5 egyszerű lépés vezet a virágokban pompázó erkélyhez

Úgy szeretnél egy szép, növényes erkélyt, amihez az erkély megvan, de eddig mégsem sikerül a projekt? Segítünk, hogy elérd a célod!

viragos_erkely_balkon_otletek_tipp_balkony_novenyek.jpg

 Természetesen a virágos erkély nulladik feltétele, hogy legyen erkélyed, mert azt utólag építeni, majdnem lehetetlen lenne. Szóval legyen egy erkélyed és egy álmod a virágos erkélyről és persze némi elhatározás sem árt a projekthez, de ennyi pont elég kezdetnek.

A tavasz megérkezett, még akkor is, ha nyomokban még igencsak szeszélyes áprilisi időjárást kapunk a nyakunkba. Az április egy igazán jó hónap ahhoz, hogy belefogj az erkélyed felvirágoztatásába!

Ismerd ki az erkélyed!

Az első és legfontosabb lépés, hogy tanulmányozd az erkélyed! Gyűjtsd be és értékeld az alapparamétereit! Hogy mikre gondolok? Nem elhanyagolható, hogy mekkora alapterületű erkélyt szeretnél felvirágoztatni, de az is számít, hogy milyen fekvésű, hiszen ha déli tájolású az erkélyed, akkor a tűzőnapsütés és a rekkenő hőség jellemzi.

giphy3.gif

Számít még, hogy hányadikon laksz, mert valószínűleg minél magasabban éled a mindennapi életed, annál erősebb lesz a szél is. Apropó szél, milyen irányból és mennyi erősen szokott általában fújni? Sajnos vannak olyan virágok, amik kimondottan utálják az erős szelet, és a gyenge szirmaik elszakadnak.

giphy2.gif

Tanulmányozás és a saját elképzeléseid nyomán légy tisztában azzal, hogy egyáltalán hová tudnál virágládákat és kaspókat kihelyezni! Ha nagyon zsúfolt az erkély, akkor a sarokba állított, óriás cserép nem biztos, hogy szerencsés választás lenne. A kis gyerek miatt viszont a falról (alacsony magasságból) lelógó és ezért könnyen lerántható kivitelezést lenne ideális elkerülni.

viragos_erkely_balkon_otletek_tipp_balkony_novenyek_2.jpg

Ha megvannak a szükséges adatokat, akkor ezeket jegyezd fel és az egész folyamat alatt ne téveszd szem elől őket!

Határozd meg a célt!

Ha eddig nem tetted meg ennek a lépésnek a keretein belül lehet megcsodálni a környék növényesített erkélyeit egy kellemes séta keretében. Vagy fordulhatsz az internethez is, hogy inspiráljon téged a szebbnél-szebb balkonok képeivel.

Hihi, persze mondhatnánk, hogy az a cél, hogy virágos legyen az erkély, de ez olyan általános, szűkítsd tovább a kívánságod, legyél konkrétabb!

Szeretnél egy mini dzsungelt létrehozni az erkélyen vagy minél több különféle színű muskátlit akarsz telepíteni  esetleg néhány picike, de színpompás balkonládányi növény neked már bőven elég?

viragos_erkely_balkon_otletek_tipp_balkony_novenyek_3.jpg

Az is elfordulhat, hogy te a praktikusság híve vagy és ez esetben a fűszernövények mellé tennéd le a voksod. Talán annak is nagyon örülnél, ha kicsit árnyékolnák a növények a nappalid, ezzel is kellemesebbé téve a benti hőmérsékletet?

466b000889383e157783a07356946592.jpg

Válaszd ki az ideális virágokat!

Ez talán az egyik legnehezebbnek tűnő feladat. Szerencsére nem kell egyedül boldogulnod mindenféle agrár és botanikai szakismeret nélkül. Térj be egy szimpatikus szakkereskedésbe vagy kertészeti részleggel rendelkező boltba vagy keress fel egy hozzáértő internetes oldalt vagy fórumot és kérdezd meg a terület specialistáit, hogy mit ajánlanak neked a fent meghatározott körülmények és kívánalmak mellé.

Akik a könnyebb és gyorsabb megoldások hívei, azok a virágmagok zacskóinak a hátoldaláról is kellő mennyiségű infót begyűjthetnek. :)

Persze nem árt ha van előzetes elképzelésed a leendő virágaidról pl. színéről, méretéről vagy arról, hogy mennyire kényes növényt (akarom írni sok törődést igénylő virágot :) ) akarsz otthon ápolgatni, de ha neked a futó vagy "csüngő" látványú növények tetszenek jobban, akkor az is lehet egy remek támpont.

bc466e5303d5247c035c335d700769ca.jpg

A napos erkélyek közkedvelt virágairól már mi is írtunk egy rövid kedvcsinálót, ha kíváncsi vagy rá kattints ide.

Tervezd meg és szerezd be a hozzávalókat!

Most már minden apró információ a rendelkezésedre áll. Vélhetően eldöntötted, hogy mit, mennyit, hová szeretnél ültetni. Itt az ideje, hogy kiválaszd a legszebb virágládákat és kaspókat valamint, hogy ténylegesen be is szerezd a virágmagokat vagy palántákat és a szükséges kiegészítőket.

A diy azaz sajt készítésű holmik rajongóinak végtelen a lehetőségek tárháza, de az instant buy jegyében a kertészeti kellékek kínálatára se lehet panasz.

viragos_erkely_balkon_otletek_tipp_balkony_novenyek_5.jpg

Nincs más hátra, mint az alkotás!

Elérkezett az idő, hogy belevesd magad a tényleges munkába! Ki kell alakítanod a saját erkélyen található paradicsomodat, egy igazi virágzó édent, ami boldoggá tesz téged! Milyen izgalmas!

Elérkezett a tettek és a megszépülés ideje. Ásóra és virágföldre fel, itt jön a várva várt virágos erkély!

Most, hogy elkészült pedig légy büszke a sikeredre és féltő gonddal őrizd meg virágaid szépségét!

giphy4.gif

A virágba borult erkély, nemcsak az otthonod egy kis szeletét teszi még gyönyörűbbé, hanem a lelkedre és az mentális egészségedre is jó hatással van. Ne halogasd tovább, az idei év lesz az, amikor a te erkélyed lesz a zöldebb a szomszédénál! ;)

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2021-04-21 19:17:02 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4316507110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása