Tudnivalók a társasházak körüli kiskertek gondozásához

A kertészkedés egy remek időtöltés, és ez a szabadidős tevékenység nem kizárólag a családi házban élők kiváltsága. Egyre divatosabb ugyanis, hogy a társasházak előtti, illetve mögötti füves területet az ott lakók beültetik virágokkal és kis kerítéssel körbezárják. Igen, ám de mint mindennek, ennek is megvan a maga módja és a szabályai.

kis_kertek_tarsashaz.jpg

Bár tavasszal még kevésbé látványosak a mini kertek, de már ilyenkor el kell kezdeni a kerti teendőket, ha valaki igazán szemet gyönyörködtető, virágoktól pompázó területet nézegetne az év további részében. Még pont időben vagy, ha hasonlón töröd a fejed.

Mielőtt minden mást eldobva, te is nagy lelkesen ásót és virághagymát ragadnál, olvasd el azt a néhány tudnivalót, ami ilyen társasházi kiskert gondozásra vonatkozik!

Hol szeretnél kertészkedni?

Ha az elhatározás már megszületett benned, hogy szeretnél gondozni egy a társasház körüli területet, és beültetnéd különböző virágokkal, mindenek előtt azt kell tisztázni, hogy hol lenne ez a mini kert. A panel bejárati ajtaja mellett, a hátsó ajtónál, esetleg a társasház oldala melletti zöld területet szemelted ki?

De miért is fontos ez? Azért mert meg kell tudni, hogy hivatalosan az önkormányzat vagy a társasház birtokolja-e azt a földet.

tarsashazi_kiskertek.jpg

Kihez tartozik a kiválasztott terület?

Ha a városé az adott füves rész, akkor az önkormányzathoz kell folyamodni engedélyért, hogy te szeretnél ott kertészkedni. Az önkormányzati hivatalon belül a környezetvédelmi részleget kell felkeresned. Vagy ha ilyen nincs nálatok, akkor a település fejlesztési részlegen kérj útba igazítást, hogy hozzájuk tartozik-e ez a kérdés.

Fontos megjegyezni, hogyha körbe is kerítenéd, akkor az be kell jelenteni az önkormányzatnak legyen szó bármekkora kerítésről. Igen még a térdig érő kerítés is kerítésnek számít.

kerteszkedes_tarsashaz.jpg

Ha a számodra szimpatikus föld darabka a társasházhoz tartozik, akkor elvi akadálya nincs annak, hogy beültesd  és bekerítsd a társasház felé. És itt jön a de.

Erősen ajánlott a többi lakóval egyeztetve belekezdeni csak a kertészkedésbe, mert bár a szinte mindenhol örülnek a lakók egy virágos előkertnek, de akadhatnak kivételek. Ha valaki beleköt, hogy miért te, miért azt ültetsz, és egyébként is hogy képzeled, akkor bizony akadhatnak problémák. Szóval mielőtt egyetlen ásónyomot is hagynál a földben legjobb ha közgyűlésen határozat formájában kimondja a ház lakóközössége, hogy felhatalmaznak téged, hogy kedved szerint gondozd és növényesítsd az adott területet.

Azon esetekben, ahol a több lakásos társasházak bekerített területén belül van zöld terület ahol te kertészkedni szeretnél, szintén egyeztetni kell a többi lakóval, ha osztatlan közös tulajdonú a terület.

"És mégis honnan kellene azt megtudnom, hogy kihez tartozik a leendő kertem?"

Remek kérdés, erre eddig valóban nem tértem ki. A társasház alapító okiratában kell megnézni, hogy mit írnak benne az adott területről, szóval fordulj nyugodtan a közös képviselőhöz segítségéért!

+ Még egy apróság...

A lágy szárú növények ültetése gond nélkül mehet, persze nem célszerű vadkender vagy parlagfű ültetvényt kialakítani, szóval csak az elfogadott növényekből válogass! Ellenben a fás szárú növények ültetését be kell jelenteni. Persze csak ritka esetben szeretne a leendő hobbi kertész a mini területre fasort ültetni az ablak alá, főleg ha az néhány év alatt teljesen eltakarná az első emeleten lakók ablakait, de ezért inkább tudj róla.

varosi_kert_gondozas.jpg

A házak körül szépen gondozott kertecskék gyönyörű látványt nyújtanak, és a legtöbb esetben a környéken sétálók is elismerő pillantással nézegetik. Ha érzed magadban a kitartást és a kedvet, hogy bár társasházban laksz, mégis szívesen belevágnál a természet egy kis szeletének gondozásába mi csak bátorítani tudunk, különösen ha a fenti pontokra is odafigyelsz.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2019-03-11 13:39:16 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7414682208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.03.12. 13:48:42

Elég sok minden nem derül ki erről a cégről. Például, hogy milyen cég? Jól sejtem, hogy 3 fő dolgozik benne? És csak Budapesten?

Hörömpő cirkusz világszám 2019.03.12. 17:32:07

Ugyan nem társas, hanem családi házban lakom, de épp mostanában beszéltem az önkori illetékesével a házam előtti zöldterület beültetéséről. Semmilyen engedély nem kell, csak ahhoz, ha a már itt lévő fákat akarom kivágni. Ültethetek bokrokat, cserjéket, virágokat, kertitörpét, amit akarok. Be is keríthetem, fél méternél nem magasabb "vadászkerítéssel". Az önkori szerintem csak örül neki, hogy helyette dolgozom, mert a terület tisztán tartásán kívül minden az ő dolguk lenne.

consul 2019.03.12. 21:42:28

@Tiktak58: A talajfertőtlenítő tuti módszer. Gazdaboltban kapható, és a kutyák sem „kedvelik” utána a helyet.
süti beállítások módosítása