Kérdések, amiket lakásvásárlás előtt érdemes feltenni a tulajdonosnak

Lakásvásárlás előtt állsz, és a hatalmas kínálattól már azt sem tudod hová kapd a fejed? Mindig elfelejtesz valamire rákérdezni vagy attól félsz, hogy valami fontos nem jut az eszedbe, amikor lakásnézőbe indulsz? Most összeírtuk azokat a kérdéseket, amiket feltétlen szegezz neki a tulajdonosnak!

lakas_vasarlasi_tippek_trukkok.jpg

Ha éppen a első ingatlanodat vásárolnád, akkor biztos jól fog jönni egy kis mankó, amire támaszkodhatsz, hogy mikre érdemes kitérni szóban, miközben a lakást járjátok körbe-körbe.

Amikor belépsz egy meghirdetett lakás ajtaján előfordulhat, hogy olyan apróságok terelik el a figyelmedet, mint a tisztaság kérdése vagy hogy mennyire van rend, esetleg a pirosra festett hálószoba fal. Próbáld meg kizárólag azokat a dolgokat tanulmányozni, amik akkor is ott maradnak, ha a mostani lakók kiköltöznek vagy nagyobb anyagi ráfordítást igényelne a cseréjük!

Fókuszálj inkább azokra a tényezőkre, amik alapján érdemes eldöntened, hogy az a lakás lesz-e álmaid otthona vagy tovább kell keresgélned!

giphydb.gif

Az egyik legfontosabb kérdések, mindig  a lakásra vonatkozóak

A lakás hirdetések változó mennyiségben tartalmaznak valóban hasznos információt az ingatlan adottságairól, így a számodra fontos tényezőkre érdemes rá is kérdezni, mielőtt azt kérdeznéd, hogy hol írd alá az adás-vételi szerződést.

 • Egyedi fűtésű a lakás?
 • Az elektromos vezetékek cseréje megtörtént már? Mikor?
 • Milyen fekvésű a lakás (különösen a nappali)?
 • Mennyi a közös költség, és az tartalmazza-e pl. a szemétdíjat?
 • Tartozik-e a lakáshoz saját kocsibeálló az udvarban?
 • Közös vagy saját tároló jár az ingatlanhoz, hol van és mekkora?

+ Tipp

Igaz ez nem kérdés, de ne csak az ablakok minőségét és a szúnyogháló valamint redőny meglétét ellenőrizd, hanem azt is, hogy melyik állítható bukóra, mennyire záródnak könnyen és mire néznek a nyílászárók.

A társasházzal kapcsolatos kérdések

Sokan szeretnek inkább magára a lakásra koncentrálni, pedig hosszútávon a társasház problémái a te problémáid is lesznek, szóval tegyél fel a társasházra vonatkozóan is pár kérdést.

 • Mikori építésű a társasház?
 • Mi volt az utolsó nagy felújítás a házban és mikor történt?
 • Megtörtént már a külső hőszigetelés, radiátor és az ablakok cseréje a lépcsőházban?
 • Milyen gyakran van gond a lifttel?
 • Van megbízott takarónő a házban, vagy heti forgásban a lakók takarítanak?
 • Van működő szemétledobó a társasházban?

elado_tarsashazi_lakas_kerdesek_otletek_mire_figyelj.jpg

 • Ha van olyan szolgáltató pl. internet akihez ragaszkodsz, kérdezd meg, hogy ebben az épületben elérhető-e? (Ha a lakás gazdája nem tudja később hívd fel a szolgáltatót is.)
 • Kényes kérdés, de a rágcsálókra és a bogarakra, továbbá a megelőzésük érdekében tett lépésekre is kérdezz rá! Pl. van-e kitéve csapdák, előfizetett-e a ház rendszeres rovarirtásra stb.
 • Ha van a társasházhoz tartozó konditerem, uszoda vagy szauna az hogyan vehető igénybe?

Ne feledkezz meg a szomszédokról sem!

Sajnos a szomszédait nem válogathatja meg az ember, de azért informálódni róluk lakásvásárlás előtt nagyon is lehet, és hidd el jó dolog élni ezzel a lehetőséggel.

 • Laknak kutyák a házban? Milyen fajták és hányan vannak? (Ha kutyás vagy azért, ha nem akkor meg azért, lehet ez hasznos info.)
 • Kik laknak a közvetlen szomszédságban? Mennyi idősek? (Feletted, alattad, és melletted is, egyiket se enged átugrani!)
 • Előfordult már, hogy a felső szomszéd eláztatta a lakást?

+ Tipp

Bármelyik emeleten néztél is lakást, sétálj végig a lépcsőházon fentről lefelé menet, és figyeld meg, hogy mennyire rendezett és tiszta a lépcsőház!

Néhány információt a városrészről is begyűjthetsz

Ha számodra ismeretlen a környék, akkor feltehetsz néhány tapogatózó kérdést ezzel kapcsolatban is. Nyilván az a legjobb, ha idővel majd magad deríted fel, de azért rákérdezhetsz néhány részletre.

 • Melyik a legközelebbi buszmegálló és ott milyen járatok állnak meg?
 • Innen reggelente kb. mennyi idő eljutni kocsival egy bizonyos helyre? (Olyat népszerű úticélt válassz, amit valószínűleg a lakás tulajdonosa maga is érinteni szokott munkába menet.)
 • Mennyire nehéz parkolni a környéken és hol érdemes próbálkozni?

ingatlanpiac.jpg

Átadás, anyagiak és formaságok témaköre

Senki nem szeret ezekről a témákról beszélgetni pedig lakásvásárláskor szükséges. Vegyél egy mély levegőt és vitassátok meg a piszkos anyagikat is, de mielőtt alkudni kezdenél térjetek ki más kulcskérdésekre is.

 • Van valamilyen teher az ingatlanon? Ha igen, milyen jellegű, mennyi? Át akarja adni neked vagy adás-vétel előtt/ közben kifizeti ő maga?
 • Hajlandó megvárni a tulajdonos a hiteligénylés és felvétel procedúráját vagy azonnal készpénzt szeretne a lakásáért?
 • Mikorra tudna legkorábban kiköltözni a lakásból?

lakasvasarlas_okosan.jpg

Lakást nem mindennap vásárol az ember, így különösen fontos, hogy ne maradjanak ki a legfontosabb kérdések egyetlen potenciálisan befutó ingatlan esetében sem. Minden társasházi ingatlan más és más, de a fenti általános kérdések segítenek átfogóbb képet kapni a kiszemelt lakásról.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

31 komment
2019-04-04 21:29:47 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8814738479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csssc 2019.04.05. 14:10:02

Ekkora baromságot! miért kellene az eladónak tudni a tömbben lakó kutyák számát, meg az alatta fölötte, mellette lakó szomszédok korát, stb...miért kellene a válaszokat a vevőnek elhinni? ...mi van, ha az eladó "rögtönzi" a válaszokat - felelősségre úgysem vonható, ha érdekli a vevőt nézzen utána!

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.04.05. 14:28:18

A vásárlók igen nagy része örül annak, ha az önerejük fedezi a hitelfelvételhez szükséges összeget a lassan 25 milliós használt lakások korában (konkrétan ilyen áron hirdetik a külvárosi 50nm2-s paneleket Budapesten), nemhogy azon fog sopánkodni lakásvásárlásnál, hogy a hangosan ugat a hárommal alatta lévő kutya, vagy hogy hol a buszmegálló.
Ha meg szar környéken akar olcsó lakást venni, akkor teljesen értelmetlen a kérdések nagy része, mert nem ok nélkül olcsóbb egy lakás most a többinél.

GöTi 2019.04.05. 15:49:42

" a külső hőszigetelés" hány cm vastag? - mert nagyszerű politikusaink támogattak a többiek pénzéből 5-8 centiméterest is!

"Közös vagy saját tároló jár az ingatlanhoz, hol van és mekkora?" a vételár kifizetéséig kiüríti, vagy számottevő kedvezményt ad a takarításáért? A kifizetés után semmire nem tarthat igényt!

Merre néz a nappali? - nézz ki az ablakon vazze!

Buchhalter 2019.04.05. 15:51:03

@gergo: vagy kivár és nem veszi meg.Ha már egy életre eladósodsz akkor azért normális közegben élnél, nem? Szóval minimum 5 mila a belépő egy tré panelhez.Igaz , Angyalföldön új építésű 50 nm 35 millióról indul és a kocsi beálló + 3 millió. Ha most adják át az már 45 millió + kocsibeálló 3,5 millió. Több ismerősöm most jegeli az ingatlan vásárlást (nincs elegendő önrésze stb ).

Májkül 2019.04.05. 15:56:01

@csssc: ".miért kellene a válaszokat a vevőnek elhinni?"
Nem kell! Az ingatlan adás-vételhez bizalmon is kell a vevô és az eladó között. Ha az eladó a feltett kérdésekre elkezd kamuzni, mellébeszélni, terelni stb., az egy normális ember fejében megkondítja a vészharangot, mert azt jelzi, hogy ott valami nincs rendben. Keressünk inkább másik eladó lakást.

ze11 2019.04.05. 16:03:10

"Van-e szemétledobó" - Ha van, akkor tervezi-e a lakóközösség lezárni? Merthogy a szemétledobóval (tapasztalat) sokkal több gond van (eldugul, büdös, zajos, rovaroknak utat enged a kukatárolóból fölfelé, stb.), mint amennyi haszna van. Nálunk megszüntették, azóta a liftek melletti kutrica bérelhető raktárként funkcionál. Naponta egyszer minimum lemegy az ember a földszintig legalább (postaláda), úgyhogy nagy gondot nem okoz a ledobó hiánya - csak arra kell rászokni, hogy a hulladékot zacsizva kell eljuttatni a közös kukákig.

Bafana 2019.04.05. 16:14:51

@GöTi: "Merre néz a nappali? - nézz ki az ablakon vazze!" Jóóóó! Amikor telefonon felhívom és kérdezek a lakással kapcsolatban, közben kinézek a zablakon...
@csssc: Azért kell tudni a kutyák számát, mert nem mindenki szereti a kutyaugatást és uram bocsá' magát a kutyákat sem...

Pécsi bölcsész 2019.04.05. 16:22:50

@gergo: pont ezért lényeg. azt a keservesen megtakarított önészt ne kelljen már kutyaugatás közt élveznem!

csssc 2019.04.05. 16:25:22

@Májkül: ilyen hülye kérdésekre eladóként nem kezdenék el kamuzni! elhajtanám a kukacoskodó vevőt a.......

csssc 2019.04.05. 16:29:12

@Bafana: azért ha akarja számolja össze, ne tőlem eladótól várja, hogy katalógust állítsak össze neki a bolhafészkekről, ami aztán az első tavasszal számszerűleg úgyis megduplázódhat....

Bafana 2019.04.05. 16:35:02

@csssc: Értem. Szóval a vevő tábort ver egy napra a lakás elé és hallgatózik/figyel, hogy honnan, mely kutya ugat/viszik le sz@rni. Én inkább kérdezek, maradok ilyen begyepesedett.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.04.05. 17:23:03

@Pécsi bölcsész: ha szegény vagy és évekig tart összerakni az önrészt, akkor muszáj kompromisszumot kötni. Megveszed kutyaugatással együtt, elmész utána a jegyzőhöz, majd kérsz birtokvédelmet, vagy közgyűlésen határozatot hoztak a kutyatartásról. Kis munkával gyorsan el lehet tüntetni a zavaró kutyát.

Persze egyszerűbb nem megvenni emiatt egy amúgy jó lakást és fizetni havi 150e forintot albérletre.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.04.05. 17:25:22

@Buchhalter: persze, lehet várni is, a következő válságra, ahol bezuhanhat a lakások ára.
Addig albérlet vagy kisszoba anyuéknál..

szamaritánus 2019.04.05. 18:06:02

a legfontosabb kerdesek:
-van-e cigany a hazban?
-van-e cigany a kornyeken?

minden mas ezutan jon.

Mclaurin 2019.04.05. 19:25:21

Azért ez viszi a prímet jó kis állás lehet:" Van megbízott takarónő a házban"?

Pierr Kardán 2019.04.05. 20:00:11

@Bafana: Ha valaki telefonon érdeklődne a lakás után, amit hirdetek és ezeket az agyment kérdéseket tenné fel, akkor elhajtanám a vérvörös naplementébe.

Vegye már a fáradtságot és tolja oda a seggét, oszt nézze meg amire kíváncsi.

Egyébként engem a kutyáknál sokkan jobban zavarnak a visongó kölykök, ugyanúgy odabrunyálnak a falhoz és még oldalba se rughatom őket, mert kiszáll a gyermekvédelem :-((

fda 2019.04.05. 21:12:12

Ezt értelmi fogyatékos grafomán írta értelmi fogyatékos vásárlóknak?

infrablue 2019.04.05. 21:14:52

Hogy az említett kérdések kinek milyen hülyén hangzanak, az egy dolog. De pl. azt nagyon fontos megkérdezni, hogy ki van bejelentve lakcímkártyával a lakásba. Az én eladóm vagy nem tudott egy illegál bejelentettről, vagy hazudott. Bejelentkezni egy címre vadidegenként ugyanis gyerekjáték. (A bejelentkezési űrlapot alá lehet hamisítani, és az okmányiroda szerint "nem vagyunk írásszakértők". A szállásadónak nem kell jelen lenni a bejelentkezéskor) Jöttek is a különböző levelek, felszólítások az ismeretlennek az én címemre. Letiltani, kijelentkeztetni külön procedúra.

bontottcsirke 2019.04.06. 08:27:16

@csssc: Mert valaki kurvára nem kíváncsi a kutyavinnyogásra.

bontottcsirke 2019.04.06. 08:34:03

Na, akkor elmondom; tulajdonosi lap másolatának lekérése, homlokzat ha nincs szigetelve kuka, közös képviseletet meginterjúvolni, naponta többször visszamenni, leülni egy pad elé a házban kibontani egy kólát/sört, kicsit hallgatózni, vajon üvöltenek -e a szomszédok, vinnyog-e a kutya, van-e cigány. Háztömb körül megnézni mekkora a szemét, van-e lepukkant német prémium dízelfos. Milyen autókkal parkolnak? Sok a pár éves suzuki, egyéb átlagos állapotban levő népautó vagy dízel kisbuszok okosba embertől? Kamera van? Hegedűtanár? Gyanús felújítás? Mekkora a forgalom? És amit a blogíró is helyesen megfogalmazott; Milyenek a szomszédok (főleg ha nem legfelül laksz) Milyen a tájolás? Mivel fűtenek?

népszopás 2019.04.06. 09:04:26

és mennyire hallani a többi lakót - persze erre nem lesz érdemi válasz
viszont furcsa, hogy egy 10-20mFt-s lakást "próba" nélkül megvesz az ember, míg egy 500eFt-s autóba beleülhet, hogy kipróbálja vásárlás előtt

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.04.06. 09:19:30

Budapesten a fő kérdés: laknak-e cigányok a házban?

Alternatív 2019.04.06. 11:10:25

Közös képviselőtől tájékozódni:
- Hány lakó van, aki tartozik a háznak, mennyivel? Elindítják-e a behajtást, vagy töketlenkednek?
- Milyen felújítási, fejlesztési munkák vannak betervezve, és mennyi pénz van a társasház számláján?

Érdemes rákérdezi a lakók összetételére is, egy helyen például kiderült, hogy a tetőt kellene megcsináltatni, de a zömmel nyugdíjas lakóknak sose lesz rá pénze...

És persze az alapkérdés: van-e tartozása az eladónak a társasház felé? (Van olyan, amit a mindenkori tulajdonostól hajtanak be...)

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2019.04.06. 12:27:58

@ze11: "...csak arra kell rászokni, hogy a hulladékot zacsizva kell eljuttatni a közös kukákig."
Arra is rá lehet szokni, hogy zacsizva dobd le a szemétledobón.

klinikavezető 2019.04.06. 18:19:30

@Alternatív:
Nem árt ha tudod, a közös képviselő még az eladónak sem mondhatja meg, hogy hány lakó van, aki tartozik a háznak és mennyivel. A behajtásról vagy töketlenkedésről a közös képviselő ismét nem fog mondani semmit,mert nincs semmilyen jogviszonyban a vevőjelölttel, ráadásul a saját tevékenységének esetleges hiányosságait sem fogja elmondani.
A felújítási fejlesztési munkákról is az eladót lehet megkérdezni, mert ezekről a közgyűlés dönt. Az meg végképp belső ügy hogy mennyi pénz van a társasház számláján,s az összeg amúgy is semmitmondó, mert lehet hogy ma van rajta 5 millió, de holnap már csak 2, mert közben ki kellett fizetni a gázszámlát meg a villanyszámlát.
Az eladó tartozása is buta kérdés ,mert a közös képviselő nem válaszolhat rá(adatvédelmi törvény), ráadásul az adásvételi szerződésben (általában a vevő ügyvédje) kiköti az ingatlan hitel-,per-,és tehermentességét is.
A mindenkori tulajdonos a saját tartozásaiért felel, s nem az eladó terheit viseli.

Bafana 2019.04.07. 08:37:28

@Pierr Kardán: Nem sok lakást adtál el/vettél, azt látom. Minek menjen valaki mondjuk Békásmegyerről Kispestre, ha telefonon is meg lehet tudni fontos infókat a lakásról? Most őszintén! Mért jó az, ha valaki a helyszinen esik pofára egy olyan ténytől, amit telefonon is meg lehetett volna tudni. Tényleg nem értem a logikádat.

ze11 2019.04.07. 21:44:07

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Zacsiban ledobva is képes elakadni, és ez nem oldja meg a bűzt (mire leér, szétszakad...), a zajt meg a konténertárolóból felfelé haladó nem kívánatos rovarokat.
Nálunk rengeteg probléma volt a ledobókkal, a lakóközösség meglépte a ledobósdi megszüntetését, és kimutatható megtakarítást jelent azóta is.

