Kávézaccal a szép növényekért!

Szoktál kávézni? Na és mit csinálsz a lefőzött és így elhasználódott kávézaccal? Ha eddig a szemétbe dobtad, akkor tudok egy jobb helyet neki!

kavezacc_felhasznalas_novenyek_ujrahasznositas_haztartas.jpg

Rengeteg kávét iszunk. A magyarok több mint 80%-a kávéfogyasztó, természetesen itt a felnőtt lakosságra kell gondolni. Hihetetlen szám, több millió ember, aki napi szinten minimum egy, de inkább két, három, négy sőt nem kevés ember ennél több csészével is fogyaszt minden áldott nap. A legtöbben ezzel indítják a reggelt, mondhatni számukra még a felébredés előtt az első rutin cselekedett bekapcsolni a kávéfőzőt.

Bár a kávézacc egy roppant hasznos dolog még a lefőzést követően is, mégis sok háztartásban a fekete nedű csészébe csepegése után bizony a zacc a kukában végzi (vagy a lefolyóban). Ezentúl hasznosítsd fel inkább újra és meglátod a szobanövényeid álomszép virágokkal fognak cserébe megörvendeztetni! A legtöbb növény ugyanis hálás a kávézaccért, nézzük meg miért is olyan jó egyáltalán a kávézacc.

kavezacc_felhasznalas_novenyek_ujrahasznositas_haztartas_2.jpg

A kávézacc jótékony hatásai

A kávézacc még a lefőzést követően is számos nyomelemet, magnéziumot, káliumot, kálciumot és foszfort is tartalmaz. Azt mondtam már, hogy tele van antioxidánsokkal? :) Segít a növényeknek nitrogénhez jutni, amire szükségük van az egészséges fejlődéshez.

A kávézacc nagyszerű munkát végez a föld nedvességtartalmának koordinálásában és lazítja a talajt. A túl sok vizet elvezeti, a talajt pedig a nagyobb melegekben sem engedi olyan gyorsan kiszáradni.

Minimális mértékben savanyítja a talajt (egyes növények ezért is kedvelik jobban a többieknél), de pont emiatt kell vigyázni a mértékre az adagolásnál!

kavezacc_felhasznalas_novenyek_ujrahasznositas_haztartas_1.jpg

Ezek a növények imádják a legjobban!

Vannak olyan virágok, amik rajonganak a kávézaccért, hiába kávéfüggők még a növények is!

A teljesség igénye nélkül ezek a következők (benti, kerti vagy balkon) növények:

  • azálea
  • rododendron
  • rózsa
  • százszorszép
  • büdöske, bársonyvirág
  • oroszlánszáj virág
  • muskátli
  • liliom
  • örökzöldek
  • kerti gyep
  • áfonya, eper, retek, répa

Szinte minden szobanövény örül a megfelelő mennyiségű és gyakoriságú kávézaccnak.

Tudtad?

A hortenzia eredetileg fehér vagy rózsaszín színű, ám ha kitartóan kávézaccozod a földjét, akkor a talaj savassága miatt a rózsaszín virágait kék színűre változtatja. Persze más módszerekkel is ki lehet egészíteni vagy kiváltani a fenti folyamatot, de a kávézacc a legtöbb háztartásban egyébként is rendelkezésre áll.

Erre ügyelj ha a növényeknek kávézaccot adagolsz!

  • Ne vidd túlzásba! Tudom a legjobbat akarod a növényeidnek, de a pokolhoz vezető út is jóakarattal van kikövezve, ahogy a mondás tartja. Ha túl sok kávézaccot adsz a növényeknek, akkor pont az ellenkező hatást fogod elérni.
  • Soha ne forrón, hanem csak kihűlést követően adagold a növényeknek a zaccot!
  • Ha csak rászórod a cserepes növények földjére a kávézaccot, akkor nagy eséllyel gyorsan meg fog penészesedni, ez a leggyorsabb adagolási forma, de nem jó, mint a lentiek.

kavezacc.jpg

Hogyan kínáld a növényeknek?

Egy adag kávéhoz lefőzött zaccot kever el 1,5 liter vízben és hagyd állni pár órát. Persze ha egy teljes napig hagyod ázni, az is tökéletes, ebben a tekintetben nincs szigorú előírás. Az így kapott kávézaccos vizet aztán használd a szokásos öntözésnél!

Ha nagyobb területnyi növényt szeretnél megajándékozni a kávézacc erejével, akkor érdemes a fenti mennyiséget arányosan megnövelni és átszűrni felhasználás előtt. Ilyenkor célszerű növény spriccelőbe (vízpermetezőbe) tölteni és úgy eloszlatni. Az átszűrés azért fontos ebben az esetben, mert a kávézacc könnyen eldugíthatja a permetező szórófejét.

Harmadik kávézacc adagolási módszer, amikor ültetéskor a cserepes növények földjéhez egy-egy evőkanál kávézaccot keversz.

Most, hogy már minden fontosat tudsz a kávézacc és a (szoba)növények kapcsolatáról, itt az ideje lefőzni egy isteni kávét, nem igaz? Csak aztán a mámorító illatokban elveszve, nehogy elfelejtsd a növényeiddel is megosztani ezt a finomságot! Egészségetekre!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2021-05-25 19:29:48 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4516571602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása