása szerint a közös képviselővel egyeztettek a kollegáival, és ha többen rendelnek, ebben a lakótömbben, akkor bizonyos díjakat el tudnak engedni. Ez tetszett nekem is.

Akkor kezdett gyanús lenni a „vendégem”, amikor megnézte a fürdőszobát és a konyhát és úgy adott konkrét árajánlatot az összes radiátor lecseréléséről, hogy nem beszéltünk arról, hogy pontosan milyen és mekkora radiátor kellene az egyes helyiségekben. Arra kért, hogy gyorsan döntsek arról, hogy szeretnék-e élni a lehetőséggel vagy nem, mert már többször jártak a mi lépcsőházunkban és eddig nem találtak itthon, de most már mennének a következő lépcsőházba. Itt már biztos voltam benne, hogy vaj van a fején, mert néhány hete itthon vagyok, és ha már jártak volna ebben a házban nagy valószínűséggel itthon találtak volna. Gyorsan elküldtem, és remegve csuktam be mögötte a bejárati ajtót.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet biztosan kiszűrni a csalókat, akik házról házra járnak? Félek, hogy egyszer az áldozatává válok egy ilyen szemfényvesztőnek, de a kedvezmény jól jött volna.

Előre is köszönöm a válaszodat.

Üdvözlettel: Egy aggódó olvasód"

Sajnos, házaló csalók mindig voltak és jó eséllyel mindig leszek. Persze, hogy a pénz kicsalására mennek rá és általában a legvédtelenebbeket (idősek, kismamák, egyedül otthon levő fiatal gyerek) támadják. Ráadásul egyre leleményesebbek, és mindent megtesznek, hogy az átverésük hitelesnek hasson. És az a borzasztó, hogy (levélírónk támadójával ellentétben) van, aki jól is csinálja! De van néhány trükk és módszer, amivel könnyebben kiszúrod a szélhámosokat. Most is hozhatsz egy málnaszörpöt (nekem is, köszi), mert ez hosszú lesz és nem is túl szórakoztató, de rakok be lazításként vicces képet! Deal? :)

Mivel kopognak be a leggyakrabban?

A helyes válasz a "szinte bármivel". Van, hogy rosszullétre hivatkozva kérnek segítséget a gyanútlan áldozatoktól és te is olvashattad a médiában, hogy volt, amikor azt hazudták, hogy a ház előtti járda javítására gyűjtenek, vagy a házhoz tartozó gépkocsiparkolókat akarják felújítani. És ez bizony - ne tagadjuk - jól hangzik! 

Néhány tipikus árucikk és szolgáltatás, amivel házalni szoktak

  •       nyílászáró-csereprogram
  •       redőny és szúnyogháló-felszerelés
  •       biztonsági zár csere
  •       biztosítási szolgáltatások
  •       szénmonoxidmérő
  •       gyapjú ágytakaró, késélező (ez már egyre ritkább)
  •       bajba jutott vagy beteg személynek gyűjtés (általában persze gyerekeknek)

A nagyon durva eset, amikor rendőrnek álcázzák magukat, azt tényleg nehéz kivédeni, ha épp egy teregetés és az esti vacsi megfőzése közben kopogtatnak és véletlenül sem gondolsz semmi senki rosszra.

Semmiképp nem az a megoldás persze, hogy ezentúl ajtót se nyiss és persze, hogy tényleg, igazi nyílászáró szerelő cég is kopogtathat. No, de erre visszatérünk!

kit_engedj_be.gif

Mit akarnak elérni a csalók?

  •       messze áron felüli terméket vagy szolgáltatást eladni (ez még a kisebbik baj, itt "csak" a pénztárcád sérülhet és még az is lehet, hogy neked annyit is megér)
  •       feltérképezni a lakást és a készpénz helyét egy későbbi betöréshez
  •       apróságokat ellopni, míg a tulaj nem figyel
  •       megfenyegetni a lakót és pénz átadására kényszeríteni
  •       személyes adatokat kicsalni az áldozatoktól

Persze nem minden becsengetőnek az a célja, hogy átverjen, de jobb félni, mint megijedni. Ha egy idegen kopogtat az ajtónkon, legyünk mindig körültekintőek és óvatosak, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni!

Néhány jó tanács, amit te is fogadj meg!

1. Semmilyen körülmények között ne nyiss ajtót akkor, ha nem látod a csengető arcát, mert el van fedve. Ha bármit visel az arca előtt, amitől a kémlelőnyíláson nem látszik a kiléte, ne nyisd ki az ajtót. Meg kellett tanítanom a nagymamának is, hogy attól, hogy az unokája motorozik, nem szabad egy bukósisakos embernek ajtót nyitni. Nem és nem. Zoli is vegye le, ha meg akarja kapni a tiramisuját.

2. Mielőtt kinyitnád a bejárati ajtót, győződj meg róla, hogy a kelleténél többet nem lehet látni a lakásból. A szobák ajtajai legyenek zárva, az előszobában, a kis szekrényre ledobott pénztárca vagy kocsikulcs tűnjön el és a válltáskák, kis táskák se legyenek elérhetőek!

3. Soha ne hagyd egyedül az idegen személyt az otthonodban, egy fél percre sem. Te biztos nem tévesztenéd szem elől? És mit csinálnál akkor, ha kérne egy pohár vizet, vagy kikéredzkedne a WC-re? Ezt a trükköt gyakran alkalmazzák a csalók, különösen, ha többen vannak. Amíg az egyikük elmegy veled a konyhába, addig a másik már a szobában van, vagy egyszerűen a csak mellékhelyiség helyett körbenéz a szekrényekben. Rágondolni is medvebundaborzoló!

kit_engedj_be_a_lakasodba.gif

4. Soha ne tájékoztasd a csalókat arról, hogy mikor tartózkodsz otthon és mikor nem! Gyakran az ember észre sem veszi, hogy már el is árulta, hogy mikor lesz üres a lakás. A munkaidőd részletei nem tartoznak senkire, és a nyaralásod várható időpontjáról sem kell fűnek-fának mesélni.

Ha felkínálnak neked egy időpontot, hogy mikor jönnének vissza, vagy elmesélik, hogy már kerestek korábban, de nem találtak otthon, ne úgy kezd a válaszod: Hogy ebben az időpontban mindig dolgozol, vagy sajnos pont akkora terveztétek a családi kirándulást.

5. Idegent ne invitálj be az otthonodba! A legtöbb ügynök portékájának szemrevételezéséhez elegendő, ha az ajtóban állva megnézed őket, ha már mindenképp így akarsz vásárolni. Ha aláírást gyűjtenek egy cél eléréséhez, hallgassuk meg a küszöbön állva és döntsünk az aláírás mellett vagy ellen. (Jaj, nincs nála toll? Semmi gond, de amíg te hozol egyet, legyen szíves várjon meg kint. Köszi!)

A jó modor előírná, hogy legyünk udvariasak és hívjuk be a látogatót, de semmiképp ne tegyük ezt az előszobánál beljebb! Ne biztosítsunk lehetőséget se arra, hogy felmérje az idegen a lakásban található értékeket és azok helyeit.

6. Még csak véletlenül se utalj arra, hogy egyedül vagy otthon! Ha nagyobb biztonságban érzed magad, akkor miközben kinyitod az ajtót az idegennek, intézz néhány mondatot a csukott szobaajtóhoz, mintha valaki igenis lenne otthon. "Mindjárt megyek, csak kinyitom!" Arra figyelj, hogy ne kérdőmondatot mondj, csak rövid kijelentéseket tegyél, így nem feltűnő, ha nem érkezik válasz.

A csukott ajtókat nyugodtan indokolhatod azzal is, hogy a házőrző kutyádat zártad be, aki nem kedveli az idegeneket. Az ilyen kijelentések eltántoríthatják a rossz szándékkal közeledőket és bár ez valós dolog (tesóméknál is mindig így volt), talán nem érzed hitelesnek, így ha nem tudod jól eljátszani, akkor ezt inkább hagyd a színésztanoncokra! :)

be_akarok_menni.gif

Mit tegyünk, ha rendőr kopogtat az ajtónkon?

A rendőrnek ajtót kell nyitni, amit a legtöbben gyanútlanul meg is tesznek. Ha egyenruhás személy áll az ajtódban, figyeld meg alaposan, és ne csak a mondanivalóját!

A rendőr egyenruhát visel, ami színében és fazonjában meg kell, hogy egyezzen az itthon megszokottal. Az egyenruhán névjegykitűzőt visel, a rendfokozati jelzés (váll-lap), valamint a karjelvény sem hiányozhat. Az egyenruha kötelező tartozéka a jelvény, melynek alsó része öt számjegyű azonosító számmal van ellátva, ellentétben a bárki számára könnyen beszerezhető "police" feliratú darabokkal.

A szolgálati igazolvány tartalmaz egy arcképet, egy nevet és egy rendfokozatot is. Polgári ruhában a szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja a rendőr valódi kilétét. Ha bármikor kételkednél abban, hogy a rendőrként bemutatkozó személy valóban az-e, haladéktalanul hívd a 112-es segélyvonalat. Fontos megjegyezni, hogy a rendőr nem kérhet és nem fogadhat el készpénzt! Tudtad? Nem, akkor sem, ha kenni akar(unk) vele! :P

*** Most jársz nálunk először? Ne menj el, amíg nem olvasod el legalább pár cikkünket, kérlek! ;) Ha tetszik, amit látsz, gyere és kövess minket facebookon! ***

Mit kell tudni a közüzemi szolgáltatók embereiről?

  •       A közüzemi szolgáltatók nem foglalkoztatnak díjbeszedőket.
  •       Készpénzt-túlfizetés esetén nem hoznak házhoz pénzt. Ha erre hivatkozna valaki, ne nyiss ajtót, mert egy csaló kopogtat. (Konkrétan elküldik neked a postással. Nekem is jött év elején, juhú!)
  •       Számla kiegyenlítésére nincs mód a házhoz érkező képviselőjüknél.
  •       Pénzt csak abban az esetben kérhet, ha erről korábban hivatalos levél érkezett a szolgáltatótól. Ilyen eset lehet egy vízóra csere, aminek esedékességéről és részleteiről előre, írásban kell értesíteni a fogyasztót. Még a megbízott behajtó is csak felszólíthat, hogy fizesd be a tartozást így és így... hacsak előtte nem egyeztetek meg máshogy.
  •       A közüzemi szolgáltató emberitől is nyugodtan kérj arcképes igazolványt vagy megbízólevelet.

Az azonosítószám és a név birtokában hívd fel a szolgáltatót, hogy igazolja, hogy náluk valóban dolgozik-e ilyen ember és hogy hivatalos ügyben jár-e el. Tudom, ez most hülyén hangzik, de hidd el, ha egy csaló próbálkozik, hirtelen tuti, hogy lent hagyott valamit az autóban.

hazalo_ugynok.gif

Mi a helyzet a terméket vagy szolgáltatást kínálókkal?

1. Egy cég képviselője mindig készséggel és érthetően elmondja a cége nevét és elérhetőségét.

A mai világban egy magára valamit is adó cég már üzemeltet honlapot vagy közösségi oldalt, amiről tájékozódhatunk. Persze ez sem 100%-os módszer, de az amatőr csalókat már itt az elején is le lehet buktatni. A valódi ügynökök jelentős része szívesen küld e-mailben írásbeli ajánlatot, erre is kérdezz rá!

2. Egy cég képviselője nem követel azonnali választ, szerződésaláírást vagy előleget.

Türelmesen elmagyarázza - ha szükséges újra és újra - a termék vagy a szolgáltatás tulajdonságait. Szívesen válaszol a kérdésekre, és eloszlatja a kétségeket. Magától felajánlja vagy kérésre eleget tesz annak, hogy igazolja a termék minőségét, ha ez lehetséges. 

3. Előfordul, hogy a magukat szerelőnek nevező személyek törvényekre és jogszabályokra hivatkoznak.

Így próbálják a meséjüket hitelesebbé tenni, mely szerint pl. törvényi előírás, hogy kötelező a nyílászárók modernizálása, vagy a szénmonoxidmérő beszerelése. Nem kell mindent elhinni! Írd fel, hogy pontosan melyik paragrafusokat vagy rendeleteket emlegetik, és ha elmentek, keress rá a neten, vagy beszélj a társasházkezelővel, neki tudnia kell, ha van-e ilyen téged is érintő változás.

4. Sok esetben hallani olyan mondatokat, hogy egyeztették a közös képviselővel.

Azt mondják, az ő engedélyével jutottak be a házba, és az ő tudtával csengetnek be minden lakásba a környéken (ahogy olvasónknak is erre hivatkoztak). Ezt a legkönnyebb ellenőrizni. Hívd fel a társasházkezelődet és kérdezz rá, hogy kivel és milyen okból beszélt, így azonnal kiderülhet a turpisság. Nem fogja megvárni a csaló azt sem, hogy kicsörögjön odaát a telefon.

5. Le akarják olvasni az órát.

Ha a vízórát jönnek ellenőrizni, akkor előtte napokkal, de van, hogy hetekkel kiragasztják a részleteket a lépcsőház faliújságára és a liftbe is, és bélyegzőt is nyomnak rá. Sajnos nem állíthatom, hogy ezt bárki ne tehetné meg, de kisebb az esélye annak, hogy ilyen kiírással megpróbálkoznának a csalók.

6. Feltétlen ellenőrizni kell valamit.

Egyszer előfordult nálunk is, hogy a háztömb felújítása után a gázcsöveket jöttek ellenőrizni hivatalból, hogy nem eresztenek-e valahol, de akkor a társasházkezelőnk egyesével végigkísérte őket a lakásokon. Ment velük körbe-körbe, ezzel növelve a lakók biztonságérzetét. Nagyon helyes! 

kopogtato_ugynok.gif

Mindezek után, ha úgy döntenél, hogy átmentek a teszten a nálad kopogtatók, és szeretnél tőlük valamilyen szolgáltatást vásárolni, akkor feltétlen kérj tőlük egy szerződést, amit kényelmesen átolvashatsz. Én azt tanácsolnám, hogy ajánld fel, hogy átgondolod az ajánlatukat és felhívod őket, ha döntöttél. Ha nem szívesen adnak egy példányt a szerződésből vagy részletes leírást az ajánlatról (vagy nincs is náluk), akkor inkább visszakozz a megrendeléstől.

Talán egyértelmű, de inkább leírom: abban az esetben, ha nekik nem jó, hogy később majd te telefonálsz, akkor utasítsd el őket, mert egy igazi kereskedő tudja, hogy a legtöbb vásárló tájékozódik a neten és a konkurenciát sem szégyelli megnézni! Fúj!

Az interneten már több olyan oldal is létezik, amely gyűjti a cég székhelyként hazánkban legtöbbet használt címeket. A budapesti Gyepsor utca 1. szám alatti telephely tartja a rekordot egy feketelista szerint, 879 céget jelentettek már be. Éppen ezért ellenőrizni kell, hogy a cég, amiről beszélt a kopogtató, nem tartozik-e a listán szereplő címekhez.

Bármilyen esetben, amikor pénzt adnál át a házaló ügynököknek, kérj számlát, elismervényt az átadott összegről. Papír nélkül soha ne adj ki pénzt a kezedből! Tudom, úgy olcsóbb! Akkor se!

Mi van, ha már megtörtént a baj?

Ha mindezek ellenére is áldozatául estél a házaló csalóknak, akkor sincs minden remény veszve.

„Ha a fogyasztót keresték meg, és nem ő ment, és rendelte meg az adott szolgáltatást, akkor az üzleten kívül kötött szerződésnek minősül! A fogyasztónak ebben az esetben van egy olyan joga, hogy a szerződés aláírásától számított 14 napon belül ettől a szerződéstől mindenféle indoklás nélkül elállhat.” - olvasható a hiros.hu egyik cikkében.

Csak a minőség és az ár-érték aránnyal van a gond, vagy semmit sem kaptál, vagy közben még ki is raboltak vagy megfenyegettek? Több helyre is fordulhatsz a konkrét esettől függően, mert nem mindegy, hogy teljesítettek-e egyáltalán valamit a beígértekből. 

  •       a céghez, aminek a nevében eljártak
  •       békéltető testülethez
  •       indíthatsz peres eljárást
  •       fordulhatsz a rendőrséghez

Komoly cikk végére komoly útravaló: remélem, nálad soha nem fognak ártó szándékkal kopogtatni, de mindig legyél óvatos és körültekintő, ha idegen áll az ajtódban.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Elégedetlen vagy a közös képviselőddel? Itt tudod teszteli, hogy jogos-e az elégedetlenséged. Itt pedig rólunk olvashatsz. ;)

19 komment
2017-08-01 23:06:17 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4812709408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.08.02. 12:11:39

Nagyon egyszeru kiszurni. Ha valaki bekopogtat hozzad egy nagyszeru uzlettel/ajanlattal/lehetoseggel, akkor biztos lehetsz benne, hogy az csak neki lesz nagyszeru uzlet/ajanlat/lehetoseg.

szemétpasi 2017.08.02. 12:17:48

A rendőr esetében mindenképp érdemes elkérni az igazolványát és alaposan megnézni a jelvényét. Ő nem fog ezen megsértődni ellenben egy gázossal vagy házaló ügynökkel. Köteles megmutatni és meg is fogja.

Amúgy a közműves embereknél mindig el kell kérni a megbízólevelet, mert egyrészt a csalókat ki lehet vele szűrni másrészt a zavarosban halászó valódi alvállakozókat is. Amikor mindenféle info kiderül róluk máris sokkal kevésbé merészek az átverésekkel mint névtelenül, arctalanul.

Walahol 2017.08.02. 12:26:17

Nálam alapvető szabály, hogyha valaki házal, az a marketing drága formája és ezért az általa értékesíteni kívánt szolgáltatási is az. Ha valamire szükségem van, én kezdeményezem a keresést és nem azt várom, hogy engem keressenek. Ha ő keres engem, az neki éri meg, és nem nekem.

Az ügynökökkel általában udvariasan, ám röviden és határozottan szoktam tárgyalni.
Első körben meghallgatom, hogy mit mond (ha az elég rövid), majd megköszönöm szépen a lehetőséget, ám sajnos nem érdekel. Így, indoklás nélkül. Ajtót csak akkor nyitok, ha az indokoltnak tűnik.

Pár hete vízvezeték szerelők érkeztek egy közös helyiségben lévő szivárgás elhárítása miatt. Kicsit zokon vették azt a pár percet, amíg a közös képviselőt elértem, de utána nyugodtan dolgozhattak.

Ranó Matyi 2017.08.02. 12:30:32

6os pont

direkt akkor jönnek mikor a kiírt leolvasás van, és azt mondják, ők a leolvasók

Peetee 2017.08.02. 12:30:32

Kéretik az ételfutárokat megkímélni. Az utóbbi időben erősen elszaporodtak az ügybuzgó-lépcsőház őrző lakók, akiknek semmi nem szent: melegentartó a kezemben + pénztárca és POS-terminál. Kiscetli alapján felcsöngetés a kaputelefonon, és beengednek. Bentről mindezt végignézi a bácsi/néni. Belépsz a lépcsőházba, köszönsz neki, nem köszön vissza, de mellé érve kiteszi a karját eléd: "Hová megy fiatalember!" -hozzá szigorú arckifejezés, legalább mintha egy szipogó szakad ruhás drogos lennék. Kezicsókolom' (másodjára) ételt hoztam, most engedett be aki rendelte. -KINEK hozta??? - szigorodó tekintettel. Ha nem árulom el a nevét bizalmatlanabb lesz. Ha elárulom elkezd gondolkodni és gyakorta rámondja, hogy "itt nem lakik ilyen". Ez már túlbuzgás, értelmetlen akadékoskodás. Ennek van rengeteg verziója, van amelyik felfelé elenged, hiába köszönök egy kurv@ szó nélkül méreget amíg látható vagyok, majd lefelé megállít, hogy: - Maga NEM itt lakik!!! Látja, ebben én is biztos vagyok. - Akkor mit akar itt??? Mintha bűn lenne bárhova máshova menni ahol lakik az ember... Nagyon sokan túlzottan félnek, mindentől-mindenkitől, még egy 60kg-os pizzafutártól is délután 4kor..

qwertzu 2017.08.02. 12:53:13

@Peetee: Kérd meg hogy kísérjen fel.

Peetee 2017.08.02. 14:07:06

@qwertzu: Ez jó, legközelebb megjátszom!!! :)

Bambano 2017.08.02. 14:35:25

hozzám egyszer jött csaló, aki azt hazudta, hogy rágcsáló mentesítést csinál. nekem se esett le elsőre, de engem kár nem ért, valószínűleg azért, mert minden fizikai dimenziómban jelentősen túlértem a nyiszlett pasiját. körbefújkálta a lakást, majd közölte, hogy mennyi pénzt fizessek. én meg mondtam, hogy természetesen, a közös képviselő át fogja utalni egyben az egész házét, ahogy szokta. akkor pattogott egy kicsit, de nem engedtem. rá kellett volna jönnöm az elején, hogy túl elegánsan öltözött kemikáliákkal dolgozó vállalkozóhoz képest. az igazi rágcsálós nem öltönyben jön, hanem munkaruhában, és előre értesít a közös képviselő.

kétféle ember szokott még gyakran becsengetni: telekomos vagy upc-s rábeszélőember meg hittérítő. én nem szoktam udvariaskodni, rájuk csukom az ajtót oszt jónapot. szerencsére a panelnek van egy olyan előnye, hogy a lépcsőházat meg a folyosót is elválasztja egy plusz ajtó, úgyhogy hozzám egyáltalán nem lát be, ha már a lépcsőházajtót se nyitom ki.

KAMA3 2017.08.02. 14:43:09

Gyepsor u. 1 a volt Csepel Művek területe, korábban az egész terület 1 házszám alá tartozott, azért ilyen sok az oda bejelentett cég. Ma már talán külön szedték a belső utcákat is, ezt nem tudom. De nem kell, hogy kétségbe essünk egy ilyen cím láttán. Van ott sok becsületes cégnek telephelye.

Haveravera 2017.08.02. 15:05:26

Hazaérve én kiveszem a hallókészülékemet és felőlem az csönget, az kopogtat, aki akar. Muszáj nekem mindent meghallani? ;)

Beer Monster 2017.08.02. 15:37:49

Számomra már a kérdés nem értelmezhető. Nem emlékszem, hogy valaha valakit beengedtem, akit nem ismertem vagy nem én hívtam.

Rendőr is csak bírói határozattal akar valahova bemenni, azt meg át kell adja előtte úgyis.

2017.08.02. 15:56:52

@Peetee: munkásőrlelkű nyuggerek, akiknek az ébersége sose lankad! Ez Magyarország!
Mindenkire gyanakodnak, nagyon dörzsöltnek hiszik magukat, de a TV Shopból simán rendelnek mindenféle haszontalan szarokat meg elmennek az ország másik végébe egy ingyen ebédért árubemutatókon átbaszatni magukat, és természetesen az összes piramisjátékos brókercég belőlük él (lásd Questor botrány).

FayRodisz 2017.08.02. 17:35:09

Az elmúlt 26 évben jól működött a vonalas telefonon a csörgést megszakító kapcsoló, kaputelefon soha nem volt, kapucsengő kikapcsolható. Lehet próbálkozni.

Behajtó70 2017.08.02. 17:36:05

@Beer Monster: kivéve ha bűncselekmény gyanúja áll fenn.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.02. 21:34:58

Soha senkit nem szabad beengedni. Ha valamire szükséged van, majd megrendeled.

Beer Monster 2017.08.03. 10:20:06

Belegondolva, lakásban lakó emberekre tényleg jellemző egy ilyen furcsa szokás, hogy ha valaki bekéredzkedik, akkor azt beengedik.

Cattish 2017.08.17. 13:28:54

A lépcsőházi figyelő nyuggereket többre tartom minden riasztónál, mióta 80+ Márta néni betörőt fogott nálunk. Ehhez képest eltörpül minden kellemetlenség.

SarahConnor 2017.08.23. 14:36:08

Hozzám egyszer jött csaló. Csak utólag tudtam egyértelműen megállapítani, hogy az volt, de hála az égnek, bíztam a megérzésemben és elküldtem, még időben.
Átmenetileg egyedül voltam a lakásban (nő vagyok) és egy munkanapon támadt egy kis ebédszünetem, így hazaugrottam egy kis kajáért. Éppen tömtem lefelé az ebédet, mikor csengettek, belülről (tehát a lépcsőházba már beengedte őt valaki). Kinyitom az ajtót, egy nagyon elegáns úriember volt, aki elhadarta, hogy a British Telecomtól jött és szolgáltatáscsomagot kínálna. Mivel annak idején épp szolgáltatóváltáson gondolkodtam, így nem küldtem el egyből, de a szövegére sajnos nem volt időm, így azt kértem, hogy hagyja itt az ajánlatát (szórólapot) a telefonszámával és visszahívom. Erősködött, hogy de ha most azonnal kötünk, akkor kedvezményes. Mondom, én ezt értem, de nem érek rá, ráadásul nem egyedül vagyok döntéshozó ilyen kérdésekben, tehát nem tudok most így hirtelen a küszöbön szerződét kötni vele. Ekkor már nyújtogatta a nyakát, nézett befelé a vállam fölött. Ekkor kezdett nagyon gyanússá válni. Továbbra is be akart jönni, annyi nem volt elég neki, hogy érdekel az ajánlat, de most hipp-hopp nem lesz belőle semmi. Kissé ideges is lett és tett pár gúnyos megjegyzést. Például mikor elkértem a helybéli irodájuk/ügyfélszolgálatuk címét (mert tényleg nem tudtam, hol van), hogy esetleg ha arra járok, beugorjak, akkor elkezdett pattogni, hogy ő nem azért jár háztól házig, hogy az ügyfélszolgálatra küldjön embereket, hanem hogy szerződét kössön; ugyanakkor félhangosan elejtette egy pláza nevét, ahol több szolgáltató ügyfélszolgálata is megtalálható. Ezután elismételtem neki, miért is nem tudunk most üzletelni, és megkértem, hogy a kiosztogatást hagyja abba. Ekkor már konkrétan dühös volt, ami megijesztett, így az átadott szórólapjával a kezemben sebtiben elköszöntem és becsuktam az ajtót. Ugyan kívül nincs kilincs, de be is kulcsoltam, be is reteszeltem az ajtót.
Ekkor tudtam leülni a géphez, és bepötyögni, mi is van a British Telecommal ebben a városban. Jelentem, semmi. Nincs iroda, ügyfélszolgálat. Nincsenek jelen, ő meg állította, hogy igen. Ugyan a szórólap egy igazi BT-s szórólap volt, az egész sztori nem volt igaz. A pasas be akart jutni a lakásba. A hideg is kirázott, kiráz a mai napig ha rágondolok. Azóta akárki jön, a kémlelőt kinyitom, és ha nem érdekel, megköszönöm és elküldöm.
A BT-nak írtam egy emailt, amiben értesítettem őket, hogy a nevükben házalnak. Azt írták, köszönik a bejelentést. Én a szomszédoknak szóltam a hirdetőn, hogy vigyázzanak.

A kettesével érkező szerelők/leolvasók stb ellen van egy trükköm. A lakás fekvésénél fogva egy pontról beláthatóak a mérőórák és a gázóra, illetve a csap is (ha az lenne, hogy az egyik nyitogatja a csapot kéményellenőrzéskor). Én azon a ponton megállok és mindent látok. Látótéren kívül csak a háló és az erkély esik, ahol keresnivalójuk nincs, így nem tudnak akciózni. :)

A szegény beteg gyereknek gyűjtőket meg egyszerűen lehet tesztelni. Kérj számlaszámot. Ha tovább győzköd a készpénzről, akkor csaló. Ha nem, attól még lehet csaló, de legalább ellenőrizheted a sztorit utalás előtt.

Reactor 2020.08.11. 22:34:31

A mindenféle házalókat, porszívóügynököket, valláskárosult hülyéket be se kell engedni. Az ember már ott elköveti a hibát, hogy naivan "pár percre" beengedi őket. Aztán minimum három óra hosszat kénytelen elviselni a hülyeségeiket. Arról nem is beszélve, hogy így a trükkös tolvajok, csalók is kiszűrhetőek.
süti beállítások módosítása