Mit tegyek beragadtam a liftbe?!

Ragadtál már be liftbe? Tudod mit kell ilyenkor tenni vagy teljesen eluralkodna rajtad a pánik? Ne aggódj mi ilyen szorult helyzetben is veled leszünk, csak elő kell majd hívnod a most olvasottakat és minden rendben lesz. :)

beszorultam_a_liftbe.jpg

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy mitől rettegnek hamarabb kerül elő a pókoktól való félelem, mint a liftbe szorulás pedig, ha választani kell szinte mindenki inkább a mennyezet sarkában kuporgó nyolclábút választaná, mint az utóbbit. De vajon miért félünk ettől ennyire?!

Talán azért mert van rá esély, hogy megtörténik és sokan azt hiszik, hogy ilyenkor nem lehetnek urai az eseményeknek. Egy régebbi társasház esetén igen megeshet, mert ott már sok évtizedes szolgálat után még mindig (nagy eséllyel) felújítás nélkül futnak az eredeti liftek.

Attól, hogy van rá esély, még nagyon kicsi a valószínűsége, ezt fontos hangsúlyozni.

Megállt a lift, mit tegyek először?

A legelső, hogy vegyél három mély lélegzetet és számolj el húszig. Több mint valószínű, hogy mire végeznél ezzel a két dologgal a lift már suhan is tovább veled, mert csak pillanatnyi fennakadásról van volt csak szó. Ha mégsem így lenne....

lift_beszorul_beragad_teendo_panik_nem_nyilik_megall_3.jpg

Mi a következő lépés?

Őrizd meg a nyugalmadat! Ne borulj ki! Ha bepánikolsz azzal magadnak teszel rosszat. Nem tudsz a mielőbbi szabadulásra koncentrálni, ezzel hosszabb fogságra ítéled saját magad és annyira traumás élménnyé teszed ezt az apró kellemetlenséget, amennyire csak lehet. Ne csináld!

Most már lehet gombokat nyomkodni!

Azért persze nem válogatás nélkül és a sorrend is fontos!

giphy2.gif

Egy másik emeletét

A liftek elég gyakran azért állnak meg, mert az érzékelő abban a hiszemben van, hogy a felvonó megérkezett a kívánt emeletre. Ezt a hibát könnyen lehet úgy korrigálni, hogy megnyomod a jelen helyzetedtől legtávolabbi emelet számát. Tehát ha a 10.-en szorultál be, akkor a földszintet, ha az elsőn akkor a legfelső emeletet. Kis szerencsével a lift gond nélkül elindul és úgy csinál mintha mi se történt volna.

Segélyhívót

Ha továbbra sem mozdul, akkor a liftben található segélyhívó gombot kell megnyomni. Beletelik néhány másodpercbe mire megszólal a vonal másik végén az ügyeletes, nem kell aggódni. Nekik kell jelezni, hogy beszorultál a liftbe, pontosan hol (elképzelhető, hogy a rendszer nem jelzi ki nekik) illetve, hogy van-e bármi további probléma vagy nehezítő körülmény.

Hogy mit értek ez alatt? Ha például valaki asztmás, cukorbeteg és rosszul lett és mielőbbi mentésre van szüksége. Bár a pánik sugallhat olyan elsőre jónak tűnő gondolatokat, hogy "jó akkor majd azt mondom, hogy velem is komoly gond van, mert akkor azonnal jönnek". Higgyük el. ez szörnyű ötlet, akárcsak a mentősöknek hazudni.

lift_beszorul_beragad_teendo_panik_nem_nyilik_megall_2.jpg

Vészjelzőt

Igen ám, de a segélyhívó nem minden liftben működik, mit lehet ilyenkor tenni?! Ekkor következik a vészjelző gomb, ami általában az állj gomb felett található, kicsit távolabb az emeletek számától.

A sorsnak létezik azonban olyan fintora, hogy pl. áramszünet miatt nem működik egyik sem. Ilyenkor se kell kétsége esni, még mindig több módszer is rendelkezésedre áll, hogy segítséget kérhess.

Hívd fel a közös képviselőt!

A mai világban szinte soha nem tesszük ki a lábunkat otthonról mobiltelefon nélkül. Ha eddig nem lett volna elmentve a közös képviselőd telefonszáma a mobilodba, akkor itt az ideje pótolni, mert ebben az esetben ő a soron következő értesítendő személy. Ő fogja tudni kit kell tárcsázni, hogy mielőbb kikerülj a csávából.

Ha Murphy törvényei kitérnének a liftben ragadás konkrét esetére, biztos elhangzana az is, hogy ja és térerő sem lesz a felvonóban. Ha így lenne jöhet a sokak által első körös tevékenység kategóriába eső dörömbölés és kiabálás.

Kiabálj segítségért!

Csapj zajt és kiabáld, hogy "Segítség beszorultam a liftbe értesítsék az illetékest". Hahózni vagy "van ott valakit" kiáltani nem szerencsés, mert azt hihetik a lakók, hogy egy meglehetősen udvariatlan, de pusztán valakihez érkező látogató vagy pl. házaló ügynök, így nem biztos, hogy rohannak majd segíteni.

Itt is fontos, hogy bár legyél minél hangosabb elvégre nem tudhatod, hogy milyen messzire van tőled az első ember, akinek meg kell hallani, de attól még maradj higgadt! Sokan ennél a cselekedetnél saját magukat kezdik el nyugtalanítani és elfogja őket a szorongás.

lift_beszorul_beragad_teendo_panik_nem_nyilik_megall.jpg

Nem muszáj szenvedni!

Most, hogy már a külvilág is tud rólad és elindult a segítség csak várnod kell. Tudom idegőrlő tud lenni főleg, hogy azért voltál a liftben, mert igyekeztél valahová és máshol kellene lenned. De attól, hogy ezen rágódsz még nem lesz jobb. Inkább használd ki az időt!

Lehet, hogy furán hangzik, de töltheted hasznosan is bezártságod idejét, különösen ha egyedül vagy.

  • Szeretsz meditálni, de nincs rá időd a rohanó hétköznapokban? Ülj le törökülésben és fordítsd a figyelmedet a belső békédre! (Nézd meg, hogy mennyire tiszta a padló mielőtt hófehér szoknyában lehuppanál!)
  • Mindig is át akartad nézni a mobilod telefonkönyvét, hogy kitörölhesd a már felesleges adatokat? Itt a lehetőség! Vagy inkább a jövő hetedet terveznéd meg és kitöltenéd a naptárad? Nem gond.
  • Kimaradt a reggeli tornádból három fejkörzés és 10 guggolás? Pótold be! (Persze a négyütemű fekvőtámasz nem ideális választás.)
  • Kapkodva dobtad fel a sminked? Ha lapul a táskádban egy kézitükör és némi pipere holmi már orvosolhatod is a helyzetet.
  • Suliba, képzésre jársz? Beszédet kell tartanod? Idézd fel magadban a jegyzeteidet és ismételd el a főbb pontokat!

Ha többen rekedtetek a felvonó fogságában, akkor pedig itt az ideje beszélgetni a soha meg nem ismert szomszédokkal.

giphy.gif

Amit soha ne csinálj...

Ne próbáld meg szétfeszíteni az ajtókat és kimászni a liftből! Bizony ez akkor is rossz ötlet, ha majdnem tökéletes pozícióban állt meg a lift és csak egy ajtó választ el a szabadulástól. A lift bármikor újra indulhat, ezért ez életveszélyes mutatvány lenne. Egyetlen találkozó, teendő vagy határidő sem ér annyit, hogy fél óra fogság miatt kockáztasd az életed.

Természetesen az a legjobb, ha nem kerülsz ilyen helyzetbe, de ha mégis, akkor most már tudod, hogy mit kell tenned. Korábban már írtunk egy konkrét esetről, ahol végül az egész társasházi lakóközösség pórul járt egy liftben rekedt hölgy miatt. Ha szívesen elolvasnád itt találod.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

4 komment
2020-02-05 16:14:13 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2515454960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.02.06. 19:16:52

A melóban eccer a kollégák bent ragadtak a liftben két emelet között. Jött a szerelő és elkezdte babrálni felülről. Mire jó hangosan beszóltam neki - Azt a ne mert az leakasztja a felfüggesztést! - Bentről jött a válasz - EZ NEM VICCES! - Szénné röhögtem magam...

Balambér Kovács 2020.02.06. 20:00:00

Liftezéshez, mindenre felkészülve vigyél magaddal egy 90 - 60 - 90-es szőkét!

Ader Janos 2020.02.06. 20:19:44

"Mit tegyek beragadtam a liftbe?!"

Kár reménykedni, a legjobb ha az ember felkészül a halálra. Mert két dolog történhet. A lift előbb utobb elkezd zuhanni, és nagy sebeséggel becsapodik a liftaknába, és az emberek szétfröccsennek, kezük lábuk leszakad, kifordul a belük. A másik lehetőség pedig hogy éhen és szomjan halnak.
Ha többen vannak a liftben, akkor megehetik egymást az emberek, megihatják egymás vérét, de ezzel is csak késleltetni tudják az elkerülhetetlen végzetet.
Sajnos ezzel együtt kell élni a világ ilyen kegyetlen.

Greccsi Zsot 2020.02.06. 23:03:53

"Lehet, hogy furán hangzik, de töltheted hasznosan is bezártságod idejét, különösen ha egyedül vagy.

Szeretsz meditálni,
Mindig is át akartad nézni a mobilod telefonkönyvét,
Kimaradt a reggeli tornádból három fejkörzés és 10 guggolás?
Kapkodva dobtad fel a sminked?"

Rogton tudnam, hogyan toltsem el az idot ha beragadnek a liftbe. Nem is kell hogy beragadjak, ha jo a lift akkor is mindig azt csinalom. Beszalok eloveszem es ahh ahh ahh..........
Majd kuldok kepeket.
süti beállítások módosítása