A lépcsőházi bejárati ajtók az első védvonalak

"Csukd be az ajtót magad után!"-halljuk lelki füleinkkel, ha visszagondolunk édesanyánk egyik régi intelmére. De miért különösen fontos cselekvés ez, ha társasház bejárati ajtajáról van szó. Elmondjuk...

lepcsohazi_bejarati_ajto_bejaratiajto_csukva_nyitva_hajlektalanok_lepcsohaz.jpg

Korábban már írtunk róla, hogy a lépcsőház ablakairól heves vita szokott kialakulni a lakók között, hogy nyitva vagy pont, hogy csukva az ideális (bár ez inkább a tavaszi-nyári hónapokban kiéleződő vita tárgya). Télen és a lépcsőház bejáratára vonatkozóan azonban a kérdés egyszerű, csukva a legjobb. Minden alkalommal győződj meg róla, hogy alaposan bezáródott mögötted az ajtó! De vajon miért van erre szükség?

A kérdés bár sokak számára evidens, mégis a hétköznapok rohanása közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a pár másodperces mozdulatról és odafigyelésről, ami a későbbiekben a mi életünket keseríti meg. Érveket hoztunk, amik alátámasztják, hogy miért kellene minden lakónak ügyelnie, hogy becsukódjon mögötte a bejárati ajtó, amikor be(vagy ki)lép a lépcsőházba, még akkor is, amikor késve rohan a busz után...

Nem vágyott látogatók érkezése

Az egyik talán legnagyobb probléma a nyitva felejtett bejárati ajtókkal, hogy bárki bejöhet rajta, akkor is ha a társasházban élők ezt nem szeretnék. Az egészen apró, kellemetlen látogatóktól a nagy bajt keverőkig, bárki kénye-kedve szerint besétálhat.

Bogarak, rágcsálók, kóbor állatok

A hideg elől menekülve és a lehetséges élelemforrást kutatva előszeretettel jönnek be a lépcsőházba az állatok. A csótányok és a rágcsálók gyorsan elszaporodhatnak. Nem fognak megállni udvariasan a lakásod lábtörlőjén beinvitálásra várva, hanem bizony az otthonod küszöbét is átlépik önkényesen előbb vagy utóbb. A távoltartásukkal komoly fejtörést okoznak a lakóknak és anyagi következmények is megrendítőek lehetnek mire sikerül visszafoglalni a házat.

lepcsohazi_bejarati_ajto_bejaratiajto_csukva_nyitva_hajlektalanok_lepcsohaz_2.jpg

A kóbor állatok ritkábban választják a lépcsőházba beosonást, de megeshet. Ha ez mégis megtörténik értesíteni kell a helyi illetékeseket (pl. gyepmesteri telepet vagy állatvédőket, menhelyeket) és a kiérkezésükig nem szabad zaklatni az állatot, bízzuk szakemberre a befogásukat, de ne kergessük el! Sajnos az így védelmet kereső állatok lehetnek agresszívek az emberrel az őket ért traumák miatt illetve nem ritkán bolhásak, ami megint csak nem kívánt tartozéka egy társasháznak.

"Porszívó ügynökök", hajléktalanok, betörők

Mindhárom kategória kellemetlenséget okoz a házban élőknek, igaz nem egyforma mértékben. A nyitva felejtett lépcsőházi ajtó szabad bejárást eredményez olyan személyeknek is, akik nem tartoznak az ott élőkhöz. Egy részük "csak" zavaró, míg mások azért jönnek, hogy ártsanak a tulajdonosoknak. Az ő bejutásuknak a következménye nagyon szerteágazó lehet: a lelki békénk megborulásától, a nyugalmunk felesleges megzavarásától, a lépcsőházi kosz és szagok hatványozódásától egészen a tulajdonunk kifosztásáig vagy testi épségünk veszélybe kerüléséig.

Ha az ajtó zárva van, akkor a kulccsal ( vagy "csippantóval) nem rendelkező személyek máris akadályba ütköznek és valamelyik lakó belátása (és remélhetőleg mérlegelt döntése) után juthatnak csak be. Ez egy nagyon fontos szűrő, amit nem érdemes sutba dobni! Többen már ennél az első akadálynál megfordulnak másik lépcsőházat keresnek...

lepcsohazi_bejarati_ajto_bejaratiajto_csukva_nyitva_hajlektalanok_lepcsohaz_3.jpg

Ha mindez nem lenne elég elrettentő, akkor még tovább problémákat is okoz a nyitott lépcsőházajtó.

Huzat és fűtés gondok

Ki szeret arra kilépni a lakásából, hogy a huzat kirántja a kilincset a kezéből és teljes erőből bevágja a bejárati ajtót? Szerintem senki. Ennek a nyári időszakban persze nagyobb jelentősége van, amikor az ember szeret maga is nyitott ablaknál lenni a lakásában.

A téli időszakban viszont a fűtés költségei hatványozódnak, ha a földszinten nyitva van az ajtó. Gondolj csak bele kint a mínuszok tombolnak erre a jó meleg csak úgy száguld ki az ajtón a semmibe, a fűtésre fordított pénzeddel együtt! Ugyan annyi kellemesen meleg fokhoz, már jóval többet kell majd fűtened, ha nyitva van lent az ajtó, akár csak résnyire is.

lepcsohazi_bejarati_ajto_bejaratiajto_csukva_nyitva_hajlektalanok_lepcsohaz_5.jpg

Persze attól függően, hogy mennyire jól szigetelt a saját bejárati ajtód és hogy a lépcsőházban a lakóközösség megszavazta-e a lépcsőház fűtését vagy nem, erősen eltérhet az anyagi kár mértéke, de az biztos, hogy valamilyen mértékben lesz anyagi károd miatta!

Természetesen a fenti problémák akkor is jelentkezhetnek, ha a lépcsőház hátsó (bejárati) ajtaját hagyjátok nyitva. Tudom sokkal egyszerűbb úgy kilépni cigizni, ha kitámasztod az ajtót, de ez helytelen. Még akkor is, ha ott állsz mellett pár méterrel, de akkor meg különösen, ha közben elmész a sarki boltba venni egy kiflit és csak később érsz vissza.

Ha nálatok rosszul záródik az ajtó pl. becsukódik de nem záródik be (bármikor húzással kinyitható), akkor szólj a közös képviselődnek, hogy meg kell csináltatni! De addig is, amíg a helyreállítás folyamatban van, a te felelősséged is, hogy amikor jössz-mész ügyelj a pontos bezáródásra, figyeld meg, hogy "kattan-e" az ajtó. Ha a szomszédod véletlenül elfelejtette becsukni maga után, tedd meg helyette és legközelebb, amikor találkoztok udvariasan kérd meg, hogy a saját és a te biztonságod érdekében ügyelj rá a jövőben

A költözéskor kitámasztott lépcsőházi bejárati ajtó természetesen más lapra tartozik, de ott is célszerű figyelni a bejáratokat valakinek, hogy csak az jöhessen be, akit szívesen látnak a lakók.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságát, hogy a társasház ajtóit becsukva kell tartani!

lepcsohazi_bejarati_ajto_bejaratiajto_csukva_nyitva_hajlektalanok_lepcsohaz_4.jpg

Kíváncsiak vagyunk a te véleményedre is, amit a lenti kérdés megválaszolásával meg is oszthatsz velünk!

Ha pedig van a témához kapcsolódó érdekes társasházi eseted ne habozz írni nekem, mert imádok levelet kapni, akkor is ha elektronikus!

Ha társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

9 komment
2020-01-24 15:56:31 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9515425210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.01.25. 22:51:18

Nos, Medve, ezért a kérdésért, ha lehetne interneten lőni, kilőnélek. “Te örülnél ha kulcsra zárva tartanátok a lépcsőházi ajtót esténként?”. Ha csak pár hülyének jut eszébe erről. hogy ez az igazi biztonság, akkor már sok ember életét tönkre tetted. 27 évig éltem egy társasház harmadik emeletén, kapuzárás kilenckor, vendégért le, vendéget lekísérni. Kapucsengő, nyitó felszerelése, és az elsőn lakó öregúr kilenckor bezárta kulccsal a bejárati ajtót. Miért is ruháztunk be a telefonos nyitóra? De akkor még fiatal voltam. Most egy olyan házban lakom, ahol csak a hetedikig jön fel a lift, a nyolcadikon lakom, és nem hozzák fel a liftet, mert ez csak az én érdekem lenne. Komoly mozgásszervi problémáim vannak, nem járok le, hozzám jönnek. Na, ha ez sem működik, mert a kaputelefonos rendszert felülírja a kulcs, akkor pusztuljak itt egyedül? Normális?

BiG74 Bodri 2020.01.26. 06:17:55

@élhetetlen:
A kulcs szerintem nem írja felül az ajtónyitó rendszert. Az én olvasatomban a kulcs annyit jelent, hogy az ajtó alapból zárva, de kulccsal, kóddal, vagy chippel nyitható.

házmestermedve 2020.01.26. 12:27:28

@élhetetlen: Maradjunk a békés eszközöknél! :) Köszi a véleményedet és abszolút érthető, hogy a te élethelyzetedben a kulcsos megoldás az kényelmetlen lenne, de ezt általában csak éjszakára javasolják és használják, akkor viszont sokaknak biztonságot jelent (nézd csak a szavazást, az első két válasz vezet magasan). Sajnálattal olvasom, hogy van ilyen ház, ahová az utolsó emeletre nem visz fel a lift. :( A szeretteidnek tudnál adni kulcsot, így ők feljutnának hozzád a továbbiakban is, éjszaka pedig mást úgysem engednél be te sem! ;)

]{udarauszkasz 2020.01.26. 18:09:21

En utoljara 23 eve laktam panelben, de mar akkor is olyan volt ez, hogy a lezart lepcsohazbol, a lezart bringatarolobol a lelakatolt montimat siman elloptak, szerencsem volt, hogy meglett par evre ra. (neztem is eloszor, hogy mi ez a level a rendorsegtol...?!...)

élhetetlen 2020.01.26. 19:21:59

@BiG74 Bodri: Ha a te olvasatod lenne az igaz, akkor ez a cikk nem szólna semmiről. Úgy értem, ha kulcsra zárás után is működne a fentről nyitom, kóddal nyitom, a kulccsal nyitom, (az most csak a nyelv visszahúzása), akkor semmivel sem lenne biztonságosabb éjszaka, mint nappal.

élhetetlen 2020.01.26. 20:09:42

@házmestermedve: Ne aggódj, békés természetű vagyok. De akkor is agyament az ötlet. Ismétlem magamat, kapucsengő, nyitó felszerelése, és az elsőn lakó öregúr kilenckor bezárta kulccsal a bejárati ajtót. Miért is ruháztunk be a telefonos nyitóra? Mint írtam, akkor még fiatal voltam, de már akkor is esztelen dolognak tartottam. “sokaknak biztonságot jelent“. Sokan vannak, akik nem képesek a logikus gondolkodásra, őket kell megerősíteni abban, hogy igazuk van? Nekem úgy tűnik, hogy a betörők nem éjjel mennek, amikor nagy válószínűséggel otthon van valaki. Ha meg tudják, hogy egy hétig nem lesz otthon az illető, akkor mindegy, hogy éjszakára kulcsra zárják-e a kaput. Így a biztonság csak duma.
“Sajnálattal olvasom, hogy van ilyen ház, ahová az utolsó emeletre nem visz fel a lift. :(“. Építéskori baki volt, tanácsi bérlakások voltak, a helye megvan, a gépház ugyanúgy a tetőn, mint a szomszéd háznál, ahol a nyolcadikig megy a lift. Kihívtam a liftszerelőnket, még a tartó gerenda is megvan, talán statikai probléma lehetett, olcsóbb volt lebetonozni egy szintet, és berakni egy másik tartót. Vállaltam volna, hogy fizetem a plusz egy emeletnyi hosszabbítást, 100 % hozzájárulás kellene, a közös képviselő a tulajdonosok elérhetőségét sem adta meg, hogy megkérdezhessem. Igaza is van, egy ember biztosan akadna, aki vétózna egy egy hónapos liftnélküliség miatt. De ez független attól, hogy az éjszakára kulcsra zárás hülyeség.
Ps. Rengeteg ház van a belvárosban is, ahol egyáltalán nincs lift, legfeljebb akkor lesz, ha eladják a tetőt, és a vállalkozó csinálja meg. És, mivel csak 4 szint fölött volt kötelező a lift, egy csomó társasház is lift nélküli, pl Zuglóban. Oda lesznek a kulcsra zárás ötletétől.

sóhegy049 2020.01.26. 21:16:44

KULCSRA zárni a menekülési útvonalat? :-)
Mondd a címet, máris szólok a tűzoltóknak...
Te fasza közös képviselő lehetsz… :-P

sóhegy049 2020.01.26. 21:28:09

@BiG74 Bodri: ...a műanyag még sörnyitóval is! :-)

sóhegy049 2020.01.26. 21:32:08

@házmestermedve: … a mentő, az orvos hogy megy be???
Apááááááám……… :-)