Kezdjünk valamit az ajtó fölötti térrel!

Nálad a beltéri ajtók fölötti részen van valamilyen mutatós dekoráció? Esetleg hasznosítottad ezt a területet? Ha azt válaszolnád, hogy eddig észre sem vetted a lakásodnak ezt a részét és egyébként is mit lehetne vele kezdeni, akkor ez a cikk most neked szól!

ajto_folotti_ter_lakberendezes.jpg

Az ajtókeret felső része és a plafon között húzódik egy nem túl nagy, és nem is igazán domináns terület, ami sok lakásban parlagon hever. Egyszerűen nem foglalkozunk vele, sőt legtöbbször tudomást sem veszünk róla, sem a hétköznapokban, sem a lakás felújításkor, mintha nem is létezne.

Igazi mostohagyerek ő a lakberendezésben is. Pedig több módja is van annak, hogy különlegesebbé tegyük és kitüntessük figyelmünkkel!

Használd okosan tárolásra!

Bár első ránézésre igencsak csekély mérettel rendelkezik a kiszemelt terület, egy kisebb méretű otthonban, bizony még az ilyen is kincset ér.

Könyv és virág mi más kellhet még?

A top három ötlet között a címben is szereplő kettő egész biztosan benne lenne.

(Ugye nem felejtetted el, hogy a nagyobb méretért csak rá kell kattintanod a képekre?! :) )

ajto_folotti_ter_lakberendezes_konyv_es_virag_tarolas.jpg

Nem véletlenül gondolnak a virágtárolásra ezen a téren sokan. Egyszerű ugyanakkor nagyszerű elképzelés.

ajto_folotti_ter_lakberendezes_virag_tarolas_viragos_lakas.jpg

 De nézzünk inkább helyiségenként. Hiszen attól függően, hogy melyik helyiség beltéri ajtaja fölé tekingetsz éppen, mindig mást érdemes oda "száműzni".

Előszoba esetében

Van a szokványosabb, amikor a ritkábban kellő, de bizonyos mértékben a szemnek is kellemes tárgyakat teszed fel az ajtó fölé és van, amikor a szükség nagyobb úr és olyan holmik is felkerülnek oda mint pl. a cipőgyűjteményed. Ha te is nagy cipővásárló vagy annak ellenére, hogy már nem tudod hová rakni a legújabb lábbeliket, akkor tuti ez az ötlet lesz a kedvenced.

ajto_folotti_ter_lakberendezes_trukk_eloszoba_helykihasznalas.jpg

Fürdőszoba

Kinek nincsenek olyan fürdőszoba kellékei, amik csak hetente egyszer vagy még ritkábban kerülnek elő? Na, ezeknek a motyóknak a tökéletes lakhelyül szolgál majd egy az ajtó fölé fabrikált polc.

ajto_folotti_ter_lakberendezes_trukk_furdoszoba_helykihasznalas.jpg

Konyha vagy étkező

Nálad is van olyan kategória az étkészletek vagy poharak terén, hogy "csak ünnepekkor vesszük elő"? Ha igen, akkor kár lenne a szekrény mélyére elrejteni ezeket a csodálatos darabokat, ráadásul ott még a helyet is foglalják. Inkább tedd közszemlére!

A nagyitól kapott pöttyös fémbögre is jól fogja magát ott érezni, amiből időnként még mindig ihatsz egy-egy forró kakaót, ha rád telepedne a hiánya.

ajto_folotti_ter_lakberendezes_trukk_konyha_helykihasznalas_stilus.jpg

Legyen több fény!

A sötét folyosók remek ellenszere lehet, ha a napsütötte szobából vagy világos előszobából némi fényt engedsz át az ajtó fölötti területen. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy még tudod befolyásolni, hogy ide kerülhet-e üveg a tömör fal helyett, akkor mindenképp gondolkodj el rajta, nem fogod megbánni!

ajto_folotti_ter_lakberendezes_trukk_erre_figyelj.jpg

Hagyjuk a praktikus gondolatokat, inkább menjünk rá a látványra és azt maxoljuk ki! Benne vagy? Helyes!

Akassz ki néhány festményt vagy fényképet!

Az egyik legkézenfekvőbb mégis elcsépelhetetlen ötlet egy (vagy éppen jó sok) fénykép vagy festmény ajtó fölé akasztása. Neked, hogy tetszik?

ajto_folotti_ter_lakberendezes_fenykep_kiakasztasi_otlet.jpg

Ötlet festés is lehet az igazi!

Néha nem kell túlspilázni a dolgokat, egy kis kreatív szobafestés és máris meg van oldva az ajtó fölötti üresnek ható tér problematikája.

ajto_folotti_ter_lakberendezes_otletes_szobafestes.jpg

Tér alakítás

A fentinél egy picit bonyolultabb, ha magát a teret formálod meg a kicsit izgalmasabbá. Mutatom mire gondolok! Csak aztán mielőtt elköteleznéd magad egy vagy másik minta mellett, képzeld el milyen lenne kinyitott és becsukott ajtó mellett is, nehogy aztán az ajtót is formára kelljen vágni, hogy illeszkedjen az újdonsült helyére!

Ha tolóajtód van az persze más tészta, ott lehet az egyik irányból a fenti formát érvényesülni hagyni, míg a másikon a mintára is ráhúzhatóvá tenni az ajtószárnyakat, ezáltal eltakarva a fenti részt. Én láttam már ilyet családi ház esetében élőben és imádtam a mögötte megbújó kreatív látásmódot és a végeredményt is!

ajto_folotti_ter_lakberendezes_boltiv_formak.jpg

Lenyűgöző dekorok

Egész biztos nem minden enteriőrbe mutatnának jól a lenti megoldások, de vannak olyan beltéri stílusok ahol nagyot üthetnek. Ha másért nem is, de érdekességképp még így is érdemes vetni rájuk egy pillantást.

ajto_folotti_ter_lakberendezes_trukk_antik_stilus.jpg

És ha már a különböző stílusoknál tartunk, akkor van itt még néhány figyelemre méltó megvalósítás. Egyiket egy modern és trendkövető lakásba, míg a másikat inkább egy vidéki hangulatot idéző otthonba tudnám elképzelni.

ajto_folotti_ter_lakberendezes_trukk_stilus_2.jpg

Jó kívánságok és házi áldások ildomos helye

Hirtelen meg se tudnám mondani, hogy a történelemben milyen messzire kellene visszamennünk ahhoz, hogy az első ajtók fölötti feliratokat megnézhessük, de biztos, hogy régi hagyományról van szó. Aggodalomra azonban nincs szükség, a korunknak megfelelőbb köntösben is van lehetőség egy-egy gondolatot a vendégek tudtára adni.

ajto_folotti_ter_lakberendezes_hazi_aldas.jpg

Ezek után már biztos benned is körvonalazódik, hogy mit is szeretnél kezdeni az eddig elhanyagolt ajtó fölötti területtel az otthonodban. Mire vársz? Láss neki! ;)

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

1 komment
2019-05-20 14:08:59 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9614838328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2019.05.21. 18:22:45

A dekoráció jó ötlet, eleve sokan meg is csinálják (legtöbbször amúgy óra szokott odatéve lenni).

A tárolással csak az az egy bökkenő van, hogy az emberiségnek csak igen kicsi szelete colos állat, aki meg nem az, annak meg inkább csak baja lesz azzal, hogy valami marha magasan van, azt elérni, takarítani, akármi, meg eleve egyből szükség lesz egy létrára.
süti beállítások módosítása