Miért kell elviselni türelmesen, ha a szomszéd épp felújít?

Ahogy a családi házas övezetben a jó idő és hétvége megérkezésével az örökös fűnyírás, úgy a társasházaknál a szüntelennek tűnő felújítás borítékolható. Hangos, koszos, idegesítő mégis el kell viselni.

lakasfelujitas.jpg

Be kell látni, hogy ez az egyre idősödő lakóházak esetében nem úri kiváltság kérdése, hanem egy szükséges folyamat a felújítás, amivel próbálják a tulajdonosok a lakás értékét megőrizni, és modernebb köntösbe öltöztetni otthonukat.

Egyszer te is sorra kerülsz ne aggódj

Talán az egyik legnagyobb érv a higgadt lakásfelújítások kezelésére, hogy majd visszakapod azt a morált a többi lakótól, amit most te tanúsítasz az irányukba.

Több mint valószínű, hogy előbb-utóbb te is túl fogsz esni egy kisebb-nagyobb felújításon, és akkor bizonyára hálás leszel a panel többi lakójának a megértésükért. Viselkedj úgy a most felújító tulajdonossal, ahogy te szeretnéd, hogy veled viselkedjenek, amikor majd te állsz neki!

A "mit érdekel engem, jó az úgyis" mentalitás rosszabb lenne...

Azt se felejtsük ki, hogy a felújítás bizonyos fokú igényességre vall, és nem is olyan rossz, ha a medvének ilyen szomszédai vannak/lesznek. Nem igaz? Hiszen aki a saját otthonára sem fordít figyelmet, az még kevésbé fog törődni a lépcsőházzal vagy a társasház közös ügyeivel.

Nem fognak gyorsabban halad, csak azért mert rájuk szólsz

Egyébként most még a „szaki” is kevés, aki pedig van, az mindent elvállal és többfelé szakad. Sokszor két – három helyen is dolgozik pár órát, hogy minden megrendelő lássa, hogy ő ott van és dolgozik.

Az persze már egy másik dolog, hogy emiatt sehol nem halad igazán, és a megrendelő nem tud mit tenni, mert új szakembert találni is hetek kérdése (addigra talán a meglévő is befejezi az elvállalt feladatot). Az elhúzódó felújítás pedig senkinek sem jó, mégis ez a bevett gyakorlat mostanság. Kár.

lakasfelujitas_szakember.jpg

Nem árt ha a szomszédság tolerálja ezt az időszakot, hiszen attól, hogy idegbeteg módon rátörik az ajtót a munkásokra, hogy „sokáig tart-e még ez a kalapálás, vésés, flexelés, fúrás, csiszolás??” Attól még nem lesz gyorsabban kész a munka, és nem fogják azért félbehagyni a felújítást, mert a szomszédokat zavarja a zaj. Ez sajnos ezzel jár. Jó, ha a szomszédság türelemmel és megértéssel kezeli a helyzetet.

Zárójelben megjegyezném, hogyha reggel 6-kor már verik le a fürdőszobában a csempét, és este 11-kor még nincs vége a fúrásnak, akkor átkopoghatsz és illedelmesen szólhatsz neki, hogy ez már kicsit túlzás és holnap elfogadhatóbb időpontot válasszon. Beszélgetés közben pedig lebegjen a szemed előtt, hogy nem jókedvében csinálta eddig sem ilyen korán vagy későn, hanem, hogy minél hamarabb végezzen, ami neked is jó.

Mutass példát a kis bocsodnak

Ha gyerekes szülő vagy, akkor különösen fontos, hogy jó példával járj elől, mert a kicsik eltanulják tőled, hogy hogyan kell reagálni az egyes helyzetekre. Azt hogy hogyan kell megoldani a konfliktusokat. Gondold végig, hogy szerinted mit lenne jó, ha látna tőled a kis bocsod és mi az, amit inkább mellőzni kellene legalább az ő kedvéért.

Jobb a bolygónak és biztonságosabb a társasházban élőknek

Ha az lakás tulajdonosa modernizálja a villanyvezetékeket és felújítja a fürdőszobát, akkor kisebb lesz az esélye egy esetlegesen más lakásokat is érintő beázásnak vagy lakástűznek. Ha felújítás során kicserélik a nyílászárókat egy kedvezőbb hőszigetelési adatokkal bíróra, akkor valószínűleg hosszútávon kevesebbet fognak fűteni, ami nemcsak a tulajdonosnak jó hír, hanem környezettudatosan és globális szinten gondolkodva  mindenkinek.

Mondhatjuk, hogy a fent felsoroltaknak olyan csekély előnye van rád nézve, hogy mit érdekel az téged, hiszen egy csepp nem számít a tengerben. De ezt a logikát követve soha nem fogunk eljutni egy mindenki számára jobb világ felé. Szóval igenis számít.

felujitas.jpg

Persze bosszankodni, füstölögni és mérgelődni is lehet arra a többnyire a háta mögött kedves jelzőkkel illetett lakóra, aki most a felújításával megkeseríti a többiek életét, de mi értelme lenne? Attól sem gyorsabb, sem halkabb nem lesz a lakás átalakítás, ha közben bosszankodsz, csak magadat mérgezed vele.

A felújítási herce-hurca elkerülhetetlen és hidd el igyekeznek ahogy csak tudnak, szóval legyen béke és tolerancia.

Peace!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

1 komment
2019-03-13 15:47:07 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr5214055492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.03.14. 13:34:28

Sajnos az a gyakoribb eset, hogy a tulaj/lakó önkezűleg újítgat, mert egyrészt fillérszekszualizáló, másrészt nincs elég melós. Ilyenkor pedig ráérősen, hetekig, hónapokig megy a munka utáni, hétvégi kopácsolás, flexelgetés, fúrás-faragás. Ez pedig már elég zavaró tud lenni. Sőt, ha az ilyen ember belejön a barkácsolásba, tartós hobbijává válik, hogy időről-időre nekiálljon valami pár napos-hetes csodaprojektnek a kecóban, csak úgy unaloműzőként. De van rosszabb is, anyám paneljában a fölötte lakók faluról becuccoló középkorúak, és apu hobbiasztalosként foglalja le magát a hatodikon, anya meg hétvégén hajnalonta kényszeresen húst klopfol, mert ha víkend, akkor rántott hús, de hegyekben.
süti beállítások módosítása