A maradék húsvéti sonka ötletes felhasználásai

Maradt húsvétról sonka nálad is? Itt van néhány remek felhasználási javaslat, hogy új és kívánatos formában kerüljön az asztalra!

husvet_maradek_sonka_felhasznalas_recept_otlet_fozes.jpg

Sokszor elfordul, hogy több húsvéti sonka kerül haza az ünnep előtt, mint amennyit a család valóban elfogyaszt a pár napos hosszú hétvége alatt. Persze mivel ilyenkor ez volt a reggeli (az ebéd) és a vacsora is kaláccsal, tormával és főtt tojással már igencsak új ízekre vágyna a család.

Mit lehet ilyenkor tenni? Hát főzni vagy sütni valami egészen mást, amibe apránként bele lehet csempészni a maradék sonkát is, mert hát a lefagyasztás nem mindenkinek tetszetős megoldás (pedig az is egy járható út). :)

Sonkás reggeli? Jöhet!

Ha a húsvétból nemcsak a sonka maradt meg, hanem a tojás nagy része is, akkor reggelire üss össze egy sonkás rántottát vagy omlettet. Friss zöldséggel, gyümölcslével tálalva igazi napindító étek.

husvet_maradek_sonka_felhasznalas_recept_otlet_fozes_tipp_1.jpg

Irány a leves!

A leggyakoribb felhasználási mód a maradék sonkának, ha bablevesbe vagy lencselevesbe kerül betétnek. Ritkább, de szintén találékony mód, ha (krém)levest főzöl és feltétnek tálalod hozzá az apró kockákra vágott sonka darabokat. Ilyen leves lehet pl. gombaleves vagy a brokkolikrémleves esetleg a fokhagymakrémleves.

Készíts belőle tésztát!

A sajtszószos tészta egy percek alatt elkészíthető finomság. Ameddig megfő a penne tészta, addig a főzőtejszínes szószba sonka kockákat kell szórni, illetve sajtot kell reszelni bele és összefőzni, míg a kellő sűrűséget el nem éred. Fűszernek a só és a bors bőven elég, bár fokhagymával és üvegesre pirított vöröshagymával még jobb.

A sütőben sült rakott tészta egy olyan csodaétel, ami szinte minden a konyhában összegyűlt maradék alapanyagból képes ínycsiklandó fogást varázsolni. Keverd össze vagy rétegezd a kívánt alapanyagokat majd sajtos-tejföllel kend be, a tetejét és süsd készre! Ilyen egyszerű. Ha esetleg kellene néhány tipp az összetevőkhöz a húsvéti sonkánk kívül: paradicsom, karfiol, kukorica, karalábé, csirkemell stb.

husvet_maradek_sonka_felhasznalas_recept_otlet_fozes_tipp_2.jpg

Tedd a töltelékbe!

Ha szoktál cukkinit vagy valamilyen húst (csirkecombot, dagadót stb.) tölteni, akkor az egyébként jól bevált töltelékedhez csapd hozzá a maradék sonkát is. Senki nem fogja észrevenni a turpisságot a családban és imádni fogják az utolsó morzsáig!

Gyors kajába vele!

Házi pizzák, hamburgerek, melegszendvicsek és tortilla lapokból alkotott quesadilla receptek tökéletes jelentkezője a sonka. Ha ti is rabjai vagytok az efajta csemegéknek, akkor tegyél egy próbát a füstölt sonkás változatukkal is!

husvet_maradek_sonka_felhasznalas_recept_otlet_fozes_tipp_3.jpg

Párosítsd a salátával!

A majonézes saláták bármelyikébe belekockázhatod legyen szó alapból krumpli, francia vagy esetleg tojássalátáról, nem számít. Eheted pirítóssal vagy főételhez köretként is. 

Legyen belőle sütemény!

Valószínűleg a sonkáról nem a desszert ugrik be elsőre, pedig remekül működik. Pizzakrémes csigába pluszba vagy sós muffin esetleg pogácsa készítésnél remekül helytáll, mint lehetséges összetevő.

Én még gyerekkoromban azt tanultam, hogy ételt kidobni bűn és rengeteg alternatív felhasználási módot alkalmaztunk a már nem friss kenyérre vagy épp megunt, ünnepi ételekre. Igyekszem én is ezt a szemléletet követni és remélem, hogy ha nálatok is megmaradt sonka húsvétról akkor a fenti életek valamelyikébe fog kerülni, amihez Jó étvágyat kívánok!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2021-04-06 11:43:57 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4416491684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása