Róbert Gida újra felbukkan és többet tanít nekünk, mint valaha

Ez év elején mutatták be itthon néhány moziban a Viszlát, Christopher Robin című filmet. Micimackó újra eljött közénk, ha nem is abban a kedves, rajzolt formában, mint ahogy megszokhattuk. Film boncolgatás és tanulság elemzés következik.

viszlat_christopher_robin.jpg

Minden medvék leghíresebbike megérdemli, hogy egy olyan nyuszis mamuszban serénykedő medve is megemlékezzen róla, mint jómagam. A szemfülesek, hogy éljek ezzel a filmre utaló jelzővel, már az internet segítségével megtekinthetik a teljes alkotást.

A Viszlát, Christopher Robin című film a világ egyik legismertebb történetének születéséről mesél és bemutatja, hogy hogyan változtatta meg a kitaláló családjának egész további életét. Azt is írhatnám, hogy egy mese, ami megmentett majd tönkretett egy életet.

Talán a világ egyik legrosszabbul működő kirakat családjáról szól a történet. De akkor hogyan tettek boldoggá az egész világon annyi embert, felnőttet, gyereket egyaránt?

Magát a cselekményt nem nehéz röviden összefoglalni

A. A. Milne bár fizikailag visszatér az első világháborúból, lelkileg nem tud szabadulni az ott átélt szörnyűségektől. Hogy megnyugvást találjon és folytathassa író munkáját vidékre költözik feleségével, akinek sikerorientált hozzáállása a férjére és nem magára vonatkozik. Kisfiúkat (akit eredetileg Christopher Robinnak hívnak) egy dadus felügyeli, aki a család elengedhetetlen tagja. Apa és fia együtt megálmodják Micimackót és társait, valamint a Százholdas Pagonyt és kalandok egész sorát. De vajon mi lesz ennek az ára, és ki fogja megfizetni?

Egy mélyenszántó, életrajzi jellegű filmről beszélnünk, ami olyan örök érvényű, de kényes kérdésekben gázol térdig, amikről időről-időre mindenkinek el kellene gondolkodni.

viszlat_christopher_robin_3_micimacko.jpg

Az életem vagy a kifelé alkotott kép az illúzió?

Most tuti rávágtad, hogy nálad nincs különbség. Mindenkinél van különbség, kisebb vagy nagyobb, de van. Egy bizonyos mértékig ez egészséges is. A közösségi oldalakon és az interneten futótűzként terjed, hogy életed minden mozzanatáról tájékoztass, minél több ember. De ott is csalunk, nem igaz? Csak a legjobban sikerült sütit fotózzuk le, a nyaralás legszebb pillanatát tesszük csak közé, csak a sikeres vizsgát kürtöljük világgá. Azt, hogy harmadszor is meghúztak mikroökonómiából azt nem...

A legnagyobb baj talán akkor van, ha eléred azt a szintet, mint Micimackó családja. Ha ezt hiszik rólunk, akkor így is fogunk élni! Dadus öltözz így, Christopher Robin mostantól másképp szólítunk stb., de legalább a fotó kedvéért megölelte az apa a fiát....

Én mindig is ezt akartam, neked is jó lesz!

Megszámlálhatatlan szülő kényszeríti rá a gyerekére a balettet, a zongorát, az adott hivatást csak azért, mert ő mindig is ezt akarta, csak neki nem állt módjában, de majd a gyerek! A be nem teljesült életvágyak gyerekre erőltetésével kinek próbál a szülő kedveskedni, magának vagy a gyerekének? Mindig is híres és sikeres akart lenni A.A.Milne, de inkább a felesége, de ez a kis Christophernek is jó vagy csak Róbert Gidának? Ők nem azonosak, hiába ismételgeti ezt a kisfiú, senki nem fogadja el. A szülei se...

Te ismered a gyerekedet?

Tényleg? Utoljára mikor kérdezted meg tőle, hogy mit gondol valamiről? Hogy mi jár a fejében? Hogy mit érez valamivel kapcsolatban? És figyeltél arra a válaszra, hogy mi történt az iskolában, vagy csak rutinszerűen feltetted a kérdést? Sok mindent megtudhatsz a szavakból, de még többet a ki nem mondott szavakból, gesztusokból, és abból, hogy hogyan mondja. Figyelj!

Talán ha az amerikai családok ezt megtennék, akkor nem azzal kellene takarózniuk egy iskolai lövöldözés kapcsán, hogy az utolsó abc-ben is lehet fegyvert kapni, mert az csak az egyik oldala az éremnek.

A te szemüvegeden át látja a gyerek a világot!

Amit a felnőtt mond egy kisgyereknek, ő abból építi fel a világot. Hányszor látok olyat az utcán, hogy egy gyerek vagy sikítva pánikol egy pórázon vezetett kutyától, vagy váratlanul hátulról átkulcsolja egy idegen kutya nyakát. Néha kezdem úgy érezni, hogy nincs átmenet a kettő között, nem létezik kiegyensúlyozott gyereknevelés.

Ne légy rest leguggolni hozzá és elmagyarázni a dolgokat. Vajon a húsvér Róbert Gida megértette volna mi folyik körülötte, ha valaki figyelt volna rá? Vajon megértette volna, hogy miért gyártanak "nem igazi Micimackókat" a többi gyerek számára? Soha nem tudjuk meg.

viszlat_christopher_robin_2.jpg

Ez csak a családra tartozik! Vagy mégsem?

Nehéz a kérdésben igazságot tenni, de mint szinte minden esetében a mérték és az egyensúly a kulcsszó. A filmben főbenjáró bűnnek, egyenesen árulásnak tekintette a család, hogy a dada párt merészelt keresni magának annyi év után. Elgondolkodtató jelent volt.

Ha a családon belüli erőszakot vesszük (nem kell komolyabbra gondolni "csak" egy verbális gyerekbántalmazásra) akkor azt hiszem mind egyetértünk abban, hogy ami egy családon belül folyik nem feltétlenül elintézhető egy vállrándítással.

Viszont a filmbeli család átesett a ló másik oldalára. Nálunk minden családi ügy, egyben a nyilvánosság csemegéje is lehetett. Milyen érzés lehetett Christopher Robin számára, hogy a szülei csak úgy köszöntötték fel születésnapján, hogy élőadásban hallgathatta az egész világ?

Ezt most megkapod, de aztán boldog legyél nekem!

Szültem neked egy gyereket és te mégsem vagy boldog! Kemény szavak, még komolyabb háttértartalommal. Aki végignézi a Viszlát Christopher Robin című filmet találkozhat ezzel az üzenettel is.

Tényleg annyival másabb autót ajándékozni ballagásra, mint kirendelni a gyerek szülinapjára egy komplett zenekart? Erre nem fogunk választ kapni a filmből, de azért érdemes elgondolkodni rajta.

A gyerekek felnőnek!

Ma nem érsz rá játszani vele, holnap pedig már nem lesz kivel, mert a kicsik nagyon gyorsan felnőnek. Ez egy olyan életbölcsesség, amit mindenki ismer, de csak kevesen vesznek komolyan. Kellene...Nincs nagyobb kincs a gyerekeddel töltött időnél.

"Azért dolgozom, hogy a bébisittert fizetni tudjam." Én már hallottam ezt a mondatot egy édesanya szájából.

viszlat_christopher_robin_4_micimacko.jpg

A filmben bár nem kapott véleményem szerint kellő hangsúlyt, de elhangzott az akkor kb. 6 éves Christopher Robin szájából, hogy tudta, hogy ez a hely lesz az új otthona, de nem gondolta, hogy a szülei is itt lesznek. Engem kirázott a hideg a szavak súlya alatt, amikor felfogtam, hogy mit is jelent ez.

Ne félj szeretni!

Az édesanya életének legrosszabb élménye a szülés volt, és amikor kiderül, hogy fia lett, teljesen elzárkózik a gyerektől. Attól való félelmében, hogy egy esetlegesen bekövetkező újabb háború elragadhatja a család legújabb férfitagját, úgy dönt, hogy inkább nem közeledik felé. Talán minden édesanya legrosszabb rémálmával küzd ő is, de ez nem lehet elég ok arra, hogy megfossza magát a sok több éven át tartó a szeretettől és boldogságtól, amit egymásnak adhatnak. 

A segítség váratlan helyről is érkezhet, légy nyitott!

Gondoltad volna, hogy a poszttraumatikus stresszt gyógyítja a léggömb? Pedig így van! Bár valószínűleg nem minden formáját, de biztatóan hangzik. A legtöbb embert éri valamilyen meghatározó trauma az életében, de ennek az elfojtása nem vezet jó irányba.

A legártalmasabb szavak egyike a nem. Nem kérek segítséget! Nem akarok beszélni róla! Nem fogom kipróbálni! Nem csinálom! Nem, nem, nem...

Milyen érdekes, hogy a családfőnek mennyire szüksége van a gyerekkor gondtalan ártatlanságára, mint egy korty tiszta vízre a felnőttlét sivatagában, mégis pont ez lesz az, amitől megfosztja a saját gyerekét.

rbnml.jpg

A film fájdalmas témákkal dolgozik, és rendkívül komoly kérdéseket feszeget, de a varázslatos színészi alakítás és a dicséretet érdemlő képvilág, mégis beengedi a nézőt a mese varázslatos világába. Én jó szívvel ajánlom mindenkinek a film megtekintését, akkor is ha nincs medve finomság, minimum egy kis mézes popcorn a közelben, csak zsebkendő.

Érdekes gondolat a végére, hogy a film a család életének sötét traumáit sokkal finomabban ábrázolja, mint ahogy az a valóságban megesett. A mesékre jellemző happy end, és családi idill helyreállítása a film kiváltsága.

Épp leváltanátok a közös képviselőt és kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben! Ha pedig kérdésed van, írj a hello@hazmestermedve.hu címünkre!

Szólj hozzá!
2018-06-06 21:20:28 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7314027148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása