Itt tart napjainkban a ruhaszárítás. Te haladsz a korral?

Szeretsz lépést tartani a gyorsan fejlődő világgal? Mindig is utáltál a nappali közepén teregetni, mert amint megszáradt a ruha máris jön a következő adag? Ha így van, tarts velem egy kis virtuális körsétára az izgalmasnak ígérkező ruhaszárító technológiák körében!

ruhaszaritas_telen.jpg

"Hagyja a dagadt ruhát másra..." József Attila sem tegnap írta a Mama című versét, de legtöbb háztartásban még mindig tömött szennyeskosarak segítségével hordjuk a száradásra váró ruhát a teregetőre, ki az kertbe, erkélyre vagy a nappali egy eldugottabb sarkába. Pedig léteznek modern, praktikus bár időnként megdöbbentő megoldások is, hogy gyorsíthassunk a folyamaton és kényelmesebbé tehessük a mindennapjainkat.

Lássuk hát a kínálatot...

Szárítás a színek és a fény erejével! Mi folyik itt?

Xiang Yu munkássága nyomán megszületett ez az első pillantásra hihetetlennek tűnő LG márkájú ruhaszárító gép. Különböző fények és aromák kiválasztásával járul hozzá, hogy a nedves ruhák gyorsan száradjanak és friss illatúak legyenek az anyaguknak megfelelő program kiválasztásával.

szaritogep_helytakarekos.jpg

Napelemes ruhaszártó esős napokhoz? Már van ilyen!

Ránézésre egy tudományos-fantasztikus film gondolatolvasó készüléke is lehetne, de itt nem erről van szó. Ay Ken Leea tervezője ennek az igazán egyedülálló ruhaszárítónak, amire egy orosz oldal segítségével bukkantam. Az a lényege, hogy jó időben a napelemek segítségével feltöltődik, amit rossz időjárás esetén a ruhák szárítására lehet használni.

Különlegessége, hogy forgatható és a felhasználó kedve szerint hajlíthatja a rugalmasságának köszönhetően. A gyártó szerint kisebb helyiségek fűtésére vagy kiegészítő fűtésként is alkalmazható, akárcsak fertőtlenítésre. Figyelemre méltó fejlesztés!

ruhaszarito_ujdonsagok.jpg

Zsákot a ruháknak az eredményes szárításhoz? Na ne! De!

Bizony Pengfei Li közreműködésével megszületett az Oyer zsákos ruhaszárítója. A készülék egy felakasztható felső egységből és egy 5 literes alsó batyuból áll. Utóbbiba kell a kisebb ruhadarabokat bedobálni, majd a meleg levegő cirkulálásának hála rábízni a ruhák szárítását, erre a cseppet sem hétköznapi kütyüre.

Helytakarékossági szempontból azt hiszem bekerült az élbolyba, de még az is lehet, hogy a dobogó legfelső fokán fog kikötni.

gyors_ruhaszaritas_olcso_ruhaszarito_gep.jpg

Már a vállfa sem a régi!

Emlékszem gyerekkoromban tele volt a szekrényünk textil borítású, nagyméretű és nehéz fából készült akasztókkal, amik azon kívül, hogy rondák voltak, a gyengébb minőségűek még a nedves ruhákat szépen meg is színezték, ha az ember nem figyelt oda, hogy mit mire tereget. Aztán jöttek a drótból hajtogatott nulla teherviselésű koleszos akasztók, fúj. Hát ezeknek már a műanyag vállfák elterjedésével is ütött az órájuk, de most még egy szinttel tovább léphetünk.

Létezik olyan vállfa, ami elősegíti a rá akasztott ruhák száradását. Nem rossz, el kell ismerni, csak kicsit sok kell belőle egy 2-4 fős háztartásba. A zoknikat és alsóneműket a fenti fehér-kék gép szépen megoldja, ez az akasztó pedig az összes pulcsit, inget és kosztümöt. Ha a nadrágra is találok valami megoldást, akkor már csak a mikulásnak kell írnom, hogy nagyon jó voltam és hozhatja a meglepetéseket. :)

ruhaszarito_vallfa.jpg

Hőlégballon, boxzsák vagy valami Marsjáró szerkezet? Ááá, nem! Ez egy ruhaszárító.

Ázsiai barátaink már ilyen meleg levegővel szárító, buboréknak tetsző teregetőket használnak. Végül is van értelme, de szerintem kissé bizarrul néz ki.

Nem tudom mennyivel tudnám hamarabb a szekrénybe eltenni a ruhát, ha egy ilyet használnék a hagyományos teregetőm helyett, de a helyfoglalása és a kinézete miatt nekem nem tűnik annyival jobbnak, mint amennyivel többe kerülhet. Te mit gondolsz? Neked szimpatikus?

meleglevegos_teregeto.jpg

Hagyományos-akasztós is, meg nem is, gép is, meg nem is, jó is, meg nem is. Mi az? Egy szárító bizony.

Olyan mint az a bizonyos Mátyás király mese, lehet, hogy nekünk is vissza kellene küldeni egy üzenettel a királyhoz gyártóhoz, hogy majdnem jó, de még tessék rajta egy kicsit agyalni. De miért mondom ezt?

A Samsung mosógépe... Na most vagyok bajban, rá merjem írni, hogy és szárítógépe? Nem tudom. Angol oldalon találtam rá, ahol nem bajlódtak a megnevezésével. Szóval ez a masina egy sima mosógép, azzal a különbséggel, hogy alul van egy fém akasztórúd, ahová a vizes holmikat lehet kiteregetni, amire a gép meleg levegőt fúj. Sőt még különböző aromák hozzáadására is van lehetőség. Elismerésre méltó a helytakarékossági próbálkozás, meg a szárítás könnyítő elképzelés.

Igen ám, de a rúd szélességéből ítélve a fele ruha sem fér oda egyszerre, mint ami a gépből kijön, ráadásul nem minden darabot szoktunk kötelezően vállfára teregetni, a törölközők oda túl nagyok, a zoknik kicsik. Arról nem is beszélve, hogy engem a hideg kirázna, nehogy a vizes ruhák megnövekedett súlya miatt (ráadásul én szeretek még egy kört bedobni még az előző adag teregetése közben így pedig ez már dupla súly) leszakadna a falról, tudom a fali WC-k sem szoktak így járni, de azért aggódnék. De lássuk magát a csodamasinát!

ruhaszarito_gep.jpg

És a végére jöjjön két kevésbé futurisztikus, ámde annál hasznosabb ruhaszárító megoldás, azoknak akik jobban kedvelik a most közismert módszereket egy kis előnnyel fűszerezve...

A szobában felállítható ruhaszárítók új megjelenése

Ha neked nem tetszett a fenti listában szereplő egyik új ötlet sem, akkor is tudok olyat mutatni, ami talán érdekelni fog. Az eredeti lábakon álló, szétnyithatós ruhaszárítókon és kád fölötti fregolikon túl, azért lehet miből válogatni, vannak tetszetősebb és helytakarékosabb társaik is a hagyományos teregetőknek.

praktikus_teregeto_fregoli.jpg

Tekintve, hogy eddig nem bővelkedett a piac ilyen típusú gépekben, azt hiszem baj, ha megemlítem őket egy fél bekezdésben..

+ Ha te is panelban laksz vagy mini a fürdőszobád...

Akkor is vehetsz mosó-, és szárítógépet egyben, mivel már árulnak 42-47 cm-es mélységű keskeny kivitelű modelleket is, így nem kell amiatt aggódnod, hogy nem fog beférni a masina a helyére. Ugye milyen klassz? Én is csak nemrég tudtam meg. De most rákeresve egyből két modellt is találtam a neten, az egyik egy Candy a másik egy LG márkájú.

moso_es_szaritogep_keskeny_kivitel.jpgBízom benne, hogy hamarosan feltalálják az öntisztító ruhákat, amiket sem mosni, sem teregetni, de még vasalni sem kell majd, mégis tökéletesen szellőznek, bőrbarátok és olcsók. Álmodozni csak szabad, nem? Addig is, aki teheti válogasson a fenti listáról, és ha ez megtörtént ossza meg velünk a személyes tapasztalatait az adott kütyüről.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
Címkék: házimunka mosás
2018-09-18 21:03:43 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7614246853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása