Lelakatolhatom a villanyórám?

Kivel kell egyeztetni és miért lehet erre egyáltalán szükség? Lássuk a válaszokat!

villanyora_problema_lekapcsolas_lezaras_aramtalanitas_tarsashaz_leolvasas.jpg

Érdekes témával találkoztunk az interneten és úgy gondoltuk megér egy cikket a téma körüljárása. Vajon a villanyóra szekrényt el lehet-e zárni?

Mielőtt erre a konkrét kérdésre rátérnénk nézzük meg, hogy egyáltalán miért lehet  szükség a fogyasztásmérő elzárására. Nekünk két érv is eszünkbe jutott, amiről kicsit bővebben is írunk lentebb.

  • Gyakori a rongálás a társasház közös helyiségeiben
  • Valaki rendszeresen lekapcsolja a nálad az áramot

Lépcsőházi rongálás

Sajnos  vannak olyan emberek, akik nem vigyáznak mások értékeire, hanem inkább azok tönkretételében "segédkeznek". Társasházi szinten ritkán esik áldozatul a villanyóra, de előfordulhat. A villanyóra megóvása fontos és egy masszívabb "bedobozolás" elsőre jó ötlet lehet, talán segíteni is fog, mert könnyebb célpontból akad bőven egy lépcsőházban. Mégis sajnos megmásíthatatlan tény, hogy nincs az az elzárás, amit egy igazán elszánt ember több-kevesebb ráfordítással ne tudna megrongálni. :(

Rendszeresen áramtalanítanak nálad

Ha egyre gyakrabban találod lekapcsolva a megszakítód a villanyórád környékén, akkor felmerülhet a gyanú, hogy valaki a házban szándékosan áramtalanít nálad. De mielőtt erre a következtetésre jutnál gondold át, hátha te terheled túl a rendszert azzal az csoda masinával, amit nemrég vettél és azzal csapod le a biztosítékot.

Ha egész biztosan nem erről van szó, akkor a másik lehetséges ok (bár nem túl szomszédbarát és elegáns megoldás), hogy valaki a társasházból figyelmeztetés jelleggel csinálja, hogy hagyd abba az éjféli lármázást és ne szombat reggel 4-kor kezd fúrni a falakat.  Ha úgy érzed a viselkedésed erre nem adhat okot, akkor marad a harmadik lehetőség.

Tévedésből és/vagy rossz tréfából nyúl valaki a te kapcsolódhoz. Ha valamiért (rongálás, sérülés, elhasználódás stb. miatt) nincs egyértelműen feltüntetve a lépcsőházban, hogy melyik villanyóra kihez tartozik,  akkor azt mielőbb orvosolni kell (vedd fel a kapcsolatot a közös képviselőddel), mert lehet, hogy Béla bácsi magánál akarná lekapcsolni valamilyen okból a megszakítót csak a tiédet találja meg rendszeresen.

A fenti okok a legvalószínűbbek, hogy miért kell a villanyóra lezárás kérdésén gondolkodni.

villanyora_problema_lekapcsolas_lezaras_aramtalanitas_tarsashaz_leolvasas_1.jpg

Akkor lelakatolhatom vagy sem?

Bármi is az oka, ha azon  gondolkozol, hogy elzárod a villanyórád, megteheted. Amennyiben a te tulajdonodban áll az ingatlan és a te neved szerepel előfizetőként is a villanyszámlákon.

A többi lakónak nem szükséges a beleegyezése a saját villanyórád elkülönítéséhez, ellenben a szolgáltatóval egyeztetni kell. Az várható, hogy a zavartalan leolvasáshoz egy "betekintő nyílást, ablakot" biztosítani kell majd, de az esetleges más feltételekről mindenkinek a saját szolgáltatójánál kell érdeklődni.

Remélhetőleg a jövőben mindenki gond nélkül élvezheti az áramszolgáltatás nyújtotta kényelmet és nem lesz több probléma a villanyóra környékén, a villanyóra lezárást követően.

Ha neked is van társasházi kérdésed vagy érdekes eseted, amit megosztanál a többi társasházi lakóval, akkor ragadj billentyűzetet és írj nekünk e-mailt!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2022-03-07 14:25:29 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3317774168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása