Legyen biztonságos az adventi gyertyagyújtás

Közeledik a karácsony és vele együtt az adventi gyertyagyújtás időszaka. Egy csokorba gyűjtöttük azokat a tanácsokat, amiket érdemes megfogadni, hogy csak a gyertya és ne az egész nappali lobbanjon lángra.

adventi_koszoru_tuzveszelyes_biztonsag_tipp_kulonleges.jpg

Az adventi gyertyák a hit, remény, öröm, szeretet jelképei, amiket egymás után meggyújtva készülődve és lelkileg hangolódva várjuk a karácsonyi ünnepet. Az advent azaz az úrjövet eredetileg az adventus (adventus Domini) szóból származik, ami az Úr eljövetelének latin megfelelője.

Az adventi koszorú gyertyáink meggyújtása minden évben más dátumra esik idén, 2021-ben:

  • Advent első vasárnapja és egyben az első gyertya meggyújtásának ideje: november 28
  • 2. gyertya: 2021 dec. 05
  • 3. gyertya: 2021 dec. 12
  • Az aranyvasárnap pedig 2021 dec. 19

ebcb8300cb49fabd19d4afeecde4c3e9.jpg

Tudtad?

Az adventi koszorú először a 19-20. században jelent meg, bár akkor még jóval több gyertyából állt. Az adventi időszak egészen december 24-én napnyugtáig tart.

Na , de ennyi adventi kitérő után most lássuk mikre kell odafigyelni, ha biztonságosan szeretnél gyertyát gyújtani adventkor is.

Gondosan válaszd meg a helyét!

Azoknál a családoknál, ahol kisgyerekek vagy házi állatok vannak különösen fontos, hogy az adventi koszorú olyat helyet kapjon, ahol a legkisebb az esély a balesetre. Sok dolog történhet egy adventi koszorúval felborulhat, meglökhetik vagy óvatlanul hozzányúlhatnak a nyílt lánghoz a kicsik vagy a szőrös gyerekek. Tedd egy jól látható, de magasabb vagy mozgás szempontjából félreeső helyre, nem a könyvespolc nem lesz jó választás. :)

27535f11a4efef0aa8f27d090bd849f6.jpg

Ügyelj az adventi koszorú kellékeire!

Amikor saját kezűleg készítesz (vagy vásárolsz) adventi koszorút a kinézeten kívül arra is figyelj, hogy kevésbé (hirtelen és nagy lánggal) éghető alapanyagokból készüljön! Kerüld a szalma, száraz fa, angyalhaj anyagokat, legalábbis a gyertyák közvetlen közelében, helyette inkább porcelán, fém, üveg stb. dekorációs elemből válogass!

e1a9e7691b2efe6801af5a6046063bfa.jpg

Ne lógass a gyertya fölé semmit!

Csábító a gondolat, mert remekül mutatna a húsvétkor is használt  felül füllel ellátott kosárba állítva a négy adventi gyertya, de roppant tűzveszélyes. Nem kell fenyőágat belógatni a láng fölé, mert jobb illat is csak addig lenne tőle, amíg nem kapna lángra az abrosz is. :S

Amikor gyertyát gyújtasz és ablakot nyitva szellőztetsz egyidőben, gondoskodj róla, hogy pl. a függöny, a kiteregetett ruha stb. ne tudjon a huzat miatt a gyertya lángja fölé kerülni!

1a0497417595f8b7b3acabc2d1d1ccf0.jpg

Tegyél egy kancsó vizet a koszorú mellé!

Ha mégis megtörténne a baj és lángra kapna a koszorú, jó ha van kéznél egy kancsó víz, amivel gyorsan le lehet önteni. Amikor hozod a gyufát a gyertyához, szimplán hozz magaddal egy kis vizet is és máris sokat tettél azért, hogy a tűzoltóknak kevesebb dolguk legyen!

cfb2005f347c131c29f33c10f5ed3827.jpg

Ne hagyd felügyelet nélkül az égő gyertyát!

Olyan egyszerűnek tűnik, de az az igazság, hogy az emberek jó része gyakran "csak elmegyek főzök egy teát" vagy "kiviszem a szemetet 2 perc alatt megfordulok" gondolatokkal magára szokta hagyni a nyílt lángot. Megesik, hogy teendőid közepette elfeledkezel róla, beszorulsz lefelé menet a liftbe vagy kizárod magad stb. stb és máris ott a lakástűz. Lényeg a lényeg, amíg ég a gyertya, gyönyörködj benne és ne engedd, hogy egyedül érezze magát a társaságod nélkül! ;)

f84b2d9ae74be8baf669220b6001ab28.jpg

Tervezd meg, hová és hogyan fog folyni a gyertyaviasz!

Ha a hagyományos gyertya híve vagy, akkor a csöpögő, folyó viaszra is gondolnod kell! Nem a lakástűz miatt, hanem, mert csak a nagymamáktól örökölt titkos csoda módszerekkel lehet kiszedni a terítőből, ha már rácsöpögött a viasz. Szóval csak óvatosan, mert sok kellemetlenséget okozhat, ha nem tervezel előre!

6f0a911c60fe8c5b64b2dffe5c606cb4.jpg

Hallottál már a gyertyaoltóról?

A régi filmek elegáns eszközeként találkozhattál ezzel a praktikus tárggyal a képernyőn. Amikor túl hosszú az égő kanóc könnyű megégetni a kezed, amikor elnyomod a lángod. Ha meg elfújod csöpög mindenhová a viasz és füstöl és bűzöl még percekig. Egyik sem igazán jó kellemes. Ha ismerősek a fenti problémák érdemes lehet beruháznod egy gyertyaoltóra, úgyis minden évben szükség lesz rá.

adventi_koszoru_tuzveszelyes_biztonsag_tipp_kulonleges_1.jpg

+1, Elektromos mécses?

Ha úgy érzed, hogy neked az elektromos mécses is tudja hozni a hangulatot, akkor ez az egyik legbiztonságosabb adventi koszorú megoldás. Gomb vagy kis méretű elemmel működő, tetszetős látványt nyújtó gyertya/mécses és még az elfújás utáni szagot sem kell elviselni majd.

c20306c0716488aec632984661784f17.jpg

A fenti óvintézkedéseket betartva biztos mesésen szép adventi koszorúval fogod várni a karácsony közeledtét, ami ráadásul egész biztos tűzbiztos is lesz. Ne felejtsd el az első gyertyát vasárnap!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2021-11-25 11:42:47 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1816762910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása