Hasznos tudnivalók, ha kutyát szeretnél!

Úgy érzed, hogy elérkezett az idő, hogy a családod egy kutyával bővüljön? De fogalmad sincs, hogy ilyenkor mikre kell felkészülni azon kívül, hogy eszik, alszik és játszik a kis aranyos? Akkor nincs más dolgod, mint elolvasni ezt a cikket és elmerengeni a tartalmán.

kutyatartas_lakasban_0.jpg

Sokan egy hirtelen döntéstől vezérelve hazavisznek egy kutyát és felkészületlenül kezdenek neki a közös életnek, és számos olyan akadályba belefutnak, amire fel tudtak volna készülni egy kis utánaolvasással.

Ez az írás, most azokkal a tudnivalókkal foglalkozik, amikkel érdemes tisztában lenni, ha egy szőrös négylábúval költözik az otthonodba, különösen ha az eb még kölyök.

Keress egy megbízható állatorvost!

A kölyök kutyák, akárcsak az ember gyerek, hajlamosak mindenfélét megkóstolni, olyat is amit nem kellene, és sokszor kerülnek olyan bajba, ami után orvosi ápolásra szorulnak. Éppen ezért még a kutya érkezése előtt keress egy olyan állatorvost, akire rá mernéd bízni a te kis szemed fényét! Ha a környéken több doki is van, akkor érdeklődj helyi kutyásoktól, hogy kit ajánlanak, látogasd meg a rendelőket stb.

Az állatorvos állítja ki a kutyus oltási könyvét, ami neki olyan mint neked a személyigazolvány, így ha valahová mentek (főleg ha hosszabb távra), akkor mindig vidd magaddal! A külföldi kutyás nyaralásokhoz pedig kutya útlevélre lesz szüksége a blökinek, amit szintén az állatorvos ad ki, de ennek részleteiről ráérsz akkor faggatni az állatorvost, ha már ott tartotok.

A másik nagyon fontos dolog, amit tudnod kell az a választott állatorvosod rendelési ideje. Ezt feltétlen írd fel olyan helyre, ahol gyorsan megtalálod, hogyha kell, akárcsak a telefonszámát és ha kell a rendelő címét is! Jó ha tudod, hogy a legtöbb állatorvos nem rendel hétvégén, de sok városban (de sajnos messze nem mindegyikben) tartanak az állatorvosok úgynevezett hétvégi állatorvosi ügyeletet. Ilyenkor sürgős, vészhelyzeti esetben hozzájuk kell fordulni, ha hirtelen baj történik. Különböző kutyás facebook csoportok, weboldalak, menhelyek honlapjai stb. is kiírják, hogy a te településed környékén kik vannak ügyeletben, de ha nagy a baj nincs arra időd, tessék mindig előtte lecsekkolni például itt. Több nagyvárosban (kérdezd rá, hogy nálatok is így van-e) az előző hétvégi ügyeletes van szolgálatban a következő hétköznapok éjszakin. Magyarul ha Fifikét szerda éjfélkor elütötte az autó, akkor az előző hétvégi ügyeletesdokihoz kell rohanni vele!

kutyatartas_lakasban_9.jpg

Ha már az egészségügyi dolgoknál tartunk, folytassuk is azzal.

Oltások, chip rendben van?

Az állatorvosnak évente be kell oltani a kutyát a kötelező veszettség elleni vakcinával. Ez törvényileg kötelező, így nem szabad kibújni alóla, de mint felelős gazdi gondolom te sem tervezted. Ezen kívül még nagyon sok fajta védőoltást lehet kérni, és kölyökori oltási program is elég sűrű és fontos betartani az előírt időpontokat, de erről majd a korábban váltasztott doki tájékoztatni fog részletesen.

Az viszont megint egy fontos, hogy a kutyákba ültetendő mikrochip alapjaival tisztában legyél! A chipet az állatorvos helyezi a kutya bőre alá, amit törvény ír elő. 3500 Ft-ba kerül és egyetlen egyszer van rá szükség, ha tenyésztőtől vagy menhelyről lesz a kölyök kutyád, akkor már biztos lesz benne mire hozzád kerül. A chip állat élete végig működni fog, de néhány évente azért jó ellenőriztetni, hogy minden ok vele a biztonság kedvéért.

