Sótál készítés házilag

Sótál otthon? Minek? Hát azért, mert jótékony hatással van az egészségedre, gyerekek is elkészíthetik, izgalmas figyelni az "életre kelését" és mert rendkívül dekoratív. Na jöhet? :)

sotal_keszites_hazilag_otthon_elonyei_mire_jo.jpg

Most, amikor legtöbben otthon ülünk a gyerekekkel, kell az sok inspiráció, hogy mivel foglaljuk le magunkat és a bocsokat is. Erre is remek megoldással szolgál a sótál, amit házilag és nagyon könnyű elkészíteni és hetekig tartó lesnivalót biztosít a kicsiknek. A sótál készítés hagyománya régre nyúlik vissza. 

A sótál érdemeit számos nyelven, oly sokan taglalták már, de azért vegyük át mi is alap jótékony hatásokat, amiket neki tulajdonítanak.

A sótál előnyei

Ha hihetünk a leírásoknak csökkenti a vírusok és baktériumok számát a lakásban és remek pollencsapdaként is szolgál. Légtisztító hatása szuper az asztmára, allergiára és felső légúti megbetegedésekre és jelentős szerepe van pl. a gyerekkori krupp megelőzésében.

A méltán népszerű sóbarlangok kicsinyített mása, amit otthon is bárki elkészíthet. Természetesen a hatása nem annyira intenzív (hogy is vehetné fel a versenyt egy lakás méretű sóbarlanggal egyetlen tál), de jóval olcsóbb ennek hála olyan emberekhez is eljuthat, akik a sóbarlangok rendszeres látogatását nem engedhetik meg maguknak. További előnye, hogy otthon folyamatosan ki vagy téve a hatásának, kimozdulás nélkül, ami szintén aranyat ér a mostani időkben.

Hogyan készítsünk sótálat házilag?

Nagyon könnyű lesz ígérem! Ha megvannak hozzá az összetevők, hamarabb meglesz, mint amennyi idő alatt én begépelem az elkészítési útmutatót!

Mi kell hozzá?

  • himalaya só (Ha lehet választani akkor a poros helyett, inkább a kisebb rögös változatot használd!)
  • egy üvegtál
  • tányér vagy tálca
  • víz

sotal_hazilag_diy_keszites_4.jpg

Az összetevők alapján is jól látható, hogy nem egy bonyolult folyamatról van szó, ha az elkészítésről beszélünk. Mekkora tál? Mennyi só és víz? Ez nem patikamérleges tudomány, nem kell túlizgulni a kérdést, érzéssel.

A szépen elmosott tálba tegyél himalaya sót kb. akkora mennyiséget, hogy a tál 1/3-2/3-ig legyen tele, majd önts rá vizet!

sotal_hazilag_diy_keszites_5.jpg

Egy 26%-os telített sóoldat elkészítése a cél, a kémia tudományaiban kevésbé jártas embereknek (mint amilyen én is vagyok) pusztán annyit kell ebből leegyszerűsítve leszűrni, hogy egy csipet só 10 liter vízbe nem lesz elég a megfelelő koncentrációhoz. :) A víz max. egy 2 ujjnyival álljon magasabban a tálkában, mint a sókupac teteje.

A sótálad alá tegyél tálkát vagy tálcát, mert a só hajlamos "lemászni" és ezzel tönkretenné a bútort, amire a sótálat tetted, ráadásul így a későbbiekben a só lerakodás megfogása (és letörése) nélkül tudod majd mozgatni a lakásban, ha szükséges.

Érdekesség: A feng shui kedvelői kínai érméket, szám szerint hat darabot is szoktak dobni a só közé.  Ők a pozitív energiák elősegítése érdekében különösen kedvelik a sótálakat.

Hová tegyük a lakásban?

Ha helyet keresel a sótálnak a lakásban, akkor az egyik legjobb helyen fejmagasságban van a hálószobában, de ha minden szobába kerül egy-egy sótál, akkor lesz csak igazán szuper a helyzet.

A sótál szépsége

Innentől nincs más dolgod, mint az időre bízni a folytatást és időről időre ellenőrizni, hogy van-e még víz a sókristályokon és újra öntözni, mint egy fikuszt a nappali sarkában. (A használt só mennyiségétől függően sok-sok hónapig nem kell majd újra pótolni a sót csak a vizet.)

Az én sótálam a következőképpen fejlődött az idő múlásával:

 Az első kép az elkészítés napján készült, majd egy nappal később, egy hétre rá, végül pedig egy hónap múlva is csináltam pár felvételt.

(Kattints a képre a galéria átlapozásához!)

Az elején még féltem, hátha lecsöpög a bútorra, így tettem egy még nagyobb tálcát is alája, de ez alaptalan félelemnek bizonyult.

Hihetetlen látványos lesz a sótál életre kelése és mesésen szép is. Megjelenik majd egy vékony sóréteg az üvegen, ami elkezd egyre nagyobb méretben elszaporodni, aztán kisebb-nagyobb hófehér sógombócok ülnek majd a tál felületére, amik apró szőrszerű szálakat növesztenek majd.

Ezek a képek pedig egy ismerősöm anyukájának a két sótáljáról készültek, amik már több éve a lakás ékei:

sotal_keszites_hazilag_otthon_elonyei_mire_jo_1.jpg

Szemlátomást is több centis sóréteg takarja már az eredeti üvegtálat. Káprázatos látvány igaz?

A legendák szerint ha már nincs szükség a sótálra, akkor kiürítés után áztatás és/vagy alapos lemosást követően újra használhatóvá válik a tál más célokra is, de bevallom én még nem találkoztam olyannal, aki ilyenre vetemedett volna, de hátha neked megnyugtató a gondolat, hogy visszafordítható.

A gyerekek csodálkozva figyelik a sótál növekedését és az elején a szabad szemmel is jól látható változásait és bevallom magam is szívesen pillantok erre a dekoratív és egyben hasznos kis tárgyra. Ajánlom figyelmedbe az elkészítését!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

6 komment
2020-04-07 09:33:26 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1415594872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2020.04.08. 08:28:08

Miért jobb ehhez a dologhoz a rögös állapotú só, mint a finomszemcsés? Ha vizet öntök rá, akkor nem mindegy, hogy milyen a vízben ázó só fizikai megjelenése?

Irbisz 2020.04.08. 09:59:56

@Pierr Kardán: és miért pont himalájai só kell?

qwertzu 2020.04.08. 11:12:56

@Pierr Kardán: @Irbisz: Szerintem csak dizájn-elem a rózsaszín sóból rózsaszín sótál lesz.

Irbisz 2020.04.09. 09:52:15

az üveg is csak a szebb látvány, láthatóság miatt kell, vagy a jelenség nem működik pl. kerámiával?

Irbisz 2022.04.13. 08:38:21

@qwertzu: A képek alapján nem lett narancsárnyalatú (ez hófehér) és ami azt illeti nekem is ilyen :)
süti beállítások módosítása