A panellakások 5 újabb elpusztíthatatlan szobanövénye

Te is szívesen tartanál otthon szobanövényeket, de egyik sem bírja sokáig? Lehet, hogy csak annyi a hiba az egyenletben, hogy túl kényeseket választasz. Mutatom mik azok, amikkel egy amatőr vagy feledékeny növénykedvelő is könnyen boldogulhat.

konnyen_tarthato_szobanovenyek.jpg

Most újabb szívós zöldeket veszünk górcső alá, hogy mindenki megtalálhassa a maga kedvencét.

Kislevelű fikusz - a népszerűség verhetetlen bajnoka

A Ficus benjamina más néven csüngőágú fikuszként is ismert. Aki lakott már panellakásban szinte biztos, hogy tartott már rövidebb-hosszabb ideig ilyen növényt. Pici levelei egyszínű zöldek vagy fehéres-sárgás szegéllyel tarkítottak, attól függően, milyet vittél haza a boltból.

Helyfoglalása függőlegesen jellemző, mert a 1,5-2,5 méteres magasságot is könnyszerrel elérni. Terebélyesedése metszéssel kordában tartható, ilyenkor azonban tejnedvet csöpögtet, ami mérgező.

Én még soha nem estem neki metszőollóval, egyszerűen nem láttam szükségességét, de tudd, hogy lehet metszeni, ha kedvet érzel hozzá. Részemről örülök, ha győzöm az amúgy is óriás méretű karóját tovább toldani, hogy legyen mihez kötözni.

kislevelu_fikusz_panel_szobanoveny.jpg

Amit szeret:

  • a napfényes részeit a lakásnak, de hosszú ideig tartó tűzőnaptól azért jobb óvni
  • szereti ha a leveleit vízzel permetezed, de enélkül is könnyen szobád ékévé válhat

Amiért levélhullással bosszút áll:

  • A huzat nagy ellensége, erre állítólag különösen hisztis. (Nálam mondjuk az erkélyajtó pont rányílik, ami jó időben tárva nyitva szokott lenni, de az a kedvenc helye.)
  • Szívből utálja a helyváltoztatást. Szóval próbáld meg elsőre jól belőni a végleges helyét és lehetőleg nem mozgatni.

Erről csak legendákat tudok tovább adni, de elhanyagolható virágaiból narancssárgás-pirosas kis gömbök fejlődhetnek ki. Úgy tűnik ennyire nem vagyunk jóban, hogy ezzel megajándékozzon, sebaj így is nagyon szép. A tiéd hozott már ilyen gömböket?

Szobai futóka - futólépésben segít bezöldíteni otthonod

Epipremnum aureum néven kereshetsz rá, mert őt jelöli. Érdekesség, hogy a latin Scindapsus aureus alatt is a szobai futókát értjük magyarul. Magyar neve elé gyakran odabiggyesztik, hogy aranyos vagy márványos. Utóbbit levelei élénkzöld színét márványosan sárgával színező foltjairól kapta, de rengeteg fajtája létezik és mindnek más a megjelenése.

szobai_futoka_igenytelen_szobanoveny.jpg

Indái akár az 5 méteres hosszt is elérhetik, és igen gyorsan nőnek, nemhiába kúszónövény. Ha falra, vagy karóra, oszlopra szeretnéd futtatni, akkor jó hír, hogy erre tökéletesen megfelel. De ha csüngő, bokros növényként képzeled el, azt is megoldható, ebben a esetben hajtásait gyakran el kell csípni.

Róla is elmondható, hogy jól tisztítja a levegőt, de ennek az az ára, hogy ő is mérgező. Oda kell figyelni, hogy a babák és a kisállatok ne belőle nassoljanak.

Tarka sárkányfa - tüzet ugyan nem okád, de kihalni is nehezen fog

Ha szeretnél a szőke loknis Daenerys Targaryenre hasonlítani a Trónok harca sorozatból, akkor ajánlom figyelmedbe ezeket a panellakásokkal kompatibilis sárkányokat.

Latinul Dracaena marginata név alatt keresd. A sárkányfa elnevezés az egyes fajaira jellemző sérüléskor a törzsből kifolyó ragacsos, vörös színű nedvről (sárkányvérről) kapta.

Létezik bicolor és tricolor változata is, utóbbinál a zöld és a vörös szegélyű levelek kiegészülnek egy halványabb sárgás-bézs sávval is. Testvérkéi a sárkányfák közül az illatos és a sávos változat.

sarkanyfa_igenytelen_szobanovenyek.jpg

Italfogyasztására a mértékletesség jellemző, nem kedveli a túl ritka, de a túl gyakori öntözést sem, ellenben a rendszeres permetezéssel. Mérete elérheti a 1,5-3 méteres magasságot is. Eredeti élőhelyén gyakran, míg szobai körülmények között ritkán virágzik.

De miért imádjuk?

  • Kevésbé fényimádó növény, ami persze nem azt jelenti, hogy egyből a pince legsötétebb sarkába kell száműzni, de kedveli a viszonylag sötétebb panellakások nyújtotta félárnyékos-világos kényelmet, hasonló a helyzet az irodákkal is.
  • Méltán híres a levegő tisztító képességéről, nagy mennyiségű növény esetén még a formaldehidet is sikeresen kiszűri.

Tipp: Ha már túl nagyra nőtt, akkor egy elsőre egy középkori kivégzésnek tűnő, lefejezéssel tudod orvosolni a problémát. A levágott leveles törzsrészt dugd új földbe, amiből majd új növénykéd lesz, az eredeti növény pedig hajtást fog hozni a beavatkozás helyén (vagy ha néhány arasszal lejjebb szintén elvágod, akkor ott).

Vitorlavirág - Virágtengerre fel növénymatrózok!

Spathiphyllum wallisii a hivatalos megszólítása, de a békeliliom becenevet is magáénak vallja. Közismert nevét vitorlaszerű hetekig is tartó álvirágairól kapta, amik a fényes lándzsa végre hasonlító levelei között nyílnak. Igazából ezek fehér (később halványzöld) színű fellevelek, amik a torzsvirágokat körülfogják, de minket ez egyáltalán nem zavar.

Bokros növény, elég nagyra képes megnőni széltében, amit érdemes számításba venni a helye kiválasztásánál. Rendkívül strapabíró bátran lehet próbálkozni a tartásával. Levegőtisztító tulajdonsága neki is kiemelkedő.

vitorlavirag_igenytelen_szobanoveny.jpg

Nem hazudtolja meg a nevét, imádja a vizet, bőségesen és viszonylag gyakran lehet öntözni. Szívesen írnám, hogy túlöntözhetetlen, de ez túl csábító lenne a kalóz hajlamú kísérletezőknek, és a pangó vizet hosszútávon ő sem tolerálja.

Ő bevallja, ha nem harmonikus a kapcsolatotok

Rendkívül őszinte szobanövény, csak tudni kell olvasni a jelzéseit. Néhány gyakori üzenetet segítek lefordítani emberi nyelvre:

  • Ha vízre vágyik és megítélése szerint nem kap eleget, akkor a levelei elkezdenek nagyon látványosan lekonyulni (Amit egy kiadós öntözéssel, vízzel permetezéssel azonnal megoldhatsz).
  • Virágai könnyen bezöldülnek, ha lepermetezed őket, így ilyenkor vagy hanyagold, csak a levelire juttass a víz permetből.
  • Bár nem rajong a verőfényes napsütésért, de ha túl sötét a hely, nem fog virágot hozni (de úgy is nagyon szép, és baja félárnyékban sem lesz).
  • Ha a helye megfelelő és továbbra sem virágzik, és téged ez zavar, akkor kínáld meg egy kis tápoldattal.

Zöldike - a csúcs csüngő

Más néven: Chlorophytum comosum vagy Csokrosinda.

Hosszú, keskeny levelei lefelé csüngnek, és a növény korával egyre keskenyebbé válhatnak.  Zöldes-fehér csíkos levelei vannak vagy egyszínű zöldek. Utóbbi a félárnyékos helyet is jól bírja. Apró fehér virágokkal is megajándékozhatja ügyes gondozóját.

Ablakpárkányon, állványon vagy felfüggesztve csodálatos látványt nyújt. Folyamatosan hozza a kis sarjnövényeket, miket levágva könnyen szaporíthatsz.

Hő és vízigénye közepesnek mondható. Ha kellően párás a levegő gyakran ezek a sarjak gyökeret eresztenek a levegőben is.

zoldike_igenytelen_szobanoveny.jpg

A NASA kutatásai alkalmával a zöldike is kimagaslóan jól vizsgázott levegő tisztításból. Szóval nemcsak szépsége és könnyű tartása teszi igazi álomnövénnyé a panellakásokba.

Érdekesség a netről: A zöldike vonzhatja a bársonytalpú kedvenceinket. A növény olyan kémiai anyagokat állít elő, amik a macskákra enyhe hallucinogén hatást fejtenek ki. Bár a növény nem mérgező, a macska függőségétől és egyéni reakciótól függően érdemes hozzáférhetetlenné tenni. Arról nem is beszélve, hogy a lelógó és "pofozni való" sarjai gyakran a növény folyamatos piszkálását okozzák, és összetört kaspóval végzik a padlón.

A paneldzsungel igazi túlélő növényeiről már született egy korábbi cikk is, amit itt találhatsz meg.

Ebből a kínálatból már egész biztos, hogy te is fogsz találni olyan szobanövényt, ami elnyeri a tetszésedet. Ha tudsz még több igénytelen, lakásban is könnyen tartható szobanövényt, írd meg bátran.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

9 komment
2018-07-07 11:01:00 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6114094623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2018.07.08. 21:55:49

Valóban! Szépek, és szinte elpusztíthatatlanok.

Raka1885 2018.07.09. 07:47:11

@vizu: Nos, nekem a fentiekből kettőt is sikerült eltenni láb alól. Valószínűleg a túlöntözéses, gyökérrohasztásos technikám vezetett sikerre.

Privateer 2018.07.09. 09:20:37

@Raka1885: Én az elpusztíthatatlannak titulált anyósnyelvet tudom sikeresen kivégezni. Hozzád hasonló technikával. :) Igaz hogy a cikkben nincs említve. De érdekes módon, pl az alokázia, a madagaszkári köpködőpálma, yuka, és hasonlók vígan éldegélnek.

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2018.07.09. 11:08:35

@Raka1885:

"Hát, ha csak úgy nem!"

(Ha nem lenne meg az eredeti: "- Képzeld el - panaszkodik a rabbi - a lányom teherbe esett!" - Csodálkozol, mikor egy szobában lakik a bóherrel! - Na, de a szoba túloldalán van az ágyuk! - Na, meddig tart átmenni! - Na, de van köztük egy paraván is! Na, meddig tart félretolni! - Hát, ha csak úgy nem!"

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.07.09. 13:43:06

Azt a sárkány nevezetűt egy hónap alatt kivégeztem. A sok víz megtette a hatását. Aki minden nap locsolni szeretne, annak ez a jó:
youtu.be/G-AnVRxTSHI

lutria 2018.07.09. 16:51:39

Van egy szobai futókánk ami nem cserépben él hanem egy 20x20x20-as műanyag edényben amibe egy csövön lehet bejuttatni az öntözővizet-a növénynek csak egy szála van,az nagyon erős és egészséges,minden levele megvan,nem száradnak le,nem kopaszodik fel mint a többi a lakásban stb.-viszont bármilyen más növényt,akár egy másik futókát ültetünk mellé mind kipusztul mellőle,csak a kaktuszt nem próbáltuk még...
Tehát egy szál növény él vagy ~10kg földben...:)

Fül~orr~régész 2018.07.09. 18:06:41

Hát én ezekből már hármat kinyírtam, pedig eskü nem szándékos volt! Szerintem nálam a művirág is elpusztul :(

rgs 2018.07.09. 19:32:07

Vitorlavirág? LOL. (Egy újabb spektrum epizód hogy ki találta ki ezt a marhaságot - meg azt is hogy elnyeli az elektromágneses sugárzást.) Kissé túlérzékeny: túl kevés viz: lekonyul, túl sok viz: lekonyul, túl sok fény: lekonyul, túl kevés fény: lekonyul. Cserébe nem virágzik de legalább sokáig elvegetál kihalásközeli állapotban.
Nekem a rákvirág a tuti, egyetlen szempont: árnyék. Amúgy mindent kibir.

rgs 2018.07.09. 19:40:59

@rgs: Találd ki mi a "túl sok"
süti beállítások módosítása