ze11 2019.04.07. 21:45:19

@klinikavezető: Ezeket az adatokat a közgyűlésre kiadott anyag jellemzően tartalmazza, azt célszerű lehet elkérni az eladótól.

klinikavezető 2019.04.09. 20:33:43

@ze11: olvasd el figyelmesen, mit írt alternatív. Azokat az adatokat a közgyűlésre kiadott anyag jellemzően nem tartalmazza,csak a fejlesztési elképzeléseket. Abban egyetértünk, hogy érdemes elkérni,hátha talál benne valamit a vevőjelölt....

ze11 2019.04.09. 21:29:31

@klinikavezető: Ha nincs benne, hogy mire, mennyit fordított a lakóközösség, illetve hogy mire mennyit tervez (költségvetés), meg hogy milyen a th. anyagi helyzete (bankbetétek, megtakarítások, hitelek, kintlévőségek), akkor az baj - hiszen ekkor a tulajdonosok sem tudják meg, hogy mi az ábra.
Nálunk tételesen ott van minden, ahogy az is, h ogy melyik tulajdonostárs mennyivel tartozik, illetve hogy áll az adott ügy (jelzálog, kényszerértékesítés, stb.).
Mivel a tartozást felhalmozók felé fennálló követelést a lakásukra terheltetni kgy.-i határozattal lehet (kgy.-i határozatot követően járhat el a közös képviselet ezügyben), így erről mindenképp kell a kgy.-re kiadott anyagban előterjesztésnek szerepelni - tényszerű számadatokkal.

klinikavezető 2019.04.10. 17:46:18

ze11
Te is olvasd el, mit írt alternatív.Ne keverd már össze az előző évről készített beszámolót,ami most 2018 december 31.-i állapotot tükröz, azzal az időponttal, amikor alternatív a közös képviselőt javasolja faggatni.Ez egyébként törvénytelen,mert nincs jogviszonyban a vevőjelölt a társasházzal. Vevőjelölt valóban elkérheti az eladótól a közgyűlésre összeállított anyagot.
Azért mert nálatok nem tud olvasni és törvényt értelmezni a közös képviselő, és hülyeségeket csinál, az nem érv ebben az esetben. A törvény tételesen kimondja, hogy az adott évben a közös költség előírásokat és befizetéseket lehet közölni.
A számvizsgáló bizottság (akiket köt a titoktartás) láthatja azt a táblázatot,ami először a nyitó egyenlegeket( tartozást illetve túlfizetést ) tartalmazza,majd az előírásokat, és a befizetéseket,ÉS A ZÁRÓ EGYENLEGEKET.A tulajdonosok ebből a két középső oszlopot láthatják az SZVB tagok meg elmondják, hogy ellenőrizték tételesen a tulajdonosi folyószámlákat, az azokat összesítő fent említett táblázatot.
Ennek alapján a tulajdonosok év eleji tartozásának és túlfizetésének egyenlege volt például 1,2 millió forint tartozás, az év végére ez 800 ezer forintra csökkent. Év elején 8 tulajdonos tartozott, év végén már csak pld 5.
Nagy összegű kártérítést fizethet nálatok a ház és a közös képviselő,mert a tulajdonos tartozása személyes adat.és ti mint tulajdonostársak nem vagytok a szomszéd adatkezelői. Az SZVB kikérdezheti a közös képviselőt,hogy mit tett a 8 adós 5- re faragásának érdekében és majd elmondják a közgyűlésen ha úgy látják, hogy nem tett meg mindent a közös képviselő.(Meg a közös képviselő is elmondja hogy kiküldött 22 felszólítást ebből 16 esetben ismételt, s a végén fizetési meghagyást kezdeményezett 8 esetben,amiből 5 lett végrehajtva mert a többiek fizettek.

A tartozás felhalmozók felé normális helyeken nem úgy járnak el,amint leírtad.
A társasházi törvény (2003.évi CXXXIII tv) szerint,idézem:
"31. § A közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a hátralékos tulajdonostárs külön tulajdonának és a hozzá tartozó közös tulajdoni hányadának jelzáloggal való megterhelését – a közgyűlés összehívása nélkül – akkor rendelheti el, ha erre őt a szervezeti-működési szabályzat felhatalmazza."
AZAZ EGYSZER a szervezeti és működési szabályzatban ezt a jogot megadjátok és egyben kötelességévé teszitek a közös képviselőnek, s azután nem kell minden egyes esetben közgyűlést összehívni,és csámcsogni a szerencsétlenen.