Lakóközösségek a TV-képernyőn, avagy szeretünk magunkon nevetni

Ha az ember Közép-Európában, azon belül is Magyarországon szocializálódott és már/még eszméleténél volt a 80-as/90-es években, egy közösséget bizonyosan ismer: a Szomszédokat. A gazdagréti panelház arcai sokunk retinájába beleégtek. Nemcsak a kissé suta, szárnybontogató magyar sorozatgyártás sajátosságai, de a témaválasztás miatt is. Mondjuk ki: 10 millió Vágási Feri országa vagyunk! furcsa_szomszed.jpg

Persze a vegyes lakosú panelházon túl is jócskán akad a televíziózás történetében számos felejthetetlen, együttéléssel, lakóközösségekkel kapcsolatos csemege, amelyeken úgy röhöghetjük magunkat könnyesre, hogy érezzük, ez bizony sokszor a kínos valóság! Összeszedtünk pár kultikus részletet és arcot a társasházi létforma TV-s megjelenéseiből. A gyűjtemény nem teljes körű, egyelőre azzal kell beérnünk, amit az internet hirtelen felkínál. (A minőségért bocs, ez van!)

Szomszédok

Ad hoc lakógyűlés és konfliktuskezelés

A problémamegoldás egyik legékesebb példáját mutatja be számunkra Taki bácsi, Vágási Feri és Mágenheim doktor – a közös képviselő Böhm úr helyett! -, amikor „lakóközösségi néptánccsoport próbát” rögtönöz Sümeghy művész úr ajtaja előtt. A gyors és kreatív csapatmunkán túl maga a kivitelezés is lenyűgöző. Csak ez a részlet 10/10-et érhetne egy imdb listán. Ihaj!

Inszinuáció!

Böhm úr a fentiekkel ellentétben a legtöbbször aktívan szállt síkra a lépcsőház tisztasága és a lakók érdekei védelmében. Ennek ellenére mindig akad egy elégedetlen személy a közösségben. Legtöbbször Sümeghy…

Jöjjön egy közös képviselő kontra operaénekes csata, mindenki kedvence, a lépcsőházi szemetelés témakörében.

 

Természetesen ebben a témában saját tapasztalatunk is van, így már cikk is született belőle. Ha még nem olvastad, usgyi! --->

Mit tegyek? A szomszédom a folyosón tárolja a szemetet! Kattints!

Jóbarátok

A kötelező őrült a házban: Mr. Heckles

Akiknél nincs ilyen csend- és monomániás elmebeteg a házban, azok nem érthetik az adott figura működését, lelkialkatát és pszichózisának néha üde, néha elviselhetetlen színfoltjait. Bár kételkedünk benne, hogy akadna olyan társasház, ahol ne lenne legalább egy Mr. Heckles-típusú futóbolond. A mániásokkal való együttélés nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Íme néhány példa a Jóbarátok szereplőitől a konfliktuskezelésre, szigorúan az eredeti, angol verzióban!

Ilyenek vagyunk tehát, kívülről nézve. Talán feszültebb szituációkban érdemes felidézni ezeket a torzított, kifacsart képeket, hogy a könnyebb együttélés jegyében közösen nevetve léphessünk túl egy-egy banális kérdésen.

Az biztos, a Szomszédok 331 epizódon és 13 éven át szolgáltatott a témára megoldást, míg a Jóbarátok 10 szezonja alatt is jócskán akadt konfliktuskezelésre alkalmas tipp.

Persze ha te is ismersz további, a társasház előnyeit és/vagy hátrányait bemutató, zseniális filmrészleteket, oszd meg velünk! Hozzuk létre Magyarország első speciális, hiánypótló adatbázisát!

Addig pedig marad a néptánc.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!
komment
2016-08-18 19:20:14 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6510426122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandras11 2016.08.19. 08:47:06

Nagyon elterjedt egyes emberkéknél ez az idiotizmus:
-Pótolnod kell
-Meg kell nézned

NEEEEEEEEEM !

Más kifejezés nem létezik?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.19. 09:09:49

Aki szereti a csendet az helyből elmebeteg? Hm... "szabad vagyok, mondta a majom a rácsnak..."

Érdekes, hogy sok operaénekes bevállal ilyen statiszta szerepeket, mint Sümeghy úré.
Pl. Csányi János az Egy óra múlva itt vagyok c. filmsorozatban, mint Katica úr (mintha a Szomszédokban is lett volna szerepe, mint fuvarod talán? )
Vagy aki a Dutyi diliben játszotta azt a nagy darab, kopasz sorozatgyilkost, Groszbergert... (a neve nem ugrik be, rá gondolok: youtu.be/yRM9QtixFuQ
Nagyon fiatalon halt meg :( )
Stb.

házmestermedve 2016.08.19. 09:30:52

@pandras11: Mit javasolsz helyette? És persze figyelemfelhívó legyen!

Tehetséges ugandai buzi 2016.08.19. 11:16:07

@Hóhér az utolsó barátod: Grószberger? (Amig oda nem került a Glenboró börtönbe, addig Halef volt a baltás gyilkosságok rekordere az államban - nehéz itt megmaradni a csúcson.) Szombaton fejszével kiírtotta az egész családját a másodunokatestvérekig bezárólag, vasárnap pedig mindenki mást, aki valamelyik családtagjára hasonlított, ezért százhuszonnyolcszoros életfogytiglanra ítélték. A káplánt úgy a falhoz vágta, hogy átesett a könyvtárba. Az asztalosműhelyt felgyújtotta. De a börtönben még nem ölt meg senkit.

Amúgy Erland van Lidth a becsületes neve.

Az IMDB szerint még a Menekülő ember c. Svarci-filmben is játszott:

www.imdb.com/name/nm0887419/?ref_=tt_cl_t12

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.19. 11:51:46

@Tehetséges ugandai buzi: aha :D Te kinézted volna belőle, hogy operaénekes? (Legalábbis annak készült)

Tehetséges ugandai buzi 2016.08.19. 12:23:12

@Hóhér az utolsó barátod: Ja! Ráadásul a MIT-en végzett! Az azért nem semmi!

Az adatlap szerint volt egy fiú és egy lánytestvére, meg egy gyereke.

Tehetséges ugandai buzi 2016.08.19. 12:30:44

<OFFTOPIC>

@házmestermedve: Pont az a lényeg, hogy nem kell szenzációhajhász, kattintásvadász kulcsszavakat használni. Lassan a google elkészül a kattintásvadász kulcsszavakat szűrő alkalmazással. Az embereknek is tele van a tökük azzal, hogy valami blikk horderejű címszóval írnak ki valami tök egyszerű dolgot. Mert olyan kurva sok múlik azon a kattintáson? Nem jön a jutalék, ha kevés volt tárgyhónapban a kattintás? Szóval a posztírók fejében kéne rendet tenni és valami forradalmi változásnak lezajlani. Hosszú távon bejönne, mert sokan odaszoknának annak az oldalra, aki _őszintén_ írna, nem pedig erőszakosan kiharcolt figyelemfelkeltően.

</OFFTOPIC>
süti beállítások módosítása