Társasházi kutyás illemszabályok - nem csak kutyásoknak

Te is kerültél már nem kutyásként összetűzésbe egy-egy kutyás vagy épp kutyásként egy-egy nem kutyás embertársaddal? Gyakran látni, hogy egymást acsarkodva támadja a két fél, holott csak egy kis odafigyelés és megértés kellene ahhoz, hogy az acsarkodás a kutyáké maradhasson. Bármelyik táborba is tartozol, maradj velem 4 perc erejéig (ennyi a cikk olvasási ideje), és mondd el őszintén te is a véleményedet!

tarsashazi_kutyas_illemszabalyok.jpg

Nulladik pontként fontos megjegyezni, hogy nem a kutya tehet róla, hogy hogyan viselkedik, vagy mit tesz, hiszen ez bizony a gazdi nevelésén múlik.

Jó gazdinak hiszed magad?

Attól, hogy van kutyád, még nem leszel egyből igazi kutyás, és főleg nem leszel feltétlen jó gazdi. Ahhoz, hogy kutyatartóként elérd a gazdi címet, törődnöd kell kedvenceddel, gondoskodnod kell a testi-lelki szükségleteiről és főleg: nevelned kell őt! Sokkal egyszerűbb egyből a helyes viselkedésre tanítani kedvencedet, ahelyett, hogy később vesződnél a rossz szokások korrigálásával. Így nemcsak nektek, de környezeteteknek is sokkal boldogabb lesz az élete.

tarsashazi_kutyas_illemszabalyok_2.jpg

Tudom, ez blabla és persze, hogy te mindent megteszel! Lehet, hogy így van és valószínűleg akkor a következő pontok is egyértelműek számodra, de az ismétlés a tudás medvéje, úgyhogy fusd át és kedved szerint egészítsd ki! Köszi!

Hogyan közlekedjünk kutyával a lépcsőházban?

A lépcsőházban mindig csak pórázon vagy hámon vezesd kedvencedet (vagy persze ölben is cipelheted), függetlenül attól, hogy mennyire jól nevelt. Egyrészt ez így kötelező, másrész nem tudhatod, mit vált ki a kutyádból egy nem várt esemény (pl. gyereksikítás, szemét az ajtó elé rakva, postás érkezése, egy patkány eliszkolása a pincék irányába, stb.). Ha lépcsőznötök kell, akkor még flexi pórázon se engedd túl messzire magad elé a kutyát, mindenképp könnyedén érd el a kutyát, ha szükség lenne rá!

tarsashazi_kutyas_illemszabalyok_3.jpg

Próbáljatok meg normál hangerővel közlekedni. Itt nem arra gondolok, hogy a szőnyeg alatt kússzatok le a negyedikről egy pisszenés nélkül, de ha a kutya ugat, akkor bizony rá kell szólni. Ha véletlenül eltörne valami a kutyusod miatt, akkor ugyanaz a teendő, mintha te okoztad volna a kárt. Keresd meg a tulajdonosát és kérj elnézést, ajánld fel a pótlását vagy a kifizetését a sérült dolognak!

A lépcsőház nem a kutyák játszótere, kennelje

A lépcsőház nem arra való, hogy kedvenceddel ott labdázzatok, vagy frizbizzetek. Tudom, nehéz kibírni a kutyafuttatóig, de muszáj! Ott majd mehet a játék! Te sem örülnél, ha Petike a te ajtód előtt járatná be a dömperét mindennap, ugye?

A kutyáknak árulnak szobába való és kültéri kenneleket is, amik igazából egy ráccsal elkülönített ketrecet/területet jelentenek (kutyajáróka :)). Igen, valóban nagyon hasonlít a lépcsőház folyosóján a rácsos ajtó erre, de nem szabad a kutyát oda kizárni, még rövid időre sem. Most képzeld el, te mit éreznél, ha a szomszéd meg az óriáskígyóját tenné ki oda.

tarsashazi_kutyas_illemszabalyok_4.gif

Hogyan liftezzünk kutyával?

A kutyák számára a lift elsőre ijesztő lehet. Te ismered a kutyádat, ha fél tőle vagy rosszul érzi magát, akkor ne próbáld meg csak azért is berángatni a felvonóba. Szép lassan, fokozatosan a jó magatartást jutalmazva szoktasd hozzá, hogy számára is olyan természetes legyen vele utazni, mint neked. A liftbe mindig pórázon (vagy ölbe) vidd be a kutyusodat. Ez azért is fontos, hogy mások bátran be merjenek szállni mellétek, de azért is hasznos, mert nem tudhatod, mi vár rátok, ha kinyílik valahol a liftajtó.

tarsashazi_kutyas_illemszabalyok_51.jpg

Ha valaki van a liftben, akkor mielőtt beszálltok, kérdezd meg hogy szabad-e, mert sokan félnek a kutyáktól, úgyhogy ilyenkor inkább várjátok meg a következő kört. Ha másokkal együtt utaztok, ne engedd meg a kutyának, hogy a többi utast megnyalja vagy felugráljon rá (hacsak a kutyabarát szomszéd nem akarja), mások bevásárolószatyrába pedig ne engedd beleszagolni!

A többi lakónak nagyobb biztonság érzetet ad, ha a kutya és a másik ember közé állsz. Nem nagy fáradtság és sok vitás esetet meg lehet úszni vele, szóval bátran ajánlom. Kiszálláskor igyekezzetek szép lassan kilépni a liftből, nem pedig mindenkin átgázolva kicsörtetni a bejárati ajtó felé! :P

Találkozás egy másik kutyával a házban

Ha egy másik kutyus is pont akkor tér vissza sétából, amikor ti kiléptek az ajtótokon, akkor sincs tragédia. Amennyiben mindkét gazdi megengedi, összeszagolhatnak a blökik, de a heves játéknak és féktelen örömnek a szabadban van a helye, nem a folyosón! Ha a kutyusaitok nem kedvelik egymást, akkor valamelyikőtök álljon félre és engedje el a másikat az egyik lépcsőfordulóban.

tarsashazi_kutyas_illemszabalyok_6.gif

A kutyaszőr mások számára (is) zavaró

Ha a te kutyád a bundahullatók népes fajtáiba tartozik, akkor különösen fordíts nagy gondot a szőr eltakarítására. A kutya nem tehet róla, hogy tavaszi vagy éppen őszi vedlés van, de nem kell rátenni egy lapáttal azzal, hogy a lépcsőházban keféled ki a bundáját, majd angolosan elsétálsz a blökivel együtt. Ha nagyon kutyaszőrös a lépcsőház (részben a te kedvencedtől is), akkor azért söpörj fel időnként, akkor is, ha egyébként van erre a feladatra egy megbízott takarítóhölgy is. Ez csak egyszerűen jófejség! ;)

A balesetek elkerülése és azonnali feltakarítása

Előfordul, hogy négylábú társad még kölyök és nem bírja visszatartani a kisebb-nagyobb dolgát a füves részig, főleg, ha a lift is elromlik, hiszen Murphy törvényei ilyenkor működnek csak igazán. De neked igyekezned kell ezeket megelőzni, és ha már megtörtént a baleset, akkor azt minél hatékonyabban és gyorsabban feltakarítani. Ha kutyusod beteg vagy idős és ezért nehezebben birkózik meg a szobatisztasággal, az egy egészen más tészta, de feltakarítani akkor is neked kell!

Emlékszem, mikor a mi blökink volt kölyök és nem bírta ki, és hát bizony becsurgatott a liftbe... rohantam vissza a lakásba valamiért, amivel ki tudom támasztani a liftet, amíg összerakom a felmosófelszerelést, persze pont akkor hívták el, amikor könyékig a táskámban kerestem a lakáskulcsom. Hát, nem örült az alattunk lakó Gizi néni, de aztán mosolyogva megbeszéltük, hogy bizony ez előfordul, még nagyon picurka a kutya és már hozom is a felmosót. Kölyökkorban érdemes a bejárati ajtó környékén tartani egy takarítószettet, az ehhez hasonló balesetek miatt.

tarsashazi_kutyas_illemszabalyok_7.jpg

Bizony a nem kutyás lakóknak is illik néhány szabályt betartani a kutyákkal és gazdáikkal kapcsolatban, a harmonikus együttélés érdekében. Vigyázzon mindenki a másikra, és akkor nagy baj nem történhet!

Írd meg, nálatok mi a helyzet, mert egy igazán kíváncsi medvével hozott össze a sors! Várjuk leveledet a hello@hazmestermedve.hu e-mail címre és ne felejts el lájkolni!

Kutyátlanok általános viselkedési szabályai, ha kutya van a láthatáron

A kutyáért a gazdája felel. Ha neked nem tetszik a kutya magatartása, akkor szólj a gazdájának és beszéljétek meg szép higgadtan, hogy mi a gond. A kutyát te ne próbáld meg nevelni, azért se, mert nem tudhatod, hogy erre, hogy reagál.

A kutyát soha nem szabad hergelni és piszkálni, a saját testi épséged érdekében sem. Nem vicces, hiába tűnhet annak, amikor az unoka hangosan röhögve az új vízipisztollyal lelövi a kutyát. Lehet, hogy kedveskedni akart csak a melegben a kutyusnak, de ilyet engedély nélkül - lépcsőházban azzal sem - nem csinálunk!

Kutya mellett nem szabad hadonászni és kiabálni, visítozni! A kis medvebocsok is megijedhetnek az ilyen magatartástól, ne higgyük, hogy a kutyánál ez másképp van! Utóbbit jobb esetben egyébként sem csináljuk, mert a többi lakót is zavarhatja. Ugye-ugye?

A kutyát soha nem simogatjuk, paskolgatjuk és ölelgetjük a gazdi előzetes engedélye nélkül. És a gazdit sem simogatjuk csak úgy! Ahogy az emberek, úgy a kutyák is mások, másképp reagálnak egy-egy helyzetre, nem tudhatod, hogy egy ilyen gesztusra mit lép a veled szemben álló eb. A gyerekeknek is meg kell magyarázni, hogy ilyet nem szabad csinálni, csak ha megengedte a kutya gazdája. Magyarázzuk meg, hogy ők sem örülnének neki, ha egy idegen egyszer csak elkapná őket és a levegőbe dobálná őket, mert neki ehhez volt kedve! Na jó, de lehet, hogy de! Akkor keress jobb érvet! :D

tarsashazi_kutyas_illemszabalyok_8.jpg

Kutya a liftben

Ha kinyílik a liftajtó és meglátsz a liftben egy kutyát és a gazdáját, nem kell megijedni. Ha a kutya nincs pórázon/hámon, nyugodtan kérd meg őket, hogy ezt pótolják, és szállj be bátran!

Ha te nem szívesen utazol kutyákkal egy liftben, és a liftben már egy kutya utazik a gazdájával, akkor várd meg, amíg a lift visszajön érted. Ha viszont te vagy a liftben és ők lépnének be (és elfelejtették megkérdezni, hogy csatlakozhatnak-e), akkor illedelmesen megkérheted őket, hogy várják meg a következőt, mert te félsz a kutyától.

Tanulságos eset mindkét fél számára

Egyszer szemtanúja voltam egy ijesztő jelenetnek egy zöld területen, ami lépcsőházban is megtörténhetett volna. Három kisgyerek sikongatva megrohamozott egy pórázon lévő kutyát, anélkül, hogy megkérdezték volna a gazdáját. Az édesanyjuk hátulról, csendben, mosolyogva nézte a jelenetet, amíg a kutya gazdája határozottan be nem toppantott a kutya és a gyerekek közé egy hangos „Állj!” kiáltással. Amikor a gyerekek lefagytak a kutya gazdája elmagyarázta nekik, hogy ez nagyon veszélyes, ilyet nem szabad csinálni, mert a kutya hiába van pórázon, ha ők direkt lerohanják. Tudod, miért?

tarsashazi_kutyas_illemszabalyok_91.jpg

Elmondta, hogy ez a kutya ezt a magatartást nem viseli el, mert ismeretlen előéletes, mentett kutyus és figyelmeztetően odakaphat. A gyerekek azzal védekeztek, hogy „anya megengedte”, amin meg én döbbentem le.

A kutya gazdája szerencsére felelősségteljesen járt el és lélekjelenlétből is ötösre vizsgázott nálam (főleg hogy utána milyen szépen beszélt a gyerekkel). Bár legörbült a gyerekek mosolya, sérülés nem lett az esetből. Szerencsére!

Szüntessük meg a szakadékot a kutyások és kutya nélküliek között, alkalmazkodással és illedelmes kommunikációval! Egy jól nevelt kutyával könnyű egy társasházban élni, de senki sem úgy születik, hogy tud mindent, ez a kutyákra is igaz! Legyünk türelmesek és megértők egymással, ha van kutyánk, ha nincs! 

Ha pedig nálatok pont közösképviselet-váltás van, akkor hadd ajánljam, khm, MAGAM. Itt tesztelheted a saját képviseleted, hogy mennyire jók, itt pedig olvashatsz rólunk. Küldj egy mailt, hogy szívesen látnál magatoknál, a többi már az én dolgom! ;)

komment
2018-02-28 12:31:05 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8913703376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.28. 12:45:37

A gondok ott kezdődnek, hogy egy normál méretű kutya számára a társasházi lakás felér egy állatkínzással...

Nouby 2018.02.28. 18:24:20

Lemaradtam a szedjük össze a szart pontról? A panelek mindig össze vannak szarva. Iyenkor nem félnek a kutyások hogy egy őrült (lásd a listát) kimérgez párat?

arabiata · http://qtqt.blog.hu 2018.03.01. 19:14:59

@Nouby: Nem maradtál le, csak nem olvastad el rendesen a cikket. H a gazda nem tudja, hogy a kutya után fel kell takarítani, akkor miért a kutyát kell megmérgezni?

zsu80 2018.03.02. 00:47:48

@Nouby: Volt már kutyám, laktam panelben, de még soha nem láttam összeszart panelt. Ellenben városokban igen gyakran emberek nem tudnak eljutni a wc-ig, és mondjuk buliból hazafele tartva, vagy a mindennapos alkoholizálás közben összehugyozzák a házak falát. Emellett sörös dobozokat, üvegeket, zacskókat dobálnak el. Az állatnál sokkal nagyobb szennyező az ember. És még nem is beszéltem a szomszédban lakó elmebeteg gyerekről aki teli torokból szokott ordítani a szüleivel, földhöz vágja magát hiszti közben meg dübörög, na helyette inkább hallgatnék kutyaugatást, annak legalább van értelme.

MySentiment · http://univerzio.hu 2018.03.02. 05:05:12

Érdemes lenne ezt minden társasházban kötelező olvasmánnyá tenni! :D Sajnos néhány jó mellett igen sok rossz tapasztalatom van nekem is. A baj az, hogy a problémák nem csak a házakra korlátozódnak, hanem sokszor az utcán is szlalomozni kell a kutya ürülék miatt.

medvegy 2018.03.02. 06:36:38

@arabiata: Mert a gazdáért annyit kapsz, mint egy rendes emberért. Meg, ha nincs kutya, nincs tovább probléma.

Mellesleg, sohasem értettem, hogy miért kell kutyát tartani akár panel, akár más lakásban? Még embereknek se igazán jó egymás hegyén-hátán összezsúfolódni, nemhogy mindenféle állatokkal, nem csak kutyával, összezsúfolni az így is szűk helyet.

Nouby 2018.03.02. 07:58:07

@zsu80: Akkor pár példa kutyás összeszart panelre: Újpalota, Gazdagrét és Centenárium. Eszetlenül sok kutyás van, ha minden tizedik csak néha nem szedi fel akkor a telep össze van szarva.

Az üvöltő gyerek sem optimális de a városban az emberi jelenlét talán nem váratlan. Meg ritkán szarja hugyozza össze a lépcsőházat.

Tökönrúgott Feleségek 2018.03.02. 09:46:15

@Online Távmunkás: A kutya számára nem a normál méretű lakás az állatkínzás, hanem az, ha egész nap egyedül hagyják + nem foglalkoznak vele. Egyébként a posztban leírtak számomra annyira alap dolgok, hogy...

élhetetlen 2018.03.02. 16:52:03

@Online Távmunkás: Ez így önmagában nem igaz. Ha foglalkoznak vele, nagyon jó elvannak, és kiegyensúlyozottak. Baráti család, az előző kutya már öreg is volt, a séta, és hogy ott van vele a gazdi, bőven elég volt, nem kellett órákon keresztül játszani vele. Vendégnek is tökéletes volt, tartottam itthon kutya csemegét, mikor jöttek, kapott pár darabot, aztán lefeküdt egy bőrre. Ha megúnta, odament a gazdához, pusmogtak egy kicsit, hogy még maradunk, visszafeküdt, és aludt mégegyet. Aztán elpusztult. Az új kutya egy fiatal vadász. Több díjat nyert munkakutya, de otthon olyan, mint egy macska. Ölbe mászik, éppen csak nem dorombol. Ha vadásznak, hozza be büszkén a fácánt a nádasból, de, ha dolgozik a gazdi (saját cég, tehát ott a helye az irodában), azt tudomásul veszi, akkor türelmesen elvan a vackában. Elég, hogy ott van a gazdi, nincs egyedül, nem kell, hogy szórakoztassák. Ő vendégként többet mocorog, a múltkor indulnának, és nem találjuk. A lábam előtt volt a számítógépasztal alatt. Na jó, feltörölte a port. Az előző lakásomban onnét tudtam, hogy van egy kutya egy emelettel alattam, hogy, mikor felforrt a déli fekvésű lakás, akkor nyitott ajtónál kiengedték a lépcsőházba, mert ott hidegebb volt a kő. Én meg átléptem rajta. Soha egy hangot nem hallottam, nem volt hiszti. És nagyon helyesek tudnak lenni. Ez már itt volt, befordultam a sarkon, jó száz méter a bejáratunktól. Lakótárs hazaért a sétáltatásból, már belépett, (ő már nem látott engem), a kutya viszont leült kint a küszöbön. Ahogy közeledtem, hallom, hogy na, mi van, miért nem jössz. Aztán odaértem, és a ja, téged várt. Pedig még simogatni sem szoktam, csak „beszélgetni” vele. Csak azt akartam ebből kihozni, hogy a kutya komfortérzete nem attól függ, hogy hol tartják, hanem, hogy hogyan. Ha kicsapják egy nagy kertbe, de nem érzi a törődést, sokkal előbb lesz idegroncs.

élhetetlen 2018.03.02. 17:01:41

@medvegy: Nem a kutyákat kéne eltüntetni, de az megérne egy misét, hogy aki kutyát (vagy más állatot) akar tartani, azt előtte kötelezzék egy pszichológiai vizsgálatra, és egy tanfolyamra. És akármilyen durván hangzik, ezt kiterjeszteném a leendő szülőkre is. Egy vacak kocsi vezetéséhez jogosítvány kell, de három gyereket nevelünk ahogy esik, úgy puffan alapon?

Lejka Lejka 2018.03.03. 17:20:48

Szeretnék hozzászólni én is,mint kutyás! A leírtakkal nekem minden rendben van,be is tartjuk. Inkább a hozzászólások miatt írok. Az a minimum,hogy az ember összeszedje az ürüléket a városban!! Sajnos tapasztaljuk a kutyámmal,hogy sokan nem szedik fel! Ez egyrészt bosszantó,mert mi felszedjük mindig,de ránk is rossz fényt vet,hogy masok nem teszik ezt! És persze ha nem- kutyások ezt szóvá teszik,hogy sok a kutyakaki,akkor nekünk szólnak,hiszen én pórázon sétáltatom a kutyám ,csak a futtatón engedem el. Ígyhát
nem annak szólnak,akinek a kutyája már elhúzott kilóméterekre a gazdájától,hanem minket találnak meg,mert engem látnak a pórázon kutyát vezetni. Hiába szedjük fel,nekünk mondják hogy sok az ürülék!
Ami viszont nagyon rosszul esett,hogy a kiskuyám,mikor 2,5 hónapos volt és szobatiszta lett,kivittem sétára. Már a füves résznél voltunk majdnem amikor az aszfaltra pisilt/a nyári melegben 2 perc alatt száradt volna fel/,de egy méterre voltunk a fűtől,ahova húzni próbáltam szegényt. Ekkor egy férfi ránkordított,hogy mért nem a fűre pisiltetem a kutyámat!!! Hát csak annyit mondtam neki,hogy gyerekkutya még,most lett szobatiszta,de nem figyelt már ránk! / csak mellesleg írom,hogy sajnálom a hajléktalanokat,ha tudok segítek,de mar nemcsak az utcát hányják végig minden nap,de valaki a házban beengedi őket,hogy adjon nekik enni,cserébe televécézik a hátsólépcsőházat,itt kakilnak!ezt most csak azért írtam le hogy nem a kutyák a rosszak,hanem a gazdajuk,vagy néha a nem kutyások is lehetnek hanyag emberek,és néha igazságtalanok is!/

