Trükkök a makacs befőttesüvegek kinyitásához

Előfordult már veled, hogy nem tudtad egyből lecsavarni a befőttesüveg tetejét? Mit tettél ezután? Most eláruljuk, hogy milyen célravezető módszerek léteznek, amik segítenek hozzáférni a finomságokhoz az üveg belsejében.

befottesuveg_befott_uveg_kinyitas_raszorult_tipp.jpg

A konyhai tevékenységek egyik idegőrlő pontja, amikor azzal szembesülsz, hogy nem tudod kinyitni a befőttesüveget és emiatt nem férsz hozzá az ínycsiklandó tartalmához. Pedig pont az az alkotóelem hiányzik a vacsorához, hogy tökéletes legyen. Meg kell szerezni! De hogyan?

Ha néhány percnyi erőlködés után sem hallod meg azt a bizonyos pukkanó hangot, ami a befőttesüveg kupakjának megadását jelzi, akkor érdemes új módszerekhez fordulni, hogy célt érj. Ebben a cikkben most szép sorban végig is vesszük a lehetőséges kibontási alternatívákat.

Erőember a lakótársam

"Apja gyere már ki a konyhába és nyisd ezt ki nekem!" Ismerős? :) Hát igen, ha mi kevésnek bizonyulunk a befőttel szemben érdemes erősítést hívni. (Zárójeles gondolat, hogy a férfiúi büszkeséget is kellemesen meg tudja cirógatni egy-egy ilyen hősért kiáltás. Na persze, csak akkor, ha neki egyből kinyílik.)

befottesuveg_befott_uveg_kinyitas_raszorult_tipp_7.jpg
Ha nincs a közelben egy izompacsirta, aki megbirkózna a feladattal, akkor itt az ideje konyhai praktikákat bevetni.

Csapj oda neki!

Ez egy roppant élvezetes konyhai praktika. Legalábbis én imádom jól megcsapkodni az ellenfelem, miután hosszú percekig fárasztott és bors tört az orrom alá.
Mondom mi a pontos teendő: Fogd meg a befőttesüveged, döntsd meg oldalra és határozott mozdulatokkal a nyitott tenyereddel sózz oda az aljára párszor! Ha hallasz egy halk hangot, akkor a vákuum megszűnése megtörtént és az üveg máris kinyitható.

A ragasztószalag a tökéletes megoldás

Jól működő konyhai praktika még, a befőttesüveg kinyitáshoz a ragasztószalagos technika. A lényege, hogy a fém tető felére jó erősen nyomd rá a ragasztószalagot, majd egy hirtelen mozdulattal rántsd meg! Hála a hirtelen és erősen keletkező húzásnak az üveg fedele jó eséllyel engedni fog.

befottesuveg_befott_uveg_kinyitas_raszorult_tipp_5.jpg

Még mindig nem sikerült? Sebaj, van még trükk a tarsolyunkban!

Forrósodik a helyzet

Az iskolapad rég volt, de a hőtágulásra még biztos emlékszel a tanórák anyagából. Használd ki ezt a nagyszerű lehetőséget a befőttesüveg megszelídítésében is! Tartsd forró víz alá a csapnál a kupakot vagy állítsd fejre egy lábas egy ujjnyi lobogó vízébe a befőttesüvegedet! Ügyelj rá, hogy csak a tetőt érje a meleg, különben az üveg is tágulni kezd valamicskét, nemcsak a fém tető és akkor oda a varázslat.
Ha úgy érzed kellően leforráztam ellenfeled, akkor próbáld meg újra lecsavarni a tetejét! Ezúttal sikerülnie kell.

Ez a módszer hajszárító segítségével is jól működik!

Elő a pengét!

Talán a legtöbben ezt a módszert alkalmazzátok szorult helyzetben, de azért röviden leírom, hátha erre jár valaki, aki nem ismeri. Egy vajazókés végét finoman be kell csúsztatni a fémtető és az üveg menete közé. Ehhez meg kell találni azt a pontot ahová leginkább befér, majd a kést el kell fordítani/csavarni ameddig engedi, ezzel levegőt engedve a befőttesüvegbe, aminek köszönhetően azonnal kinyithatóvá válik. Amint meghallod a szisszenést és a tető is megmozdul nyert ügyed van. 

befottesuveg_befott_uveg_kinyitas_raszorult_tipp_1.jpg
Nekem a vajazókés jobban bejött, mint az evőkanál, de hallottam már róla, ennél a módszernél is. Ha az előbbit választod, nagyon figyelj oda, nehogy a kés megcsússzon és baleset legyen a vége! Csak óvatosan!

Gumizd meg!

Az erőlködéstől nedves tenyerünk nagyon csúszik és a vékony tetőn sem túl jó a fogás. Sokat segíthet a letekerésben, ha egy vastagabb gumiszalagot (csúnyább nevén postás gumit) teszel a kupakra. Tovább növeli a hatékonyságot, ha gumikesztyűt húzol és a kupak helyett az üveget próbálod elforgatni és a tetejét tartod egy helyben.

befottesuveg_befott_uveg_kinyitas_raszorult_tipp_3.jpg
Ha nincs kéznél gumi, akkor próbálkozhatsz egy szalvétával, konyharuhával vagy szilikonos edényfogóval is.

Ki kopog?

Elsőre hihetetlennek hangzik, de ha egy segédeszközzel legyen az pl.  egy kanál végig kopogtatod a kupakot, ezzel meglazítva a kapcsolatot az üveg és a fém tető között, akkor is könnyebben ki tudod majd nyitni az üveget.

+1 Használj spéci eszközöket hozzá!

Mivel gyakoribb a probéma, mint ahogy azt a háziasszonyok szeretnék, megannyi terméket dobtak már a piacra, amik megkönnyítik a befőttesüveg tetejének levételét. A teljesség igénye nélkül mutatok pár ilyen speciális eszközt.

befottesuveg_befott_uveg_kinyitas_raszorult_tipp_4.jpg

Most, hogy sikerült kifárasztani a nyavalyást, ideje feltálalni a tartalmát.

Ha legközelebb megmakacsolná magát valamelyik befőttesüveg, ne ess pánikba csak gondolj vissza az itt olvasott módszerekre és pillanatok alatt felbonthatod a kiszemelt finomságot!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

32 komment
2020-07-23 14:18:37 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2416042832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fizeto_utas 2020.07.24. 08:50:30

Jajj, csak a vajazókést ne! Ez valami észosztóblog-betegség, hogy mindenki a kések hegyét akarja szétbarmoltatni a vétlen olvasóival. A konzervnyitók egy nagy részén van egy csavarhúzószerű rész, ami pont erre jó, nem görbül el, nem csorbul (és ha mégis, akkor sem nézed minden vajazáskor).

halaloszto 2020.07.24. 09:35:17

@fizeto_utas: a vajazókésnek mióta van hegye?????
amúgy a kiskanál, vagy annak a nyele sokkal jobb.

Grgabácsi 2020.07.24. 09:43:43

@fizeto_utas: Jaja, evőeszköz nyelének a vége is jó lehet hozzá. Viszont akkor jó eséllyel nem lesz többször használható a tető, legalábbis arra, hogy egy frissen eltett befőttet/lekvárt/akármit lezárj vele. Mondjuk ez nem mindig szempont.

eßemfaßom meg áll 2020.07.24. 09:46:55

@fizeto_utas: Igen szar késeid lehetnek ha egy konzervtetőnyitástól görbülnek-csorbulnak

@poszt Kérnék egy hasonlóan részletes információbemutatást olyan témákban, mint : "Így szeleteld fel a kenyeret", "Így zárd kulcsra a lakásodat", "10 technika a káddugó kihúzására".

vanRob 2020.07.24. 09:50:33

Kanálnyél, csakis. Folyatni a meleg vizet...? Ez mekkora f@szság, már' bocsánat...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2020.07.24. 10:10:32

Nagyon sok esetben azért nem tudod leszedni a fedelet, mert túl erősen próbálod.

Ez nem egy ilyen tai-chi, meg zenbuddhista baromság, hanem arról van szó, hogy ráfeszülsz, rákészülsz, dagadó kezekkel szorítod, hogy ne csússzon a fogásod, és ezzel épp rászorítod a fémet az üvegre.

Kicsit lágyabb kézzel sokkal jobb eredményt lehet elérni. Illetve ha a tetőre kicsit lefelé gyakorolsz nyomást, miközben a menet mentén tekerve nyitni próbálod.

Végső esetben meg mehet a kés a befőtt tetejébe, az is megszünteti a vákuumot. Mondjuk a tetőt is...

Void Bunkoid 2020.07.24. 10:55:30

Eddig az egyetlen módszer, ami GARANTÁLTAN beválik, az az aljára/tetejére való 2-3 ütés, bármilyen befőttesüvegtető azonnal úgy letekeredik, mint a kisangyal.

eßemfaßom meg áll 2020.07.24. 11:40:51

@Void Bunkoid: Nekem a késes alányúlás vált be 100ból 100szor. Szerintem mindenkinek az válik be amit használ.

GMS 2020.07.24. 15:52:38

Nagyon vekony, kemeny pengeju kessel, kicsit megemeled a fedelet, de nem csavarod. Finoman meg kell talani, hogy hol tudod a peremig becsusztatni a kes elet. Igy nem lesz baja semminek. Vagy okollel rautsz a tetejere es nyithato. Ez a 2 nekem mindig bevalik es meg semmi sem ment tonkre.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.07.24. 16:45:43

A vajazókésnek nincs hegye, ezért tudja látható, maradandó deformálódás nélkül megnyitni a fedelet. A hegyes kések, legyenek bármilyen szuper minőségűek, nem fogják bírni. De a kiskanál, villa nyele, csavarhúzó, minden, ami elég keskeny ahhoz, hogy a fedélnek annál a részénél aláillesszük, ahol a menet kezdete előtt van egy kis szabad hely, megfelel. A kanálnak a széles része speciel szerintem kimondottan alkalmatlan. Egyébként nem kell hozzá nagy erő, csak a jó helyen kell csavarni egyet a szerszámon, és megnyílik a levegő útja.

Van, aki a fedelet saját befőtt készítéséhez még fel akarja használni, de nem biztos, hogy a bármilyen óvatosan megfeszített fedél még egyszer légmentesen lezárható lesz.

A meleg vizes technika lényege az, hogy az üvegben levő levegő plusz a tartalom kitáguljon egy kicsit, és így csökken a fedelet zárva tartó szippantó erő. Elpattanhat a túl forró víztől az üveg.

A házilag lezárt befőtteknél esélyes, hogy csak a nyers erő marad, én így tapasztaltam.

élhetetlen 2020.07.24. 16:51:21

A múlt heti kalandom. Paradicsomos üveg. Nem nyílik. Van három méretben nyeles nyitóm, de állítható nincs. Kettő nagy rá, egy meg kicsi. Jó, jön a kés fokával körbekocogtatás, több nekifutással. Nem nyílik. Nem is kell nekem az a tető! Átszúrtam. Már levegő is van, de nem mozdul. Végül a szakácskés győzött, de egyszer azzal fogom megölni magamat üvegbontás közben. Ennél rosszabb már csak a nescafés üveg, mert azt átszúrni sem lehet.

Utazz Okosan Blog 2020.07.24. 17:25:22

Tök jók vagytok (tisztelet a kivételnek), lehúzzátok a posztot, hogy mennyire értelmetlen a téma, legyen a bejárati ajtó bezárásáról is poszt, de azért 14 ezren vidáman elolvastátok és bőszen hozzászóltok. Ez olyan, mint a Való Világ és társai, meg a sorozatok, amit nem néz senki, mert "hú de szar, meg ciki", de azért a legnézettebb műsor a tv-ben.

eßemfaßom meg áll 2020.07.24. 19:55:19

@Androsz: világ életünkben aláfeszítássel nyitottuk az üvegeket, anyám mázsaszámra gyártja a konzerveket lekvárokat vagy 3 évtizede, 2-nél többnek nem volt baja ennyi idő alatt a légmentes zárással.

eßemfaßom meg áll 2020.07.24. 19:58:54

@Utazz Okosan Blog: unalmas napokon a legértelmetlenebb posztok alatt is lehet jókat vitatkozni, mindemellett nem hiszem, hogy a 14ezer megtekintő az a 12db hozzászólóból jött össze. Index cimlap, akár érdekes is lehetne a poszt, a kattintás megvan akkor is ha a második bekezdés után már ki is nyomta a tabot az olvasó.

Utazz Okosan Blog 2020.07.24. 20:14:47

@eßemfaßom meg áll: Értem én, de pont te kérted, hogy a posztoló írjon a kád leeresztésének módszereiről, aztán te is beálltál a sorba, bőszen magyarázva, hogy hogyan is kell kinyitni az üveget. Ami nem baj - sőt! - csak miért kell egyből beszólni a szerencsétlennek, aki dolgozott valamivel és hozott ötleteket, amit lehet, hogy van, aki nem ismert.

]{udarauszkasz 2020.07.24. 21:02:12

Hegyes kes. Amit az nem nyit ki, azt a C4, TNT, dinamit kinyitja.

stepboy 2020.07.24. 21:44:21

Nekem a mosogatókesztyű eddig még mindig bevált.

CSOKKI MÁLNA 2020.07.24. 22:34:52

Kést benyomni az egyik üveg csavarmenetbe, elfordítani, és hallani, ahogy kienged..

CSOKKI MÁLNA 2020.07.24. 22:36:01

Ha falhoz vágod, úgyis összetörik..

Lady.Bird 2020.07.24. 22:45:19

@fizeto_utas: nálunk erre van egy életlen, vastagabb pengéjű kés, annak nem árt :)

CSOKKI MÁLNA 2020.07.24. 22:48:02

@Lady.Bird: Én fokával befelé nézve szoktam benyomni egy hegyesebb kiskést az üveg csavarmenetbe, aztán jobbra lefelé elfordítom, és már hallom is, hogy kienged..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.07.25. 02:27:24

Ha nagyon felhúz, akkor fogom és beleb@$zoma nagykést...
:D
Ezáltal is levegő megy alá és rögtön megadja magát.De általában ki szokott nyílni, nagydarab állat vagyok, péklapát tenyérrel.
:-)
Viszont az a fogasszíjjas cippzár királyul néz ki.

bontottcsirke 2020.07.25. 12:31:33

Ez kábé mind életveszélyes megoldás. Finoman végig kell kocogtatni, hogy levegőt kapjon és akkor 2 ujjal le lehet csavarni. Késsel alányúlni a leghülyébb szokott. A többin meg jót röhögtem.

bontottcsirke 2020.07.25. 12:32:58

@CSOKKI MÁLNA: legnagyobb idiótaság. Kicsit az asztalhoz kell kocogtatni a csavarrésznél, körbe-körbe forgatni és 2 ujjal le lehet csavarni, Feleségemnek is mondom , de egyik fülén be a másikon ki. Végülis jobb elmenni a baleseti sebészetre.

bontottcsirke 2020.07.25. 12:34:19

@eßemfaßom meg áll: akkor világ életedben szarul csináltad. Fent, a módszerem hogy kell. Nyugi én is osztrákoktól tanultam kicsit több eszük van mint nekünk.

gigabursch 2020.07.25. 13:02:06

Azért voltam olyan helyzetben, hogy szempont volt, hogy csak erőből szedjük le a tetőt, mert nem azért sportolóink, hogy csaljunk.
Két méteres benga vízilabdázó osztálytársam meg én aki kenuztan eltököltünk rajta negyed órát.
A harmadik fogástól már éreztük benne a kihívást, az osztály még jót derült.
Persze egy kis tesztoszteron műsor mindig jól jött.

:-)

3.141592 2020.07.25. 14:46:31

Jok a felsorolt otletek, melegites, utogetes, feszegetes. A vegso esetben ketoldalas ragasztoval tekerem korbe, amivel nagyon jol meglehet fogni, anelkul hogy durvan szoritani kene. De a legfontosabb, soha nem szurom ki, mert olyat csak bena szanalmas luzerek csinalnak, akiket meg egy befott is legyoz.

eßemfaßom meg áll 2020.07.26. 08:17:12

@bontottcsirke: Vezesd le kérlek ezt az életveszélyt. Jöhetnek a statisztikák is az aláfeszitéses konzervnyitás halálos áldozatainak számáról.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.03. 16:03:26

@bontottcsirke: Aki béna,ne vegyen a kezébe kést..
süti beállítások módosítása