Hogyan éljük túl a konyhafelújítást?

Izgatottan várod, hogy végre az új konyhádban főzőcskézhess? Bezzeg az átalakítást annyira kívánod csak, mint a fogorvost? Már előre rettegsz, hogyan fogod túlélni azt, amikor minden szét van verve? Most olyan tippekkel készültem, amik elviselhetővé teszik ez az átmeneti időszakot.

konyhafelujitas_10.jpg

De egész pontosan miért is utáljuk a felújításokat különösen a konyhait?

Mert kérdések gyötörnek bennünket, amiknek egy jó része nem is alaptalan. Rágjuk a körmünket, hogy tényleg olyan lesz a végeredmény, mint ahogy elképzeltük és mennyire lesz durva a felújítás.

  • Vajon ki fogsz jönni a felújításra szánt keretedből?
  • Hogy túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy kordában tud tartani az eseményeket?
  • Zajos, hangos és minden csupa piszok lesz? Gyakran sérülnek a felújítás körén kívül eső holmik is?
  • Mit fogsz vacsorára tálalni?
  • Tényleg kényelmesen és otthonosan be fogsz tudni rendezkedni az új konyhabútor szekrényeibe és fiókjaiba?

Most, hogy tisztáztuk, hogy milyen félelmeid vannak a felújítással kapcsolatban, nézzük mi mindent lehet tenni azért, hogy ezeknek az esélyét minimalizáljuk. Először azokkal a tanácsokkal kezdem, amiket még az előtt érdemes megszívlelned, hogy egyetlen csempét is levernének a szakemberek a konyha faláról.

Hagyj költségkeretet ezekre is:

Az alapvető, hogy a konyhabútor árát és a szakik munkaköltségét beleveszed a felújítási büdzsébe, de vannak olyan tételek, amik a legtöbb kalkulációból rendre kimaradnak. Hatalmas feszültséget okozva a felújítónak, amikor mégis jelentkeznek.

  • Számolj az esetleges károkkal, javítási költségekkel és nem várt felújítási bonyodalmakkal. (Bizony ha összetörik, leesik stb. azt pótolni kell majd legyen szó a saját holmidról, felújítási alapanyagokról vagy a véletlenül kitört lépcsőház ablakról.)
  • Ha ragaszkodsz az étrendedhez és a főtt ételekhez, akkor bizony rendelési és éttermi számláid is lesznek.
  • Új felszerelések a designos konyhádhoz. Csak nem fogod azt a régi, kopott vacakot visszavinni a drága és trendi konyhádba?
  • Ezen kívül biztos szükséged lesz néhány dologra, ami nem biztos, hogy otthon, ingyen a rendelkezésedre áll. Pl. kartondobozok, takarófólia, ragasztószalag, buborékfólia stb.

konyhafelujitas_7.jpg

Most már úgy tűnik tényleg mindenre tettél félre, itt az ideje belevágni. Az ugye tiszta sor, hogy ki kell választani a konyha elemeit és szakembert kell vadászni. Vegyük úgy, hogy ezek mind mennek egyedül is, és ugorjunk arra a részre, ahol már tényleg közeledik a felújítás időpontja.

Hetekkel a felújítás előtt...

Kezd el felmérni, hogy milyen ételek vannak otthon akár a spájz szekrénykében, akár a hűtőben és a fagyasztóban! Ezekből tervezz magadnak a következő időszakra ételsorokat! Egyrészt mert ennyivel is kevesebb motyót kell majd elcsomagolnod, másrészt mert nem biztos, hogy a hűtésre szoruló ételek tárolását meg fogod tudni oldani a felújítás után. A hűtőt pedig kipakolt állapotban mozgasd csak, ráadásul leolvasztva ha nem akarod, hogy csöpögjön és folyjon mindenhová, szóval tervezz előre!

Tudtad? Ha a hűtőt is lecseréled, akkor jó ha tudod, hogy az új hűtőt (fekve) szállítás után hosszú órákig nem szabad bekapcsolni, pihentetni kell.

Mielőtt a földdel válna egyenlővé a régi konyhád...

Sokan ott követik el az első hibát a konyhafelújítással kapcsolatban, hogy azt hiszik, hogy az összes eszközt eldobozolni két óra alatt megoldható. Aztán ahogy telnek a percek, kapkodás és rendetlen dobozba hajigálás lesz a vége, egy csöppet sem figyelve arra, hogy a törékeny holmikat gondosan elcsomagold, mert már csengetnek is a szakik a bejárati ajtónál. Kell ez neked?

konyhafelujitasi_tippek_3.jpg

Ha úgy érzed, hogy egyben nem lenne elég időd elcsomagolni mindent, akkor kezd el napokkal vagy hetekkel előtte csomagolni és az ezer évben egyszer használt dolgokat pl. karácsonyi kiszúróformák tedd el hamarabb, a mindennap használt dolgokat pedig hagyd a pakolás végére.

Hagyd elég időt magadnak, hogy nyugodt körülmények között el-, és kipakolhasd a konyhádat! A bögréket és tányérokat egyesével tekerd be újságpapírba és óvatosan helyezd őket a kartondobozba. Vigyázz a súlyra, hogy ne törjön el a legalsó sem a rá nehezedő többi eszköz alatt! A kisebb háztartási gépeket szintén kitakarítva és vízmentes állapotban csomagold el! A megtelt kartondobozokat ragaszd le vastag cellux ragasztószalaggal és jól olvashatóan és részletesen tételezve írd rá a doboz tetejére, hogy mit tartalmaz. Ez majd jól fog jönni, amikor már a kipakolási fázisnál tartasz.

Ha igazán alapos akarsz lenni, akkor használhatsz különböző színeket is a dobozok feliratozása közben. Pl. jelölheted más színnel, hogy melyik doboz törékeny és melyik nem, vagy hogy melyik holmi melyik szekrényből jött ki.

Most, hogy minden dobozokba került, kezdj el helyet találni a nagy rakásnyi dobozodnak, mert valahol lenniük kell a felújítás alatt! És ha már itt tartunk, akkor nem árt ha még egy dolognak elkezdesz helyet vadászni...

Mert helyet kell csinálni, nem is keveset

A szakiknak szüksége lesz egy sarokra, ahol tárolhatják a felszereléseket és az alapanyagokat. Néha ezek egy kisebb festékes vödörben is elférnének, de lesz olyan, hogy jön a mosogatómedence, az új hűtő és még a konyhába választott járólapokat is tárolni kell valahol. Attól függően, hogy honnan választottál konyhafelszereléseket, lehet, hogy már hetek óta nálad vannak a konyhába szánt cuccok, de lehet, hogy egyszerre hozza ki őket a felújítás reggelén a fuvaros autó. Egy szó mint száz, biztosíts a munkások számára a lakásban egy olyan zugot ahová nyugodtan lepakolhatnak.

konyhafelujitas_114.jpg

Védd az előszoba folyosót, amennyire csak lehet!

Ha a folyosó járólapját nem szeretnéd kicserélni, akkor célszerű vastag kartondobozokkal végig lefedni úgy, hogy ne tudjanak elcsúszkálni a helyükről. Amikor ez megvan, és még mindig nem érzed elég biztonságban a lakásodat, akkor egy plusz fekete fólia réteggel befedheted az egészet. Tudod arra a takarófóliára gondolok, amiket többek között mezőgazdasági boltokban és barkácsáruházakban is árulnak.  Így elkerülheted, hogy az esetlegesen leeső nehéz szerszámok miatt megrepedjen a csempe vagy takaríthatatlanul mocskossá váljon a fuga azon a területen.

Az előszoba szekrényeket, ha nem tudod másik szobába átvinni, akkor borítsd be egy nagy fóliával, hogy ne szálljon bele a por. Ha vannak el nem mozdítható tükrök is az előszobában, akkor azokat először szintén vastag kartonlapokkal ragaszd le, nehogy nekiütődjön valami és darabjaira hulljon, és csak utána jöhet rá a fólia. Ugyan ez vonatkozik a bejárati ajtódra is, amit még véletlenül sem kellene felvésni mindenféle éles tárggyal.

Ne felejtsd el becsomagolni a kaputelefont is, nehogy tönkretegye a szálló por. Persze nem árt, ha a borítás nem akadályozza meg, hogy beengedd a munkásokat vagy a futárokat, amikor felcsengetnek, szóval csak ügyesen!

Ezekhez hasonló olyan tippekről fog szólni a cikk második része is, amit hamarosan te is elolvashatsz. Bár elsőre lehet, hogy nyilvánvalónak tűnnek ezek az apró fogások, biztos vagyok benne, hogy nem minden medve olvasónak jut egyből az eszébe az összes, pedig ezeket betartva fájdalommentesen túl lehet élni egy konyhafelújítást.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2018-10-02 21:32:12 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4014277145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2018.10.03. 07:35:39

Azért ha van normális szaki (nem alap, sajnos), akkor a kaputelefon, padló, érzékeny cuccok stb beburkolása a munka előtt természetes neki. Én semmit nem burkoltam le, ők csomagoltak el mindent, a kaputelefont is, így megesett egy este, hogy a pizzást nem tudtam beberregni. :)
Én azt tanácsolom mindenkinek, hogy készüljön irgalmatlan mértékű takarításra, függetlenül a csomagolásoktól. Szálló por, vakolat hetekkel a munka vége után is lesz a legváratlanabb helyeken. A fugáim pedig még mindig fehérek helyenként a vakolattól, pedig barnának kéne lenniük.
süti beállítások módosítása