A chip nem nyomkövető, nem tudja megmondani, hogy jól jár a kutyád! Arra szolgál, hogyha a kutyusod elveszne, akkor akinek van chip leolvasó készüléke (állatorvosok, menhelyek, állatvédők stb.) megtudják a kutyára vonatkozó legfontosabb adatokat, és a gazdi elérhetőségét és ezek segítségével gyorsítsák a hazakerülését. Éppen ezért, ha költözöl vagy változik a telefonszámod, akkor rögtön tudasd az állatorvosoddal és kérd meg, hogy a chipek adatait tároló elektronikus adatbázisban frissítse a kért információkat. Sok kutyus azért nem jut haza pl. szilveszter után egy váratlan elszökést követően, mert ezeket a gazdik elfelejtik, te ne legyél ilyen!

A regisztrálás persze nem merül ki ennyiben.

Bejelentetted a kutyusod?

Az önkormányzat felé bejelentési kötelezettséged van, ha kutyus költözik hozzád. Nem nagy dolog, bebattyogsz a polgármesteri hivatalba és kitöltesz egy a néhány kutyára vonatkozó kérdést tartalmazó űrlapot, és leadott az illetékes emberkénél. Ezt is egyszer kell csak elintézni, viszont a néhány évente tartott ebösszeíráskor nagy jelentősége van.

kutyatartas_lakasban_5.jpg

Eddig az alapokkal foglalkoztam, amik a családi házban tartott kutyusokra is vonatkoznak, de most rátérek a társasházak sajátosságaira.

Szabályozhatja a társasház a kutyatartást a házban?

A rövid válasz, az hogy nem. A hatályban lévő kormányrendelet hivatott rendezni a kérdést és ezzel nem mehetnek szembe a társasház lakói. Nincs joguk megtiltani a kutyatartást az adott házban vagy lépcsőházban. A lakásban tartható kutyák számát is a kormányrendelet szabályozza, azaz 6 négyzetméter akadálytalanul használható terület illet meg minden egyes kutyát a lakásban.

Hallottunk már olyat, hogy a közvetlen szomszédságban lévő lakók engedélyéhez akarták kötni a kutya tartását, de ezt épp annyira nem kell komolyan venni, mint azt a próbálkozást, hogy minden kutyát kötelező szájkosárban vezeti a lépcsőházban.

Ettől függetlenül, ha ennyire kutyaellenes az adott lakóközösség, érdemes megfontolni, hogy szembe akarsz-e menni az árral, mert komolyan megkeseríthetik az életedet, és a béke a szomszédokkal egy nagy kincs.

Mindazonáltal az erkélyeden és a társasház folyosóin és társasház közös területein pl. tároló tilos kutyát tartani! Bár elképzelni se tudom, hogy ki szeretne így egy családtagot sanyargatni. Ez természetesen a rácsos ajtóval leválasztott folyosószakaszra is vonatkozik.

kutyatartas_lakasban_3.jpg

+1, Kisállat biztosítás mire vonatkozik és kell-e?

A legtöbb lakásbiztosításnak van egy olyan pontja, ami az állat által okozott károkat megtéríti, de hogy nálatok a társasház biztosítása ezt tartalmazza-e azt a közös képviselőtől tudod megkérdezni. Ha saját lakásbiztosításod (is) van, akkor a legtöbb biztosítótársaság eddig jut el a kutyákra vonatkozóan, de léteznek olyan biztosítók, amik a kisállatra vonatkozó kiadásokat is megtérítik. (Vagy annak egy töredékét, ezt biztosítója válogatja.) Ez azt jelenti, hogyha műteni kell Fifikét, akkor az ehhez kapcsoló anyagiakat követelheted a biztosítódtól. Vannak ahol csak x. forint után térítenek és van, ahol a teljes kezelési költség csak x. százalékát adják vissza, ezt biztosítója válogatja.

Persze ahhoz, hogy a biztosító fizessen rengeteg hivatalos dokumentumot kell majd beadnod, de a biztosító és az állatorvosod majd segít benne. Ha a lakásbiztosításon belül nincs ilyen pont, akkor köthetsz külön kisállat biztosítást is.

Az, hogy a gazdik szerint jó dolog-e a biztosítás, vagy milyen esetekben hasznos arról erősen megoszlanak a vélemények, de jó ha tudod, hogy van ilyen lehetőség. Ja még egy apróság ezzel kapcsolatban, sok biztosító az eb korához köti, hogy meddig lehet biztosítani, hogy ha érdekel a dolog, jobb minél előbb utána nézni.

A hivatalos dologról kb. ennyit kellett tudnod mint leendő gazdinak, és ahogy elnézem a tudnivalók terjedelmes hosszát, egyenlőre ennyit is épp elég lesz megemészteni. A későbbiekben rátérünk a gyakorlati teendőkre is pl. ha a blöki hangoskodik a szomszédok bánatára, vagy ha kutyaszőrös a lift padlója.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2018-11-16 16:57:59 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6814376231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.