Lejka Lejka 2018.03.03. 17:43:11

Még szeretnék reagálni a hozzászólásokra.
Azzal kapcsolatban,hogy miért tartok kutyát a városi lakásban.Az úgy kezdődött,hogy az ember eredetileg nem városban lakott,hanem barlangokban, sátrakban,jurtákban,és együtt élt a kecskékkel,juhokkal,lovakkal,kutyákkal,meg egyéb jószággal.És ez volt a természetes,ha anyagilag megtehetném én tanyán laknék,de itt születtem és nem tehetem meg hogy kiköltözzek a városból! De valamiért megmaradt bennem az ösztön az állattartásra,ezért tartok kutyát....,sajnos a városban! De a kutyának nem állatkínzás,mert a kutya ,bár futtatni kell,labdázni vele a futtatón,vagy kirándulni vinni,de igazából a " barlangban" ,a lakásban ,a falkavezér mellett érzi jól magát,nem a kertben egyedül a láncon ,esőben,fagyban ,hőségben!!!!! A kutya lakásba való,vagy tanyára,de nem kertesházba feltétlenül. ( unalmukban a kertet fel is ássák,megszöknek,stb....
Tanyára is csak a nagyszőrű kutyák!!!A kutya önszántából csatlakozott az emberhez és igényli annak társaságát!!! Ezért van hát kutyám városban!....de,betartok minden etikai szabályt!!!
/ a pszichológia tesztről csak annyit,hogy pánikbeteg vagyok....autóban félek,mozgólépcsőn ,zárt helyeken,stb. Pont ezért is van kutyám,többek közt,mert segít legyőzni a problémákat./
Így hát nem mennék át a pszichológia teszten,de nem mondok le legjobb barátomról!!!!

Jakab.gipsz 2018.03.04. 13:43:13

Egy városi kutya legalább annyi törődést igényel vagy többet, mint egy autista, Down-kóros gyerek, mert neki is lelke van. Akinek lelki társra van szüksége az keresse az emberek társaságát.

Nagy testtömegű és harci kutyák tartását, társas-házakba egyszerűen be kellenen tiltani.

Pierr Kardán 2018.03.04. 20:46:45

A kommenteket elolvasva úgy látom, hogy a kutyatartók egy nagyságrenddel intelligensebbek, mint a kutyát ellenzők.

A kutyaellenzőknek terápiás jelleggel előírnék napi egy óra kutyasimogatást :-)

aszterik 2018.03.11. 09:46:06

Kedves Medve! Mivel lelkesen bátorítasz másokat arra, hogy írják meg, náluk milyen kutyafronton a helyzet, gondoltam, leírom, mert olyan problémám van, amire nem igazán látom a megoldást. Fél éve költöztünk be a férjemmel az első közös saját lakásunkba. Két kutya van a házban, az egyik pont az alattunk, a másik pont a felettünk lévő lakásban. Mivel a födém hagy némi kívánnivalót maga után, az alsó és a felső kutya ugatása is igen hangosan hallható a lakásunkban. Noha füldugóval alszom, szinte minden reggel valamelyik kutya csaholására ébredek, mondjuk fél 6-6-7 körül (én viszont sokszor késő estig dolgozom, és korai ez az ébresztő nekem). Az alsó kutya néha éjszaka is ugat párat, napközben meg, ha magára hagyják, vagy ha a gazdi épp átment a lányához a szomszéd lakásba, akár 1,5-3 órán át is képes egyfolytában ugatni (és gazdi nem ugrik vissza a szomszédból, h leállítsa). Zeng tőle az egész lépcsőház. Az a gyanúm, hogy az utóbbi kutyát nem éppen megfelelően tartják, mert a fajtájáról (beagle) amúgy jókat olvastam, alsó beagle viszont elég neurotikusnak tűnik. Úgy tudom, hogy csak pórázon sétáltatják, így gondolom, mozgáshiánya van, + ahogy hallom, elég sokat veszekednek is vele. Többször szóltam már mind az alsó, mind a felső szomszédnak, hogy legalább a kora reggeli ugatásokról szoktassák le az ebeket. Pár hete a közös képviselőnknek is írtam, aki szintén szólt az alsó szomszédnak, de semmilyen javulást nem veszek észre (igyekezetet sem a részükről, sokszor hagyják ugatni őket, akkor is, amikor otthon vannak). Tudom, hogy egy kutya nem halkítható le olyan egyszerűen, mint egy rádió, de az a sejtésem, hogy, mivel a kutyák köztudottan intelligens állatok, talán valamennyire taníthatók ilyesmire is. Fura az is, hogy miért ugatnak ennyit: még régen nekem is volt kutyám, de szökőévben egyszer ugatott a lakásban, ill. laktam olyan társasházban, ahol 2 kutya is lakott a szomszédban, hát kb. azok is. Nagyon dühös vagyok, mert az a helyzet, hogy a saját lakásomban rendszeresen nem tudom kipihenni magam, és van, hogy mindez az aznapi munkaképességemet is aláássa. Az önkormányzati rendelet meg a házirend szerint is úgy kéne kutyát tartani, hogy az ne zavarja a lakók nyugalmát; hát, ebben az esetben ez baromira nem teljesül. Tudom, hogy a szomszédoknak joguk van az állattartáshoz (úgy, hogy másokat ne zavarjanak vele), de az a sejtésem, hogy a kielégítő alváshoz való jogom a saját lakásomban "előbbre való" jog kellene hogy legyen -- végül is ez elsősorban lakóház, nem pedig kutyafarm. Mivel már többször is szóltam nekik, meg a füldugó sem segít, attól tartok, hogy csak a birtokháborítási eljárás indítása marad, mint utolsó lehetőség, hogy tegyek valamit az éjszakai nyugalmam érdekében. De még ha meg is nyernék egy ilyen eljárást, akkor sem tudom, hogy az hogyan változtatna a helyzeten. Vagy ti mit gondoltok, van esetleg valami további ötletetek, hogy mit tehetnék?

házmestermedve 2018.03.15. 19:58:33

@aszterik: Millió medvebocs, hogy csak most válaszolok, de kiengesztelésképpen több ötlettel is jöttem, sőt... meg is írtam gyorsan egy blogbejegyzésbe, hogy másoknak is segítséggel szolgálhassunk. Biztos, nem vagy egyedül ezzel a problémával és nagyon hálás vagyok, hogy felhoztad a konkrét esetedet. A tippek között lesz olyan, ami kifejezetten neked szól és találsz olyat is talán, ami esetleg eddig eszedbe se jutott! Bízom benne, hogy tudtam segíteni! ;) Boldog lennék, ha megírnád majd, hová jutottatok! Fel a fejjel és sok sikert! - hazmestermedve.blog.hu/2018/03/15/szomszed-ugato-kutya

zuulululu 2019.05.16. 08:16:01

@aszterik: hát megeri 20 milliókat kiadni a panelokert, úgy látom :D

aszterik 2019.07.17. 18:27:57

@zuulululu: Nem panel-, hanem téglaházról van szó; a tégla sem garancia a jó hangszigetelésre. Amúgy nem értem a kárörvendést: nyilván senkinek sem a panellakás az álmai netovábbja, de igen, vannak, akik csak azt tudnak venni, pláne a mai ingatlanárak mellett.
süti beállítások módosítása