Lépcső alatti helykihasználás avagy új szoba keletkezik

Ki ne örülne plusz egy szobának az otthonában? A lépcső alatti terület ügyes kihasználásával, egy új helyiség kialakítása már nem is tűnik olyan lehetetlennek.

lepcso_alatti_helykihasznalas_otthon_lakberendezes_latvanyos_praktikus_tipp_tarolas_rendrakas_10.jpg

A modern lakberendezés világában a lépcső alatti helykihasználás egészen új távlatokat nyit. Ha a te otthonod is emeletes és a lépcső alatti teret eddig csak velejáró kellemetlenségnek és potenciális kacat tárolónak tartottad, akkor itt az ideje, hogy más szemszögből nézd ezt a területet!

Olyan helyiségek kialakítására is remek lehetőséget kínál a lépcső alatti tér:

  • amikre eddig máshol nem tudtál helyet szakítani(vagy nem eleget)
  • vagy jól jön plusz egy abból a bizonyos szobából vagy funkcióból

Lássunk néhány praktikus és szebben berendezett mini helyiséget a lépcső alól.

WC

Nálatok is szokták úgy hívni a WC-t, hogy legkisebb helyiség? Nos nem véletlenül alakult ki ez a becenév, hiszen igazán nem kér nagy terület, ami jelen esetben pont kapóra jön, ha a házban egy második "vendég" WC-t kell kialakítani.

(Ha rákattintasz a képre nagyobb méretben is meg tudod nézni.)

lepcso_alatti_helykihasznalas_otthon_lakberendezes_latvanyos_praktikus_tipp_tarolas_rendrakas_9.jpg

Gardrób, a mindent elnyelő óriás ruhásszekrény

Nincs az a méretű cipősszekrény vagy ruhatároló, amit egy nő ne tudna telepakolni (tartja egy hétköznapi mondás). Hát igen, ha jelenleg kevés a tárolásra alkalmas hely a lakás többi szobájában vagy egyszerűen sajnálnád az előszoba vagy a folyosó négyzetmétereit erre a célra beáldozni, akkor vess a most következő ötletre egy pillantást:

lepcso_alatti_helykihasznalas_otthon_lakberendezes_latvanyos_praktikus_tipp_tarolas_rendrakas.jpg

Kuckó hangulatú gyerekszoba

A lépcső alatti gyerekszobáról sokaknak a Harry Potterben bemutatott sötét, poros szörnyűség jut eszébe, de ennek nem kell így lennie. Egy teljes értékű gyerekszobával ugyan nem ér fel, de azokban a lakásokban, ahol a gyerekeknek közös gyerekszobája van, a félrevonulás lehetőségét biztosító kis zúg bizony aranyat ér. Csökken a feszültség a testvérek között, nem lesz annyi veszekedés hacsak azon nem, hogy ki vegye birtokba az új birodalmat.

lepcso_alatti_helykihasznalas_otthon_lakberendezes_latvanyos_praktikus_tipp_tarolas_rendrakas_2.jpg

Mini konyha

Hazánkban a főzés meglehetősen fontos része az életünknek. Nem vagyunk a (fél)kész fast food kaják elkötelezett hazája, amit haza cipelés után csak mikroba kell vágni nap-nap után, ezért nálunk kell hely a gépeknek és az alapanyagoknak is. De!

Hacsak a konyhai munkafolyamatok egy részét szeretnéd kiszervezni, akkor máris megnyílik a lépcső alatti konyha lehetősége előtted. Az amerikai konyha kedvelőinek lehet segítség egy "normál" konyha mellett egy koktélos bárpult vagy vendégfalatka készítő mini konyha. A másik opció ha van "nyári (nagy) konyhád" és csak egy pici hely kell, rossz idő esetére (mondjuk a nyaralóba), akkor a szóban forgó terület ebben is remek társ lesz.

lepcso_alatti_helykihasznalas_otthon_lakberendezes_latvanyos_praktikus_tipp_tarolas_rendrakas_4.jpg

Háztartási helyiség

A mosógép, szárítógép, vasalódeszka és még sok más háztartási kisegítő eszköz lelhet otthonra a lépcső alatti helyiségben. Érdemes ajtó mögé zárni az itt folyó tevékenységeket, különösen ha nem akarod a szennyes látványával megzavarni a nappali rendjét.

lepcso_alatti_helykihasznalas_otthon_lakberendezes_latvanyos_praktikus_tipp_tarolas_rendrakas_5.jpg

Dolgozószoba vagy házi iroda

Gyakran a gyerekszoba elmossa a kezdetben még ezt a státuszt viselő helyiséget. Mégis nagy szükség lenne egy csendes sarokra egy íróasztallal? Semmi gond, a lépcső alatti terület erre is tökéletesen alkalmas.

lepcso_alatti_helykihasznalas_otthon_lakberendezes_latvanyos_praktikus_tipp_tarolas_rendrakas_3.jpg

Kamra

Bortároló vagy spájz a lényeg ugyan az, hogy a konyha mellől hiányzó élelmiszer raktárat ide tudod telepíteni. (A tároláshoz megfelelő hőmérsékletre azért ügyelj!)

lepcso_alatti_helykihasznalas_otthon_lakberendezes_latvanyos_praktikus_tipp_tarolas_rendrakas_7.jpg

Olvasósarok

Különálló helyiségként talán túl aprócska lenne, de helytakarékosság szempontjából nem elhanyagolható, hogy a nappali bútorainak egy részét és ezzel bizonyos funkciókat kiszervezz a feljáró alá.

lepcso_alatti_helykihasznalas_otthon_lakberendezes_latvanyos_praktikus_tipp_tarolas_rendrakas_8.jpg

+1 Beltéri kert

Kerti üvegház helyett csinálj inkább egy beltéri kertet! Nagyon impozáns megjelenésű zöldterület a lakáson belül. Mondhatni egy kis oázis.

lepcso_alatti_helykihasznalas_otthon_lakberendezes_latvanyos_praktikus_tipp_tarolas_rendrakas_6.jpg

A fenti képeket elnézve kezdem sajnálni, hogy nálam nincs ilyen holttérnek hitt lépcső alatti terület, amit most kedvemre átalakíthatnék, hogy valami hasznos helyiséggé változhasson. Neked melyik megoldás volt a legszimpatikusabb?

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2020-05-25 10:03:42 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3215710958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása